Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
ktorú kliniku odporučate na výber nosných mandlí?
@vipdesignklient Cenrum kramare 🙂.
Ahoj mate niekto cerstvu skusenost s vyberom krcnych mandli na kramaroch? v nedelu nastupujeme na zakrok.
Ahojda, měla bych jeden dotaz ohledně výběru krčních mandlí. Dceři budou za 2 měsíce 4 roky a před rokem jsme byly na výběru nosních mandlí, vše proběhlo v naprostém pořádku, ale malá má strašně velké krční mandle, strašně chrápe a nepravidelně dýchá a zalykává se a potom lape po dechu....je to hrozný ji poslouchat. Na angíny netrpí vůbec a nemocná je přiměřeně k tomu, že chodí prvním rokem do školky. Nemáte s tím prosím někdo zkušenost? Díky za info. Radka
@vipdesignklient
Ahojda, my jsme byly v Bratislavě v Medissimu v Petržalke. Super přístup a profesionalita. Byly jsme maximálně spokojený. Operuje tam paní doktorka Staníková, hodně navštěvuje pořad STV1 dámsky klub a odpovídá na problematiku ORL.
@strapco13 ahoj, chcela by som ta velmi pekne poprosit o radu a pripadne aj ostatne kocky ak mate podobny problem. Dcerka (19 mes.) najprv prekonala crevnu chripku, do toho udajne zapal priedusiek, na ktory jej nasadili ATB Klacid, ktory po dvoch dnoch zacala vracat a hnackovat, tak sme ho vysadili a sli k lekarke na Kramare kedze bol vikend a obavala som sa dehydratacie, lebo vela zvracala. Ta odporucila vysadit ATB a urobit vytery (nos, hrdlo, konecnik) a urobit CRP v pondelok u nasej lekarky. V pripade vysokeho CRP odpoucila nasadit Biseptol, lebo nesposobuje hnacky. Nasa lekarka urobila CRP, bolo 10. Predpisala ATB Biseptol. Urobila vytery (to bolo v pondelol). Vysledky boli az v piatok. Od utorka rana som zacala davat Biseptol, ktory niekedy stolerovala, inokedy vyzvracala. V vo stvrtok vecer som jej ho po vyzvracani uz nedala a v piatok tiez nie. Isli sme k lekarke na kontrolu a pre vysledky. Vo vytere z nosa vysla bakteria, nezachytila som presne, ale bola to asi neisseria gonorrhoeae. Podla cistlivosti vyslo, ze zabera Biseptol, ale brali sme ho tak kadejako kvoli zvracaniu. Lekarka povedala, ze pokracovat v Biseptole a do nosa jej nasadila ATB kvapky Uniflox (3x1kvapka do kazdej dierky). Ked som jej povedala ako sme uzivali Biseptol, povedala, ze ho teda nemame davat aby sa znova nerozzvracala (uplne bojkotuje lieky, natahuje ju z nich a zvracia, strasne bojujeme s kazdou davkou). Tak som nasadila v piatok na obed ten Uniflox a ked som ju vecer povyzliekala aby som ju okupala, nozicky a rucicky mala vyhadzane cervenymi vyrazkami, take ako ked postipe komar. Tak som jej este vecer kvapla a dala k tomu Fenistil. Rano bolo vyrazok trochu viac a niektore tmavsie, bordovejsie. Neviem, co mam robit, dcerka sa sice ma lepsie, ale nie je uplne zdrava, este kasle a aj soplik sem tam. Mozno by som zatial vysadila a pockala do pondelka, ale nasa lekarka ma navyse cely buduci tyzden dovolenku. Nemam sa s kym poradit ci pokracovat v liecbe aj napriek vyrazkam, alebo je to alergicka reakcia a vyzaduje vysadenie a zmenu lieku....Velmi velmi prosim o radu. Dakujem krasne!!!
@bleelka k tým antibiotikám ti neviem toho veľa poradiť. ale čo sa vyrážok týka, moje deti mali tzv. postinfekčnú virózu. svrbia tie vyrážky? pozri si, či to nemôže byť toto: http://www.priznaky-projevy.cz/infekcni-nemoci/...
ale asi nič nepokazíš, ak budeš dávať 3krát denne fenistil kvapky podľa váhy
ale tiež to môže byť reakcia na lieky, ťažko takto povedať. ak má lekárka dovolenku, niekto ju zastupuje, tak skús, nech sa na ňu pozre zastupujúci lekár alebo choď na pohotovosť. len rátaj s tým, že to môže byť aj infekčné, tak sa rovno spýtaj, či máš čakať v čakárni s ostatnými deťmi
@kivinka dakujem krasne za radu. Nakoniec sme skoncili na pohotovosti, lebo sa to zhorsovalo. Zhodnotili to ako alergiu na Biseptol, podali Rectodelt cipok a kazdy vecer po dobu 3 dni mam podavat Fenistil kvapky a Biogaiu. Vsetky ostatne lieky vysadit, nic nedavat, nech sa telo ocisti od ATB, ze mala nie je tak chora aby musela uzivat ATB 🙂 Takze si sa trafila s tou reakciou na lieky a Fenistilom, dakujem pekne za radu!
