icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

strapco13
25. jún 2012

@sana15 aha uz je aj vysledok..no preliecit..a dala by som spravit vyteri aj u rodicov, ci nieje niekto bacilonosic
dcerka mozno zareagovala a zvladla to zrjme, kedze ma vyteri ok, pokila je zdrava a ma negativny vyter teak jej atb netreba

strapco13
25. jún 2012

@blau tak staphylokoka mozes tam dole schytat aj od partnera, pripadne zaniest rukami
nosnu mandlu radsej daj vysetrit ..v mojom clanku mam aj moznost ako ju zmensit liekmi, nie vzdy musi byt operacia

strapco13
25. jún 2012

@cicimon neboj to zaspavanie prejde..bola to skusenost nova, musi ju spracovat, daj jej cas

xlucia
25. jún 2012

@strapco13 prosim ta je normalne, ked ma syn zapal stredneho ucha, od stvrtka ma zinat a dnes sa zacal stazovat znova ze ho to zaboli ked niekedy smrka, nie vzdy, a pri zivani mu tam v oboch usoch praska?? rano aj vecer ma 5ml a ma zinat 250, v suspenzii. moze sa to zhorsovat napriek atb.? sa mo to nechce verit, alebo su to prejavy liecby?

strapco13
25. jún 2012

@xlucia akakolvek tekutina za blanou bubienka je zapal stredneho ucha..len potom sa k diagnoze dava este privlastok ze ci hnisavy, serozny, chronicky a pod ..ked je hnis je to bakterialna infekcia, cira tekutina byva pri virusoch, ci pociatocnych stadiach infektu
minimalne kym budes citit, ze unika vzduch cez ucho tak to ucho chranit ..ale dr by mal zhodnotit ci uz je blana bubienka zhojena, ci netreba este nejaku liecbu

strapco13
25. jún 2012

@xlucia moze sa to zhorsit..lebo ATB samotne nespravi odpuchnutie eustachovej trubice..treba antihistaminika, nosne kvapky proti opuchu do nosa a polohovat s nimi hlavicku
ak by mu stupla teplota, treba usko pichnut mozno, ale ak je to len obcasne zabolenie a pukanie, tak to je ako sa uvolnuje a upchava eustachova trubica..treba ju uvolnit

strapco13
25. jún 2012

@rainee pokial nie je inak chora a nemava problemy so strednym uchom a naozaj vidis mazove zatky...aj tak by bolo najlepsie ist k ORL, ale je dostat pripravok A-cerumen, nakvapkas pol ampulky do jedneho ucha a pol do druheheo asi tak polhodku pred kupanim a potom vysprchujes, v pripade potreby zopakovat..ale kedze nevidim ucho, kvapkat cokolvek do ucha bez toho aby tam niekto pozrel je riziko, lebo ak je poskodena blana bubienka, mozu nastat komplikacie..bolesti, zapal, zavrate a pod ak by sa dostalo nieco do stredneho ucha

sana15
25. jún 2012

@strapco13 dakujem velmi pekne za odpovede. Tiez ma napadlo,ze by sme mali ist aj my na vytery,aby sme si to navzajom neprenasali,lebo deti su len doma,alebo na dvore,ziadne centra,skolky,akcie. Manzel uz ide hned zajtra a ja pojdem tiez. U deti budem ziadat este dalsie opakovane vytery, ako som citala aj odpovede pre inu mamicku,tak dobre by bolo aj z nosohltana,aj z nosa,mandle...pripadne sa objedname na ORL a nech ich prezru este tam.

strapco13
25. jún 2012

@sana15 najlepsie je vyter priamo na orl, ale obvodak nech zoberie ASLO malemu ak by aj po prelieceni mal streptokoka

xlucia
25. jún 2012

@strapco13 vecer ma zyrtec, mam daj aj fenistil, napr. rano? ako odpuchnut. myslis dat do nosa kvapky ked ma upchaty nos? ako nasivin?
teraz robim tak ze dez den preplachujeme hypomerom a smrka, kym sa da. ked ma upchaty nos, streknem nasivin

koniarova
25. jún 2012

@strapco13 Mohla by si niečo ešte napísať k tým atb.?Tu niekde som čítala, že aj ak sa dajú nesprávne /teda, že ich vôbec nebolo treba/, tak sa majú celé doužívať. Prečo prosím?

