Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@marhulka88 akoby si pisala o nas...moj starsi ma podobne problemy, od nastupu do skolky, nadch , kasel , nadcha, ATB vyber nosnej mandle, teraz znova laryngitida,dala nam prednison , brala vyter...uvidime v podnelok kontrola.. tiez sme od septembra boli v skolke dokopy asi mesiac...vo february ideme na alergologiu, ,stale je zasopleny, ked sa blizim s kvpakami do nosa chyta histeriu ...nastastie lieky spapa....aj mladsi to od neho vsetko chyta...ten prekonal aj mononukloezu, je po isoprinosine, pocas uzivania sa zahlienil tiez bral ATB, a po tyzdni dostal vysoke horucky , CRP 87...zapal stredneho ucha zase sme na ATB sme v jednom kolotoci, koncom janura ideme na infektologiu...lekarka uz skusa co sa da, robi vysetrenia krvi, vytery..snazi sa no uz sama nevie ako sa toho zbavit....je to strasne vonku sme poriadne este ani neboli, tesili sa zo snehu len z okna, chodime von, len k lekarovi a autom k starkej,lebo doma je nam dlho...neviem kedy sa to skonci som uz zufala, neviem ako ich zabavat uz ich nic nebavi...najviac ma hneva , ze tolko som si preskakal aby som mohla kojit, hlavne pri starsom kojila som ho 15 mesiacov, dufajuc, ze bude zdravucky a infekcie bude prekonavat lepsie, mensieho som kojila 11 mesiacov, som z toho vsetkeho uz znechutena 🙄
@juranka strapco uz nie je na koniku, ale da sa jej napisat napriklad tu: http://poradnaorl.webnode.sk/novinky/ 🙂
Ahojte, vedeli by ste mi niektorá poradiť ako to funguje na orl kramare? Mame tam ísť na vyšetrenie spojené s hospitalizaciou a neviem si to celkom predstaviť. Maly má 10 mesiacov. Ako to je s jedlom, s mlieckom dá sa tam zarábať, je tam kuchyňa? Môžem byt s malým stále na izbe? Aký je personál? Vďaka za rady 🙂
@vivi my sme tam boli v novembri na výbere mandlí, no pravdupovediac pre mňa to bol des a kopec nepochopiteľných pravidiel, asi som divná. Tvoj malý má 10 mes. tak v tom máš šťastie lebo tuším deti do 1 roka majú tam nárok na vlastnú postielku, staršie deti ako napr. moja (má 3 roky) musí spať s matkou na jednej asi 100 rokov starej dospeláckej nemocničnej posteli - čiže ja som spala minimum, keďže som dcére po operácii chcela dopriať aby sa dobre vyspala. Na izbe cca 8m štvorcových sme takto boli 4 matky so 4 deťmi 😖 Sprevádzajúca osoba samozrejme nemá nárok na stravu, lenže tam ti ju neobjednajú ani keby si si ju chcela zaplatiť, čo je pre mňa nepochopiteľné, lebo u nás v nemocke na detskom oddelení to bolo úplne bez problémov možné, veď ako si máš zháňať stravu po bufetoch keď potrebuješ byť pri dieťati? A hlavne odísť od dieťaťa na veľkej posteli bez zábrany po operácii napojené na infúzku sa jednoducho ani nedá 😖 Jediné šťastie, že som mala v blízkosti muža, ktorý mi vždy nejakú stravu doniesol a poslal po sestričke, poprípade si niečo zbaľ so sebou ak idete na krátko. Kuchynka tam je, je tam aj mikrovlnka aj rýchlovarná kanvica, chladnička aj taniere a tak, takže dá sa aj mliečko pripraviť. Ty ako matka budeš s malým stále na izbe, v podstate sú tam 2 sestry, ktoré nestíhajú, takže všetka starostlivosť je na matkách, sestričky chodia iba zapájať a odpájať infúzky, poprípade iné zdrav. úkony, ktoré treba robiť. Personál by asi inak bol v pohode, len teda ke´d nestíhajú tak vieš ako to je. ďalšia vec, ktorá ma zarazila bola, že keď manžel chcel prísť v čase návštevných hodín pozrieť dcérku, ktorá bola napojená na infúzku takže nemohla z izby, tak som ja musela s oddelenia odísť, proste nesmeli sme tam byť obaja. Takže ja som sa 2 hodiny poflakovala v papučiach po nemocnici aby manžel mohol byť aspoň chvíľu s malou - no prišlo mi to na hlavu, ani sme si nestihli pár slov vymeniť, hneď po nás húkali, že jeden musí preč, že tam nesmieme byť obaja 😖 . Čo sa mne páčilo bola jedine snáď škôlka, čo bola vlastne jedna izba s hračkami a deti sa tam zabavili, dokonca v prac. dni tam bola od nejakej 8,00 do 14,00 učiteľka, ktorá sa im venovala.
