icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

strapco13
23. mar 2011

@janulka18 stafylokok sam o sebe nezvykne je to na slizniciach bezny bacil /na porusenej kozi moze robit problemy/..ale lubi sa spajat s inymi bacilmy a virusmi..takze ak je zly klinicky stav tak sa preliecuje aj on

@cestovatelkaandrea na dutiny je dobry aj soluc /biolampa, cervene svetlo/, klasicke nosne kvapky proti opuchu, nech sa uvolni otvor do dutin a na SR je dostat Nasivin sinus sirup alebo tablety..neviem ci aj u vas, to je vyslovene na dutiny, a plus nejake antihistaminikum
ale chcelo by to RTG tych dutin..co v tej dutine je..ci je tam zhrubnuta sliznica, alebo cysta /co je akoby balonik vyplneny tekutinou/, alebo ci tam nie je hladina hnisu
ak hladina hnisu ..treba punkciu
ak cysta ..to je na operaciu..lebo aj keby sa dutina prepichla a vyplachla tak ostane obal a cysta sa znovu naplni
ak "len" zhrubnuta lsliznica, tak by mohol pomoct postup ako som pisala hore
bolo by dobre skontrolovat aj horne zuby, ci tam nie je nejaky problem /vratane RTG/ lebo medzi zubami a dutinou je len tenka kost a lahko sa prenasa problem

jvo
24. mar 2011

@strapco13 ahojte neviem ci som spravne ale chcem sa opytat nasa mala ma od minuleho tyzdna sople kedze jej presli do zelenych isli sme v utorok k dr. dala nam pamykon len vcera v noci uz zacala aj hrozne kaslat ako "hrniec" tak som jej chcela dat stoptussin ale nechce ho vypit je hrozne hnusny, ake kvapky su este dobre? Davame aj fenistil a spi na vyvysenom matraci tak neviem ci jej zacali len stekat hlieny albo sa pridava aj iny zapal, teplotu nemala. Dakujem

strapco13
24. mar 2011

@jvo zelene sopliky znamenaju bakterie, cize pamykon bol dany spravne. Fenistiol a vyvyseny matrac je tiez dobre 😉
plus treba spravnu toaletu nosa /kukni moj fotoblog/...ATB kvapky daj az po odsani nosteka a potom neodsavaj, nech tam posobia.
Ten kasel..pravdepodobne jej zatekaju hlieny...na tie zadne sopliky je vynikajuci sinupret /je na volnopredaj/.
Na kasel este mozes Mukosolvan..rozpusta hlieny lahsie ich vykasle, popripade mozes hedelix, Stodal.

zuzkak
24. mar 2011

Dobry vecer, dakujem velmi pekne za odpoved. Teraz maly dobral 4 antibiotika a ja sa bojim, aby znova neochorel. Podla mna este stale nie je celkom v poriadku, teda citi sa slabo a aj z jeho reakcii vidim, ze to neni celkom ok. Mozno je len velmi vycerpany, z tolkych angin. Doteraz nikdy anginy nemal a teraz 4 po sebe:(
Kontrolne vyteri este nemame, pockam teda tyzden, pretoze doteraz nam ich robili vzdy na 3-4 den od dobratia ATB a boli neg. ASLO mu robili este po dobrati 2 ATB a bolo ok, ale to sa asi tiez uz mohlo zmenit.:( Syn uz uzival pred dvoma rokmi v zime Ribomunyl, ale vzdy po nom ochorel. Takze skor uskodil, ako pomohol a tento rok mu pani doktorka predpisla bromchowaxom, ale chory je este viac.
Termin na vyber mandli na Kramaroch nam dali az na jul v celkovej an.. Zda sa mi to velmi dlha doma. Je aj ina moznost vyberu oboch mandli u dietata 6r ako na Kramaroch?Alebo to netrba ponahlat? Je to normalna cakacia doba? Ako by som ho mohla viac teraz chranit a posilnit po chorobe okrem toalety nosa? to samozrejme uz robime. Dakujem

vlasa
autor
24. mar 2011

@zuzkak ano,aj my sme dostali taky strasny termin,az na jul,ale nemienime tak dlho cakat,uz len koli zdraviu malej,tak ideme do centrum kramare,je to jednodnova chirurgia a termin dostanes do dvoch tyzdnov 😉

