Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13 dakujem velmi za odpoved...zajtra hned ideme...nasa dr. ma aj CRP pristroj ako funguje na nom diagnostika? vysledky su hned alebo sa tiez caka?
@moonlightka tak to je v obdobi kedy moze zacat robit problemy aj nosna mandla..potom ako vyzdravie tak sleduj ako dycha, pocuje..ak by sa tio nieco nezdalo, tak ju treba skontrolovat, ci nie je zvacsena
@strapco13 no a ozaj ten tvoj clanok my dost dodrzujeme...teda hygienu nosa nepodcenujem a mozno aj preto sme boli doteraz stale ok...dufam ze na nas neprichadza take to obdobie ako u vacsich deti ze stale nachladnute a tak...
@strapco13 aha...a co mam presne sledovat...ako sa mi ukaze ze to nie je ok? a moze to byt dedicne? lebo ja som mavala ako mala teda asi do 10 rokov problem s nosnymi mandlami az kym nesli von...potom bol roky pokoj...no a teraz sa mi to vracia...este sa chcem spytat ja pre seba dost momentalne pouzivam solux...vzdy ked som nachladnuta mi ohromne pomoze...no kedysi ako mala som sa stale soluxovala a davali mi take knoty do nosa pri soluxovani ktore boli namocene do nejakeho modreho roztoku...nevies nahodou co to je za roztok...lebo to mi ohromne pomahalo...potom po operacii som uz solux nemusela pouzivat ale teraz skoro vzdy.
ahoj @strapco13 chcem ta poprosit o radu moja 9rocna dcera sa uz niekolko tyzdnov stazuje na bolesti usí ale neviem co s nou robit lebo jeden den ju bolí jedno ucho druhy dn druhe tretí den ju nebolí nic o dva dni zas ju bolí hrdlo po par dnoch zas ucho no proste takto mi to ona oznamuje nema to ziaden suvis raz bolí v noci raz cez den inokedy nebolí vobec teraz ma nadchu na ustupe cize hlavne rano fuka sople cez den nie nekasle nema teplotu mam sa s nou pýtat na krcne vysetrenie ???? nechce sa mi pravdupovediac vlacit po doktoroch lebo tam kopec este viac chorych detí aby nieco horsie nechytila ale uz nevladzem pocuvat ze 4krat v tyzdni mi povie ze ju bolí ucho co to vlastne sposobuje moze to mat s prievanu? alebo co si o tom mam mysliet dakujem za odpopved
dakujeeeem za odpoved
@moonlightka nosna mandla nie je dedicna..dedicna je nachylnost na choroby..a teda ak je niekto casto chory tak sa mnadla zvacsi
co sledovat..ako dycha ked je zdrava - spravne je dychat nosom, ci pocuje dobre, ci nechrape v noci, ci kludne spi..proste priznaky z nosnej mandle
solux je super vec..kludne mpozes nahrievat aj malu..ale nesmie byt teplota, vtedy sa nesmie soluxovat a tiez ak sy zvyfraznia bolesti hlavy tak okamzite prestat
netusim, co je ten modry roztok..ale predpokladam ze to bolo nieco na odpuchnutie sliznice v nose a jej umrtvenie..to sa pouziva doteraz, len je to cire
aku operaciu si prekonala?
@skolara ten vytok z uska...no to mohlo byt ak sa kupala tak mazivo..to je OK
ale mohlo to byt /kedze horsie pocuje/ aj ze jej praskol bubienok a vytieklo to...mala nejake bolesti usi teraz? je to co vytieklo take huste alebo skor redsie lepkave?