sana15
25. jún 2012

@strapco13 ASLO je z krvi? 😕 joooj,chudatko moje,to zase bude boj so styrmi dospelymi. dufam,ze to preliecime a nebude radsej treba. a ako som citala,tak az 3 negativne vytery su naozaj negativne. dakujem za rady.

strapco13
25. jún 2012

@xlucia nekombinuj antihistaminika, hej nieco ako nasivin som mylslea /aleboina znacka..kto ma co odskusane, ze zabera/

strapco13
25. jún 2012

@koniarova ide o to, ze v tele mas vzdy nejake bacile..aj tie co sposobuju ochorenia, len su v malom mnozstve..pri nedobrati antibiotik je riziko, ze si bacile na dane ATB zvyknu, lebo ich nestacia zlikvidovat a bacil je tvor inteliogentny, jeho geny si zapamataju, ze aha toto atb nam neublizilo a nabuduce budu odolne a adana ATB uz nebude ucinkovat
to iste g´hrozi ak sa da aj nizsia davka ATB, ci sa dava kratsie ATB aj ked je spravne..vtedy sa nevynicia vsetky bacile, niektore sa prisposobia a budu rezistentne voci danemu ATB a tato info sa dedi
preto je velka rezistencia bacilov na antibiotika..boli dane nevhodne, nedobrali sa, nizka davka a pod

strapco13
25. jún 2012

@sana15 jj z krvi..hej negativne je ak su 3 negativne

evina313
26. jún 2012

prosim prosim o radu...
moj 4 rocny syn dostal šarlach. v skolke. priznaky : vracanie, teplota, slabučky vysyp ktory na drhy den zmizol, nesupal sa. jazyk biely, nasledne malinovy s takymi vyvysenymi bodkami. Vyter z hrdla zo 7.6 : masivne streptococcus pyogenes . preliečeny 10 dni Penbene.
opakovany vyter z 20.6.2012 - alfahesolyticke streptokoky, neisseria ap.nepatogenne, masivne streptococcus pyogenes.
asi 5 dni po dobrati tych prvych atb dostal zapal stred. ucha. Usko vytieklo, na pohotovosti mu dali Augmentin, zatial na 7 dni. povedala som im, ze je mozne, ze ma este sarlach, lebo ma "bodkovany jazyk" lekar povedal, ze ucho nema chytene zo sarlachu, ale asi z pneumokoka.
kedze vraj augmentin mu na streptokoka vraj nezaberie, po vysadeni augmentinu mu nasadia nejake ine atb. na toho streptokoka.
mozno som sa tu rozpisala az prilis, ale preco nezabralo penbene, ked je to vlastne penicilin, na ktory by to malo byt citlive? to mu budu opakovane davat antibiotika az kym to nezmizne? jazyk ma stale bodkovany, inak ziadne ine priznaky nema. Nosnu mandlu mu vybrali v 9/2011 a odvtedy nebyval vobec chory. a teraz toto...
dali sme si aj my rodicia spravit pre istotu vyter, ale mozno zbytocne, kedze v skolke ma sarlach viac deti. ☹ v skolke samozrejme od prepuknutia choroby nebol.
budem vam vdacna sa odpoved

blau
26. jún 2012

@strapco13 ano myslim, ze to mam z ruk, lebo som soplila chodila na zachod. Predtym boli stery ok, len presne cez tu virozu sa tam objavil, ale hned ho preliecil antbiot. mastou, ale nie do posvy, len vonkajsie.
Idem si pozriet tu nosnu mandlu, dakujem 😉

