Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@ewellina pravdepodobne to ma "granulacie" --.pri nosnej mandli, tym ze nedycha nosom ale ustami, tak sa hrdlo vysusi a ta zadna stena sa stensi, v niektorych mliestach na podklade chronickeho drazdenia sa zduri ta sliznica
ale moze to byt aj zapalove
je to na tej zadnej stene alebo kde to je?..fotku nevies sem dat?
cize cez net to vysetrit neviem...bolo by dobre spravit vyter, CRP
ten kasel je len teraz ci uz dlhodobo?
@dejka77 tak toto je trosku mimo moj obor ..je zaujimabve ze Fenistil zabral a sirup na alergiu nie....aky liek si dala? lebo fenistil je tiez na alergiu
moze to byt aj parazit, reakcia na lieky, kozmetiku, prasok
to na krku ale nevyzera na fortke ako zihlavka..je to vystupene? ak si to poskiabe úale vy poskriabete/ ostavaju skrabance /nemyslim doskriabat do krvi, ale take bezne skrabanie/..pri zihlavke neostavaju stopy po skranacoch
http://www.claritin.sk/sk/zihlavka tu su prejavy a co to najcastejsie sposobuje ..najcastejsie je to prave infekcia
vylucila by som aj plesnove ochorenie
ked to zacalo..nebola nejak chory, jedla nieco nove, nejake zmeny
keby ste boli inde ako v UK..tak by som povedala, ze moze byt alergia na slnko..ale toho v UK vela asi nemate 😅
u deti do troch rokov su kozne testy nepriekazne..daju sa krvne..ale je lepsie robit testy v stadiu relativneho zdravia, pretoze v akutnom stadiu moze telo jednak zareagovat aj na to co inak alergiu nema, pripadne moze byt alergicka reakcia velmi silna a viest az celkovej reakcii a soku
najlepsie je pisat si co jedla, kedy jedla, kozmetiku a pod..prostze vsetko plus sledovat priznaky a tak sa da najlepsie vypozorovat, ze co to sposobuje
ale krvne testy..cize odber specifickych protilatok na alergiu by sa dal
@strapco13 Fenistil jej sice zabral, ale napr. uz ku koncu ked som mala len na niekolko davok sa jej to trochu zhorsilo. Mala viacej "stipancov", flaky ani nie. Tu predavaju Piriton sirup, vyskusala som, ale rozdiel som v tom nevidela. Dnes som jej ho uz ani nedavala lebo ho ani nechcela. Je to na alergiu na jedlo, kozne alergie, sennu nadchu, alergiu na zvierata, prach, postipanie hmyzom, plesnove ochorenie.
Co sa tyka tej druhej fotky, tak takto to vacsinou zacina, prv cerveny flak, ktory sa zvacsuje, potom to akokeby napuchne. Alebo sa jej urobi nieco ako vyrazka, ktora sa stale zvacsuje ako na tej nohe napr. Myslim, ze ju to nesvrbi, lebo sa vobec neskriabe.
Uz som si nastudovala na nete co vsetko to moze sposobit. Lieky nebrala ziadne, to mozem vylucit. Kozmetiku pouzivam malo a ak tak prirodne mydla, bupi sampon, z toho to hadam nebude. Prasok stale ten isty, jej veci periem vzdy zvlast. Chora nebola.
Manzela napadlo, ci to nie je znizena imunita. Zacala totiz odmietat obedy, cize zeleninu, maso poriadne nejedla. Tocilo sa to okolo ovsenej, krupicovej kase, ovocia, jogurtoch, syr, kukuricne chrumky, sem-tam chlieb, zemiaky, cestoviny. Bola som s nou na odbere krvi kvoli anemii, potvrdila sa mierna anemia a predpisali jej na to sirup. Moze byt teda pricina v nedostatocnej vyzive?
@strapco13 Ďakujem za odpoveď. Ten kašeľ je už dlhšiu dobu, ale lepší sa to. Tú fotku by som asi nezvládlla, je to totiž dosť hlboko. Boli sme však u pediatričky a tá mu dlho do toho hrdla pozerala a nakoniec vravela, že je to tá mandľa a že to nemá zapálené. Že máme čakať len na tú operáciu.