@strapco13 ahoj, je super ze tu ma kto poradit 🙂 ...uz roky mi v pravom uchu puka a dnes som si fukala nos a mi tam akoby nieco zvnutra vytrisklo smerom von , bolo to dost neprijemne a teraz ma tam boli ( pocujem, tak bubienok je asi ok ) , prosim Ta co to moze byt? Taktiez aj dcerka ma od leta problemy s uchom, zvykne jej v nom piskat a pukat, mozes nam prosim poradit co robit? Dakujem
kam je najlepsie ist na vyber nosnych mandli so skoro trojrocnym chlapcom? dakujem
ahoj strapco13 , dnes prišli výsledky steru z hrdla 6 ročnej dcérky a vyšlo jej hemofil influenza. Nikdy to nemala, neviem čo to je. Nepoznám ten bacil. Okrem toho občas spomenie že ju bolí hrdlo, ale nie je to na liek , prejde, zabudne, dá si Junior angin a pomôže jej to. Ešte má trocha upchatý nos, ale nefúka nič, takže jej dávam Nasofan od alergológa . A často si "brúsi " hrdielko. Ale iba odkedy ju bolí .Inak si ho nebrúsi nikdy. Moja otázka je , že či tento bacil sa lieči, ak áno tak či to musia byť ATB, a či s tým môže ísť v pondelok do školy. U lekárky sme ešte neboli, lebo dnes som mala volať o dvanástej do labáku a vtedy mi povedali výsledky, ale ešte doktorka ich nemala . A o dvanástej už ani neordinuje. Takže až v pondelok ideme k nej, teda neviem či malá musí so mnou a či by mohla teda do školy. Ďakujem pekne, že si nájdeš čas na nás maminky aj popri svojej rodinke. 🙂
@ajka72 aha, to som nevedela že tu už nie je, ďakujem za info. No Iba ju bolí hrdlo a má nos upchatý , máliknko z neho ide. Len som počula viac názorov, niekto to liečil, niekto nie a preto som nevedela na čom som. Len to je nevýhoda, že je víkend a mohli sme mať lieky už včera a nemusela by som čakať do pondelka. 😒 Ďakujem .
dobry ja by som chcela poradit dcerka ma 12 mesiace a ked zuva tak chita si usko a place idu jej horne jednotky moye to byt stoho?
@strapco13 prosím ťa, mám teraz taký problém, vedela by si mi poradiť, čo robiť? Mala som nádchu, nič strašné, bez teplôt, no skončilo to tak, že mi zaľahlo v ľavom uchu a prestala som počuť. Vlastne už 2 týždne mi len hučí v uchu, slabo počujem. Minulý týždeň som bola u ORL lekárky, kt. mi prefúkla cez nos balónikom (musela som povedať kukuk), pretože mám vpáčený bubienok. To zopakovala o dva dni, vždy po tom vyšetrení mi tam poriadne zapraskalo, bezprostredne po tom zákroku som mala pocit, že už je lepšie, no stav je stále rovnaký. Dnes som išla k inému ORL lekárovi, ktorý mi robil aj nejaké ďalšie vyšetrenia, zistil aj nejaké poškodenia sluchu a objavil aj nejaký malý zápal v strednom uchu. Vraj by bolo najlepšie podať čím skôr injekcie, prip. infúzie, no nakoľko som v 35. tt, nedal mi nič, pretože sa to v tehotenstve nesmie. Aký je tvoj názor? čo by som mohla urobiť pre zlepšenie stavu? A čo mi hrozí?Ďakujem
Dobrý deň...moja 5 ročná dcéra má za pol roka tretí krát zápalené uši...doktorka nám dnes naordinovala antibiotká a otobacid a odporučila mi výber nosných mandlí, kvôli tým uškám, že mi môže aj ohluchnúť...sme z oravy, nemáte niektorá skúsenosti z nemocnicami tu, keď príde na to, tak neviem na ktorú sa obrátiť...viete mi poradiť?
Dobrý deň! Prosím vás viete poradiť niečo dobré na laringitídu mojej 10 mesačnej dcérky? Trápi nás skoro každý mesiac. Ďakujem!