kočky, malý stále nejak chrchlavo pokašliava, dnes som to narátala asi tak zo 12 krát za deň, ale to tak ozaj vlhký kašel,odtrhajú sa mu hlieny, mal len nachladnutie, priedušky čisté, bez teplôt, iba infekt hor.dých.ciest a v pondelok sa máme hlásiť na príjem na ASSR vyšetrenie. čítala som že pri anestézii nesmie byť žiadna choroba lebo môže byť problém pri intubovaní /extubovaní, no pri assr vraj bude uspaný nejakými sedatívami, sirupom, čiže intubovaný nebude. myslíte že môžme ísť na to, alebo to preložím? neviem si rady a naša pediatrička to necháva hlavne na mne ,stále len že do pondelka je ešte celý víkend možno sa polepší veď uvidíte ... no a čo uvidím? Ja fakt neviem čo robiť, poradíte mi?
@strapco13 chcela by som poprosiť o radu. Minule sme s 3 ročnou dcérou skončili na pohotovosti s tým, že má "zaliahnuté" v ušku, lekár jej to "povysával" a povedal, že má veľmi hustý ušný maz a máme dávať ACerumen, alebo peroxid vodíka. Z Acerumenu sa jej začalo šúpať celé ucho. Mám obavy z peroxidu, volala som inému "krčiarovi", ten povedal, že on to neodporúča...
svojej dcére som nikdy nevidela vytekať maz z uška, stále má tam také akoby šupinky - veľmi suché uško... chcem sa poradiť, čo by som jej mohla dávať na uvoľnenie ušného mazu, keďže dnes v noci opäť sa zobudila s plačom, že jej "nefunguje" uško a pýta sa stále fúkať noštek, no nič z neho nevyfúka. Nikdy doteraz sme s uškami nemali problém, nakoľko som dávala pozor, aby nechytila nejaký "prievan". Pozerala som trošku na nete tie spreje, no neviem, bojím sa niečo dávať do ucha... najviac ma oslovil Aurecon Junior, no bojím sa, aby som jej nepoškodila
budem vďačná za každú radu
@ivkaivka strapco tu už nepôsobí, kopírujem z 30.septembra:
"Oficialne koncim svoju cinnost na modrom koniku. Tu to prestalo mat zmysel. Ale pre tych, ktory maju zaujem budem nadalej k dispozicii. Ale nie tu, kde su hadky a urazanie.
Najdete ma na www.poradnaorl.webnode.sk
na fb http://www.facebook.com/pages/Poradňa-ORL/41700...
na maily poradnaorl@gmail.com
Uvitam tam kazdého, kto potrebuje poradit, ci si len tak pokecat bez nenavisti, zloby a zavisti aka panuje tu. Ostatne laktacne poradkyne najdete na www.mamila.sk
PS. Tato tema bola uzasna,. Som rada, ze tu prispievali zeny bez hadok, vzajomneho urazania sa. Prave pre Vas a pre maminky, ktore to naozaj potrebuju, sa poradenstva nevzdavam.
Dakujem Vam za krasne chvile, za temu."
Ludia I need help stále upchatý nos , kvapky musím stále dávať lebo sa zapcháva naviše strašne ťažko sa mi dýcha skoro sa ani nenadýchnem naplno u Orl som bol aj na alergologií no nič nezistili ...
-
.
