Čo robiť, keď sa dieťa krčí a trvá to hodiny?
Pekný deň chcem sa opýtať na problém ktorý máme cca od 4mesiacov,či sa s tým náhodou niektorá z Vás nestretla.Ide o to ze pri obliekaní alebo ak má malicka bolesti,prejavuje to krcnenim.To krcenie vyzera tak,že nohy priťahuje k brusku,ruky priťahuje ku tvaricke.Niekwdy to trvá 1hodinu,inokedy to trvá niekoľko hodín.Neuro je v poriadku,boli sme síce len na ctg,ale nič sa tam nebaslo také aby bola nutná magnetická.Nas lekar tvrdí že ide o atakove krce.Riesim to už pomaly 2 roky,čiže boli sme na konzultácii aj pri iných lekároch.Jeden povedal,že qtak krce sa vyskytujú až po 2rokoch,ďalší že to je bruško.Usg Q všetky vyšetrenia brucha,žalúdka atď v poriadku.dalsi mi povedal ze to prejde a nemám si to vsimat.Ak by ste mi vedeli poradiť,bola by som vdacna
@majenka2401 začnite tým mliekom, telo reaguje aj na druhy na danú potravinu. To by bol aj môj autista, nenávidí sa obliekat
@danielahamar teraz ma už 3tyzdne obdobie,že sa neustále vyzlieka,cele dni ju len naháňam s oblečením.My už nechodíme ani vonku,ale keď ideme napr do mesta,tak obliekanie trvá aj 2hodiny.Samozrejme je cely čas v kŕčoch keď ju už obliekam.Akonahle vyjdeme von,je akoby vymenena,vôbec nič jej nieje.
Teraz ma tu asi všetky ukamenujete,trosku sice ina tema,ale aj tak skusim.Je stále plienkovana.V10 mesiacoch chodila krásne na nočník,cikala,kakala,plienku mala len na vonku a na noc.Po 2mesiacoch dostala od známej darček hráci nočník.Raz na ňom bola,hneď ako začal hrať ked sa vycikala,celá prestrasena,a odvtedy ma už len plienku😔Nijak ju nepresvedčim aby sadla na nočník.Ked ju nechám bez plienky,bude zdržiavať,ona sadne na nočník na chvíľočku,po par minútach vyskočí skontroluje a už mi nesie plienku.Je mi jasné že som urobila chybu s tým nočníkom
@majenka2401 Mozno ze je len extra citliva na senzoricke vnemy. Vtedy deti reaguju prehnane na dotyk z oblecenia, stravu, zvuk. A vela deti v tom veku reaguje extremne citlivo na oblecenie aj ked su uplne v poriadku. Skontroluj to pizamko ci jej nemoze na nom nieco vadit. Odparaj stitky, pozri ci nie je prilis tesne okolo clenkov a zapastia, alebo naopak prilis volne ze sa jej rukavy vyhrnaju. Uplne take prkotiny ako extra svik na teplakoch ak je nohavica sita z 2 dielov moze dieta totalne rozhadzat. Skus to odpozorovat ci nema obecenie ktore jej extra vadi. Nas syn v tom veku nosil jedninny druh teplakov. Mala som nakupenych 7 rovnakych kusov. Nechavas ju vybrat si oblecenie?
S plienkovanim v pohode na ten vek. Netreba koli tomu na nu tlacit. Predpokladam ze nocnik ste vymenili za iny. Ak ani ten novy nechce, skuste redukciu na zachod.
Autizmu by som sa nebala, kedze tak pekne komunikuje ale zasla by som do centra vcasnej intervencie a nechala si poradit. Urcite jej diagnozu nestanovia, ale mozu autizmus vylucit a toto je podla mna metoda ktorou sa musite uberat. Vylucovat postupne vsetky mozne priciny.
Nahraj to krcenie na video a ukaz vsade kde prides. Najlepsie ak by sa ti to podarilo natocit este pred tym ako to zacne, ze vidiet tu zmenu z normalneho stavu do toho krca.
@andreatytler mam ju huz natocenu niekoľko krát,lenže nikdy neviem kedy to príde,čiže to nestíham natočiť co robí pred.Ale zvykne z ničoho nič.Aj dnes ráno išli sme do mesta,videla ze sa chystám,len som jej spomenula ze sa oblečiem a pôjdem obliecť ju.Rozutekala sa do izby,prišla som za ňou a už ležala na zemi a sa krcila..to oblecenie na večer dám si na to pozor,odpozorujem si to...Áno nočník som samozrejme hneď vymenila.Redukcia na wcko nemala úspech.
@andreatytler každý lekár na video povedal ze sa s tým ešte nestretol.Jeden nám dal Duphalac 3xdenne 2,5 ml plus probiotika.Asi 4 dni bol pokoj kakala pekne,aj sa rozjedla,no krcila sa stále.A samozrejme po 4dnoch znova zápcha...
@majenka2401 A ako sa to vyriesi? Nechas ju tak schulenu a po case s tym prestane a potom sa uz oblecie a ide von?
Fakt cudne. Lebo ak by jej vadilo oblecenie, mala by taku reakciu vzdy a nie len ze niekedy ked sa obliekate. Ked sa jej opytas ci ju nieco boli tak nepovie? Mozno sa nepytaj ked je v tom krci ale ked to prejde.
