icon

Cumeľ - za a proti

pijavickaa
2. okt 2016

Ahojte maminy,

pôvodne som nemala v pláne ponúknuť cumel môjmu drobcovi, ale žiaľ, stalo sa. Ešte v pôrodnici. A teraz by som chcela svojho 2 mesačného syna odučiť. Máte s tým niektorá skúsenosti?

Strana
z3
sardinka336
3. okt 2016

@beton podklady si najdi, mas predpokladam internet. Ja tvrdim ze dudlik moze byt napomocny pri prevencii sids, kto chce informaciu berie kto nechce neberie. Satie stimuluje dieťa z hľadiska srdcovej činnosti, teploty, dýchania, spánkových cyklov a podobne, a tým ho chráni pred SIDS. Tvrdí to aj mamila, ktora namiesto cumlika presadzuje prsnik resp. ho tam dosadila lebo sa az demonicky boja cumlov.

nikulka1
3. okt 2016

@stellasweet Coby nedomyslela, priroda vsetko domyslela 🙂 dala dietatku zubky aby postupne prechadzalo na tuhu stravu, nechala mame ale mliecko, aby davala babatku este potrebnu imunitu. A dala mu schopnost od jedneho roka spat celu noc a nebyt hladne 🙂. Vsetko je tak ako ma byt.

optimistka
3. okt 2016

Nečítala som predchádzajúce príspevky, ale nerozumiem prečo ho chceš odúčať v 2 mesiacoch? Veď to má na upokojenie. Ak je kľudný a spokojný, nechaj ho žiť! 🙂. Môj starší cumlal do 4 rokov, všetci rukami zalamovali a vuala, má 5 a necumle. Dojčený bol rok a pol, krivé zuby nemá, je spokojný a šťastný. Mladší ma rok a dudle skoro celý deň. Je to jedno šťastné a usmiate dieťa. Takže za mňa asi tak 🙂. Treba sa riadiť vlastnou intuíciou a nie múdrymi knihami.

nikulka1
3. okt 2016

Ak Vas zaujima ako je to naozaj s tymi studiami, ano daju sa najst zahranicne studie o tom, ze cumel SIDS zabranuje. Dava to aj normalnu laicku logiku, ku SIDS dochadza pri extremnej relaxacii babatka, cumlanie cumlika v nom aspon raz za cas stale vyvola nejaky podnet... Cim samozrejme nechcem povedat ze cumel cez celu noc podporujem, len som k tomu chcela podat relevantne informacie.

Naopak, spanie v spolocnej posteli - nato naozaj studia nie je aspon ked som sa tomu venovala tak som nenasla. Myslim relevantna studia. Mamila ma absolutne nezaujima, aj ja si mozem urobit dvojtyzdnovy kurz a byt odbornik na vsetko 🙂.
Naopak, su studie, ktore dokazuju ze spanie v spolocnej posteli riziko umrtia dietata zvysuje, ale nie v suvise so SIDS, skor s tym ked je matka alebo otec chory - chripka atd, prip. pripity, pod drogami....to je o inom.

Ale ved ono je to o tom, co komu vyhovuje. Kazde babatko je ine, niektorému je lepsie v posteli s rodicmi, niektore potrebuje byt same aby sa dobre vyspalo. Aj my dospeli sme kazdy iny, preco si myslime ze vsetky babatka potrebuju to iste.

stellasweet
3. okt 2016

@nikulka1 Vidiiiiiis! Takto som sa na to ja nepozrela.... Tak mazem prirode cierny bod. Ufff, to mi odlahlo.

nikulka1
3. okt 2016

@jamika27 Raz, este ked som bola trochu mladsia, som sa na Facebooku takto vyjadrila tiez k jednej teme...a tam sa do mna pustilo najmenej 50 mamiciek...bolo to sialene, rozumne argumenty s nimi nepohli, kazda si hudla svoje, utocili, urazali...az som tu diskusiu opustila. A odvtedy si davam velky pozor do akej debaty sa zapojim.

