Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13 ja som bola tiez prekvapena, ze doktor nemal vypis o aky druh bacila sa jedna. ked som ten vypis vydela tak tam bol zoznam antibiotik a pri kazdom antibiotiku bola stupnica od 0 do 5. on podla tej stupnice vedel, ktore antibiotika nasadit. takze asi tak... viac mi fakt nepovedal. Neviem na aky druh bacila sa nasadzuje Azytromicine 😅
alergia na robotu, to znie dobre ale nastastie ja ju nemam 😉 ta klima fakt asi moze byt, lebo akurat sedim v kancelarii a opat ma zacina boliet hlava. nastasite ale nie moc. otazkou ale ostava, co mozem s tym robit? doteraz som taketo problemy s klimou nemala. az teraz po tej silnej nadche a zapale dutin.
@strapco13 Ahoj Strapco, precitala som si toto forum a ty tu teda robis riadne zasluznu cinnost! Dakujeme!
Chcela by som ta poprosit aj ja o konzultaciu. Moja 3,5 rocna dcera ma problem s nosnou mandlou. Zacalo to este v sezone 2009 / 2010, to nam hrozilo vyberanie mandli kvoli opakujucim sa infektom HDC a tiez kvoli zhorsenym vysledkom tympanometrie (vyslo B na obidvoch uskach). Vtedy vsak este zabral Augmentin a vysledky sa zlepsili na A, B. Tento rok bolo chorob podstatne menej, no zhorsil sa sluch natolko, ze si to vsimli aj ucitelky v skolke. Tympanometria ukazala opat B, B, nevybavne reflexy a endoskopia ukazala zvacsenu mandlu na 2. az 3. stupen. Lokalne aj celkove antihistaminy len zmensili prekrvenie sliznice, no uska nezlepsili, momentalne este skusame Otovent, no pani doktorka povedala, ze podla nej to uz nezaberie, lebo mandla sa zrejme opiera o stredousnu trubicu natolko, ze sa ju nepodari rozpohybovat. Odporuca nam teda vybratie mandle - ak to budeme robit tak jedine v celkovej anesteze. No rada by som sa poradila, ci si aj ty myslis, ze je to nutne. Po nafuknuti toho otoventoveho balonika jej vzdy riadne zapraska v uskach a aj ju to zaboli a bezprostredne potom sama hovori, ze lepsie pocuje. No zrejme jej potom zalahne opat. Mame sancu sa tomu vyhnut, alebo by si nam to radsej odporucala aj ty? A tiez, je mozne, ze sa ten sluch nejak poskodil tou mandlou natolko, ze sa ta eustachova trubica uz nerozpohybuje, t.j. ze sa to uz nezlepsi aj napriek vybratej mandli?
Dakujem srdecne!
@cestovatelkaandrea je mozne, ze tie dutiny nie su uplne este v potriadku a su citlive /ako zlomenina na zmenu pocasia/..skus dlhodobo nejake antihistaminika...malo by to pomoct
@helen pokial otovent nachvilu zaberie, tak je velka sanca, ze po odstraneni nosnej mandle budete mat usko uplne v poriadku ..z toho co pises, Vas zakrok podla mna neminie /mozes skusit toaletu ucha - postup je v mojom clanku, dlhodobo antihistaminika, od 4 rokov sa da dat lokalny kortikoid - cize teoreticky mozte skusit aj ten uz/...ale nevidim tam velku sancu..a hlavne pri pouzit otoventu by malo byt len pukanie..bolest znamena, ze je trubica velmi blokovana.
V takychto pripadocho som jednoznacne za operaciu v celkovej narkoze...robi sa pod kontrolou zraku, cielene sa view osetrit aj vchod do tej eustachovej trubice, ak treba osetria sa aj uska ...ked je tekutina v strednom usku, tak sa zavadzaju drenazne rurky do blany bubienka.