toto neviem uplne zhodnotit cez net...radsej si to daj skontrolovat na ORL
@katecameron kedze ma nadchu tak jej moze opuchat prepojenie medzi hrdlom a nosom a tym padom zle vyrovnava tlak v stredousi a moze to boliet /ako ked silnno zalahne v uchu pri lete lietadlom alebo vystupe do vysky..moze to az boliet/ ..to kukni na moj clanok o zapale ucha..ako treba dat nosne kvapky, polohovat hlavu
nejde jej nejaky zub..trvala stolicka..alebo kaz na zube..to moze vystrelovat do ucha
prievan..je ludovy nazov pre zapal nervu...ten nerv ma tri vetvy..od ucha do cela, od ucha k nosu a od ucha do brady..ak je to toto tak ta bolest vystreluje od ucha po niektorej trase...vtedy nieco na bolest a suche teplo aplikovat..solux, nahriata vreckovka a pod
ine nic ju neboli?
este skus jej nahmatat pri uchu klb sanky..to budes citit ako otvara usta, ze kde s to hybe..ci jej to nepuka pri pohybe
ale tipuj najskor to ze sa jej este upchava nos a tym padom nevyrovnava tlak..skus te postup a ak to do pondelka neprejde ta k ORL
@strapco13 pekny vecer, iba som chcela update...sme na ATB Zinat, ale jednoznacne zabral, konecne sa maly vyspinkal, zacal papat, sople aj kasle ustupili. Boli sme aj na RTG pluc, lebo ten kaslik bol strasny, ale chvalabohu nic....dakujem za rady, u nas je jedine riesenie ako sa tomuto vyhnut, ist do tepla a zimu prezit tam, tak na tom pracujeme🙂 pekny vecer.
@strapco13 Ahoj strapco. Poprosila by som Ta o radu. Moji synovia (3 roky kazdy) maju virozu. Cire sople, ktore vsak nejdu uvolnit (zmakcenie roztokom) a odsat. Dieta B zacina aj pokasliavat, predpokladam, ze mu stekaju. Na nos davam Quixx - odsanie - nasledne Nasivin soft. Premyslam aj nad Solmucolom kvoli stecenym hlienom.
a) Ako by to vsak bolo ak by som chcela nasadit dietatu B aj Sinupret?
b) Nebol by Solmucol vtedy zbytocny, pripadne nevhodny?
c) Je Nasivin soft dostatocne zaberajuci aj na vyse 3rocne deti (odporucanie)?
Poprosila by som este o radu co sa tyka hrdielka. Viem, ze si to uz pravdepodobne niekde pisala, ale 39 stran je privela ked mam dve deti chore. B velmi boli hrdielko. Lava uzlina velmi zdurena, krdlo nie velmi prekrvene ale cervene, nie vyrazne ohranicene. Davam mu Homeogene9 ale stale ho boli.
d) Co by som mohla podat na zmiernenie bolesti v hrdle, najma kvoli diskomfortu dietata?
Velmi pekne Ti dakujem.
@strapco13 ahoj, idem si k tebe po radu .
moja dcera ma "zlozvyk" neviem ci to je to spravne slovo ...
pred cca 2 mesiacmi som zistila ze sa stale spara v nose a kricala ze ju svrbi prdka.. bola som u dr, dala mi nejake lieky ze je to typicky priznak na hlisty.. vsetko bolo a je ok az na to ze si stale spara v nose, stale mi tvrdi ze tam ma spinku aj ked ho ma cisty, z toho jej zacala tiec krv z nosa, a najnovsie si zacala davat aj predmety do nosa.. minule si tam dala polistirenove gulicky co nasla vonku a asi pred tt si tam dala maly kamen.. nastastie uz vie fukat tak som ju prinutila ju to vyvuknut, priznam sa ze dostala aj na prdel , a snazila som sa jej vystvetlit ze to nemoze ale nic nezabera.. nemas nejaky "osvedceny" postup ako ju to oducit. co robit ak sa mi nieco nepodari dostat von? velmi sa toho bojim .. vsetko malinke schovavam len aby si to tam nedala.. ale obcas si to proste nevsimnem.. dakujem
