Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@pink_lady to dostal 3x rovnake ATB? ..snad nie
kolko rokov ma vlastne maly?
ake vysetrenia mu ine robila dr...lebo ked sa opakuje ta ista choroba tak treba hladat uz aj ci nie je nejaka pricina v tele...vylucit loziska infekcie..nosne madle, krcne mandle, dutiny, zuby, mocove cesty
sla by som aj na alergoimunologiu
ake su u neho priznaky ked dostane zapal priedusiek?
@strapco13 nie nie 3 x rovnake...na zaciatku roka mal nejake ine dvojo, tusim summamed a este nejake vtedy dr povedal ze ak sa to zopakuje este raz v blizkej dobe tak porobi vysetrenia uz ...on je pluciar detsky...len potom si maly dal nejake dva mesiace pauzu a az teraz...
ma 21 mesiacov
tak trochu sa bojim lebo ja mam alergicku astmu ze to bude mat aj on ...prejavy u maleho suchy kasel, teplota...
neviem či som v správnej téme ale chcem sa spýtať. dcérka má zápal priedušiek menšia, v apríli jej začali soplíky nakoniec začala aj kašlať. bola aj na RTG ,či nemá zápal plúc ale to sa našťastie nepotvrdilo, 2x jej brali krv aj na mykoplazmu ale ani raz to nebolo vyšetrené ,že málo krvi sa poslalo 😖 boli sme aj na ORL ,lebo mala troška zapálené uško ale to už je v poriadku. a ešte mala aj kvasinky v ústach ,ale to už tiež má ok. od 17.5 sa trápime aj s kašľom najskor mala hedelix, potom mucosolvan a spiropent ale kašel sa iba troška zmiernil a kašle stále rovnako dokonca pár dní dozadu vykašliava alebo lepšie povedané po kojení vygrcká aj také škaredé hlieny zelené. v pondelok sme nakoniec dostali aj antibiotiká ,že sa jej to už dlho ťahá. troška sa sopeľ zlepšil už to nemá také slabozelené ale priesvitné. ale čo ma trápi ,že keď sa jej niečo nepáči alebo sa naštve tak po plači začne kašlať a potom aj crčí. dnes lekárka povedala, že ak chrčanie neprestane tak v pondelok nás pošle na nejaké vyšetrenie ohladne hrdla ( názov som si nezapamätala 😅 ). čo sa na tom vyšetrení robí?
@strapco13 ak dovolíš, aj ja by som mala na teba jednu otázku, moja dcéra ma 2r.8mes. a za posledný polrok sa jej 3krát opakoval jeden problém a to zelené soplíky, upchatý noštek, vždy s výsledkom z mikrobiológie - vo výtere nález zlatého stafylokoka. raz sa tam dokonca vyskytol aj streptococus pneumoniae. Pamycon nám nikdy nezaberie, vždy skončíme na ATB. Dcéra býva bez teplôt, len tie soplíky nikdy nechcú bez liečby ATB ustúpiť. Noštek vie krásne vyfúkať. Lekárka mi vždy povie, že bacily jej určite priniesli moji príbuzní, keďže moja mama, a dve sestry sú zdravotníčky. Sestra pracuje na pľúcnom ARO oddelení. Sú spolu často v kontakte. Môže byť toto na príčine?
@beruska9561 no najhorsie bacily sa chytia v nemocnici alebo teda od zdravotnikov 😅
okrem ATB treba dokladnu toaletu nosa /kuk moj clanok vo fotoblogu/...a dala by som skotrolovat zdravotnikov z rodiny...ci je to ich bacil alebo to ma od niekoho ineho..lebo kludne moze chytit bacila aj zakazdym od ineho dietatka na ihrisku..ale pokial je niekto rź rodiny bacilonosic, tak by bolo dobre preliect /aj kvoli malej ale aj kvoli ostatnym pacientom/
@andrea142 no tazko ti opisem vysetrenie, ked neviem ktore ma na mysli 😅
trosku sa nevyznam v tvojom prispevku..pises ze mensia ma od aprila sopliky..mam to chapat ze ma sopliky takmer stale od narodenia?