@strapco13 ahoj, prosím ťa o radu, či názor:
dcérke (bude mať 4 roky) pred necelým rokom (v novembri) odstránili nosnú mandľu... zákrok dosť pomohol, nebývala už často chorá, celkovo sa jej zdravotný stav zlepšil, čo sa týka infektov DC .... teraz už asi týždeň znovu "chrápe" počas spánku, nevie sa uložiť, neustále sa prehadzuje v posteli... pri rozprávaní počuť také "huhlanie", akoby mala upchatý noštek... inak žiadne príznaky, žiadne soplíky, či nádcha.... vysmrkať sa dokáže prefektne už od 1,5 roka...
dnes sme boli u pediatričky, kontrolovala ju a má podozrenie na recidívu, t.j. opäť zväčšanú nosnú mandľu, navyše vraj aj zväčšené krčné mandle 😖
zajtra ideme na ORL, neviem, ako pochodíme, okrem toho "chrápania" a nočného nekľudu momentálne nemá iné problémy... mala by vôbec zmysel ďalšia prípadná operácia? 😒
@strapco13 ahoj veľmi pekne prosím o tvooj názor - moja teraz 9-mesačná princezná má už asi pol roka prestrelené ušká a náušničky. Odvtedy jej vždy len jedno uško hnisalo asi každé 3 týždne ale po natretí framykoinom sa to vždy za jeden deň zahojilo. Teraz sa jej ale na lalôčku pri dierke urobila hrčka, zpredu to vidieť nieje, ale na dotyk je to tvrdé, veľké ako hrášok a zozadu presvitá modrá farba akoby tam pod kožou bola podliatina, ale nebolí ju to. Obvoďáčka ma poslala na ORL, tam zhodnotil lekár že je to granulóm a že to musí vyrezať v anestéze- teda pobyt v nemocnici samozrejme, termín sme dostali v decembri. Čo si o tom myslíš? Mne sa totiž nezdá aby také malé bábo hneď uspávali, máš s tým skúsenosť? Nedá sa to urobiť s lokálnou anest. ambulantne? Alebo radšej počkať keď bude väčšia? Vopred veľmi pekne ďakujem za názor.
@strapco13 dobry den, chcela by som sa spytat, Jakubkovi od minuleho tyzdna pachne z ust, v piatok vecer mu vyskocila teplota do pondelka, v utorok uz ok. U lekara sme boli v pondelok, mali sme pockat, ci teploty ustupia, pokial ano, je to len prechladnutie. Jakubko nemal ziadne ine priznaky, ani kasel, soplik, lekar nam potvrdil, ze mu zatekaju sopliky do hrdla, tak sme nasadili sinupret. Vytery sme absolvovali nedavno, vsetko v poriadku. Pred 2 tyzdnami sme boli na ORL ohladom nosnych mandli, tiez vsetko ok. Moze byt ten zapach ust z tych hlienov? Existuje nieco na odhlienenie? Mliecne vyrobky sme vysadili. Co este moze zahlienovat organizmus? Dakujem pekne. Pekny den.
@dejnas moze ist aj o infekt, ci prejavalergie..cize najskor by som skontrolovala krvny obraz, vyter, zapalove parametre a podla toho ist na ORL ..samozrejme recidiva moze byt, a zmysel ma operovat ..skor ako sa dostanete do kolotoca chorob
pozri moj clanok o nosnej mandli v mojiom fotoblogu ..mam tam rozpisanu aj neoperacnu liecbu
@strapco13 vďaka veľmi za vyčerpávajúcu odpoveď 🙂
na ORL tú nosnú mandľu našťastie nepotvrdili (dr, urobil kompet prehliadku, aj sluch skontroloval, max. spokojnosť s prístupom 😉 ), ale vraj momentálne väčší problém sú krčné mandle, moooc veľké, začervenané... taktiež to alergo ideme riešiť...tč. je v podstate "bez problémov" ak nerátam to chrápanie a knedlíkovú reč... momentálne ani nádcha žiadna... čiže doporučil kontrolu ORL zhruba december, január... v prípade potreby, nutnosti skôr... medzitým nás čaká aj spomínaná alergológia (ona má už diagnostikovanú potravinovú al. na kakao, a tiež na perie), okrem toho ja atopička... asi od februára berie 2x denne xyzal...