strapco13
24. mar 2011

@zuzkak cakacia doba na operaciu je podla nemocnice a poistovne..aky velky obvod, ake ma limity poistovna a pod...preto je jednoduchsie niekedy mala nemocnica v mensom meste /kramare su jedine na blavu a chodia tam pacienti aj z inych miest, cize nemaju sancu stihat tolko pacientov v normalnych terminoch/, alebo sukromna..co sa tyka terminu
nie kazdemu zaberaju lieky na podporu imunity ☹
samozrejme, ze drobec je vycerpany z tolkych angin /cudovala by som sa keby nebol, to je dost aj na dospelaka/..plus pri chronickych mandliach je casty unavovy syndrom, bolesti klbov, svalov
ako chranit pred chorobou...mozes skusit bylinky, caje, med, citron, cesnak, cibulu...to su prirodzene antibiotika
potom moze pomoct biolampa
ale niekedy zaberie az ked sa mandle vyberu...aj ked aj chvilu potom moze byt este chory, kym sa organizmus da do poriadku

modra1
24. mar 2011

@strapco13 ahoj, žiaľ opäť idem poradu. Môže začať bolesť uška len tak bez teploty, bez soplíkov? Vlastne to vyzerá, že zareagoval na hluk (malá sestra mu zajačala vedľa hlavy), vravel, že akoby tam mal bublinku, potom už bolesť bola silná a stála, ale asi znesiteľná, lebo síce fňukal, ale neplakal, inak býva dosť citlivý na hocičo. Nechala som ho 50 minút, chcela som vedieť, či mu nestúpa teplota, no mal 36,2, tak som mu dala Nurofen od bolesti, prekvapilo ma, že zabral do 10 minút. Tušíš čo to môže byť, či len čakať ako sa to vyvinie?

strapco13
24. mar 2011

@modra1 zalezi od toho kolko decibelov vie mala vytvorit 😅
silny zvuk moze sposobit bolest ucha, dokonca aj prederavit blanu bubienka ..tou tlakovou vlnou co ide so zvukom sa blana bub moze vpacit
nieco na sposob ako ked letis lietadlom alebo ides autom do kopca a zalahne v uchu alebo boleti ucha pri pristavani a odlietani v lietadle..ide o zmenu tlakovych pomerov
ale malo byt to byt prechodne, cize po nurofene by sa to uz nemalo opakovat /pokial mala nebude zas jacat/
ak by sa zajtra stazoval na ucho, skoc k dr..ale podla mna to prejde 😉

modra1
24. mar 2011

@strapco13 kiež by si mala pravdu. Ona jačí tak, že mne hučí v hlave aj keď ju mám o meter vyššie ako ona. A jemu zakričala priamo pri hlave. Presne ja som ten prípad, čo reaguje bolesťou na brzdenie vlaku alebo škrípanie električky po koľajniciach, ale vždy mi bolesť po pár minútach prešla. Skúšala som mu aj stláčať okolo uška, dosť silno, bolelo ho trochu iba zatlačenie na tú chrupavku, ktorá po zatlačení prikrýva vchod do zvukovodu. Joj, dúfam, verím, že ráno bude dobre.

cestovatelkaandrea
25. mar 2011

@strapco13 dakujem za odpovede. az dnes idem k lekarovi, lebo vysledky z vyteru prisli dnes rano.

modra1
25. mar 2011

@strapco13 _teplota nevystúpila a dnes ráno uško nebolelo 🙂. Ďakujem za vysvetlenie aj podporu.

strapco13
25. mar 2011

@modra1 to som rada 😉
@cestovatelkaandrea daj potom vediet

dobromila
25. mar 2011

prečo by mali byť potrebné ATB pri zelenkavých sopľoch, keď prejdú aj bez tejto liečby? Pýtam sa, lebo niektoré deti majú také soplíky každých pár týždňov...

asihej
25. mar 2011

@strapco13 Ahoj, mam skoro 9 mesacneho syna, ktoremu prave lezu horne jednotky. Pred tyzdnom mal sopliky, aj sme boli u pediatricky, ale raz dva aj presli. Akurat si hrozne sucha ocka , usi aj nostek, v noci ma obcas zapchaty nos ale to len po chvilkach. Ja to vsetko pripisujem tym zubkom. Dnes som streyla nasu doktorku a pytala sa ako je malemu. Vsetko toto som jej opisala aj ze je v noci hore kazdu hodinu aj castejsie. Tak mi povedala ze ked sa mu prave prerezavaju tie zubky mam mu vraj dat Dithiaden. Myslis ze to len kvoli tomu aby mu stiahlo opuch dasien , alebo zato, ze je tp oblbovak? Ja tych par nevyspatych noci este vydrzim, a bojim sa ze drobcovi viac ublizim ako pomozem. Aj ked jemu by sa zisiel konecne aspon jeden dobry spanok...

