icon

Čo na ovčie kiahne?

hrustik1
25. máj 2012

Mamičky, poprosila by som Vás o nejaké rady ohľadom liečby ovčích kiahní .... Moja Karolinka má už 3. deň ovčie kiahne. Kúpeme sa v hypermangáne a natierame Fenistil gelom a Tantum Verde kloktadlom. Myslím si, že jej to veľmi pomáha ale i napriek tomu máme niekoľko veľmi škaredých mokvajúcich pupáčikov. Chcela by som od Vás nejaké osvedčené rady ako ošetrovať takéto pupáčiky, aby z nich neskôr potom nevznikli jazvičky. Ďakujem 😀

ajka30
30. máj 2014

@mata128 tak nech vam to dobre dopadne 🙂

rybecka
13. jún 2014

ahojte,
Nam pomohlo na ovcie kiahne aloe vera sprej z LR-ka nahodne som ho mala kamoska mi ho ponukla
a neskutocne ako krasne sa nam vsetko zahojilo .
veelmi odporucam tyz. a uz sa robili chrasticky .

habibi78
13. jún 2014

nam sa kiahne skoncili pred tyzdnom, mala bola dost vyhadzana, trikrat denne som ju kupala na cca 10 minut v hypermangane, ked ju zacalo svbriet telo, tak si uz sama pytala kupel, po nom uplne zabudla na to ze ma kiahne, zvladli sme to vdaka nemu bez liekov a nejakych kremov a pudrov.
Mozem odporucit na kiahne na cikulu masticku co sa dava babatkam pri prerezavani zubkov do pusy, akurat tym som jej natrela pred spanim cikulu lebo tam to mala fakt ze hrozne a bol pokoj, cele od zaciatku do konca to trvalo max 5 dni...a este odporucam davat detom pocas kiahni dlhy rukav a leginy, deti ked kiahne nevidia tak rychlo zabudnu ze ich vobec maju 🙂

janyka
14. jún 2014

@mata128 nevyzerá to ako kiahne. S takýmito zoskupenými pupáčikmi sa nedávno u nás ráno zobudil švagrinin chlapec. Doteraz netušíme, či ho niečo pošípalo, alebo či to bola nejaká reakcia tela na chlad, keďže spal odkopaný, alebo čo....
@rybecka my sme včera dostali kiahe a až dnes ma napadlo, že môžem použiť tento sprej. Ako ste to aplikovali? Na tampón a potierali, či rovno nastriekali na kožu? Ja som malého ponatierala aj koncentrátom z aloe

rybecka
15. jún 2014

@janyka no ja som ho postavila do sprchy a striekala rovno na kozu trocha to deti chladi ale vydrzali to a gel je este lepsi tusim drzim palce aby ste to mali co najskor za sebou 😉

pod
30. júl 2014

Dcerka, kojená dostala v 6 týždnoch kiahne, doniesli sme si z poradne darček. Ziadny tekutý puder, len harmančekový kúpel, len zlahka proložit osušku a ked bolo najhoršie fenistil kvapky . Veľmi nám pomohl BIOlampa, 3x denne , a mala ozaj velke na tak male telíčko, stála mala rukavičky aby sa neštriabala a predstav si ža aj tak ma jazvycky, aj na tvári, aj na chrbátiku. Lekárka mi vravela, že ked sú velke, mozu nechat jazvy aj ked si ich deti neškriabu. A u nás sa to potvrdilo. Možem si odporučit kupel, samozrejme bez mydla, v letnom období, je doležity, slany pot zbytočne dráždi.