rozala111
26. jún 2012

@strapco13
Ahoj, chcela by som sa spýtať, máme dcérku 6,5 roka, pred 2 rokmi jej boli vyoperované nosné mandle, všetko je relatívne OK, len od januára mala asi 3-krát angínu, dosť často pokašlieva a v noci chrápe. Má veľké krčné mandle, boli sme s ňou na ORL - lekárku si veľmi vážim, vždy nám pomohla, žiaľ, asi mala nejakú zlú náladu a tak na nás vybehla, že keď chceme, tak jej mandle máme dať vyoperovať - problém bol, že sme sa ku nej objednávali v čase, keď deti boli choré - malému hrozil zápal stred. ucha (máva ho často - vždy pri nádche), ale dostali sme sa ku nej v čase keď boli už skoro OK - teda nemali príznaky - soplíky. Cítili sme sa tam, akoby sme si vymýšľali a zbytočne ju zdržovali. malému urobila výtery - mal streptokoka, hemofila a moraxellu, dcérka len obrovské mandle.
Tak sa chcem spýtať, je nutné ich dať von, ak máva angínu cca 6x do roka? má ich veliké - má len malinkú štrbinku medzi nimi a chrápe? ďakujem

skolara
26. jún 2012

@rozala111 aj nasa mala obrovske krcne mandle a nosne jej chceli vybrat lebo uz nepocula ale uz nemusime.
Krcne su uplne super !!!!! a vies co pomohlo vylucili sme mlieko a zaradili vela ovocia a zeleniny minimalne masa a zemiakov. Sladkosti len minimalne aj to celozrnne z bio obchodu atd.
A rano pila malu lyzicku aloe vera a herbalife napoj ( shake) dostali sme sa do ruk vybornej detskej pediatricky ktora neveri na vyberanie mandli. Ked ti zahnisa palec tiez ho hned neodrezes.
A ona nam nasadila takyto rezim a sme OK !!!
Kocky skuste napr. liecit a nie vyberat. Telo je schopne sa vyliecit same.
A to mala chrapala ze ju bolo pocut cez dvere teraz dycho potichu.
vsetko je o strave

xlucia
26. jún 2012

@skolara popis prosim vase stravovanie podrobnejsie, najlepsie v novej teme. dik

skolara
26. jún 2012

@xlucia
nie je v tom ziadna veda.
Rano ma vacsinou sladke. Tj. krupica v ryzovom mlieku teda kasa.( pohankova, spaldova, kukuricna) s postruhanym jablkom a skoricou, alebo bananom,jahodami, nastuhanom 70 % coko alebo poliata s javorovym sirupom.
Obedy rozne polievky bezmasite a bez masla len na olivom oleji.
Pouzivam len celorznnu muku.Maso mava tak 2 krat do tyzdna.
davam jej aj detske vyzivy ale len tie bez cukru ako Alnatura, Babylove to mava na desiatu, alebo ovocie, neprazene oriesky.
No a plus pije rano lyzicku aloe vera a ma ten herbalife shake k tomu to je taky vitaminovy napoj. Vanilkovy fakt chutny aj ja ho pijem.
Takze fakt ziadna veda. A ziadne jupiky a brumiky len a len poctive co najcerstvejsie jedlo. Mala jedava sladkosti ale len tie zdravsie a fakt ze nie vela.

skolara
26. jún 2012

@xlucia ked budes potrebovat poradit tak kludne napis. Ja som jej rok nechcela dat vybrat mandle a konecne som nasla lekarku co zdiela moj nazor. Je super. A ona tvrdi ze vyber mandli nic nevyriesi ze tie toxiny sa nebudu zdrziavat v mandli ale po jej vyrezani sa nic nevyriesi len sa ukladaju inde a su z toho vacsie trampoty ako alergie, a ine vazne choroby.
Este ta doktorka tvrdi ze mandle su vizitkou travenia tj. criev tam treba zacat cize preto to aloe vera ktore ich lieci a ten shake ktory je lahko stravitelny a plny vitaminov a vlakniny. Kocky ja som bola skepticka ale moje dieta dycha nosom pribrala kilo a pol a celkovo vidim ze je jej lepsie.
Hovorim s nou otvorene o skodlivosti jedal a dnes sme mali temu oranzove tic tac 🙂 nie nemoze ich prave preto ze su plne umelych sladidiel nevhodne pre deti a ani dospelych a uplne to chapala. Treba deti naucit si vyberat co zjedia.

xlucia
26. jún 2012

@skolara rada si dam poradit. ja chcem u nas obmedzit mlieko. porad konkretne recepty na polievky. a tiez ako robis kase bez mlieka? do vody, ci ako? a co jete na obed, ked nie masko?

