Čo to zase lezie po deťoch?
Čo je to zase za hnusný vírus. Mladší synček od pondelka kašeľ a horúčky a dnes ľahol aj ten starší. Vysoké horúčky ktoré nejdú zraziť a kašeľ. Doktorka mi hovorí vraj je toho strašne veľa teraz. Aj v škole veľmi veľa detí chýba dokonca uvažujú že dajú chrípkové prázdniny. Mali to teraz aj vaše detičky? Ako dlho trvalo než sa im trošku polepšilo ?
Áno je vysoká chorobnosť detí, v okolí čo sledujem cca 40-50% detí z tried chorých za posledné 2-3 týždne. Alergologička mi hovorila, že je katastrofálny narasť chorobnosti detí a to bolo ešte v lete, čiže nie chrípková sezóna. Majú poškodenú imunitu... asi neboli všetko iba hoaxy o škodlivosti nosenia rúšok.
@janettdamian
@aleshka_supermama
A fakt, ze vam deti v jesennom, zimnom a jarnom obdobi (najcastejsich obdobiach respiracnych chorob) 2 roky po sebe sedeli doma, v izolacii, mimo kolektivu, to vplyv nema?
Ked uz, tak toto ma vacsi vplyv. Nie ruska.
Ktore tym, ze deti boli doma, ich vlastne vobec dlhodobo nenosili.
A dospeli ich nosili najviac v 2020 (aj to sa spociatku nosili doma usite, nie kupovane, resp. neskor filtre.).
Potom sa pravidla na ich nosenie zase velmi rychlo uvolnili a vacsinu dna sme travili bez nich, ako s nimi (len verejne budovy ako napr. obchody, a doprava). Nakoniec ostala povinnost len v nemocnici, kde tiez vacsina populacie travi za rok minimum casu (niektori ziaden).
U dospelych malo vacsi vplyv ako ruska, ze v podstate nemohli nikam poriadne okrem prace chodit a stretavat sa.
A potom ma skor uz vplyv aj prekonanie covidu. V nasom okoli ho uz hadam 95% deti malo (a prekonalo vcelku dobre, az takmer bez priznakov). Ale nasledok v podobe slabsej odolnosti respiracnych chorob to mohlo zanechat.
Chorobnost na chripku pred covidom (2019/20) bola 47 351,3/100 000 obyvatelov.
Chorobnost na chripku po covide (2021/22) bola 43 865,7/100 000 obyvatelov.
Takze rozdiel nevelky.
(Protipandemicke opatrenia - zakaz verejnych podujati, zatvorene restauracie, bary, kina, obmedzene cestovanie, homeoffice, obmedzeny pocet ludi vo verejnych budovach, atd. svoj vplyv aj na sirenie chripky v 2020/21 samozrejme mali - 17 260,3/100 000).
Vinit ruska mi pride take velmi zjednodusene.
@aleshka_supermama mam 20den zapalene hrdlo beriem atb a nie a nie sa toho zbavit. na vine je isto aj izolacia, to ze sme boli 2 roky menej v kolektive atd atd ale skor mi pride ze sa jedna o nejaku supermutaciu. tak vela angin som este nevidela a taks dlhym priebehom. ja som uz mala vselico ale toto ochorenei mega divne bez teplot ale. takze v tom ma isto prsty daka nova mutacia. ktovie kolki mame po kovide ani o tom nevieme,to je dalsia vec. takze ....ktovie co toto tu teraz beha.,dcera je viac chora ako ked nastupila do kolektivu
@lekita áno je niečo vo vzduchu, sestra má školáčky a v pondelok prišla do triedy iba 1 žiačka...😂😂😂😂.... tretiaci
u nás druhý stupeň - a nikto nie je chorí...
@bublinka1426 presne ako píšeš, ja už 3 týždne angína. Našťastie bez teploty, trochu kašeľ. Dobrala som antibiotiká, a skoro žiadne zlepšenie. Už neviem čo si na tú bolesť hrdla mám dať. Tiež sa čudujem, čo to je. Lebo atb mi inokedy zaberali .
@janettdamian podla mna to na ziadne ruska netreba hadzat, to skor samotny covid narusil imunitu detom. Co viem, tak v skolkach sa ruska ani poriadne nenosili.
Vacsie deti ani do skoly nechodili, mali distacne a na prvom stupni to neprehanali s ruskami tiez, ako viem. Iba par deti poctivo nosilo respirator. Potom sa vsetko odlozilo a nic sa nedialo, dieta mi bolo zdrave. Od prekonania covidu v tomto roku, vo februari, v kuse choroby.
My sme prekonali len omikron, kazdy 2x a odvtedy sme v kuse chori, okrem klasickych viroz, aj crevne a kadeco dalsie.
@banyka ja chcem popytat aby ma dala lekarka na vyter .....lebo toto bezne nie je.
@banyka presne ved mna tie ATB ani neprehanaju. ===> a mna bezne zvykli hned po 1 tabletke. co nam dali placebo?
Mam 2 deti (6r, 3r) a vobec nebyvaju chore. Mladsia nevynechala tento rok ani jeden den v skolke, starsi bol doma 1 piatok. Nikdy nemali antibiotika, nasivin asi 1x v zivote. Ziadne umele vitaminy. Normalne sa stravuju, od babatka su stale vonku. Za kazdeho pocasia. Spime pri mierne otvorenom okne. Dojceni boli do 2,5r. Od 10m plavaju a saunuju, obaja cez obed spia. Stravuju sa uplne normalne, obcas aj chipsy a sladkosti. Osobne si myslim, ze tym, ze ja som "vonkajsi" typ a pre mna je jediny relax akykolvek pohyb v prirode, su odolnejsi. Ja som antibiotika nemala uz od ZS a to mam 41r.