Mozno to vsetko spolu nejako suvisi. Ma problemy s kakanim koli tomu nocniku a tak zadrzuje. To sposobuje ze jej nechuti jest kedze ma creva plne a v takom stave zapchy a hladu ju rozhodi aj uplna malickost ako obliekanie. Treba vsetky tie vysetrenia co poradili na alergiu a ja by som zasla aj k psychologovi, ci to nie je mentalny problem, lebo problemy s vyprazdnovanim mozu kludne byt sposobene psychikou.
@andreatytler večer keď sa krci,tak zvyčajne až kým nejde spat.Niekedy sa krci aj v spánku ale to trvá pár minút a prestane.Pocas dňa kým nevyjde vonku,ale väčšinou keď sa vrátime tak sa krci ďalej.Vlastne až kým ju nedám spat na poobednú spánok.Uz som skúšala fakt všeličo,ignorovala som ju,snažila som sa ju niečím iným zaujať ale nič nepomáha.Ked sa jej opýtam co ju boli,stále povie ze hlava.Ked som to povedala lekárovi ze sa sťažuje na hlavu,povedal ze nieje to možné,že ak by ju bolela hlava tak by casto zvracala.
@majenka2401 nie je pravda, mňa hlava boli aj po mlieku, aj pri HIT.
@majenka2401 Mna boli hlava pri zapche a vzdy ked mam pokazey zaludok. Ja by som jej verila ze ju boli hlava. Mozno ju boli aj brucho, ale ta hlava mozno viac a tak to povie.
No chuda tolko trapenia. Dufam ze vam niekto pomoze. Len chod za tym a hladaj priciny.
A to krcenie su vyslovene ako krce ze to nevie ovladat, alebo je to ulavova poloha pre nu a pomaha si tym od bolesti?
Ja by som isla aj na nejake dokladne vysetrenie hlavy. Fakt cudne, ze vam doktor povie ze z toho vyrastie. Ved to trva uz velmi dlho aby sa to ignorovalo.
Nemoze to byt detska masturbacia?
@danielahamar myslíte že by to mohla byť naozaj hlava?Lenže nerobí to výhradne po mlieku
@andreatytler mne to príde ze keď sa krci ze to nevie ovládať.Este ma aj napadlo ci to nebude tým ze som mala veľmi ťažký porod.Tahali ju vakuom ci ako sa to vola po 4hodinach tahania,a skakania po bruchu,ma brali na cisársky.Uz sme boli aj za Osteopatom ten povedal ze môže mať od pôrodu pricviknuty nerv v hlavičke a treba to vyšetriť.Nas lekar o tom nechce ani počuť.Tak na co nás tam posielal.
@majenka2401 začala by som tými intoleranciami, lebo je jednoduché vyskúšať to, či sa niečo zmení, keď vylucis mlieko alebo lepok atd.
A mňa teda zaujala tá info o ťažkom pôrode, podľa mňa to určite bude súvisieť, aj keď lekari väčšinou takému niečomu, ako trauma z pôrodu u dieťaťa neveria a je ťažké nájsť u nich pochopenie. A zaujalo ma to preto, lebo ja sama som mala traumu z pôrodu a vyriešila som si ju v terapii. A podľa mňa by dobrý terapeut vedel s tým pracovať, pravdepodobne s tebou, keďže dieťa je malé.
@majenka2401 hlava po strave boli aj celý deň, nie len po požití
@majenka2401 nemusi to byt len po cistom.vypitom mlieko.urcite je aj ine mliecne cez den.takze moze to tym byt.mna velmi casto bolieva hlava pri poruseni diety takze urcite to moze byt tym
@majenka2401 trošku pritiahnuté za vlasy ale keď to robí od malinkeho bábätká. To sa vlastne dáva do takej polohy ako bábätko v brušku nie ? Že nejak by si tak tu traumu kompenzovala a "išla do bezpečia ako bola v brušku"
Dievčatá ja Vám všetkým ďakujem krásne za vaše názory,už viem ktorým smerom sa začnem uberať a skúsim tie testy na mlieko,lepok najprv.Este ma napadlo ze sa opýtam ci podľa vás by to krcenie nemohlo byť spôsobené od zubov.U zubného sme tiež boli,vraj do 3 rokov ma čas než jej všetky zúbky vyjdu .No mňa napadlo co ak sa jej nevedia prerezat a kvôli tomu to robí?Ma ich len 12.Viem ze možno blbosť ale ja už sa chytám všetkého co by to mohlo byt.
@klip0 zaujímavé,ono môže na tom niečo byť.Skusim psychológa.Dakujem
@danielahamar ani by ma nebolo napadlo ze to ma spojitosť,že kvôli tomu by ju mohla bolieť aj hlava.Dakujem vám
@majenka2401 Ak to nevie ovladat a su to krce, take nieco ako urcita forma epilepsie, kedy tie stavy pridu a odidu a to praveze komplikovany porod je casto pricinou takychto poskodeni nervovej sustavy. Viem ze ste uz mali vysetrenie na neuro, ale isla by som za tym este viac do hlbky. Pocula som ze neliecene krce robia v tele hrozne problemy. Naopak ak sa liecia, su velmi dobre sance na napravu.
A ak to nie su krce a dava sa do tej polohy schvalne, tak to mne stale evokuje nejaku psycho traumu a to tiez moze byt z toho tazkeho porodu.
Ten napad so zubami tiez nie je zly. Mozno je to jej sposob ako sa vysporiadat s bolestou zubou a tie jej idu uz od babatka.

@andreatytler ani ma nestraste