skolara
26. jún 2012

@xlucia ja kupujem ryzove mlieko z dm allnatura a do toho.
Najnovsie varim kremove polievky ale len kremova zelenina tj. brokolica, mrkva mixnute a opecene grahamove kocky, alebo karfiolova, hraskova, paradajkova s pasirovanych paradajok, zeleninova so spaldovym cestovinami, no uplne bezne bez mlieka.
a druhe jedlo celozrnne palacinky, granadiry, cestovinoto , rizoto, omacky zeleninove a ryza, cestovina, privarky.

skolara
26. jún 2012

dost som odbocila od temy ale myslim ze to tu patri lebo sa to da vyriesit zo stravou. Je to dlhy proces nam to trvalo cc. od novembra teda po troch mesiacoch som videla prve zlepsenia , teraz je to uz skoro 100 %.

strapco13
26. jún 2012

@evina313 pozri moj clanok o zapale stredneho ucha..je tam rozpoisana liecba..len ATB nestaci
po sralachu niekedy treba penicilin aj na polroka, kym sa ten bacil vynici..a aj to niekedy nezaberie a treba krcne mandle von
ciz ATB presne podla vysledkov vyteru, nech zaberie na vsetko /sparvit vyter z nosa, hrdla, ak tecie ucho tak aj odtial/ a najst ATB ucinne na vsetko, pripadne kombinaciu, skontrolovat ASLO, vyter dat aj na mykozy /mozu sa pri ATB premnpozit/

strapco13
26. jún 2012

@blau skontrolovat vyter..masticka na vonkajsie nemusi preliecit dostatocne aj vnutro

strapco13
26. jún 2012

@rozala111 to ci vybrat alebo nevybrat mandle nezalezi od ich velkosti..ale ci su funkcne..treba vyter, ASLO, nosnu madndlu skontrolovala?
niekedy staci zmensit nosnu a krcne tiez len zmensit /cize ak su zdrave, ponecha sa cast co splna imunitnu funkciu/
ale preliecit najprv syna..je mozne ze anginy chyta od neho

strapco13
26. jún 2012

@skolara ano suhlasim..posilnenim imunity sa da vyhnut operacii..niekedy ..mam to aj v clanku 😉

nanika
28. jún 2012

Mohla by som poprosit o radu? Zajtra idem za nasou detskou lekarkou a potrebujem si overit, co jej mam povedat. Oliver bol celkovo zdrave dieta, malokedy chory, vacsinou nejaky kasel, sopliky, obycajne stacil len stodal a klasicke kvapky do nosa, ked ho mal upchaty. Co zacal chodit v septembri do skolky, jeho zdravotny stav sa zhorsil natolko, ze je v skolke maximalne dva tyzdne z mesiaca, obycajne este menej. Je to sustavny kasel. Dusenie sa, hlavne v noci. Na zaciatku suchy, drazdivy, cele noci kvoli tomu nespime, potom prechadza vo vlhky s vykasliavanim. Liecba je zakazdym ta ista - lekarka naordinuje fenistil kvapky, v poslednej dobe spirodent, na suchy kasel stoptussin, na mokry mucosolvan. Zacina sa vsak opakovat scenar, ze napriek liekom a pociatocnemu zlepseniu kasel neuticha a jakmile sa troska zlepsi vlhky kasel, zachvatovity suchy kasel sa vracia. Lekarka mu nerobila ziadne vysetrenia, obcas mu vezme vyter z nosa, z krku, v nose vraj cosi mal, dala mu nan ATB. ATB celkove, sirupove sme mali raz, ked uz som zufala lekarku uprosila, ze mala capla chorobu od Oliho a nasledne jej to napriek liecbe preslo skoro az na zapal pluc, tak vtedy mu ho dala, ale mal ho tusim 6-7 dni. Ziadne ine vysetrenia mu nerobila, vzdy ho len popocuva a predpise to iste. Malemu som skusala dvihat imunitu vsetkymi moznymi prostriedkami z lekarne, mame snad uz stvrty, ci piaty sirup, tabletky, s nulovym efektom.

Co dalej, na co mam narok, ake vysterenia, alebo byt so synom poslana na ake oddelenia, uz som naozaj zufala. Dakujem.