@natalala dbam na prevenciu, naposledy som bola chora 2019 riadne. a teraz ma to drzi 20 den. takze asi tolko k tomu co teraz chodi po svete. 🙈
@lekita dajte si urobit vyter z hrdla, siri sa streptokokova angina... ale vacsina lekarov ju uz aj bez vyteru vie odhadnut a ak sa vcas nasadia atb za 2 dni je po teplote a hrdielko neboli ....
@nique ja mam atb tiez tak raz za 5 rokov. jedine co mi davali na zuby a teraz po 100 rokoch
@margaretka beriem 8 den a hrdlo ma vecer bolelo dost. nechapem
zaroven je vela hmlistych dni takze aj laryngitidy su rozsirene, my prave liecime hrncovy suchy stekavy kasel
@margaretka môžem sa opýtať čo dávate na ten kašeľ?
No my zatiaľ nič ani jedna dcéra ani druhá,, keď píšete o tých rúškach, moja to nosila minimálne ci je to tým neviem nie som vedec 😊 ale skôr si myslím ze aj keď je vonku zima mladá ide pomaly v krátkych vecoch von takže myslím ze otuzuje lebo naše heslo je zle počasie neexistuje iba zle oblečený človek 😅 no iná je aj ten zle oblečený človek,, ATB ešte nemala ale doteraz si pamätám keď jej ako bábätku jej ich dali na pohotovosti a skoro ju akurát tak zabili, bolo to cez víkend
Ja tiez si myslim, ze je to len tym.ochladenim - clovek uz nestiha zo skrine vytahovat primerane oblecenie. Svagor lekar hovoril, ze neustale sa stretavame s bakteriami a virusmi, mame ich v malom mnozstve aj v sebe a potom staci "prechladnutie" - cize oslabenie imunity - a bakterie ci.virusy preberu kontrolu. Kedysi bezne v skole niekto kychal, posmrkaval... teraz sme vycviceni z covidu, ze ked niekto kychne, sa zhrozene otocime a ked mame soplik, zostavame v izolacii...
@basska_b nie je to len ochladenim, my otuzujeme a ja teda nebyvam vobec chora a to nosim v zime len svetrik ....takze tak.
@janettdamian To nie je o škodlivosti rúšok. To je presne o tom, čo rôzni odborníci zo školy života popierali - že rúška vraj nefungujú, lebo vírus je menší ako medzery medzi vláknamia pod. Ibaže oni fungujú. Tak ako fungovali aj ďalšie opatrenia. Takže minulé roky sme mali omnoho menej chripok, prechladnutí a podobných chorôb a naša imunita nebola tak trénovaná.
@elizabet173 ale je to pravda ja som dva roky na materskej a vedľa mam škôlku, oblečený ako pri mínus 15 su 🙃 ja ešte nedávam ani pancuchy a bundu ma prechodnu žiadny kabát,, jedine co ma v sportiaku je fusak keď sa vybeha dám ju tam ale viem ze zaspí zakryté ma len nohy
@janettdamian paneboze, ako môže mať prosím ta niekto poškodenú imunitu z nosenia rusok? Koľko ich už len tie deti nosili? Napríklad moje za tie dva roky neboli choré ani raz. Či už chodili do kolektívu, alebo boli doma. A ani teraz nie su choré. Ale toto je o dlhodobej prevencii. Chodia von za každého počasia, majú veľa pohybu a pestrú stravu. Ja som robila celý kovid obklopená veľa ľuďmi, aj chorými. Ani raz som nebola doma a som si istá, že vďaka poctivému noseniu respirátora som neochorela. Toto môže napisat fakt len velmimobmedzeny človek, že deťom znížilo imunitu nejaké rusko. Skôr by som vinila spôsob života. Ak su deti doma izolovane lebo maminke sa s nimi nechce ísť von lebo je zima, alebo sa dba až choro na hygienu a pri prvom sopliku sa capnu antibiotiká tak prosím- tu to máte. Ale na rúška sa vyhovárať tak to môže byt naozaj len na modrom koňovi kde su odborníčky na všetko :D
@bublinka1426 ja som 20r nemala antibiotika našťastie mne teraz zabrali hned. Moje deti tiež ešte nemali antibiotika ale teraz sa asi tomu nevyhneme ale nevadi hlavne nech je ok.
Moja doktorka mi sama povedala ze este nikdy nemala toľko pacientov na angínu a zápal oka.
Naši susedia už 4tyz berú antibiotika celá rodin🙄.
@janettdamian no neviem poznam deti co rusko nenosili a ani moja keďže ma len 2 roky a tiez su chore... Dcéra mala 3 dni teoloty a ako teplota klesla chytil ju kasel..a pritom sme nikde ani s nikym neboli... 🤷

@lekita obe moje deti mali horúčky kašeľ sopliky trvalo to 10dni pred 3tyz boli chore. Minulý týždeň mladšia mala 2 dní suchý kašeľ. Akurát som mladšej dala sirup na horúčku zase ma teplotu 😒 kašeľ ze sa mi ide z toho 🤢🤮 .
Ja som včera dobrala antibiotika 3 týždne som bojovala s anginou mala som aj oko zapálené.
Ja sa ani nečudujem však sme nosili 2r rúška obyčajná chrípka nebola.