Moj maly ma od cca roka sopliky. Dvoch rokoch sme sa dostali ku alergologicke. Uz som sem pripspievala, nechce sa mi to cele pisat znovu. Vlani mu vybrali nosnu mandlu,problem pokracoval. Imunologicka mu nakoniec predpisala kortikoidy, kedze Aerius, Xyzal, livostin..... nezabrali. Nepomohol ani flixotide. Sople a nasledny kasel zo zatekania pokracovali. A tak som skoncila u jednej sukromnej pediatricky, ktora mi predpisala lieky na odcervenie. Absolvovali sme aj 6 sedeni so skenarom. Vyfasval dlhodobo probiotika{ najmenej polroka}. Zmenili sme jedalnicek. Vynechala som na mesiac mlieko, akekolvek sladkosti, vratane granka, malinoviek.... A ono to pomohlo. Uz normalne pije mlieko, puding dostane sojovy, je ovocia a zeleniny. Sladke malinovky vobec, cukriky/ jedno lizatko denne, cokolady minimalne. sem tam} . Decku sa sladkosti zase nedaju uplne zakazat. Davam mu aj bio lizatka, tam nie je cukor, len kukuricovy sirup. Alebo javorovy. davam elky pozor na ecka, evidentne mu to nerobi dobre. Este aj v Martankoch mate aspartam... Umele vitaminy nedostava.... A soplik sa straca. Aj kasel. Aj imunologicka priznala, ze to mohli byt parazity. A ese aj GER moze sposobovat sopliky. A este som zabudla tatransku nosovu sprchu. POmaha. Velmi, 🙂 😉 😉
No tak sme doma s výsledkom stredne ťažká porucha sluchu - strata 50 db ☹ Vraj nie je úplne hluché, počuje tak asi na polovicu 😒 No nie je to najhoršie ale ani najlepšie, mám zmiešané pocity ale tak v podstate som spokojná že to nie je horšie 😒
ahojte, je tu este niekto kompetentny, kto by vedel poradit?
dcera ma 6 tyzdnov a v noci zacala kaslat, trosku ju napinalo, zatekaju jej hlieny. pokracuje to cez den, je velmi nespokojna, budi ju to, nevie spat. sople ani susne nema, ale trocha kycha.
co robit? nechat tak, kupit nejake serepeticky bez predpisu, alebo ist k doktorke?
@biba12 ahoj,mozem sa spytat co je to tatranska nosova sprcha?My mame podobny problem s dcerkou,len mandlu sme nedali vybrat,nesuhlasim s tym.Sopliky jej sadaju na usko,stravu mame upravenu dlhodobo-syn je celiatik,takze sa stravujeme zdravo cela rodina.A este sme zacali chodit do solnej jaskyne 😉 diky za odpoved
@biba12 prave som si o tej sprchy precitala,mysli,ze by som to zvladla spravit mojej 2,5 rocnej dcerke?Je to podla mna super!! 😉
@angellinka - podla mna nie...my sme to zacali robit, ked mali deti 4 roky, mladsi ma 3 roky, ale estesi to nechce dat...
preplachnut...
@angellinka zvladne,kamoskina mala tak funguje od 2,5r a v pohode. Inak vyber mandle by som zvazila. Moj krpec uz zle pocul,mandla mu tlacila na usko. Museli mu prepichnut pocas operacie bubienky,aby vytiekla odtial tekutina. Pomohlo to. A to nikdy nemal problem s usami,myslim zapaly. Ale ked dr.robila tympanometriu,v jednom uchu pretlak,v druhom podtlak.
ja som tiež jedna z tých "závisláčok" od kvapiek do nosa. Dlho som brala Olynth a teraz som v dobrej viere, že to je menej agresívne prešla na Olynth zvlhčujúci. Už sa mi zopár krát stalo, že som z ničoho nič prestala brať kvapky a bolo to v pohode. Raz mi zabral (no do kelu teraz mi vypadol názov spreju....hnedá flaštička so zeleným vrchnakom a kvapky smrdeli ako spálená guma) , ale zabralo to len raz, druhý krát už nie. Som na nervy z toho, že si musím kvapkať, ale ked si nekvapnem, hrozne ma bolí hlava. Kvapky typu physiomer a podobné morské vody a vincentka a tak, to je pre mna slabé, nezaberá to.
Je ten Olynth zvlhčujúci menej agrwesívny, ako obyčajný Olynth, alebo to je lautr jedno?

@strapco13 ahoj, ja by som sa chcela spytat. nasa mala ma 1 a 9 mes. a ma podla dr. zapal priedusiek, dostala prvy krat aj antibiotika a berie to zatial len 2 dni ale horucky ma 39 stupnou uz 4 dni, pije dost malo, neviem ako to do nej dostat viac, sme na prazdninach u svokry a stale sa mi to zda, ze je to take iste. neviem ci sa mam znepokoovat alebo je to v norme tak dlho horucky, este take daco nikdy nemala ☹