Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@maznacik007 tie vysledky z krvi su mierne zvysene zapalovky..ale iba mierne aj to CRP je len mierne zvysene...ale to pri chronickych krcnych mandliach ktore idu vybrat byva...cize pokial nie je akutne chora tak na operaciu moze
drzim palce
po operacii maj zasobu liekov na bolest, musi dostatocne pit..cim menej pije, tym viac to boli..pokial nechce pit a jest pre bolesti..das nieco na bolest, ked to zaucinkuje tak vtedy najest a hlavne pit
a pevne nervy
@mcoya na nadchu treba nosne kvapky proti opuchu..kukni moj clanok o toalte nosa..tam je vysvetlene preco musi byt nos volny
vyhnut sa dalsim soplom je tazke..lebo rodicia davaju chore deti do skolky a hlabne clovek je najvioac infekcny pred vypuknutim ochorenia..cize dieta co je v skolke zdrave a vecer nastupia sople, stihlo nakazit polku skolky
plus rodicia si v dnesnej dobe n´malokedy mozu dovolit nechat dieta dostatocne dlho doma..lebo po kazdej chorobe nasleduje rekonvalescencia, kedy sa zotavuje imunita...a ked ide v tom case dietatko do kolektivu tak je nachylnejsie na choroby..plati kolko trva choroba, tolko trva rekonvalescencia
moze sa naprovat, inhalovat solny roztok, kamylky..ci preplachy nosa
@kryska5 a kolko odsavas? lebo par sekund nestaci..hlavne ak su sopliky huste. ten sinupret mozes skusit
tiez skus kojit v polohach tak aby sedela alebo stala pri tebe...lahsie sa jej bude dychat
po preplachnuti nosa jej mozes svoje mliecko nakvapkat do nosa..je to prirodne ATB a dezificiens
@strapco13 moja mame dalsi problem maly teploty 38.5 ,... doteraz len pokasliaval ... lekarka ze nic nepocuje ze hrdlo ok... dnes uz nevie prehltat odmieta jest pije len trochu / ma 12.1 kg/ a ma zvacsene podcelustne uzliny normalne ma take ako kamienky pohyblive na licach... take divne cervene pery a nechce ukazat pusu... aj je hladny ale akonahle da nieco do ust tak to vypluva ze ho to boli...
@maznacik007 no sla by som zajtra k Dr /asi pohotovost/..nech odoberu krv a CRP, hepatalne testy
moze ist o aftoznu stomatitidu, slintacku...skus kuknut ak dovoli, ci nema afty..na to mozu trochu /ale len trochuúp zabrat geky na zubky a daj kludne nieco od bolesti..mozno potom dovoli kuknut.. povedz mu ze mu das sirup na bolest, len ti musi ukazat hrdielko aby si to dala tam kde ho to boli, mozes aj tamtum vedre spryx..ten ucinkuje okamzite
moze ist aj o infekcnu mononukleozu ..to vylucia krvne testy
sarlach ..tam je taky malinovy jazyk ..vtedy bude CRP vysoke
@strapco13 dakujem, citala som., velmi dobre si to napisala. Zistila som, ze som robila chyby, lebo ja som nastriekala a hned odsala, teraz teda cakam tych 5min (dost narocne pri 3 rocnom dietati 🙂)a potom odsajem. Od vcera som davala aj nasivin. A zacala som robit preplachy aj babatku pre istotu. Starsiemu sa dost uvolnilo, uz nie je taky zachuchmany, sopliky uz ma minimalne, len cire. Pekne vykasliava, podla Tvojej rady ho asi necham aspon 3-4 dni este doma a potom ho dam do skolky, nech sa nieco na neho nenalepi 😉 . Dakujem, si super, ze sa takto venujes ostatntym mamickam 🙂
@strapco13 ahoj, dostala jsem na tebe kontakt, protože jsi doktorka na ORL. Moc bych tě chtěla poprosit o radu. Moje mladší dcerka už dvakrát měla zánět středního ucha (bez píchání), ale naprosto bez rýmy, ani rýmu neprodělala předtím. Prostě zničehonic horečka a bolest ucha. Je očkovaná Prevenarem, ale na ty ouška teda trpí dost. Bude jí rok a půl.