tj momentálne sa operatívne nebude riešiť, dr. spomínal do budúcna, v prípade nutnosti zákroku aj tzv. zmenšenie mandlí, vraj u malých detí vhodnejšie než celkové odstránenie 😕 ... ale celkovo sa rozhodne podľa stavu na kontrole
@strapco13 len teraz sa to zistilo... ona asi 2 týždne (teda vtedy sme to s mm zbadali) v spánku chrápe, vrtí sa... to huhlanie sme si tak dodatočne uvedomili, pediatrička si to všimla okamžite... dcérka nebola chorá, myslím od februára, žiadne problémy neboli... až na pár nocí záchvatového kašľa v júni...t,j. 4 noci mala v spánku (nechala som ju doma zo škôlky vtedy, pretože aj učiteľky vraveli, že sa v spánku "drhne") neutíchajúci dráždivý kašeľ... prvýkrát, som nevedela, najskôr ako reagovať, asi po 2 hodinách som jej dala čípok rectodelt (mali sme doma, syn mal podozrenie na laryngitídu) + kalciový sirup... asi po polhodine sa upokojila a konečne zaspala... opakovalo sa to ešte 3 noci a ešte jeden rectodelt som nasadila vtedy... ostatné noci sme si vystačili len s promethazinom pred spánkom.... vtedy nás pediatrička po vyšetrení tiež odporučila na alergiu, no tam sme sa dostali až po 2 týždňoch... alergologička to ale veľmi neriešila 😒 vraj to s alergiou nemôže súvisieť, inak by kašľala stále, aj po bežnej záťaži, nielen v spánku... vraj sa máme zastaviť hneď ráno po takej noci (odvtedy sa to našťastie neoplakovalo)
tú mononukleózu by som nejak postrehla? sú nejaké typické príznaky? či len z testov sa dá zistiť? nemám skúsenosti....
@dejnas vylucenie alergie sa nerobiu v stadiu aktivneho ochorenia alebo prejavov alergie..dieta by mohlo zareagovat aj na to na co alergiu v skutonosti nema
mononukleoza moze prebehnut tak ze ani nevies, len sa zisti v krvi ..napr ked sa patra ze je dieta unavene, ci ma velke mandle a pod
moze ist pod obrazom ochorenia dychacich ciest /cize napr ten vas kasel/, castejsie je to angina
alebo potom zavazny priebeh s postihnutim pecene, ci sleziny
@strapco13 ...Ahoj , ja by som ta poprosila o nazor...moja dcera ma 2 roky a 4 mesiace /ale vyskovo a vahovo /15kg/ je skor ako trojrocna. U tak maleho dietata je lepsie pri vybrati mandle lokalka_? alebo ist do celkovej narkozy_? Sme zo Sale, koho by si v okoli odporucila_? /u dcerky sa ta zvacsena mandla prejavuje hroznym kaslom /suchy/ ...na noc jej momentalne davam dithiaden aby sa aspon trochu vyspala a chrapanim .../na klasicke sopliky nachylna nie je /zelene sopliky mala len raz, preliecene pamyconom/ ..., krcne mandle, aj priedusky, pluca ma v poriadku...len ako som spominala priserne kasle ...viac v spanku/ mame odporucanie od ORL ...ale s tym , ze sa este mame poradit s pediatrom /ta ma teraz dovolenku/... ci este nieco vyskusat.a s operaciou pockat. ?..problemy sa nam zacali po nastupe do jasli. /2 mesiace dozadu/ ..dovtedy nejaka chora nebola /len mozno 3x sopliky vodove a teploty ked jej isli zuby ocne a prekonali sme ovcie kiahne...to su vsetky nase choroby/, aj ATB sme prvy krat dostali az teraz v lete/ tyzden po nastupe do jasli dostala anginu/ Dakujem za odpoved...
@evina34 pozri do mojhio fotoblogu na clanok o nosnej mandli..mama tam rozpisanu aj neoperacnu liecbu a aj plusy a minusy lokalky a celkovej
za seba ...je lepsia celkova, vycisti sa to lepsie, mensia pravdepodobnost recidivy, dokladnejsie sa zastavi krvacanie a mas istotu, ze si to dieta nebude pamatat ..oblbovak pri lokalke nemusi uplne zabrat ☹ , lokalka je maseker 😝
Momentalne je galantska nemocka bez operaterky /kedze som na MD 😀 / skus piestany jednodnova chirurgia, ale to je platene, mozes Trnava, Nitra, alebo Blava
@strapco13 ..Ahoj, ak môžem tak by som poprosila o názor...o týžden sme objednaný na výber nosnej a zmenšenie krčných mandlí...dneska som si vsimla ze malý (4r) "huhne"troska viac ako inokedy, nekašle, teplotu nemá, len mam pocit že pravú dierku má viac upchatú ako druhú..ked smrká tak ide minimum soplika..je pravdepodobnosť že ho budu operovať? .obávam sa totižto že nas nebudu robiť a zase sa budeme celú zimu trápiť soplikmi..Ďakujem
@cathy26 predoperacne laboratorne vysetrenia a pri prijme vysetria a povedia ci je to infekt alebo je to z nosnej mandli
pozri moj clanok o toalete nosa a o nosnej mandli..moze to pomoct vydrzat zdravy do operacie
ine choroby nema? alergia? ine priznaky? teplota, kasel, nieco co doteraz nebolo?