smile388
Odpoveď bola odstránená
ifkael
1. aug 2014

@smile388 " ryflive-gratase" nepotrebujeme

danusa21
27. dec 2014

@kimina7 Ahoj, prosim ta a ten kupel so sodou bik. ste praktizoval od vysypania? Mojej sa prva kiahna ojavila 21/12, ale to sme si neboli isti, az ked sa zacala vysypavat 24/12 vecer. Nema ich vela, hlavne vo vlasoch, niekolko malych na brusku, ale najvacsie su na chrbatiku, hoci ich nie je vela. Najhorsie je to, ze ich ma par na cikulke a na zadocku skoro pri konecniku. Podavam stvrtku Piritonu (antihistaminika- sme v UK) kazde 4-6 hodin, nicim nenatieram a nekupem, nesprchujem. Mala ma radost, lebo ani tvar neumyva, lebo sa jej urobilo par fliackov, bodiek po tvaricke. Vlhkym tamponom jej vytieram nozky a rucky, bojim sa umyvat, aby sa jej neroznieslo. Teplotovali sme iba, ked sa zacala vysypavat, teplota vystupila v noci na 38,1.
Celkom dobre to znasa a prva chrasta sa zacala tvorit uz pred dvoma dnami, vcera vecer som videla viac. DNes po praci este skontrolujem, ci sa pridali nove kiahne, ale mozno uz ani nebudu, ked zacinaju schnut.

kimina7
27. dec 2014

Ahoj, mi ako sme sa vyhadzali, sli sme k doktorke a ona mi povedala nech kupem v kupeli so soda bikarbonou...bolo to to balenie v umelom pohariku, asi pol deci ak nie viac, do kupela som im cca 15 cm vody vo vani sypala 2 taketo balenie, cize minimalne 200g ale neboli tam dlho, tak 10 minut....potom som utrela moc opatrne uterakom a pyzamo, syna som 1-2x cez den este natrela vatou namacanou v takomto roztoku, ked ho to svrbelo....dcera dostala fenistil kvapky, ale zasa poradila iba tento kupel, ziadnu masticku...ona to mala horsie, aj sa z toho dlhsie telo spamatavalo, no nemali sme ziadne negativne skusenosti kvoli tomu kupelu...

danusa21
28. dec 2014

@kimina7 Tak musim povedat, ze ten sodovy kupel fakt zabral. Najprv som sa trosku zlakla, ked to tak rozmokvalo, ale po kupeli za hodinku uz bolo vidiet pokrok. Dnes som videla, ze tie kiehne poriadne zosusilo a stiahlo na velkosti a niektore uz len take cervene bodecky zostali. :D :D :D
Kazdopadne odporucam. A neviem, ci to bolo kupelom, ale dnse sa mala absolutne neskriabala a nemusela som ani tabletku od svrbenia davat.

kimina7
28. dec 2014

Ano, aj mne bolo cudne, ze dat do kupela, ked s kiahnami zvykli menej kupat. no fakt je, ze ked vecer vykupes v tej sodabikarbone, tak rano uz vidis, ako pekne sa zahojili a vysusili 🙂
@danusa21

sushizienka
29. dec 2014

Predám cca 80 ml zo 100ml krému TANNO HERMAL LOTIO, ktorý sme mali na potieranie ovčích kiahní. Podľa slov doktorky výborne zaberá aj na plienkovú dermatidídu. datum spotreby februar 2016. Otvorený 3.11.2014. V príbalovom letáku je len info ze by sa mal spotreb. do datumu na obale. Osobný odber BA. Alebo postou. PC 7.20. Predá za 3.50