starsia nema ziadne problemy?..lebo moze byt na bacilonosic
skus toaletu nosa /kuk moj clanok/, kedze kojis, tak po toalete nisteka mozes do kazdej nosnej dierky nakvapkat svoje mliecko /je to prirodzene dezificiens a ATB/
to ze chrci je zrejme este vramci choroby...dala by som antihistaminika /fenistil/ na uvolnenie dychacich ciest a kalciovy sirup ten je vyborny na hlasivky
este ak ma dieta mykozu..a ty kojis..mozes ju mat aj ty na bradavkach..nemas ich citlive na dotky chlad, aj mimo kojenia? preliecila by som aj teba..dojcenie nemusis prerusit ..bud genciankou 2x denne natries bradavky..nemusis umyvat pred kojenim..prelieci sa aj dieta, a po kazdom kojeni Canesten masticku v tenkej vrstve /mozes obe stredat, ale ak pouzijes gencianku, vtedy nedaj canesten/ pred kojenim nemusis umyvat, casto vetraj bradavky...je mozne ze sice z hrdielka jej mykoza zmyzla ale je nizsie zalezena aj z toho moze chrcat
este k tomu vysetreniu..zrejme mas na mysli laryngofibroskopiu..je to vysetrenie hlasiviek..ako sa pohybuju, tym vlastne sa zisti preco chrci...u malych deti sa to robi vacsinou v narkoze ..lenze toto sa vysetruje hlavne ak chrci dieta stale...nie pri chorbe alebo len pri rozruseni ..o vas je to podla mna "len" v ramci choroby..proste chore hlasivky este nie je doliecena, tak este nestihaju ked nie je v klude
@strapco13 ono mu to zacina ako kedy...teraz napr mal asi den nadchu ale nie daku velku, ale napr v januari nadchu nemal len napr doobeda zacal tak trubivo sucho kaslat a vecer mal vysoku teplotu uz ...Tatka ma tiez alergika takze tusim 80% sancu ma ze bude alergik aj dieta? 😅
dakujem este raz 😵
@pink_lady no ak su rodicia alergici..je velmi velka pravdepodobnost, ze aj dieta bude
ak zacbne nadchou..tak toaleta nosne kvapky
ak to zacne rovno kaslom, tak by som dala hned nejake inhalacie...nevie Ti dr predpisat nejaky inhalator?..myslim, ze to moze alergolog...bud na teba, alebo maleho..to uz on vie podla diagnozy
ale dovtedy aspon nad solnym roztokom alebo niecim bylinkovym sa naparovat a inhalovat to
Dobrý deň, chcem vás poprosiť o radu. Syn bude mať v lete 6 rokov, doteraz nebýval často chorý. Teraz však má už asi mesiac soplíky - nádchu. Vo výtere mu našli len zlatého stafylokoka, lekár tomu neprikladal väčší význam, v utorok ideme k ORL lekárovi. Syn je cez deň v pohode, vysmrká sa max. dvakrát. V noci však a hlavne nadránom začína mať upchatý nos, dýcha ústami alebo ťažšie cez nos. Normálne počujem, že si hľadá tú cestičku na dýchanie a tie soplíky v ňom. Neviem či to bude začínajúca alergia (aké sú prvotné príznaky?), v rodine alergikov nemáme alebo to môže byť opakujúca sa vírusová nádcha zo škôlky? Ja už som z toho zúfalá... Prišlo to tak zo dňa na deň... Čo mu dať na uvoľnenie dýchania? Doteraz sme používali prípravky na báze morskej vody. Teraz mi v lekárni poradili Vibrocil. Vopred ďakujem za odpoveď.
