Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13 krásny deň. Chcem sa opýtať, nás čaká v utorok operácia nosných mandlí.,
Nemala som to tu čas čítať, tak sa pýtam, čo nás čaká. Načo sa pripraviť. Budem s ním v nemocnici, ako to bude s narkózou a tak.
čo si mám zobrať, aby ten pooperačný stav, prežil čo najlepšie.
Po akom čase je možný návrat do školy a tak. Veľmi pekne ĎAkujem 🙂 🙂 🙂 🙂
ahoj aj ja mam zase otazku - maly uz tyzden kasle, kedze to bol spociatku drazdivy kasel, davam mu Ditustat a teraz na 5.den uzivania kasle uz "vlhko", ale stale mava take zachvaty, vcera v noci kaslal z nicoho nic asi hodinu, az grcal, musela som mu dat 1/2 Rectodeltu. Popritom mu davam studeny olejovy zabal na krk a Dithiaden. Robim nieco zle? Nie je nieco z toho kontraproduktivne? Sopliky vobec nema, takze mu nic nezateka, kasle najma po namahe a v noci. Mozem teda pokracovat v takej liecbe ci treba nasadit nieco ine? Dufala som ze v pondelok uz pojde do skolky ale zatial to tak nevyzera. Dakujem.
ahojcek. chcela by som sa opytat : mojmu malemu ( 2 roky 9 mesiacov ) 20 septembra vyberali nosnu mandlu a zmensovali krcne. po operacii mal vysoke teploty, ale to sme zvladli.doteraz bral antibiotika. doteraz nechcel otvorit pusu, bolelo ho to velmi. vcera nam ako velky hrdina ukazal hrdielko a co na desi vedla stredneho capika mu visi z pravej mandle ako keby este jeden capik. ak je to ozaj neodstraneny kus mandle budu mu ho vyberat operacne? ale to urobi lekar sup-sup pri kontrole na ambulancii?
dakujem za cas straveny nad mojou otazkou.
@cikyta no zapal stredneho ucha vznikne, ked prejde infekcia cez nos do ucha /cize vata v uchu nepomoze/...treba skontrolovat co je v nose a v nosohltane, ze prechadza infekcia na uska...alergia, nosna mandla, niekedy treba "opravit" to vyustenie sluchovych trubic, moze tlacit aj velak krcna mandla /tam staci zmensit, netreba vybrat/, ale krcne mandle mozu byt aj chronicky chore, v skolke alebo v rodine moze byt niekto bacilonosis pneumokoka...a pod
vytlac jej moje clanky , nech robi toaletu podla nich, plus pediater nech da dlhodobo antihistaminika
@kurci kuk moj clanok o nosnej mandli
pooperacii..dieta v poodstate potrebuje teba, niekedy nieco na bolest, vela papierovych vreckoviek, oblubenu hracku, nieco na jedenie po operacii /makke, nech sa to lahko hryze/, nieco na pitie a sebe pevne nervy 😅
bude v celkovej coi v lokalke?
@kvojtanikova teraz neviem, ci sme sa uz bavili o tejto chorobe my dve..lebo sa mi zda ze hej, ale tu v teme to nevidim..alebo sa mi to pletie uz 😅
takze akoby sme to este nepreberali?
lieky vyzeraju dobre..ale ten studeny olejovy zabal? ten sa dava pri laryngitide ako prva pomoc pri zachvate..nie stale
a na hlasivky a kasel je dobry claciovy sirup..sice je hnusny..ale hnusne lieky najviac pomahaju 😅
boli ste u dr? pocuvala ho, rtg?
@strapco13 dakujem. No, mozno sme sa aj bavili, totiz bud maly alebo ja mame taketo cosi permanentne ☹ ☹ Kalciovy sirup mozem pridat, nejako sa mi to nespojilo ze by sa to mohlo, kedze on ma hlas v poriadku. U Dr. sme neboli, vzdy sa snazim nejako to liecit najprv doma, lebo mam aj babatko a nechcem ho zbytocne tahat po cakarnach plnych chorych ludi, moja imunita je tiez nulova, takze si to odnesiem vzdy ja a tak sa to taha dookola. Ok, skusim co si mi poradila a ked to nebude do zajtra lepsie, tak predsa len pojdeme k tej dokine. Dakujem a zelam krasny den. Urcite mas doma veselo s takymi dvoma drobcami🙂
Milá Strapco vidím, že si osoba, ktorá dokáže poradiť a pomôcť maminkám, ktoré potrebujú pomoc, preto by som ťa tiež veľmi rada chcela poprosiť o pomoc. Mám 3 ročnú dcérku, má oslabenú imunitu a vždy sme niečo riešili, no naše najnovšie problémy začali v júli 2011na kúpalisku. Malá nám chytila obojstranný - hnisavý zápal stredného ucha. /vybrala Summamed, Augmentin – v nemocnici do žily, lebo nám neustále vracala/ – na koniec nám do uška museli vložiť drenážne trubičky.