zuzie
1. jan 2015

Ahojte, starší 10 ročný syn sa vyhádzal 17.12., sprva haha hihi sa zmenili na druhý deň 18.12. na hrču v krku, chcelo sa mU plakať, ako mu pomôcť pri svrbeni...tieto dva dni som ho len natierala tanno hermal lotiom + fenistil kvapky (bol bez teplôt), zdalo sa mi to nedostačujuce, tretí deň som šla do lekárne po hypermangan, zarobila som ho do kýbla s vodou - synovi príjemnou teplotou, tak sme ho vyoblievali vo vani na obed tretieho dňa a večer tretieho dňa, jeho vyrážky zrazu boli krásne stiahnuté bez zápalu či "horenia"....svrbenie zrazu prestalo, fenistil syn vôbec nepotreboval, na 14. deň od 1. výsevu mal už odpadnuté takmer 95% chrast, oblievala som ho 4 dní, 3x denne....na jeho 14. deň však dostal kiahne náš mladší 3,5 ročný syn, teploty do 38,3...dnes je 3. deň jeho výsevu teplota do 37,5....tento výsev mám pocit, že trval celý deň, stav staršieho a mladšieho syna je neporovnatelný, to čo má mladší na tvári mal hádam starší na celom tele, mladší ich má všade, v očiach, ušiach, konečníku.... začínam dnes teda večerným oblievaním hypermangánom a verím v jeho zázrak, nech príde úľava čím skôr, veľmi ju potrebujeme ☹

horana
1. jan 2015

@zuzie Mozu to mat deticky rozne, nevadi ze ma silnejsi vysev, vravi sa ze potom nedostane 2. krat v zivote ci uz ako 2. kiahne ktore sa mozu niektorym vyskytnut ked mali slabsie, alebo pasovy opar, mensia prabdepodobnost ked sa mu to tak vyburi, vsetko zle je na nieco dobre. A nemusis len oblievat hypermanganom, napusti do vane nech v tom sedi ako v kupeli az po krk ponoreny a tvar si umyva ci jemne so zadrzanym dychom ked zvladne si ju na chvilky pod vodickou trosinku potopit, aj zo 20min kludne moze v tej vani sediet, lepsie zaberie.

zuzie
1. jan 2015

Ďakujem veľmi pekne za radu, srdiečko má bolí z neho, stále sa mi sťažuje na ritku, v oblasti konečníka to má obsiate, skúsim aj kúpeľ, super, malý sa rád močí...na tváričku som použila namočenú vatu, ale skúsime ju aj ponoriť, ešte raz ďakujem Z

ikika
1. jan 2015

@zuzie co ja viem, tak hypermangan by sa nemal dostat na tvar... na to ma specialne upozornila kozna dr... 😕
@horana

ikika
1. jan 2015

@zuzie ja som sa sice do tejto temy dostala nahodou... no zevraj na kiahne je velmi dobry pripravok od Biodermy Cicabio Lotion http://www.bioderma.com/sk/nc/produkty/co-je-no... ... urcite sa porad v lekarni... skoru ulavu prajem. 😔

ikika
1. jan 2015

@zuzie nasla som popis - http://www.bioderma.com/sk/nc/produkty/co-je-no... - Trpíte na mokvajúce rany vytvorené v kožných prehyboch alebo po kiahniach. Hľadáte starostlivosť, ktorá obnoví vašu pokožku a zmierni nepohodlie počas vysúšania mokvajúcich rán.

lucynela
1. jan 2015

prosim vas mamicky, pisete za kupel s hypermanganom, nikde som o nom nepocula na kiahne, mne doktorka odporucila len tanno hermal lotio, my mame jz chrasticky, ale neskutocne vela, vsade bola dcerka vysypana, uz sme 14. den, a na tvari odpoduvaju chrasticky postupne, ale ostavaju cervene fliacky, bojim sa toho, ze sa budu hojit aj dva mesiace, vyzera to strasne, len asi dve prve chrasticky si dcerka strhla, ale rychlo pochopila, ze nesmie, ale aj tie, ktore odpadnu same, pod nimi ostava cerevny flak, teraz vaham, ci este vyskusat ten roztok ,a elbo by to uz nemalo ucinok? na tele v porovnani s tvarou este nema take viditelne chrasty z vyrazok, prosi poradte mi, aby sme sa toho zbavili co najrychlejsie, uz to trva dva tyzdne, mala celych 5 dni a 5 noci horucky do 40, zaberali sice lieky, ale len na 4 - 5 hodin, a kiahne na tvari nemala po jednej bodke, ale spolu styri dokopy, ze to vyzeralo cele zliate, tak etse doktorka predpisala nejaky sirup proti virusom, aby sa uz viac nevyhadzovala. dakujem za radu L.