strapco13
25. mar 2011

@dobromila zelene sopliky znamenaju pritomnost bakterii....vzdy treba spravne osetrit nos, spravne davat ATB
to ze niektore deti maju zelene sopliky casto...no na dialku neviem vylucit ci boli dostatocne lieceni, ci tam boli dane spravne ATB, ci mamicka osetrila nostek, ci nie je niekto v rodine bacilonosic, ci nie je porusena imunita dietatka niecim, ci nema zvacsenu nosnu mandlu..je vela pricin, preco dieta ma opakovane nadchu a bakterie v nose

strapco13
25. mar 2011

@asihej dithiaden je antihistaminikum prvej generacie...cize posobi na odpuchnutie sliznic, ale patri do prvej generacie, cize ma aj oblbovaci a uspavaci efekt ..netusim z akeho konkretneho dovodu /ci prveho alebo toho druheho/ Vam ho Dr dala 😅 ,..ale ak ma opuchnuty nos, sucha si ocka, usi aj nos..tak antihistaminika su dane spravne.
zrejme ma po soplikoch opuchnutu aj slizniocu v nose a tym padom aj prepojenie medzi nosom a uchom /preto svrbia usi/ a aj medzi nosom a okom /preto ho svrbia aj ocka/..kukni do mojho fotoblogu na clanok o toalete nosa...tam je postup ako mu pomoct

andrejkaz
25. mar 2011

@strapco13 ahoj,mozem aj ja poprosit o radu,moj 14.mes.syncek uz asi 10dni kasle a ma sopliky,ale stale su priesvitne.Prve 3 dni mal horucku okolo 38,5st. potom este 2 dni pretrvavala zvysena teplota do 38st. ale poslednych 5 dni je uplne bez teploty. V pondelok sme boli u dr.,dala nam do nosa pamycon a od kasla Bronchipret,ale ten som mu davala uz aj predtym a este Zinnat sirup,ten mame vsak nenariedeny,mam mu ho dat v pripade ze by sa mu nelepsilo....trapi ma,ze ma stale ten kasel,dost casto sa na to budi aj v noci a vykasliava hlieny,dychanie ma ciste,je to len zo zatekajucich soplikov.Chcem sa spytat dokedy moze takyto kasel pretrvavat,alebo mu uz treba aj tie ATB aj napriek tomu,ze nic nenasvedcuje pre bakterialnu infekciu- nema teploty,sopliky su stale priesvitne,CRP sme nerobili. Dakujem

asihej
25. mar 2011

@strapco13 Vdaka za radu, clanok som si precitala a urcite to vyuzijem, hlavne pri starsom, ktory ma caste nadchy.
Misko mava ten nostek upchaty tak dva krat za noc a len na par minut, ale cez den a k veceru sa sucha velmi casto. Aj tie sopliky mal asi len tri dni a celkom to zvladol. V podstate u dr.sme boli hlavne kvoli odberu na KO a Fe, a popri ceste nam spravila aj vyter z nosteka. Ten bol nastastie negativny. Bala som sa, lebo starsi mal pred casom v nose Moraxelu. No dufam, ze ten ditgiaden dro ca neodvali na dva dni🙂

strapco13
25. mar 2011

@asihej pokial si sucha nos hlavne vecer moze to byt aj prejav unavy
ale suchanie nosa je aj tzv. pozdrav alergikov ..alergikov casto svrbi nos..ale to neznamena, ze vy musite byt alergici 😉

strapco13
25. mar 2011

@andrejkaz z toho co pises, nemam pocit, ze by slo o baktrerialnu infekciu, cize ten Zinnat by som nedavala.
Na zatekajuce sopliky je vynikajuci sinupret /tiez bylinkovy, na volniopredaj/, toaleta nosa /kukni moj clanok/
Mozes zvysit postielku pri hlave, nech sa mu lahsie dycha nosom, a pridala by som fenistil /antihistaminikum/ uvolnuje dychacie cetsy /je ale na predpis/
a mozes skusit inhalacie..ak drobec vydrzi

asihej
25. mar 2011

@strapco13 S tou alergiou ma to tiez napadlo, ja som alergik . Ale stale dufam, ze su to tie zubky. Uz ich aj vidno len sa nechcu nejak prerezat. Ale nejak vydrzime. Este raz vdaka