Po týždni malá dostala teplotu. Išli sme za lekárkou - zistili jej angínu - nasadili Penbene (brala ich tri dni), lebo sa z výterov zistilo, že malá má hemofila, na ktorého jej Penbene nezaberá. Nasadili jej 5 dňový Megamox. Potom sa znovu objavil hemofil v nošteku na to bol nasadený Bioparox – zaliečené. Malá začala chodiť do škôlky a minulú nedeľu ju začalo bolieť bruško. 4 x nám do rána vracala. Mysleli sme si , že je to len viróza, podobnú prekonali aj v našej rodine. Od stredy začala mať soplíky a vo štvrtok večer jej stúpla teplota. Stále sa sťažovala na bolesti bruška, fúkala vodavý hlien. V piatok sme išli k lekárke a tam sa nám opäť povracala po výdatnom kašli. Doktorka nám urobila CRP - mala ho 23. Hrdielko bolo čisté, priedušky v poriadku. Len tie teploty, soplíky a vracanie. Poslala nás ešte na ORL – nos, drenážne trubičky boli v poriadku. Dr. nám povedala, že je to len viróza a máme počkať do pondelka, ak sa to nezlepší, prídu na rad ďalšie atb. A ja neviem, čo mám robiť. Malej stúpla teplota dovtedy ju mala len okolo 38, teraz aj nad 39. Sťažuje sa na bolesť bruška, začne kašlať a väčšinou to ide vonku. Denne nám po takom kašli vracia aj 3 x. Bojím sa aby sa nedehydrovala. Môže to byť z tých soplíkov? Alebo je za tým nejaký slepák? Aj lieky ako nurofen a panadol, jej už dávam prostredníctvom čipiek, aby som jej nedráždila žalúdok. Zaujímavé je, že keď sa vyvracia, povie, že je hladná a pýta si jesť, ale zje len tak 6 lyžíc. Varím jej len ryžu, zemiaky a dávam jej rožky. Neviem, či mám čakať do pondelka alebo ísť na pohotovosť už dnes (nemám s ňou však dobré skúsenosti), čo ak bude atb. vracať? Raz sme mali zistenú zväčšenú pravú mandľu v nose, lebo malá mávala častejšie takéto nejasné zápaly. Nepáči sa mi však to vracanie, to predtým takéto nebolo... Chodíme k imunoalergologičke – berieme Imunoglukan, Areius, Mare do nošteka, Bio gaiu. Prosím , môžeš mi poradiť? Ďakujem.
@kvojtanikova este..ten kasel je taky ze z hrudnicka alebo skor z hrdielka? AKo dycha nsom..lebo nemusi mat sopliky ale moe byt nos len upchat..vtedy treba nosne kvapky proti opuchu /nasivin a pod/
ak je kasel skor z hrudnicka tak skus nejake inhalacie, naparovanie..nech sa to uvolni
@rina CRP 23 svedci pre virusovu infekciu..vhladom na bolesti bruska by bolo dobre vylucit infekcnu mononukleozu....treba krvny obraz, hepatalne testy...ak su pozitivne, tak ziadaj sono bruska...infekcna mononukl. ide na pecen a slezinu..mozu byt zvacsene a preto moze boliet brusko
je mozne ze bolesti bruska su zo zatekajucich soplikov...kukni na moj clanok v mojom fotoblogu tu na MK..kukni si aj toaletu nosa aj zapal uska a aj nosnu mandlu
je mozne ze kedze ste mali uz v minulosti zistenu zvacsenu nosnu su probley z nej..mozno ju bude treba vybrat..pozri si ci nema take priznaky ked je zdrava
slepak by to mohol byt, nejaky pocinajuci..lebo pri akutnom by bolo CRP ovela vyssie...ale ak by sa zhorsovali bolesti bruska a zvracanie chod na pohotovost..nech spravia odbery a chirurgicke vysetrenie
v celkovej a uška robili naraz s tou nosnou mandlou. (12.jula tohto roku)
@strapco13 on vobec nema upchaty nos, pekne volne nim dycha, kasel ide z hrudnika ale uz vacsinou taky vlhky, akoby bublinkovy, preto som bola zvedava ci sa ma este davat Ditustat alebo ci radsej neprejst na nejake mukolytika. Tuto noc uz spal lepsie, asi 3x si odkaslal ale spal dalej, nebol to taky ten hodinovy zachvat ako predtym, tak dufam ze sa to bude zlepsovat. Pridala som ten kalciovy sirup, s Ditustatom budem pokracovat este zajtra, nech ho berie 7 dni, potom sa uvidi.
