Cystická fibróza zvýšená u novorodenca
Ahojte baby dnes mi volala doktorka s tým že mame prísť na druhý odber z päty keďže mu vyšlo zvýšené testy cistickej fibrózy celý deň len revem čo sa o neho bojim ma 14 dni je tu prosím vás nejaká mamička čo jej tiež vyšli zvýšené testy z päty a nakoniec po opakovanom teste už sa to nepotvrdilo ? Ach boji s a ďakujem
@rebeka3333 ahoj znamej to vyslo ked bola este tehu a nakoniec sa to nepotvrdilo drzim palce
@rebeka3333 Mojej tiež brali krv opakovane, druhý krát to už vyšlo negatívne. Dr. ale hneď vravela, že sa nemáme zbytočne stresovať, že je to pomerne časté a opakovaný odber vyvráti podozrenie. Určite to tak bude aj u vás, neboj sa. Posledné čo teraz potrebuješ je stresovať seba aj bábänko. Tak kľud, venuj sa bábu a nemysli negatívne.
@rebeka3333 tu je staršia diskusia z augusta https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/cysticka-fibroza-priznaky-u-novorodencov-2/
@rebeka3333 áno u nás a všetko bolo ok,vraj prvý odber bol ovplyvnený vysokou zltackou
@rebeka3333 ahoj, vidim ze si si pozerala aj moj prispevok, ako vies ja som toto cele absolvovala a cele to trvalo nejake 4 mesiace. Pokial druhy odber z paticky vyjde v poriadku tak uz sa nic neriesi. U nas ale aj ten vysiel zle, takze sme sa museli objednat na potne testy do Biskupic. To bola cista depka uz ken z toho ako ta nemocnica vyzera a pristup sestricky tiez zrovna nebol ok. Potne testy nam nakoniec ale vysli v poriadku ale ziskala som aj odporucenie na vysetrenie genetiky tak aby mi ju preplatila poistovna mame VsZP, tam sa potvrdilo ze nemame CF a nie je ani prenasac - davali sme vysetrit vsetky mutacie. Drzim palce a nezufaj nie je kazdym dnom koniec!
@rebeka3333 ako pise
@lily14 nemali ste zltacku? Nasej malej tiez vysli hraničné hodnoty, mali sme silnejšiu zltacku.... opakovany odber bol OK.
Klud, drzim palce ✊🍀
@lienka.7 áno mali sme dokonca bol v tom ozarovani 20 hodín
@rebeka3333 neboj bude to ok aj ja som stresovala
@silvicka247 dobrý deň chcem sa opýtať čo ste obliekali na potný test. Máme už jeden za sebou no nepodaril sa. Vraj sa dcérka málo spotila. Ďakujem
@janinka06 nic take ved oni ho tam vlastne vyzliekli a dali mu take na nohy aby sa potil s to mu este previazali. Sestricka sa furt stazovala ze no ze je maly, ze nevie ci z toho nieco bude ale nakoniec nieco vypotil . Ja som sa ale nespoliehala len na to a cakanie kedy ma niekto potom dalej posle. Hned som riesila genetiku a nastastie mi ju preplatila aj poistovna.
@silvicka247 Prosim vás a aká poisťovňa? Stačilo poslať potvrdenie o zaplatení genetickeho testu a oni preplatili či to musel nariadiť lekár? Resp. ako sa vám podarilo že vám to preplatili?
@janinka06 mne stacil vymenny listok dokonca od vseobecneho lekara s tym ze sme mali 2x pozitivny skrining z paticky. Volala som na genexpres tam som sa dostala k nejakemu panovi a ten to cele zariadil tak aby mi to cele preplatila poistovna. Mali sme VsZP dokopy to stalo okolo 1200 eur tusim, ale pokym sa to cele doriesilo bol november a v auguste sme to cele zacali riesit.
@silvicka247 ahoj, prosím ťa, práve tiež toto riešim..
Malému už 2 X vyšlo z odberu že CF.
Avšak, počas tehotenstva som absolvovala amniocentezu, kde bola robená aj CF.
Tá vyšla negatívne.
To by mali byť vlastne tie testy, čo ste si dávali robiť.
Koľko mutácií tam vyšetrovali ? Nevieš ?
Malému 68
@oktober3 ahoj nám to nevyšetrovali z plodovej vody, ale zobrali mu krv po narodení keď som si našla to laboratórium kde mu to urobili. Mal vtedy dva mesiace. Viem, že mu robili testy na všetky mutácie ktoré sú známe a nie je ani prenášač. Kompletné výsledky sme mali cca za mesiac alebo mesiac a pol ale už po týždni mi s radosťou volali, že tie najčastejšie možné mutácie ktoré sa vyskytujú v Európe nemá, takže je veľká pravdepodobnosť, že ju mať nebude a tak aj bolo. Držím palce je to o nervy. Ja by som si poriešila inak aj tie odbery na ktorých sme boli lebo ten ich potný test a potom jeho opakovanie mi prišlo neskutočne zdĺhavé. My sme to začali riešiť v auguste teda to už prišiel druhý pozitívny skríning a celé sa to doriešila v polke novembra. Ja som bola už zrelá na psychiatriu a do toho staršie dieťa, manžel ktorý ma už nevládal počúvať.

Kľud moja pokiaľ nič nie je na 100 percent potvrdene nerob paniku. Viem že o drobčeka maličkého máš strach .Nikto nie je všemocný aj prístroje sa môžu mýliť. Lekári sú tiež len ľudia. Držím veľmi 🙏