@strapco13 ahoj tak prezrela som zuby su OK ziadne nerastu niesu pokazene sanka nepuka pri pohybe teraz ju 3dni ucho nebolelo ale vraví zas ze ju pod okom bolí no hruza a des sople ma min imalne
@skolara jednak nosna nmandla vadi pri dychamim nosom a dieta musi dychat ustami a usta nemaju taky objem ako nos a dutiny...cize nestiha dych pri namahe, pri jedle a piti..proste neudycha /skus pit s upchatym nosom, ci vies tolko vypit/..a dalej..spanok pri nosnej mandli nie je taky kvalitny a dieta si neodpocinie
@katecameron no bud dutiny..ale myslim skor len ze opuch sliznice v okoli otvoru do dutiny..tym padom v dutine vznikne podtlak alebo ma "prievan" zapal nervu ten ma tri vetvy..od ucha k celu, od ucha k nosu a od ucha do sanky
v oboch pripadoch zabera suche teplo /solux/ a pri prvom plus uvolnit nos..nosne kvpaky, antihistaminika
@babulka123 no to mohli byt prvotne hlisty ale mohla si rozkrabat sliznicu v nose ..kukni na moj clanok o toalete nosa, tam je rozpisane ako sa postarat o krvacaju nos a aj ako zhojit sliznicu po krvacani
cudzie teleso v nose...co vsetko som uz na ambulancii povytahovala z nosa...nenavidim kindervajicka 😅..teda tie hracky v nich..cokoladu mozem 😀
pokial to nevytiahnes..treba ist na ORL co najskor..nech to vytiahnu, aby to dieta nevdychlo, doma pomoc..urcite nelov v nose..lebo to mozes zatlacit hlbsie a podrazdit nos a potom dieta je vystresovane a lekar ma s tym problem vytiahnut to , najlepsie je upchat dierku kde nic nie je strcene a druhou nech silno fukne, alebo skusit odsat odsavackou na vysavac
ako tomu predist?..jednak schovat vsetko male, vysvetlovat, vysvetlovat...ale vacsinou zaberie nasteva u ORL az, lebo to vytahovanie nie je prijemne a dieta sa toho zlakne tak, ze vacsinou si uz do nosa nic nestrci 😅 ..aby si sa nezlakla..nie je to bolestive /pokila dieta aspon akotak spolupracuje/, ale prijemne to nie je
@amdeis kukni na moj clqnok o toalete nosa..ci takto postupujes..tam treba mozno dlhsie pockat po aplikacii solneho roztoku, nech maju sopliky cas zmaknut
sinupret mozes skombinovat so solmucolom..maju ine ucinne latky..ale moze sa stat, ze sa sopliky az prilis spustia a dietatku bude z toho tazsie
Nasivin soft je fajn..ale treba pozriet silu..pre vas je 0,025%
na bolest hrdla..homeopatikam ja neverim ani sa v nich nevyznam, preto ich neradim /nebudem predsa radit v tom, v com sa nevznam/ ...skusila by som tantum verde ..ak vedia cmulat tak pastilky ak nie tak spray ci na kloktanie..ma to aj zlozku proti bolesti, ale predpokladam, ze skor je to hrdlo podrazdene z tych zatekajucich hlienov
ale pokial je tam velmi velka reakcia lymfatickych uzlin sla by som k dr, nech zoberie krv - krvny on´braz, CRP, pecenove testy..podla toho ak je to bakterialne tak ATB, ked virusiove, treba vylucit infekcnu mononukleozu
@babulka123 este sa chcem spytat..tie hlisty boli dokazane, preliecene?
@strapco13 no dnes rno ze ju hrdlo bolí kukla som a ma ho cervene tak uz zajtra ideme ku dr.lebo aj maly kasle a taha sa to uz pomaly tri tyzdne ale aj tak dakujem
@strapco13 dakujem moc za info .. skusim .. no lieky na tie hlisty mala len raz... odvtedy nie.. tak asi skusim spomenut mojej dr. ze to robi stale.. ale brali jej vyter z nosa a ten bol cisty tak neviem ... skusim
@strapco13
Ahoj, prosim o radu.