@cikyta hm..tak to by malo byt urobene dokladne..takze do uvahy pripada alergia, chore krcne mandle a bacilonosic v rodine
@kvojtanikova kedze sa ma lepsie zostan na ditustate a Calciovom sirupe. Ditustat ma aj vykasliavaci ucinok..ale ak vykasliava vela hlienov tak vtedy neuzivat a vymenit za mukolytikum
@kurci tak bud pripravena, ze deticky sa niekedy po celkovej budia trosku burlivo...su trochu mimo, mozno si nebudes spoznavat vlastne dieta, nieked proste kricia, mykaju sa na posteli..vyzera to strasne, ale vyspia sa z toho, neostava im to natrvao, neboj..len bud pripravena
a o vcelkovej nesmie pit asi tie 3-4 hodky...moze sa stat, ze tie 3-4 hodky budes pocut iba to, ze je dietatko smadne..ale nedaj kym nie je uplne prebrat, aby nezvracalo..inak plati to ostatne
ďakujem
@strapco13 Ok, dakujem. Som rada ze nebudem musiet ist k lekarke.
Milá strapco , ďakujem Ti za včerajšie rady a chcela by som ťa ešte veľmi pekne poprosiť o ďalšie, keďže sa dnes situácia opäť o niečo zmenila. Dnes som bola s malou u lekárky. Konštatovala zápal priedušiek. To by ešte až také strašné nebolo, ale malá sa mi po tých soplíkoch začala dnes sťažovať na bolesť ľavého uška. Lekárka konštatovala diagnózu v ľavom ušku : st. post TMD bilat. Otitis mediasupp.I.sin, rhinitis purulenta , stipula zdá sa byť uvoľnená, oropharynx kludný.Vysvetlila mi, že malá má v ušku nejakú bakteriu, lebo uško jej tieklo a vyzeralo to akoby jej z uška tiekli soplíky. Povedala mi, že to môže byť pneumokok zo solplíkov z nosa. Urobila jej výter. Malá už nemá vysoké teploty, ale je strašne bledá, slabá, keď spí, strašne sa potí, hlavne hlavička. Lekárka mi dala Augmentin , potom do uska a nosa Uniflox, pokracovat Aeriusom,a sterimar Cu na kontrolu máme ísť vo štvrtok. Obvodná mi dala ešte spiropent na tie priedušky. Ja sa však bojím o tie ušká, nemôže sa jej s nimi niečo stať? Bojím sa aj tej mastitídy a ešte zápalu mozgových blán... Pokračujem s výplachmi. Nechcem nič zanedbať. Prosím, poraď , čo mám ešte urobiť...?
ako tak citam o tych soplikoch, my mame to iste, mam rocneho syna a 11 rocnu dcerku ktora vzdy zo skoly dovlecie nejaku tu virozu, potom dostane sopliky aj maly a uz v noci kmitame lebo mu to zateka a kasle. Teraz ked dosiahol rocik tak nam pani doktorka poradila ze uz mozeme davat sirupcek Imunoglukan na podporu imunity. maly totiz nastupil do jasli, a takto sa vyhneme prehnanej chorobnosti.🙂
@strapco13 chcela by som sa opýtať...ako mám malej nakvapkať kvapky do nosa??? chytá taký hysák,len čo donesiem fľašku s kvapkami...momentálne máme strašné soplíky...také sme ešte nemali....síce bez teploty,ale predsa....