@strapco13 Dobrý deň, chcela by som veľmi pekne poprosiť o názor - radu. Dcérka 22 mesačná, - nebývala chorľavá, maximálne trochu posoplila, od roka a pol-od novembra je v jasliach. Doteraz bolo všetko v poriadku, od začiatku marca máme zápal stredného ucha, nemala vôbec sople ani kašeľ, ani upchatý nos. Zistili sme to len zo zvýšenej teploty a nočného plaču a začal jej vytekať asi hnis-zelený z očiek. Diagnoza - začínajúci zápal na 1 uchu - Brala Augmentin ES 8 dní 3,5 ml a 12 hod, a atb kvapky uniflox, 3 dni po doliečení bola v poriadku a následne to začalo znova,teraz je praskol bubienok a vytekal asi hnis - aj z očka, aj z ucha a nato potom dostala na 8 dní tie isté atb ale vyššiu dávku 5,5 ml a 12 hod.+ kvapky do oka, ucha aj nosa - uniflox.. Zase po kontrole a dobratí bola údajne v poriadku a opäť po 3 dňoch začala v noci plakať, opäť sme obehali lekárov a údajne to ešte nie je doliečené, sliznica ružová a matná tak nám dala atb suprax zase na 8 dní a iné atb kvapky do ucha a nosa. už som zúfalá, berie 3.tie atb v priebehu mesiaca, lekárka vravela že pôvod je v nose, výtery z ucha boli negatívne-robili ich asi 4.tý deň ako brala atb - možno preto. Alergie nemala ani s nosnou mandľou problémy. Ráo a večer jej dávam morskú vodu a fúka nos, ale nič jej z neho nejde - len keď plače a fúkame tak vtedy idú soplíky. Prosím Vás o názor, ďakujem.
dobry vecer
potreboval by som poradit ohladom mojho 3 rocneho sna..neviem e si dat rady uz treti tyzden sme doma boli sme velmi zahlieneny vlastne ziadne ine problemy kasleme stale ale vecsinou najviac v noci a to taky dusivy kasel...pouzili sme hadam 5 druhov sirupov a neviem e ako dalej len nechceme skoncit na atb edze uzival amoksiklav mesiac dozadu...kazdu chvilu je zahlieneny no teraz to trva prilis dlho☹mate nejaku dobru radu ako dostat tie hlieny z hrdla vonku, zabudol som sa zmienit ze nostek sme dokazali vycistit ale zevraj ma hlieny v hrdle...dakujem vopred velmi pekne za radu...
@lubosko555 nie som lekár, ale my sme mali toto isté. staršia dcérka kvôli tomu mala pred 3 týždňami atb. počas atb užívali obe aj aerius a nasofan na odhlienenie. u krčnej aj alergologičky sme boli už ako na klavíri. ale ten hlien nie a nie zmiznúť. nakoniec som im v utorok vysadila všetko mliečne. ale uplne všetko, aj pečivo sledujem nech tam nie sú ani stopy mlieka. mladšia mala v pondelok už chytené priedušky, čo sme sa nevedeli už mesiac hlienov zbaviť. a od kedy sme na bezmliečnej diéte, aj hlieny ustupujú. vysadila som všetky lieky a sirupy a samé im to odchádza. tak za pokus to stojí. hovorí sa že je dobré vysadiť aj bielu múku a sladké. ak by sa Vám to dalo, tak skúste, myslím že výsledok sa o týždeň dva dostaví 🙂
@lubosko555 Dcera ma 4 roky, od oktobra 2013 je zahlienena. Prekonala zapal pluc, infekty dychacich ciest. Vyskusali sme vsetko mozne aj nemozne, stale vykasliava hlien, cez nos nejde nic. Dali sme vysetrit pluca, boli na ORL... vsetko ciste. Az minuly tyzden nam pani doktorka na nefrologii, ktora je zaroven pediatrickou, povedala, ze to moze byt reflux, ktory sposobuje zahlienenie. Pozrela malej hrdielko, ktore ma stale cervene a predpisala nam tabletky. Dcera sa stazovala, ze ju boli hrdielko a to moze byt vlastne palenie. Dnes sme boli na ORL s mladsou dcerou a spomenula som nas problem, pani doktorka prve co povedala bolo, ze moze mat reflux. Treba ho vylucit. Dieta liecime mozno zbytocne atb, ked problem je niekde inde. Mozno aj vo vasom pripade, kedze dcerka len vykasliava, by bolo dobre vysetrenie na gastro. Urobia sono a vylucia ci potvrdia reflux. Ja som neverila, ze aj reflux moze sposobit taky problem, kedze mi to povedali dvaja lek., trosku som si zacala hladat informacie a skutocne, reflux take zahlienenie moze sposobit.

Dcéra už berie 10 dni Amoksiklav ,8 dni prebiehli v pohode,a ten 9 a 10 deň stále vykašliava,sopli,kýcha,neviem čo ďalej.......Ku lekárke som s ňou išla lebo bola zachrípnuta......