horana
2. jan 2015

@ikika A povedala aj preco nie tvar? Nakolko ja som detom tak davala a dokonca aj sama sebe (kiahne som dostala v dospelom veku od nich a to este len bolo co do intenzity ine maso) a vsetkym nam to len a len pomohlo.

horana
2. jan 2015

@lucynela toto je prave podla nasej Dr. jeden z tych zastaralych nazorov kedy kiahne zatieras, postup "zo starej skoly" a oni tie kiahne potom nemozu "dychat" smerom von, nakolko oni ked zreju zo svojich hlaviciek akoby vylucuju take mikro ciastocky toho ich virusu do vzduchu (dost nechutne, ale tak to funguje) bez ohladu na to ze ta substancia by mala inak pomahat, ked blokuje tento princip, ktory sa nasledne obrati dovnutra tela a moze sa dostat viac na organy, kiahne zostavaju aj po prekonani v tele do konca zivota, ale takto je riziko je ich tam bude viac a to nie je dobre, preto nas vyslovene varovala ze nicim len preboha nezatierat, je to moderne zistenie, ktore sa predtym nevedelo a tak lekari veselo zatierali tekutymi pudrami, co teda v dobrom umysle este zial aj ciastocne blokovalo liecbu. 😢 Inak podla mna vo faze chrast ten hypermangan uz ucinok az tak mat nebude, je to na tu akutnu fazu, kedy vyrazky zreju a chceme dosiahnut aby sa z nich tie chrasty stali.

ikika
2. jan 2015

@horana sorry, na tvar to moze ist... zle som sa vyjadrila... myslela som do oci a ust, na to treba velky pozor... uz bola pokrocila hodina... 🤐

Inak, ta Bioderma nie je tekuty puder, je to lotio - telovy kremik... a je tam v navode napisane, ze "po kiahnach", tak neviem presne, ako sa to pouziva...
Viem, ze sa kiahne nezatieraju, presne ako pises... 🙂
Ale my sme kiahne este nemali, takze nehovorim zo svojej skusenosti...

zuzie
2. jan 2015

@ikika ďakujem za všetky nové príspevky, stav malého stále vrcholí, je 4. deň, dieťa má stále teploty do 38,5, vyrážky, tak podobne ako píše lucynela má I náš malý pozlievané, preto lebo je ich veľa, a takmer po celom tele sú z nich pľuzgiere, hrozne vyzerajúce...avšak upokojuje ma, že pokiaľ teplotu nemá, tak sa hrá, silno všetko papá, veľa pije a je zloduch, čo ma upokojuje, lebo nie je apatívny....pokračujeme hypermangánom, zmeny vidím, ale nemajú taký progres ako u staršieho chlapca....po dnešnom telefonickom rozhovore s detskou pohotovosťou, mám doma správne lieky (tanno hermal lotio, fenistil kvapky, hypermangan, sirup na teplotu a vitamín C ) a volím správny postup liečby, už len vydržať ☹