Já si vždycky myslela, že zánět ouška způsobuje právě rýma, která se "natlačí" do ucha, ale u dcerky tomu tak není. Tak jsem teď zmatená, proč to tak mívá, jestli to není známka nějakého jiného onemocnění ucha.
Prosím prosím o radu, jestli se s tím dá něco dělat. Moc děkuju.
@strapco13 Ďakujem pekne za radu, ja som skúšala odsávať viacej, ale naozaj úplne prázdno v nosíku, ale dnes ráno jej tiekol soplík tak som hneď vystriekala a išlo odsať aspoň niečo, a v priebehu dňa tiež, tak som pokojnejšia 😎 aj keď to nie je 100% 😒 A už si na odsávanie aj malá zvykla, doteraz sme nemali soplík ale dnes večer už si odsávačku sama dávala do nošteka 😀 😀 Čo sa týka sprejov do nosa na opuch je jedno aký druh kúpim, sú viacmenej podobné? Ešte raz díky moc 😵
ahojte, neviem či to sem patri, ale maly sa dnes zrubal a zda sa mi že si natrhol tu uzdičku čo spaja horne zubky s perou ☹ krvi bolo riadne, aj plakal, ale potom cely den si nic nevsimol... ale teraz ked som mu na to pozerala, tak mu to tam tak visí, moze to mat nejake nasledky, myslim s vyslovnostou alebo tak? mam s nim zajtra utekat k lekarovi??? normalne rozprava baba mama, aj sa usmieva, vsetko
ahojte, dcerke pred rokom vybrali nos.mandle a zmensili aj krcne. Rok bolo vsetko super. Teraz zacala chodit do skolky a uz 3-4 tyzdne sme doma - najprv nadcha, potom jej stekali sopliky do hrdla a kaslala ich a teraz ma uz sopliky menej ale stale ma upchaty nos a dycha ustami a v noci dost nahlas fuci - nie je to chrapanie ako pred rokom ked jej vyberali mandle. Chcem sa opytat ci by to nemohol byt znova problem s nos.mandlou? Moze tak rychlo znova narast. Doktorka nam davala postupne, Olynt, Pamykon,Zodac a teraz Uniflox a obcas si este davame morsku vodu. Co by ste este poradili? Dakujem za Vase rady
@strapco13 ahoj..potrebujem radu, ale pre seba 😒 ..manzela mam v nemocnici a ja nemam kam dat malu, aby som sla na vysetrenie..v priebehu mesiaca mi asi 10x, ked sa hlboko predklonim, z nosa vykvapka kriklavo silno zlta tekutina, chora som nebola, ani teplotu nemam, nic ma neboli..nechapem 😒 dakujem 🙂
@hanule05 kukni na moj clanok o zapale stredneho ucha..ako pomoct a tiez clanok o nosnej mandli..ci nema nejake ine priznaky nosnej manlde
ono moze tam byt nosna mandla alebo alergicky opuch sliznice
nepredchaza zapalom uska nejake kupanie.myslim klasika kupaliska?
dudlik nema?
ako sa jej prejavi zapal ucha okrem teploty a bolesti?..videl to uz ORL lekar? mava vytok z ucha?
@sofia2008 to vyzera na cystu v prinosovych dutinach..bolo by dobre spravit RTG prinosovych dutin a endokopiu nosa
nie si alergik?..cysta byva bud alergickeho povodu alebo potom casto od zubkov..tam treba aj rtg zubov, ci nie je nieco pri korenoch zuba
na RTG prinosovych dutin ta moze poslat aj obvodak
ak je to cysta...je mozne ze praskla a ten obsah vyteka...ono moze vytiect vsetok ale obal zostane a moze sa znovu naplnit--treba vacsinou operaciu
asi som nepotesila 😒
@ellin zaciatok skolky sa casto spaja s takym priebehom ako mate vy...dieta si musi navyknut na nove bacily a vybudovat si voci nim imunitu
kukni na moj clanok o toalete nosa, pediater by mohol predpisat nieco na posilnenie imunity, plus klasika, vit C, otuzovanie a pod
nosna mandla mohla narast kedze sa terazz opakovane stratla s infektami...dla by som nieco na imunitu, dlhodobo antihistaminikum, preplachy nosa a ak neuvidis do mesiaca zlepsienie a stale bude tazko dychat tak na ORL skontrolovat nosnu mandlu
@strapco13 moc děkuju, článek si přečtu. Dudlíka nemá, na plovárny nechodíme. Tak nevím. U doktora ORL jsme už byli asi dvakrát (zítra jedem znova), jedeme tam vždy na kontrolu, když má zánět ucha. Na nosní mandli už taky koukal, ale zvětšená nebyla.