@strapco13 Ahoj strapco, mozem zasa otravovat ? Dcerka sa zotavuje z operacie celkom fajn, no co nam s manzelom robi starost je jej rec . Stale hovori tak huhnavo, jej rec sa vobec nezlepsuje napriek tomu , ze zajtra je uz tyzden po operacii a nevieme ci ocakavat nejake zlepsenie, alebo nejak to riesit (cez logopeda a pod) ? Problem je, ze aj my mame niekedy problem jej porozumiet nieto este niekto iny.... tym musim tlmocit co hovori. Sme z toho s mm dost nestastni asi to ma za nasledok ta operacia , ale mohli jej tam pocas operacie nieco poskodit , alebo co moze mat vplyv na to, ze tak hovori ? 😨 V utorok mame s nou ist na kontrolu... no dost sa bojime aby jej ta rec neostala 😔
@tanya78 ten soplik je aky? vodnaty bezfarebny alebo skor dozelena, zlta?
to ze v rodine nie su alergicky bohuzial neznamena, ze dieta alergik nebude
na upchaty nosa..treba kvapky proti opuchu /nasivin, olynth, vibrocil a pod/, toaletu nosa /kuk moj clanok/..ak to neprejde nech pediater prida antihistaminika..a plus sa uvidi co najde ORL pri vysetreni
strapco13, moja otázka samozrejme smerovala k vám 🙂
@strapco13 ahojjjjjjjjjjjj
takže idem si po radu pre synceka ☹behom mesiacca ma už 2x atb kvoli tomu lebo ma bacilka v nosteku najprv mal nejakeho na M a tento krat sa mi zda že dokotkra vravela na p (velmi typycky bacil pre skolkaroch) ale nezapametala som si ceel nazvy ona to len tak spomenula v rychlosti a teraz ma žlte hlieny a stale upchaty nos musi dychat ustami chrci mu na preduskach aj vykaslava davala som mu trifed 1atb amoksiklav teraz sme dobrali zinnat ☹ je to dobre že ma žlte sople ten upchaty nos davame libenar pamykon nam nezaberal ☹
a teraz zas ja maal som nadchu zachripnutie kasel ☹spustil sa mi zlty sopel a niekdy aj vodnaty kedy ako natieram si celo nos a lica mastou droserin-firma energy - tak sa mi zda že mi to pomaha,netreba mi na ten zlty sopel aj ATB??????aôlebo nejake lieky na alergiu lebo za poselden mesiace som už 3x chora apredtym som nikdy nebola ☹
@strapco13 : ďakujem, lekárka povedala len krčné vyšetrenie ak by malá chrčala ( dnes sme boli na kontrole ) ale dnes už je na tom omnoho lepšie ako v piatok už ani nekašle aj soplíky ustúpili, hoci ešte ráno a večer odsávame ,lebo má plný nos. aj lekárka povedala ,že to chrčanie bolo asi z choroby.
čo sa týka choroby tak staršia nakazila mladšiu, tá mala pred ňou zápal priedušiek, 😖
tá genciánka - to je tá fialová vodička? .....čo sa týka bradaviek nemám ich citlivé ani ma nebolia, doma väčšinou chodím bez podprsenky ,lebo sa hneď spotím 😅 takže mám len tričko.
@mariana0915 zrejme sa jedna o moraxelu a pneumokoka...tie su take typicke skolkarske ..treba preliecit ATB
teba by som preliecila rovnako..ale najprv si daj spravit vyter..ci nemas to iste..je mozne ze starsia ti nieco doviekla domov..ona je zdrava?