happygirl
2. jan 2015

Moje baby mali tiež straaaašne veľa kiahní (a úplne všade, ani to nebudem radšej opisovať kde všade) 😎 a tiež sme používali Tanno HermalLotio, je na kiaahne super, lebo obsahuje o.i. aj "protisvrbivú" látku...samozrejme k tomu fenistil a dithiaden na noc... od teploty klasické sirupy na znižovanie teploty... ale my sme nekúpali v hypermangáne, len sme ovlažovali vo vani čistou vodou (moje obe mali v lete v horúčavách), hlavu sme nemali umývať celý čas (mali plllno vyrážok a neskôr chrást aj vo vláskoch)... nešúchť uterákom, len jemne poprikladať bavlnenú osuškovú plienku... a keď nie sú teploty (alebo keď už ustúpia) nám doktorka poradila spôsob, ako sa kiahne rýchlo vyhádžu -a tým sa skracuje vraj doba liečenia o zhruba týždeň...(lebo najdlhšie trvá práve to vyhádzanie sa a keď už kiahne"vylezú" na pokožku, utvorí sa chrasta, je choroba na ústupe...) Takže podmienka je,že nesmie byť teplota u dieťaťa.Ak je, treba počkať, kým pominie. Druhá podmienka je - mať doma tzv. "domáce horské slnko" (také klasické, ako bolo za socíku, s dvoma výbojkami, s ultrafialovým žiarením - pozor, nie je to infračervené, ktoré sa používa na nahrievanie napr. nosa alebo dutín počas choroby... ide o ultrafialové, ku ktorému sa musia používať špeciálne okuliare aby sa predišlo zápalu spojiviek pri napr. pozeraní do zdroja žiarenia najmä deťmi. To zariadenie zvykne mať 2 funkcie- buď sa prepne ako IR-"Infrared"alebo UV-"Ultraviolet") no a potom je to jednoduché - vyzliecť dieťatko do naha, nasadiť špeciálne tmavé okuliariky á nahriať dieťatko UV žiarením 1min. spredu a 1 min. zo zadu -otočiť ho... a takto opakovať 3 dni po sebe... to teplo spôsobí,že sa kiahne rýchlejšie vyhodia na povrch pokožky a skôr sa tým pádom začnú sušiť do chrasty. Mojim babám sa to tak páčilo pred tým horským slnkom, že sme pokračovali tuším aj týždeň (nie iba 3 dni)... tie 2 min. dokopy dieťaťu neublížia...ja som samozrejme bola v miestnosti s nimi počas ožarovania... Takže toto nám odporučila detská doktorka a pomohlo to... potom sa netreba zľaknúť, fľaky po chrastách ostávajú dosť dlho, aj niekoľko mesiacov, kým vyblednú, u nás vyšepol roka a niektoré - tie väčšie- som videla skoro rok... tiež sme mali viaceré pozlievané do jednej (staršej ostala jedna jazvička na nosíku, lebo si takú pozlievanú chrastu z troch okolitých kiahní nechtiac odlúpila na nošteku)... na to,že smemali fakt vyrážku na vyrážke, sme to zvládli relatívne v pohode... s oboma naraz s týždňovým posunom....

zuzie
3. jan 2015

Ahojte dievčatá, ako som spomínala, mladší syn 3,5 roka začal kiahne drsnym nástupom, postupne sa pomaličky ale jasne jeho stav mení, ešte včera 4. deň kiahní bol syn plný pľuzgierov, samozrejme i dnes, postupne však cez deň zisťujem, že dnes 5. dňom kiahní je napríklad jeho chrbatik bez pľuzgieru v konečnej fáze kiahne....naozaj super, ani včera som v takéto niečo ani len nedufala, samozrejme inde pľuzgiere ešte máme, ale môžem povedať, že pľuzgierov je oveľa menej a hojacich oveľa viac....teplota na ustupeň, cez spánok na dvakrát spoteny do žmyku.... dúfam, že nám bude už len lepšie a lepšie, samozrejme pokračujeme s nami overenou hypermangánovou metódou, dnes sa konečne usmejem 🙂

ikika
3. jan 2015

@zuzie som rada, ze je malemu lepsie. 😔
Ak by este mal teplotu aj zatra, radsej by som skocila k pediatricke... ale dufam, ze uz ste na tom lepsie a vsetko bude v poriadku. 🙂

lubkacibulka
3. jan 2015

Tanno Hermal sme striedali s chladivym obycajnym tekutym pudrom.

lucynela
3. jan 2015

ahojte, prosim davali ste nieco na tie fliacky po kiahnach? nepr. nechtikovu mast, alebo nieco ine poradila lekarka?dak. za radu, pa

lorela
4. jan 2015

@lucynela Kalciovu mast.