Moja 4 rocna dcera nastupila minuly rok v septembri do skolky a odvtedy mame neustale problemy so soplikmi. Na to sa pridaval kasel, zapalene ucho, niekolkokrat zapalene ocka. Nasa lekarka stale hovorila a hovori ze to vsetko je zo spolika, dala jej sirupy proti kaslu a hlavne ze sopel nie je choroba. Lenze tie sopliky a kasle uz boli neunosne, cele noci prebdene, potom uz opakovane laryngitidy a upchaty nos, niekedy chrapanie a pod. Konecne v juni tohto roka nas poslala na ORL a tam na zaklade vysterenia a rtg snimku stanovili dg akutna max. sinusitida, teda zapal ak si dobre pamatam celustnyhc dutin - 10 dni atb. V lete bol pokoj so soplikmi ale mala hnisavu anginu - atb a potom zapalene hrdlo a uplne zvytocne atb: 1.septembra sme prisli od mora a zasa sopliky - biely ciry ale uz so zacinajucim kaslom, sopliky trvali 3 tyzdne a uz sama som pytala na ORL. Snimok urobeny a dg ta ista, doporucene aj alergologicke vysetrenie. Vcera som bola na kotrole na ORL a iny lekar a prvy v zivote sa k tomu postavil tak, ze sople hlavne taketo lebo medzitym uz ma zasa zeleny soplik treba triesit. Robil jej vystrenie myslim endoskopom alebo ako sa ta hadicka so svetlom vola a zaviedol az neviem kam do nosa. Mandla sice zvacsena je ale povedal ze este by nesiel na opreaciu ale nieco hovoril aj o nasadeni kortikoidov. Chcem sa spytat ci uz aj 4 rocnejich moze nasadit kortikoidy, alebo ako dalej postupovat. Este dodam, ze sme kupili inhalacny pristroj aj nosovy nebulizer, takze nosnu sprchu vincentkou niekedy s kvapkou pinosolu ma mala niekolkokrat denne (ak je chora), robim jej aj inhalaciu vincentkou, ale tu mi ten posledny doktor z ORL neodporucal, nakolko ten vzduch pri prichode do nosa tie hlieny strhne a posunie na priedusky co len zhorsuje stavy. Tie sopliky chcem riesit aj kvoli malemu 1,5 rocnemu synovi, ktory po tom ako sa zrejme nakazil od malej bol 2 x hospitalizovany s obstrukcnou bronchitidou v nemocnici, vzdy sa to zacalo soplami. MAly berie inhalacne flixotide a podla potreby ventolin. Prosim o radu ako mam postupovat, v pondelok idem na dalsiu kontrolu na ORl,a le uz tam zrejme bude iny lekar a obavam sa ze nam okrem atb nic nepredise. Tie kortikoidy by boli riesenim? Dakujem a prepac za takuto dlhu otazku
@brnka zalezi na tom aky spray /napr bioparox je nevhodny do rokov/...ale mas namylsi zrejme nosne kvapky proti opuchu /nasivin a pod / je to v podstate jedno co das, len nevytierat nos...kvapky su lepsie ak sa jedna o zapl ucha pri nadche..kukni na moj clanok tam mam rozpisane preco
Mohla by som sa aj ja spýtať?7 ročnému synovi doporučili urobiť tonzilotómiu-zmenšenie krčných mandlí.Viem že sa to robí laserom ale ževraj je lepšie vysokofrekvenčn v NZ.Máte s tým niekto skúsenosť?Ako to prebieha?Je to v celkovej anestéze?Vďaka
@brnka tak to nie su rovnake spray..tioe co menujes ty su na preplach nosa..su to solne roztoky, tie co som myslela ja su kvapky a spraye proti opuchu..ale princip rovnaky mozes aj kvapky aj spraye
ked je nadcja..najprv preplachnes, pockas, kym sa sople uvolnia, potom das kvapky proti opuchu pockas aspon 5 min a odsajes

@strapco13 ma 2 roky