Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13 ahoj chcem sa spytat ohladom jednej kamosky,jej malemu vyberali teraz nedavno opät nosne mandle a dali mu do usi dake trubicky (ja netusim o co ide) a ze sa mu tam nemoze dostat voda,rozmysla co teraz v lete snim kedze dieta ma 6 rokov a plavat chodi rad.Chcela to riesit stuplami ale Dr. jej to neodporuca lebo ze stuple ho na 100% neochrania.Da sa to nejak riesit?
Dik
@mariana0915 pockaj este, pokracuje dalej, inahaluj, preplachy..zrejme sa ti teraz vsetko uvolnuje z tej dutiny..max si daj Pamycon /tusim ho mas uz/
@chruminka no drzat hlavu nad vodou..da sa skombinovat tie stuple /v zdrav. potrebach dostat take, ze sa prisposobia tvaru zvukovodu a este k tomu nakremovanu vatu prelepit cez ucho
ale je mozne, ze tie rurocky do leta este vypadnu
ono ale problem moze nastat aj tak, ze sa voda dostane cez nos do ucha...a tomu sa zabranit neda
rovnako ako nedonutis dieta v tom veku aby kludne sedelo alebo len tak si plavalo a neponaralo sa, nespliechaloa pod 😅 a aj tak mu moze naspliechat niekto iny 😒
cize..ak bude mat stastie, tak mu tie rurocky vypadnu do leta 😉
@strapco13 Ahoj, chcela by som sa spýtať na radu. Ide o mňa, min. týždeň som bola u lekárky s nádchou, kašľom a podobne - výsledok - zápal priedušiek a dutiny, brala som antibiotiká augmentin, + nejaký vykašlievací sirup + spray allergodil. Stav sa mi zlepšil, ale mám ešte záchvaty kašľa a hlavne ma bolí ľavá strana za jarmovými kosťami, bolí to stále pri nádychu a neviem čo stým, je to nepríjemné a niekedy dosť bolestivé, až ma vystrie ☹ . Prosím poraď mi niečo na doma, ku lekárke nejako nemusím.
@rozala111 na dutiny je dobry Nasivin sinus sirup alebo tablety..je to bylinkove, na volnopredaj..je to na uvolnenie dutin..plus toaleta nosa, nosne kvapky..postup najdes v mojom clanku, a antihistaminikum úsu mensie balenia, co su na volnopredaj/. pokial nemas tepoltu, tak sa mozes nahrievat, inhalacie
@strapco13 Ahoj, prosim o radu. Mam 4 rocnu dcerku. Asi pol roka sa jej cca v 3-4 tyzdnovych intervaloch opakuju virusove infekty HDC. Po prelieceni (pamycon, trifed, sirup na kasel) aj tak nie je uplne zdrava, stale mam pocit ze ma v nose hlieny, ktore jej v noci zetekaju a drazdia na kasel, obcas v noci potom chrape. Uz druhy rok chodime na imunologiu, ma oslabenu imunitu, brala ribomunyl a neskor isoprinosine, na ten mala dobru odozvu, tak nam ho teraz imunologicka znova nasadila. Tentoraz jej dobre nezabral, tak nas pediatricka poslala na ORL. Dnes sme boli s dcerou na ORL, kde jej zistili na zaklade pohladoveho vysetrenia zrkadielkom zvacsenu nosnu mandlu a tekutinu v usku, tymanometriou zistili: tympano B - C krivka. Stanovili diagnozu: Veg. adenoideae catarrhus tubotymp. bilat. Odporucili nam adenotomiu v lokalnej anesteze a predpisali nam Aerius. Chcem sa opytat, ci nie je vysetrenie skreslene tym, ze dcerka je momentalne chora - sople, kasel a ci nie je vhodne vysetrenie este raz zopakovat, ked sa prelieci. A tiez ma zaujima, ci nemam trvat na operacii v celkovej anesteze, kedze ma tekutinu v usku.
@strapco13 AHOJJJJJJJJJJJJJJ
mam jednu otazocku dcera ma nadchu-hnisavu anginu dostala summamed možem jej k tomu davat aj sirup od kaslu thymmomed alebo trifed????????pytala som sa v lekarni len nejka som ich nepochopila len mi lekarnicka povedala že je to na vykaslavanie nic viac ci mozem davat to mi nepovedala 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@strapco13pamykon už mame novy dostal ho syn 🙂
este som sa chcela opytat k tym kvapkam rinkort alebo tak nejak co mi dala krcna dneska mi vravela moja obvodna že to su hormony že ona mi ich neodporuca pocas kojenia (ale že na maleho nijak nevplyvaju) tak nevime ci ich mma dobrat alebo kaslat na nich??🙂
@mariana0915 mozes kombinovat ATB a tie sirupy
ano rhinokort je lokalny kortikoid, cize ano je to hormonalne, ale tym ze posobi lokalne, tak na dietaqtko nevplyva..cize by si ho kludne mohla...ja mam radsej novsie pripravky..ako napr Fliksonase
a na seminaroch nam hovorili, ze kludne sa mozu uzivat pocas kojenia 😉 aj som ich pisala..nemali ziadne problemy ani matky ani deticky ..samozrejme urcite percento neziaducich ucinkov sa moze vyskytnut..ale to sa predpovedat neda...rovnako ako nevies co sa stane ked vyjdes z domu, ci pri inych liekoch
@sirell urcite doporucujem zopakovat vysetrenie, ked je dieta preliecene...to neznamena ale, ze sa nalez musi nutne zmenit..pretoze nosna mandla sposobuje caste infekty a problemy s usami.
