icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

strapco13
25. okt 2011

@mici111 praveze na mykoplazmy a chlamydie su ATB zo skupiny makrolidov /tam patri Azitrox/ a tertacykliny /tie su pri dojceni tiez bezpecne/..len liecba trva minimalne 2-3 tyzdne..cize klasika 3 dni naozaj nezaberu

@gabika82 zrejme ma opuchnutu sliznicu..treba aj nosne kvaky proti opuchu /nasivin a pod/
pokial je kasel z hrudnicka treba ist k lekarke nech popocuva

kukucg
25. okt 2011

@strapco13 ok skusim ten nasivin 😉 dakujem za radu... a tie zuby fakt neviem, byvame v BA ale zubara mam mimo, este u nasich chystame sa tam az niekedy okolo vianoc a chceme sa snazit o mimi tak na RTG by som nerada chodila... myslis ze to cele moze mat nejaky vplyv na tehu?? som totiz po MA v 11tt 😒

katecameron
26. okt 2011

@strapco13 ahoj tak ja ta zas idem otravovat minuly tyzden sme boli na kontrole s uskami diagnozu som písala par stran dozadu mozno si aj pamatas dcera dobrala atb. no dr,na krcnom povedala ze ma este opuchnutu bsliznicu v nose ale berie antihis. stale no ona aj po tyzdni sa stazuje ze ju tie usi bolia je to prosím ta normalne lebo dr.vravela ze este ju mozu boliet ale dokedy uz sa mi to zda dlho a v jednom usku ju svrbelo aspon vcera si to driapala tak ja neviem co robit bo zas idu sviatky ked nepojdeme zajtra na krcne tak potom az o tyzden v stvrtok skor sa neda bo v stredu nerobia a v pond.nebudeme doma neviem robíte n krcnom aj vyter z uska lebo mojej nerobili a kamoska mi povedala ze som jej to mala dat spravit lebo jej muzovi len z vyteru z uska zistili toxokarozu z krvi vobec nic tak neviem vtedy ma to nehrklo ze by jej mali spravit vyter z usí a oni to asi nerobia bez povedania

katecameron
26. okt 2011

na 40 a 41sme sa o tom bavili ale vo vyteroch mala stafylokoka zlateho v hrdle citliví na trimetoprim oxacilin tetracyklin brala cedrox atd.6dní brala to vobec spravne a dost dlho? @strapco13

strapco13
26. okt 2011

@kukucg no kazde lozisko infekcie v tele moze ale nemusi sposobit MA. a MA moze byt aj z inych pricin ☹ genetika a pod
to sa neda povedat..ale tak malo by byt vylucene lozisko infekcii kedze si po MA..preistotu..ale to neznamena, ze teraz nedonosis krasne zdrave babo aj keby ti nasli nieco pri zube
pokial si nemala zistenu pricinu MA tak tazko povedat

strapco13
26. okt 2011

@katecameron no cedrox je z inej skupiny ako tie tri co pises ze su citlive..takze nemusi a moze zabrat..lebo nemuseli testovat tu skupinu kam cedrox patri..nedaju sa testovat vsetky...ale nechapem preco nedala nieco z tych skupin co vysla citlivost ..a 7 dni minimalne ..po dobrati skontrolujte vyter
ono pediatri dostavaju pravidelne vypisy rezistencie a citlivost bakterii v danom regione..tak mozno sla odla toho
/lebo ten isty bacil vo zvolene moze byt citlivy na ATB a ten isty bacil inde je voci nim odolny..to zavisi aj od toho ake ATB sa v danom kraju preferuju, a teda aka rezistencia tam vznikne..bakterie su strasne prisposobive/

vyter z ucha sa da spravit..aj ked predpokladam, ze skor to ma na podklade opuchania eustachovej trubice..ale ak si skrabala ucho mohla si tam nieco zaniest
co sa tyka toxokary..to je paraziotarne ochorenie..parazity migruju z creva do inych organov a mozu vyliezt larvy aj napr von nosom a teda mohla vliezt do ucha..a tam ju nasli, ...v krvi sa zistia zvysene eosinofily /druh bielych krviniek zvysene pri alergii a parazitarnych ochoreniach/

kukucg
26. okt 2011

@strapco13 dakujem... nie nemam zistenu pricinu.... a este jedna otazka pri odberoch mi lekarka povedalo ze vobec nevyzera ze by som nejake lozisko niekde mala... myslis ze to staci alebo mam ist aj na to rtg zubov?