..praveze nic ine, teplota ziadna, kasel ziadny, alergický nie je nanič..snažím sa davát pozor aby neochorel, bojim sa ze ak mu to neurobia teraz tak sa celu zimu budeme trapit nadchami....idem preluskať tie članky..v stredu ideme na odbery tak dufam ze dovtedy sa to nezhorsí..ďakujem za odpoveď, pomaha ak tu mame odbornika 🙂
@strapco13 Vyradila som vsetky mliecne vyrobky a okamzite sa jej to zlepsilo. Sem-tam sa este nieco vyskytne, predpokladam, ze jej vadi este nieco ine.
Mimochodom niekde som citala, ze ked dieta dycha ustami tak to moze tiez znamenat alergiu. Vsimla som si, ze v poslednom case dycha ustami dost casto. Co to moze znamenat?
@strapco13 ahoj, chcela by som ta poprosit o radu...mame streptokokovu anginu, prejavila sa len vysypom na brusku a zapalenym hrdlom...teplota bola dva dni 39...mame ATB Penbene...po dvoch dnoch super zlepsenie...aj vysyp mizne ale bohuzial mame strasne zapchate dutiny...sopliky idu ale minimalne no podla hlasu pocut ze je to tam upchate a ja neviem co pouzit...zatial mu davam MAR tu morsku sol, ale nepomaha, odsavam ale vobec to nejde...maly ma tri roky...ak by si bola taka mila potrebovala by som poradit nejake kvapky co by som mohla pouzit a co by mu to trosku z tej hlavky uvolnili a potom este podotazka: mozem ho soluxovat? teplotu uz nema, a vysyp mal len na brusku ale licka ma take zacervenale a okolo oci je hrozne bledy tak aby sme pokozku nejak tym soluxom neiiritovali...neviem ci sa to moze...dakujem velmi pekne za radu.
@strapco13 poprosim o radu,co je dobre na zachripnuty hlas u 3,5 rocneho dietata.mala zacala chodit do skolky,je zachripnuta,vcera som s nou bola u lekarky,vraj ma vsetko ciste a moze to byt aj z toho,ze dost place koli skolke,ze su namahane hlasivky.v noci trosku pokasliava.dakujem za kazdu radu.
@strapco13 ahoj, rada by som sa opytala, maly (17m.) ma odvcera horucky, zacali rano na 38.5 do vecera sme boli na 40tke, znizili sme to zabalmi. cely den len lezal a spal (divne, takto este nereagoval pri ziadnej teplote ci horuckach a to cih uz niekolko mal). dnes rano znova 38.5, cez den len zvysena teplota, stale lezanie, spat velmi nexcel, a cely den len place a place.. boli sme u pediatra, ten tvrdi, ze je vsetko OK, ani CRP nic nepotvrdilo.. mne sa to vsak nepaci a nezda, mam dojem, ze ho nieco boli ked tak place stale :( moze to byt aj usko? alebo nieco ine? nejaky napad? dakujem velmi..

@strapco13 Ahoj, chcela by som ta poprosit o radu. Dcerke sa robia uz 3 tyzdne na kozi flaky. Na internete som zistila, ze je to zihlavka, boli sme u lekarky, ta to tiez potvrdila. Lenze tu v uk vela veci neriesia tak ako na sr. Povedala mi, ze si nemysli, ze je to alergia na jedlo. Ze je to skor virus a ze mam cakat 4-6 tyzdnov ci sa to nezlepsi. Zo sr sme mali fenistil kvapky, malej pomohli, ale viem, ze je to len na potlacanie priznakov. Kvapky sa uz minuli a teraz ma tie flaky uz uplne vsade. Kupila som jej sirup na alergiu, ale ten vobec nezabera. Tak ma zaujima ako sa postupuje na sr pri tejto chorobe a ci je normalne, ze tu mi povedali cakat. Zda sa mi to zbytocne, lebo podla mna je to alergia na jedlo a treba robit testy a nie cakat.
Pridavam 2 fotky. Momentalne ma take flaky ako na 2.fotke po celom tele aj tvari.