Ja milujem svoju pracu, beriem ju ako poslanie, aj preto mam take kvantum deti v opatere, kazde to dieta beriem ako svoje. A velmi rada poradim rodicom, ktori o to stoja. Ak maju zaujem, budem vysvetlovat donemoty, ucit, ukazovat... Ale uz som si odvykla hadat sa s ludmi, ktorym niekto nieco nahovoril a vo svojej hlave si neurobia ani skulinku aby sa otvorili niecomu inému 🙂. Tak preto prispievam malo 🙂 Ale dakujem.

jamika27
3. okt 2016

@nikulka1 málokto uzná druhý názor ... a aj keď neuzná, tak málokto dokáže slušne rešpektovať ten druhý bohužiaľ. Pred takými ľuďmi mám aj ja rešpekt. Však sto ľudí sto ľudí. Táto sociálna sieť MK je super, som tu odkedy som mamičkou, veľa krát sem zájdem do tém, ktoré sú pre mňa aktuálne, a je tu mnoho dobrých typov - respektíve každá mamička si môže nájsť vhodnú radu pre seba. Ale niekedy je to tu strašné, až mám chuť sa odtiaľto odregistrovať, keď sa začítam do nejakých názorov, respektíve do ,,nejakých pováh,,. Práve preto sa vždy úprimne poteším, takýmto rozumným názorom a radám, ktorých tu je málo. Ďakujem a prajem pekný večer ešte 🙂

annie6
3. okt 2016

nas starsi nikdy nechcel cumel,vypluval,napinalo ho, zvladol to bez neho,nic mu nie je...mladsia ma cumel,vyslovene na ukludnenie alebo spanok,nevadi,vyrastie z toho,nie je to tragedia,inak by cumle ani nevyrabali 🙂

j.a.n.e.7
3. okt 2016

Mám 3 deti, prvé 2 kusy nechceli o cumli ani počuť (lebo z neho nič netieklo) a posledná sa konečne chytila a naučila cumlať 🙂 Vlastne som si všimla, že mala potrebu ťahať, sať, ale keďže už bola nadojčená tak je vadilo, že jej zase niečo tečie, hnevala sa a tak prijala cumel. Nemyslím si, že dieťa nevie rozlíšiť prsník od cumľa, ona ak chce piť (a to máš už 1 rok) tak len čo ma zbadá, doslova katapultuje cumel z pusy 🙂 Používame ho najmä na spanie, inak ho nepotrebuje.

hipuska
3. okt 2016

Ja som bola tiez uplne proti pri prvom-dopadlo to tak, ze si zacal cmulat prsty-proste mal potrebu. No a to bolo hrozne, do 6 rokov sme ho nevedeli oducit. Pru druhom a tretom som uz bola mudrejsia, dostali cumel nasilu+plienku. Tu som nosila pri sebe aby ma deti potom z nej citili. No a u nas -cumel a plienka, jasny znak, ze sa ide spat. Ziadne ze dieta ide na motorke a cumel v ustach. No a potom sme ich oboch oducili v 2 rokoch. To bolo lahke, lebo cumel nefungoval bez plienky. Nechceli ho.

Takze ja som za cumel v rozumnej miere. Jednak, ked je dieta starsie, podla mna, lepsie spi mama. Miesto flase, strcis cumel. 🙂 Ja som im ho aj v noci vytahovala.

nikadomi
3. okt 2016

@nikulka1 ja Ti len chcem poďakovať za prínosné, upokojivé a uspokojivé príspevky 🙂 s detičkami chcem ako k zubárke v budúcnosti chodiť len k Tebe!!! 😉😉 A dúfam, že len na preventívky ☺️

katrinka8
3. okt 2016

@nikulka1 - tak super napísaný príspevok tu už 100 rokov nebol. Dala by som to povinne prečítať v pôrodnici všetkým maminám 🙂

danijela
21. okt 2016

Ahojte. Neprispievam často do fóra na rôzne témy ale táto ma zaujala. Nasa skúsenosť -mam doma 7rocneho chlapca,ktoremu som od narodenia nedala dudel, s mužom sme si povedali,ze mu ho nebudeme dávať preto,aby sme ho nemuseli neskôr oducat. Maly spinkaval krásne,nemali sme žiadne zdravotné problémy a ani by ma nenapadlo uvažovať či to,ze nedam synovi dudel mu môže uškodiť,nase staré mamy dudle nemali iba mamin prsník a tak isto sme to urobili aj s bicyklovaním,ziadne pomocné kolieska,po 2tyzdnoch učenia bicykloval úplne normálne a vyhli sme sa oduucaniu. Ale zasa to je len moja skúsenosť. 🙂

danijela
21. okt 2016

A čo sa týka spatia v spoločnej posteli, malý spával s nami od narodenia. Som si povedala,ze si užijem ten pocit keď je pri mne a keď vyrastie nebude už chcieť s nami spat.On bol spokojný,mne to vyhovovalo kvôli nočnému kojeniu. Myslím si,ze každá sme iná a každá máme systém,ktory vyhovuje nám,lebo ho máme vyskúšaný ale to neznamená,ze to musí vyhovovať ai inej mamičke,r obila som to čo vyhovovalo mne a mojmu dietatu. 😉

Strana
z3