@strapco13 ta moraxelle asi je to on ale ten pneumokok neviem ☹ dneska ideme na poradnu taj´k sa spytam 🙂
ona do skolky este nechodi ale chodime vonku tak može to byt aj odtial a este mam neter ta chodi takže možnosti je tu viac odkial to mame 🙂ona no zdrava ako zdrava tecie jej z nosa take dame robil vyter robili jej asi pre mesiacom a mmala negativny a mne robili z hrdla a tiež som tam nic nemala ☹
Ahoj, Strapco, tiez som si prisla po radu. Syn nastupil v januari do skolky a odvtedy je pravidelne chory. No chory... najcastejsie sopliky, kasel, minimalne tyzden preliecujeme (niekedy sami, niekedy s pomocou pediatricky) a ide do skolky. No o 2tyzdne znova to iste. Ale za tych 5 mesiacov mal 2x po sebe Pamycon do nosteka a 3x atb, naposledy pred mesiacom Unasyn a dnes dobera Augmentin Duo (obojstranny zapal stredneho ucha, crp mal 110 ☹ ). Vytermi cca pred mesiacom a pol mu bola zistena moraxela v nosteku. Pediatricka sa ale vyjadrila, ze kym nesposobuje problemy, tak sa vlastne ani neriesi. Ale co, ked mi maly opakovane soplikuje a kasle? (vacsinou bez teploty). Rada by som mu dala pozriet nosnu mandlu, len neviem, ci mozem len tak, ze si zmyslim a idem, teda mimo pediatricky 😅
Ako ho pred tymi soplikmi "chranit"? Vzdy zacnu take cire, vodnate, menia sa na huste. Ale mava aj tak, ze su na striedacku vodnate a huste, zas vodnate, zas huste 😕
Uz ma napadlo, ci nebude alergik (ja som cely zivot 😝 ), ale mozno len hladam pricinu niekde, kde ani nie je.. 😅
@mariana0915 ak vyter nerobo ORL Dr ..nemusi tam byt nic zachytene
@strapco13 ahoijjj takže už vieme vysledky vyterou robili nam TH Tn aj Karinke aj Marekovi a maju tam moraxellu candibe alebo tak nejak sa to vola pricom dr sa vyjadrila pokial deti nemaju horucku tak netreba atb a marek už bral 2x atb a nezabrali stale ma upchaty nos kasle vykasluje ,karin zase ma len take vodnate sople tak teraz neviem ci mam ist hned na orl s nimi alebo co ronbit už som zufala z toho ☹ a pritom viem že to sa ma liecit pretože dr ktoea zastupovala nasu obvodnu vravela že to treba lieit aby nesposobil zapal uska ☹
a este dr mi dneska vravi marek je kojeny tak sa s tym može vysporiadat aj sam a predpisala nam len pamykon pricom bral ho už 4x a nezaberal ☹
@janca704 ahoj my mame rovnake problemy aj rovnakeho bacila aj rovnaky nazor dokotriek ☹
@strapco13 dakujem za nazor 🙂, vazim si to. Tvoje clanky mam preluskane uz davnejsie 😉 , zacala som podla nich robit hygienu nosteka 😉 Na ORL som uz pisala (Kramare) o zakladne info. Som rozhodnuta tam ist (hlavne kvoli pristupu k detom nechcem ist tu u nas), pretoze nie je normalne, aby dieta uz vyliecene nemalo sopliky ale hlasok zatiahnuty, akoby mal totalne zapchaty nostek, hruza ho pocuvat, nic mu nie je rozumiet 😔
@mariana0915 to ma mrzi, ze mate tiez taketo problemy a navyse to "distancovanie sa" pediatriciek... 😝 , veeeelmi velka pomoc, vsak? 😠 Drzim palce, nech to date do poriadku. Ja dam urcite nosnu mandlu minimalne skontrolovat.

@michalag kombinovat sa mozu..dokonca je to prospesne, ale treba k tomu aj toaletu nosa, ak nie su teploty tak nahrievat, inhalovat
na pneumokoka vacsinou Pamycon zaberie ...je mozne ze u vas bud nezabral..alebo chytil noveho..skolka, kamarati na ihrisku, rodicia
po preliecine skontrolovat na ORL nosnu mandlu, vyter z hrdla /ci nahodou nie je problem v krcnych mandliach tiez..v tomto veku to nie je sice caste, ale moze sa stat/