Předcházela tomu jenom horečka a pak hned bolest ucha. Akorát ještě před týdnem měla starší dcerka bolení v krku a horečky (bez rýmy), ale během třech dnů byla už v pohodě. Tak jestli mladší dcerka něco nechytila od ní. Jinak už nevím.
@strapco13 mala by som este otazocku, volala som na vysledky z krvi, zistili mi nejake mykoplazmy..najprv som brala na zapal priedusiek zinnat, potom azitrox a teraz mi chcce dat nejake tretie atb, pri ktorych ze zarucene kojit nemozem..lekarka ma lame, ze si mam kupit home na znizenie laktacie a ze mam odstavit malu..ja sa tomu branim zubami - nechtami..ale je pravda, ze uz asi mesiac sa neviem dostat z choroby..stale kaslem..co mi poradis? ☹
@strapco13 Ahoj strapco, chcela by som ta poprosit o radu. Uz som ti raz pisala, medzitym som si obehala vysetrenia, problem mam zo zahlienenim, dutiny, zatekanie hlienov, niekedy sa k tomu pridruzia aj bolesto hrdla a zachripnutie, na ORL som bola, vytery aj s madli su ok, jedine co su zhrubnute sliznice v dutinach a v hrdle mam vraj sliznicu miestami tenku, miestami hrubu. Doslala som flonidan a amavys, lebo je to vraj z alergie a bola som u alergologa. Lieky mi nepomohli a alergolog alergiu nepotvrdil, este idem na krv ale vraj to alergia nebude... tak ja uz vazne neviem co to je a ako si pomoct :( rozmyslala som nad zubami, neviem ci to moze mat nejaky suvis, ale k zubarovi chodim pravidelne a podla vysledkov z krvi od obvodnej nevyzera ze by som mala niekde nejaky zapal alebo lozisko 😒 vies mi prosim poradit ako dalej..??
@kukucg no zhrubnuta sliznica v dutinach .-.skus Nasivin sinus tabletky alebo sirup...je to bylinkove na volnpredaj na uvolneneie dutin, pri vybrati celej davky to ma aj pozbudzujuci efekt na imunitu
liecba dutin moze tvat dlhsie, moze to mat aj so zubami suvis.tam treba RTG zubov..ci nie je nejaky zub pri koreni chory alebo mrtvy
@strapco13 Ahoj, prosim ta o radu. Dcerka mi od soboty kasle. Je to vlhky kasel, pocut, ze ma sopliky v zadu. Ale z nosa jej neidu ziadne sopliky. Robim jej rano aj vecer toaletu nosa podla tvojho clanku. Ale soplikov ma minimum, skoro nic. Zatial jej davam len sinupret. Neviem, mam s nou ist k lekarke? Dakujem 🙂

@strapco13 Ahoj, prosím ťa ja už som s odsávaním v koncoch :( malá má teraz od predvčera soplíky ale ja neviem ako jej ich mám odsať ... mám doma len mar-sprej a nasivin-kvapky, ktoré jej dávam aj počkám min. 5min. pred odsávaním (používam obyč. odsávačku aj tú na vysávač) ale vysávačom nevytiahnem nič, prípadne iba trošku tekutého priesvitného soplíku. Akonáhle však chcem malú uspať, teda si ľahne prípadne ju kojím, tak amen-tma a bublá jej to tam ako by tam toho mala tonu a má problém sa nakojiť, keď ju však vezmem a skúsim odsať tak nič nevytiahnem. Cez deň jej soplíky skoro ani netečú, ale ona je stále na nohách. V čom môže byť problém? Treba nejaké lepšie kvapky, prípadne mám jej dať sinupret? Dík moc za radu 🙂