pokial su chytene uska /ci uz porucha sluchu alebo zapaly usi/ ja doporucujem celkovu narkozu..vtedy sa daju uska lepsie osetrit ..pozri si moje clanky..a na predchadzajucej strane som riesila podobne tazkosti s cimkou...ju nakoniec ukecali na lokalku a s uskami sa trapia dalej ☹
@strapco13 prosim ta, mam jednu otazocku.
synovi - silnemu atopikovi z vyteru nosa vysiel pozitivny nalez na zlateho stafylokoka. kozna lekarka odporucila pamykon, deckarka nam ho predpisala, kedze kozna nemohla... napadlo ma, nemoze mat toho stafylokoka aj v ociach? on si straaasne sucha nos ale aj oci. na tvari ma od polovice marca tiez exem (doteraz mal iba na tele). nemoze to nejako vsetko spolu suvisiet? co s tymi svrbiacimi ocami? nos uz davame do poriadku pamykonom.
@strapco13
dakujem za odpoved. precitala som celu tuto diskusiu uz vcera, aj tvoje clanky. je mi jasne ze nalez sa zmenit nemusi, ale ja budem kludnejsia, ked budem vediet, ze zakroj je naozaj nutny. obavam sa toho, ze nas tiez budu presviedcat na lokalku. vcerajsi nalez na uskach bol pre nas prekvapenim, lebo dcera nikdy ziaden problem s uskami nemala, ziaden zapal, ani sa nestazovala ze by ju niekdedy uska boleli. este jedna otazocka. dcerke sa dnes sfarbili sople na zlto, v pondelok ideme na vyter. predpokladam ze lekarka nam da asi pamycon, kym nebudu vysledky. pamycon sme kvapkali pred 3 tyzdnami. Nepomohli by lepsie celkove ATB, ked ma tu tekutinu v usku?
@strapco ahoj mám jeden problém. a potrebovala by som sa uistiť či postupujem správne. malý už niekolko dní trochu pokašliaval ale teraz sa mu k tomu pridali aj soplíky. nechcem ho zatial tahať k dr. lebo tam by ešte horšie dopadol v čakárni medzi tými deťmi. zatial ho "liečim" tak že som mu dala sinupret, 3x10 kv. už to tak mal tak podla toho to dávkovanie, dalej odsávame soplíky (tie sú priesvitné a sem tam trochu mliečne) teplotu má 36,8 takže na to som mu nič nedala.
mám ešte niečo urobiť aby som mu pomohla? lebo nechcem aby bral ATB kým ozaj nemusí. jáj a ešte máme zvlhčovač pustený
dakujem
ahoj som rada ze som tu nasla takuto temu,lebo by som potrebovala poradit syn ked sa narodil tak v porodnici mu nedokazali namerat skriningove vysetrenie sluchu tak sme stale chodili na merania a nic na tympanometrii opakovane krivky B,tak v roku mu dali stipuly trubicky a potom robili vysetrenie bera to mal v poriadku obe uska,vybrali mu aj nosnu mandlu,teraz ma syn 3,5 roka a uz 3 xvlozene trubicky v pravom usku a v lavom mal len raz lebo teraz sa mu tam nedala dat lebo sa mu tam trubicka neudrzala ma strasne vpaceny bubienok,ze mu to tam vzrastlo trochu neviem ci sa spravne vyjadrujem aby si ma pochopila,aj sa mi zda ze na lave slabsie pocuje lebo usko si priklada na televizor,v sprave mame napisane prevodova porucha sluchu,syn nerozprava povie max.10 slov inak sa prejavuje zvukmi,hovoria ze ked ma tekutinu ze to nema vplyv na rec ze pocuje,tak som zmenila lekara a ten nam povedal ze ma cely nostek zahlieneny a opuchnutu slizniicu a nosovu prepazku ma vybocenu do prava aj ked ma sopliky tak mu vzdy viac ide iba ztej dobrej dierky hovoril ze tie sopliky mu zatekaju do uska ,dal urobot rtg a ma to tam opuchnute,nasasil nam liecbu nasivin-pamycoin,trifed a solmucol
@nanulik ak mozem poradit, tak toaleta nosa dla clanku strapco a odporucim (po skusenostiach) robit toaletu nosteka sterimarom s meďou, ten je specialne na infekcne sopliky, a do zasoby sme si kupili aj sterimar s manganom, ten je na alergicke sopliky. a pridala by som aj fenistil kvapky 3x denne 10 kvapiek, nam toto zabera 🙂
@maca_p alergikom svrbia oci a nos aj ked maju ciste vyteri..dkonca to ze si suchaju nos ma aj oficialny nazov...pozdrav alergika 😀
ten stafylokok ale moze mat suvis s tymi koznemi problemami..treba ho preliecit..pamycon by mal zabrat..urob najprv toaletu nosa a nasledne po vycisteni nosa daj pamykon, nech posobi priamo na sliznicu