@strapco13 ďakujem za rady a aj články čo tu píšeš 🙂
S dcérkou sme absolvovali vybratie nosnej mandle v celkovej anestézii týždeň aj niečo dozadu. Malá to znášala fakt super. Fakt to odporúčam všetkým maminkám a ich deťom, ktoré majú s týmto problémy. Malá sa mi oveľa lepšie vyspí, nechrápe a mám pocit, že aj lepšie počuje 🙂. Akurát že sa malej po tej operácie vyliali na pusinke dva herpesy, bol to asi dosť zaberák pre jej organizmus, ale snáď už bude len lepšie 😉
@strapco13 strasne moc ti dakujem za vestky odpovede na moje otazky. velmi si mi pomohla 😉
@strapco13 chcela by som poprosiť o radu
môj 9 mesačný syn má už skoro mesiac nádchu, začalo to, keď sa mu prerezali 4 horné zúbky, dávala som mu Nasivin a preplachovala som mu noštek s Mar a odsávala ústnou odsávačkou..po týždni som vysadila Nasivin a používala len Mar, soplíky boli (aj sú) stále svetlé..v niektoré dni mal takmer suchý noštek, v iné zas soplíky..po pár dňoch mu začali zatekať hlieny, tak začal brať sinupret, stále som robila aj preplachy s mar, od štvrtka mal teploty, v piatok dokonca až 39,5, ale CRP mal pod 8, tak lekárka len odporučila pokračovať so sinupretom a výplachmi, znižovať teplotu a ak by začal kašľať, tak dať mucosolvan...od piatku mu dávam aj homeopatický sprej Euphorbium compositum...po troch dňoch teplota prešla, ale hlieny stále zatekajú a občas sucho zakašle, stále mu tečú soplíky (svetlé)...chcem sa spýtať, či pokračovať, alebo hľadať nejaký iný spôsob liečby...výter z nošteka mu v piatok spravili, ale až zajtra mám zavolať pre výsledok..ďakujem
@helen ja som malej dopredu nehovorila, že na čo tam ideme, ani že tam pôjdeme. V nemocnici sa ma pýtala, že na čo sme tam. A že prečo nás nepustia domov, povedala som jej, že sa jej chce pán doktor pozrieť do pusinky. Na druhý deň ráno ju operovali, vypila sirupček na oblbnutie a potom jej už bolo všetko jedno, dokonca mi s úsmevom zakývala keď ju bral anesteziológ na operačnú sálu. Po operácii keď sa zobudila, tak mrnčala a plakala, no najviac ju trápila ihla v ruke, kade jej tiekla infúzia. Od bolesti dostala čípok, takže to bolo v pohode. No a nechcela nám potom piť, ale sestrička jej povedala, že ak nebude piť, tak nás nepustia domov. Tak začala. No a tretí deň na vizite ukázala hrdielko pánovi doktorovi a bolo. Keď sa jej teraz pýtame, že čo jej robili v nemocnici, tak odpovie, že jej dali injekciu a pozreli jej do hrdielka. Deň operácie si akoby ani nepamätá, takže super. Deti sú odolnejšie a hlavne silnejšie ako si my rodičia myslíme.
Držím Vám na zákrok palce 🙂
@monline co sa tyka nejakej zmeny liecby..hlavne s ATB by som pockala na vyter..aky ho mal? dnes si mala volat
ono pri zubkovych soplikoch niekedy zaberie az to, ked sa zubky prerezu.
v homeopatikach sa nevyznam velmi..takze s tym neporadim
ak kojis, tak mu mozes po osetreni nosateka /postup je v mojom clanku/ kvapnut materske mliecko do kazdej nosnej dierky
jedine co by som pridala, kedze to trva dlhsie, je nejake antihistaminikum na uvolnenie dychacich ciest
@strapco13 ahoj. poprosila by som o radu. uz par dni sa mi tak tazsie, mierne bolestivo prehlta, ako keby som mala anginu. ale ked som si pozerala do hrdla, nevidim zapal, teda nic extra cervene,ani mi nezatekaju hlieny. davam si tantum verde. papam cesnak. co to moze byt? a co na to? k mojmu obvodakovi sa teraz nedostanem.
vdaka za odpoved
@gucz Ďakujem za info 🙂 Ja som malej už avizovala, že tam pôjdeme si pospinkať, myslím, že mi dôveruje a nijak extra to neprežíva. Našťastie my ideme na jednodňovku, čiže spať tam nebudeme. Hádam to nejak zvládneme.