nemina
25. mar 2011

@strapco13 uz som ti tu raz pisala a znova by som potrebovala tvoju radu. Mam ist na vybratie dcerinej nosnej mandle.Sme objednany na 7 aprila a zrovna dnes mi ochrela. Strasne je zahlienena a zda sa mi ze je aj riadne zachripnuta. Keby sa do piatich dni zotavila mohli by sme este ist na to vybratie? Mne doktorka krcna povedala ze minimalne 3 tyzdne by mala byt zdrava pred operaciou. ale ak by to bolo len par dni trocha soplikov a nezhorsovalo sa to nedalo by sa na to ist? hrozilo by jej nieco keby aj tak na to isla? dakujem

strapco13
25. mar 2011

@nemina my k operacii pustame ked je dieta aspon 2 tyzdne zdrave...ale ani to nestihate ☹
co hrozi?..kazdy infekt ide so zvysenym prekrvenim tkaniva..cize je vacsie riziko krvacania pri operacii, a pooperacneho krvacania,
kedze dieta je kratko po infekte ma este oslabenu imunitu, a kazda operacia je dalsi zasah do imunity /lebo telo musi dat silu do hojenia/, tak je velke riziko, ze znovu ochorie, tym padom je riko aj horsieho hojenia
pokial mate v plane celkovu anestezu...tak hrozi zanesenie infekcie hlbsie do dychacich ciest
nemusi sa stat nic..ale podla mna to riziko za to nestoji
cize najlepsie je termin prelozit..bihuzial je to bezne, ze deti s nosnou mandlou si opakovane prekladaju terminy operacie, lebo su casto chore ☹

nemina
25. mar 2011

@strapco13 dakujem moc za odpoved a isto to nechcem riskovat. Najviac ma hneva ze sme uz boli na odbery krvi a znova sa mi to nechce absolvovat ked sa jej tak zle brala.Ako dlho by mohli mat platnost tie testy? dakujem

strapco13
25. mar 2011

@nemina vysledky musia byt maximalne 14 dni stare

dobromila
26. mar 2011

@strapco13 ďakujem za odpoveď. V jednom prípade ide o dieťa, ktoré malo zväčšenú nosovú mandľu. Tá mu bola v auguste minulého roka odstránená v lokálnej anestéze. Problémy neustúpili, dieťa chrápe a nemôže dýchať a časté infekty zostali. Ani nie o 3/4 roka pri vyšetrení endoskopom tam tá zdurená mandľa je! ORL lekár v Šrobárovom ústave sa vyjadril, že sa to vraj vôbec nemalo robiť lokálkou, ale že jediný správny postup je v celkovej anestéze.
Tak som zvedavá, či a kedy sa bude dať operovať, keďže nádchuje takmer nonstop a preliečovanie ATB každý mesiac nemá vôbec zmysel...

strapco13
26. mar 2011

@dobromila celkovo vo svete sa preferuje pri nosnej mandle celkova anesteza..robi sa to potom pod kontrolou zraku a nie naslepo ako pri lokalke, teda vidim, ci mi tam neostal nejaky zvysok tkaniva, vie sa cielene zastavit krvacanie a plus vyhoda daju sa osetrit aj uska ak su s nimi problemy
lokalka ostava pre deticky kde je celkova narkoza prilis rizikova /problemy so srdieckom, pre tie najmensie babatka a pod/

andrejkaz
27. mar 2011

@strapco13 dakujem za odpoved...sopliky uz nemame,este nas trapi kasel,ale dufam,ze coskoro sa uz aj toho zbavime. 🙂

dobromila
27. mar 2011

@strapco13 ďakujem za odpoveď. Škoda, že som len laik. Chlapec mohol už od leta normálne dýchať! 😢

cestovatelkaandrea
27. mar 2011

@strapco13 tak v piatok mi doktor povedal, ze som mala bacila, ktoreho vraj tie druhe antibiotika mali zabit. pozrel hrdlo a povedal, ze sa to uz zlepsuje. vraj to chce cas. o akeho presne bacila sa jednalo mi nepovedal. on dostal z nemocnice len vypis, ktore antibiotika ma vraj nasadit na hrdlo 😅
co sa tyka toho bolenia hlavy tak mi chcel dat tretie antibiotika ale to som uz odmietla, lebo moj zaludok dostal zabrat uz po tych druhych. dokonca ho napadla taka teoria, ze mozem mat to bolenie hlavy z klimatizacie v kancelarii. Bolesti hlavy mavam len pocas tyzdna a nie cez vikend. A to som tento vikend aj bicyklovala vonku a dnes sme boli cely den v ZOO a hlava nebolela. Vraj to moze byt po tom zapale citlivejsie na tu klimatizaciu. Zajtra mi bude volat do prace, ze ako sa citim po vikende a dohodneme sa co dalej. RTG by robil az po tom ako by mi nepomohli tretie antibiotika.