nos a aoko su prepojene, tak sa pamykon dostane aj tam, ale v malom mnozstve..lebo to by musel ist v "protismere"..slzy tecu normalne z oka dolu do nosa
pokial nema z oci hnisavy vytok, tak tam bacila nema, keby ho velmi svrbeli..mozu byt suche a podrazdene, tak skus klasicky o-septonex vyplachnut, ked sa to nezlesi, alebo zacne hnisat tak ku ocnemu, nech da lokalne ATB
predpokladam, ze ako alergik berie nejake antihistaminikum, mozno by som prechodne /ak neberie/ teraz dala aj lkolany kortikoid..zrejme ma sezonu..teraz vsetko kvitne, furt niekto kosi travu 😝
@sirell na tekutinu v usku..pokial nie su akutne teploty a teda ta tejkutina nie je hnis..tak ATB nezaberu..skor uvolnit nios a to prepojenie medzi nosom a uchom, nech vytecie do nosa...lebo tekutina sa v usku tvori stale /kazda sliznica je prirodzene vlhka/..a normalne steka tym prepojenim do nosa..pokial je to prepojenie upchate /opuch, nadcha, alergia, nosna mnadla/ tak ostava v usku a zacne problem
cize toaleta nosa, nosne kvapoky /nezabudni polohovat hlavu..postup je v mojom clanku/, antihistaminikum a plus ten pamykon, kedze su zlte sopliky
pokial ale stupne teplota, ci zacnu boliet usi..tak k ORL, ci netreba usko pichnut a vtedy uz aj ATB
@strapco13 ahoj,som rada že som narazila na túto tému 😉 no moje dievčatká sú chvála bohu OK ,ale mna už dlhší čas trápi nejaké pišťanie,alebo šušťanie v ľavom uchu ani sama to neviem poriadne popísať ale už ma to dosť znervozňuje.Tak by som sa ťa chcela spýtať čím to asi môže byť .Dakujem 🙂
ahojte, chcem tiez poprosit o radu ....
Mam 4,5 ročnu dcerku a 2 r a 3 mes stareho syna ... a sme stale chori, vlani prakticky cely rok, kedze dcerka nastupila do skolky, tento rok sme mali tazky januar/februar a potom som dcerku vybrala z kolektivu a mala len 2x lahsiu nadchu a Misko sa drzal ... ale samozrejme od januara sme v liecbe u imunologicky, Vanda (ribomunyl, aerius, cebion, biogaia, singulair a kedze mala 3 x po sebe chronicky zapal priedusiek - Ventoline, Flixotide pri potiaziach), Misko (isoprinosin, singulair, aerius, cebion, biogaia - 3 mes. a teraz uz len posledne tri lieky lebo sa celu dobu drzal). Lenze ... Vandus bola teraz tyzden v logopedickej skolke (mala byt mesiac) a odvtedy pohroma, brutalny kasel, zlto-zelene neuveritelne kvantum soplov, vysoke teploty 4 dni - kedze v stredu crp nebolo vysoke, kazali dr. len pridat cerveny robitussin, ventolin, flixotide a morsku vodu ..... samozrejme efekt ziadny a v piatok som isla sa s nimi znovu ukazal a vyziadala som si papierik na ORL - samozrejme zapal prinosovych dutin, zapal uska .... takze prihodeny uniflox, otobacid, ATB klacid a morska voda sinomarin, sinupret - uz som si musela urobit zoznam co nezvladam co-ako-kedy ..... a samozrejme, ze zvacsena nosna mandla, kt. az ked som sa opytala, ci by teda nemala ist von po vyse roku trapenia, ked bola zdrava max. 2 tyzdne, to fakt neprehanam, okrem leta - tak ze ano, mala by byt odstranena a ze si mozem vybrat bud Antolska alebo Kramare ...... ze by sa tym mohol upravit aj nas logopedicky problem ..... okrem toho mame problem, ze Vandicka trpi separacnou uzkostou a je velmi na mne zavisla, neznasa cudzie prostredie a cudzim ludi a vsetko nove a ORL dr. to u nej samozrejme videla, lebo sa pekne predviedla, odporucala plnu anesteziu, ale otazne je, ze ci jej ju daju ?! - ako to prosim funguje, ake su podmienky na to, aby to urobili v spanku a mozem byt s nou v nemocnici ? keby tam bola sama, urcite by sa to odrazilo na jej psychickom stave ... dakujem za rady

@strapco13 ahoj takže idem si za spo radu kvapky mi zabrali už sa amm aj celkom fajn lenže zacala som mat zelene sople je to dobr e?ci zas si budem musiet ist odsediet 3h na orl????????