@katun My ideme do Centra Kramáre, nie Antolskú a budeme tam presne 15. Tak si budeme držať palce 🙂
@xlucia tak problem je v upchatom nose...potom dychas ustami a hrdlo sa vysusi podrazdi ... ..mal by pomoct preplach nosa /kuk moj clanok/..nechaj to stiect do nosohltana a do ust a skus to neprehltnut hned..nech to posobi v hrdle.
pomoct moze cmulat aj panthenol tabletky..su na hojenie sliznic /skus ale tie s prichutou, tie bez chuti su bez chuti 😅/
vyhabaj sa bublinkam, eukalytu, mentholu teraz..tie vysusuju hrdlo
Celkovo pri chorobach by sa nemali pit horuce napoje..tie teple su najlepsie 😉
@strapco13 diky za rady. uz som zacinala pochybovat ci nepotrebujem bioparox. len ma udivuje ze ani uzliny nemam na hrdle zdurene. len ked prehltam tam mam vnutri tie mandle takz tuhsie, neviem to inak vyjadrit. trva to uz tyzden. no nic, posluchenm ta, pantenol cumlem, a caje pijem, hadam sa polepsi. som sa bala ze som chytila nieco od mladsieho, ten ma zapalene obe usi, uziva zinnat 125. este raz vdaka a clanky omrknem
@strapco13 prajem pekny vecer..som rada ze som tu nasla takuto temicku, momentalne sa to tyka aj nas..mam 2,5 rocneho syna, pred mesiacom a pol mal klasicku nadchu a prechladnutie, soplikov sme sa tak do tyzdna zbavili pomocou Sterimaru a Nasivinu..tyzden sme mali pokoj, ale potom to zacalo opat..upchaty nostek, strasne chrapanie, sopliky vsak vobec ziadne..tak znova Sterimar, Fenistil a biolampa..vobec sa nam to vsak nepustilo, tak sme po par dnoch isli k doktorke, boli sme aj u ORL doktorky, ta povedala ze ma jednu nosnu mandlu zvacsenu a upchate aj usko na tej strane..nasadila nam Livostin do nosteka a Fenistil..zobrala mu aj vyter, ale z krku..trochu som sa cudovala, myslela som, ze vezme z nosteka, ale nevyznam sa do toho, takze som sa len zacudovala..vyter bol v poriadku, ze bezna bakterialna mikroflora..no zial nam sa nejak neulavilo, uz je to skoro 2 tyzdne..pustili sa mu hlieny, zelene, zlte..pekne ich vyfuka von, no dalsie dni zas nic, a potom sa opat pustia..takto to ide dookola ☹ len nevidim ziadne zlepsienie, drobec stale velmi chrape, nemoze dychat nostekom, rozprava nostekom, v spanku casto place a jeduje sa, co sa mu neda dychat..nuz neviem ako dalej, povedala ze ak sa nezlepsime, tak mame prist na kontrolu, takze sa chystame vo stvrtok..
..zaujimal by ma vsak aj vas nazor, ak je to mozne..co to moze byt?