keď je doma muž ešte ako tak to ide...i keď mi to trhá srdce ked jej nasilu musím kvapkať a ona plače....ale nekvapkať nemôžem.... chjo 😔
@kika41 imunoglukan je od 3 rokov 😕
@winona24 idealne je naucit dieta formou hry na preplach ked je zdrave...potom nebude vymyslat v chorobe
3rocne dieta v obdobi vzdoru velmi tazko donutis k spolupraci ..na nostek su deti citlive od mala
skusila si spray?..ten tam niekedy lahsie vstreknes..aj pocas behu 😅 ..ale malo by si dietatko potom lazkat
skus jej to vysvetlit /aj ked asi si skusila uz/...nie ze musi, ale ze je to potrebne, skus obrazky a fotky deti ktore spolupracuju pri kvapkani do nosa..ale predpokladam, ze to ste skusali...v case choroby asi si poplaces s nou a potom trenujte ked budete zdravy
@strapco13 ďakujem za radu... 😉 v podstate sme všetko skúšali,ale ja tak je to kríž...so sprejom je to to isté.... 😅 😅 ešte že aspoň smrká poriadne....mno i keď aj to musím niekedy použiť vyhrážku ,že zapnem vysávač a použijem odsávačku...a to v momente fúka ako slon..... 😀
ja sa len bojím,aby nám to "neudrelo" do uší.... 😖
@rina kukni moj clanok o zapale uska..aby si jej vedela pomoct
liecba vyzera byt dobra..plus dokladna toaleta nosa a nosne kvapky..ako ich kvapkat je v tom clanku, Augmentin by mohol zabrat aj na pneumokoka
pokial usko tecie , tak by nemal prejst infekcia na mastoidy ani na mozgove blaby...preto sa aj pri celej blane bubienka to usko picha
bolo by dobre skontrolovat tu drenaznu rurku, ci sa uvolnila alebo drzi na svojom mieste, nc sa neusi stat ak sa aj uvolnila..ale trea kontrolovat, ci sa blana bubienka nezrastla predcasne..to by sa zvysili teploty a zosilneli bolesti uska..vtedy ihned na ORL
a riesila by som potom tu nosnu mandlu ..inak ked operovali usko..preco neriesili hned aj nosnu mandlu?..mala vtedy akutny zapal ucha, cize bola chora? vtedy sa nosna mandla operovat nema, ale pokial bola zdrava, tak to mohli naraz spravit
@winona24 kukni na moje clanky o toalete nosa a zapale stredneho ucha...tam je ako tomu predist...a skus sa malej spytat ci to mozes na nej vyskusat, ze si sia to potrebujes naucit ..mozno bude spolupracot
ale naozaj najlepsie je taketo trenovat keds je dieta zdrave formou hry..vtedy ani matku netlaci, to, ze musi to spravit a je kludnejsia a dieta to citi a neprotestuje tolko
Milá strapco. Ďakujem Ti za radu. Keď nám zavádzali tie drenážne rúrky, tak malá mala akútny obojstranný zápal stredného uška, nemohli nám mandle vyberať. Doteraz sa to nepodarilo, lebo noštek má stále zahlienený. Lenže sa zase situácia zmenila, pretože malá vracia atb. a pravdepodobne dnes nastúpime do nemocnice do B. Bystrice na intravenoznu liečbu. ☹ ☹ S tým bruškom má vždy rozrobené, keď sa zhorší zápal uška... Ale dúfam, že sa to už dá do poriadku a malej bude lepšie...Radšej nech je pod dohľadom odborníkov, aby sa niečo nepritrafilo...☹
@rina ked mava taketozapaly..jednak teraz preliecit a potom co najskor na operaciu nosnej mandle..dovtedy pravidelny preplach, antihistaminika a zvazila by som aj lokalny kortikoid..su sice od 4 rokov, ale uz sa k tomu blizite alebo aspon lokalne antihistaminukum..Livostin spray..ako prevenciu ochorenia aby ste sa vedeli dat zoperovat

@strapco13 Ahoj. Chcem sa opýtať (za moju kamaratku, ktorá nemá net)
Má 3 ročnu dcerku, ktorá trpí od 2 rokov zápalmi ušiek. (Odkedy chodí do škôlky) Má často soplíky. Už jej vyberali aj nosne mandle teraz v lete. Aj jej operovali ušká. Stále len ATB a dr.strieda dookola sirupčeky. Včera prišli na to, že má zase zápal. Bolí ju to. Boli u dr. Tá to potvrdila.
Kamaratka je z toho velmi smutná. Snaží sa dcerke pomocť najlepšie ako to ide. Všetko presne dodržuju. Vyhýbaju sa kupaliskám. V uškách má vatičku. Nosí čiapočku a stále sa takto trápia.............
Už začína počuvať len vetu typu: Musí z toho vyrasť....... 😒
Je to pravda ? ☹