@helen hm, pozerala som ich stranky.. kedze je to jednodnova chirurgia, ako robia ten zakrok? uspavaju a robia to endoskopicky, alebo len daju oblbovak? myslela som si, ze na kramaroch to robia "namatkovo" to vybratie nosnej mandle, ale asi su teda na kramaroch dve centra a toto, kam idete vy, je sukromne a plati sa.. a ani si dlho necakala na termin ako pozeram, zeby som sa este rozhodla inak na poslednu chvilu? mozno sa tam pojdem pozriet. mala si na nich nejake referencie dobre? kludne mi napis aj do IP ak chces, dakujem 🙂
@eweny kukni na moj clanok o nosnej mandli /snad sa mi ho podari aj dokoncit 😅/
Dr postupovala dobre, liecba je dobra ..pokila je nosna mandla velmi zvacena, tak niekedy nezaberie nic, len jej operacne zmensenie
ak je zvacsena nosna mandla..tak hlieny stekaju do hrdla..preto ten vyter z hrdielka
treba ist na kontrolu..zatial preplachuj nos, davaj tie lieky
@strapco13 dnes som volala kvôli výteru a mal ho v poriadku, ževraj len bežná mikroflóra...ono najviac z toho všetkého ma asi trápilo to, že odkedy mal teploty, prestal jesť (5 dní) a iba som ho kojila..odmietal úplne všetko jedlo, dal si 1 lyžičku a ukázal ee na ostatné...schudol pol kila, aj som si myslela, či zatekajúce hlieny neťažia jeho žalúdok...ale dnes konečne niečo jedol na obed i večer, tak dúfam, že už bude lepšie...horné 4 zúbky majú asi milimeter, sú prerezané, ale ešte dolné dvojky sa tlačia...... toho soplíka sa rozhodne chceme zbaviť, tak pridám antihistaminikum..dakujem pekne za odpoved
@katun Ak môžem, napíšem ti verejne, možno sa to aj niekomu inému zíde 🙂
Referencie som mala od mojej pediatričky, aj od ortopéda, s ktorým som sa náhodne pustila do reči. Na Kramároch je normálna nemocnica, kde to robia "klasicky", teda Dormicum ako oblbovák a naslepo odstruhnú, čo dosiahnu. Potom je na Kramároch ešte jedno samostatné centrum, ktoré sa volá Centrum Kramáre, je to centrum jednodňovej chirurgie pre ORL a plastiku a nachádza sa trocha nižšie smerom k Patrónke na pravej strane, ak ideš dole z Kramárov, dá sa to ľahko nájsť a URLka sa dá ľahko vygoogliť.
Robí sa to tak, že prídeš ráno, dietko sa prezlečie do pyžamka, na zákrok čaká pozeraním telky s dvd, dostane Dormicum a potom, keď je už v dobrej nálade, ho zavedú na sálu. Uspia ho do celkovej narkózy a zákrok sa robí pod kontrolou endoskopu, pričom tzv. shaverom sa odstráni komplet celé tkanivo a rana sa ošetrí proti krvácaniu. Ešte na sále sa dieťa preberie, hneď potom ho odvezú za rodičom na izbu. V centre ste ešte 3-4 hodiny po zákroku, potom sa ide domov. Tým, že to operatér celé vidí, tak je menšie riziko pooperačného krvácania a tiež recidívy.
Stojí to od 150 eur po 250 eur podľa poisťovne (VsŽP je najdrahšia), to je platba len za anestézu. Po zákroku máš k dispozícií telefónne číslo na lekára ešte týždeň, po týždni je kontrola.
Toľko v stručnosti, čo vysvetlili mne. Ja som mala zatiaľ dojem veľmi príjemný, aj pani na recepcii mi všetko trpezlivo vysvetlila.
Na termín sa veľa nečaká, najskorší možný termín, keď som objednávala začiatkom tohto týždňa, ponúkali 7.4., to máš čo robiť stihnút vybaviť predoperačné vyšetrenia u pediatra. Tie inak nesmú byť staršie ako 2 týždne. Termínov je dosť preto, lebo nabrali vraj viac operatérov a ortopéd mi hovoril, že tam prešlo veľa šikovných lekárov z Antolskej.
Ak ti ešte niečo napadá, tak sa ma pokojne spýtaj. Alebo kľudne zavolaj tam, ako chceš 🙂
@helen kedy tam idete na zakrok?My ideme v piatok 1aprila.Uz druhy krat.Prvy krat bola dcer len pod oblbovakom,ale znova ta mandl narastla.Idete prvy krat?
@timejka2005 Ideme prvý krát a budeme tam 15.4. Držím palce!

@cestovatelkaandrea ako na bolest hlavy nie su ATB liek cislo jedna...ved bolest z hlavy moze vbyt vselico..dutiny, klima, chrbtica, nervy, stres, alergia na robotu 😅
ta klimatizacia robi problemy viacerym ludom.. a kedze mas bolesti len cez tyzden..tak by som to naozaj pripisala niecomu z roboty
to akoze nevie aky bacil 😕