strapco13
26. okt 2011

@kukucg ake odbery robila ? ja by som sla..lebo mas nalez na dutinach nech sa tzisti preco tam je ..chronicke ochorenia niekedy nezmenia vysledky v krvi..lebo akobvy si telo na ne zvyklo a nereagovalo /laicky vysvetlene/
ono vacsinou sa zistuje pricina az pri opakovanych potratoch

kukucg
26. okt 2011

@strapco13 Oki, dakujem moc za info, tak ja pojdem cim skor 😉

inffinity
27. okt 2011

@strapco13 ahojky prosím tě o radu, moje malá dobrala před týdnem ATB a ted od noci z pondeli na utery mela zvysenou teplotu max 37,8 nic jsem ji nedavala jen v utery odpoledne a dnes nad ranem pekne se vypotila. Ted teplotu nema ale začala hodně na sucho kašlat občas ji to i hvizdne..zvladneme to doma s nějakým sirupem nebo musime zitra k DR? Včera jsem ji 1x dala sinupret to kašlala ještě jakoby na "mokro" od pondelka ji davam každý den sirup z cibule.. no bojim se aby neměla něco na pruduškach. Diky za radu jestli jit k dr.. mame jet zitra k našim do ČR 200km 3hodiny v autě no asi to budeme muset odložit ☹ díky..

maznacik007
27. okt 2011

@strapco13 tak nakoniec maly mal lymfodenopathiu ci ako sa to pise a k tomu aftoznu stomatitidu ... afty v celej puse a v hrdle skoncil na infuzkach.... ale uz sme doma a ok... malej vybrali nakoniec oboje tie mandle... a ze v minute dvanastej lebo ze mala na oboch velke loziska ci co...
tak sme radi ze to mame vsetko za sebou....
teraz nas caka este imuno s malym...

strapco13
27. okt 2011

@maznacik007 tak som dobre tipovala na afty.. ty lymfadenopatia to znamena zvacsenie lynmfatickych uzlin..nehovori to o pricine preco sa zvacsili..u vas to bolo na vrub aft
juj..chuda..afty su bolestive strasne..staci jedna a clovek nevie riadne sa najest pre bolest, nie to este cela pusa..deti vtedy nechu nic jest ani pit ☹
snad uz budete mat dobre

strapco13
27. okt 2011

@inffinity no to bude zapal priedusnice alebo priedusiek...pridaj kalciovy sirup, antihistaminikum
keby nesil vikend tak poviem, ze vydrz 2 dni..ale pokial nema teplotu a da sa ten kasel pocuvat tak by som sla az v pondelok k dr...ale zas je to na dialku..ty si pozna svoje dieta tak uz asi vies ci je to tak normalne spravanie pri chorobe alebo je to horsie

inffinity
27. okt 2011

@strapco13 děkuji já k té dr zítra zajdu no myslíš že to můžeme vyléčit i bez ATB? Můžu je odmítnout když nám je bude chtít dát? minulý pátek jedny dobrala a nechci ji cpát dalšíma no jestli bych tím měla něco pokazit tak ji je nechám napsat.. díky

strapco13
27. okt 2011

@inffinity nech zoberie dr krvny obraz a CRP ,,podla toho sa da zistit cio je to virusove a aÁTB netreba alebo bakterialne a ATB su potrebne

dzovana
27. okt 2011

@strapco13 davnejsie sme pisali o hnedom maze v uskachmojej malej. (17 mesiacov)
Predtym mala zapal zvukovodov. Pre istotu som skocila k ORL nech ju skontroluje, uska ma ok, ale odporucila mi (aj predpisala) kvapkat peroxid vodika. Vraj ak bude mat toho mazu vela.. chcela by som poznat aj tvoj nazor. Dakujem 🙂

strapco13
27. okt 2011

@dzovana peroxid vodika rozpusta maz...ale nesmie sa davat ak ma dieta bolesti, teplotu, vytok z ucha /tym nemyslim mazivo ale hnis/

inffinity
27. okt 2011

@strapco13 takže zítra necháme vzít krev a bud budeme uplne bez atb nebo nejdrive od pondeli s atb chápu to dobře? A prosím tě tu cestu bysme měli asi odložit že? Teplotu má jen zvýšenou dnes odpoledne 37,6

dzovana
27. okt 2011

@strapco13 aha dakujem, cize ak ho nema vela, len ho ma hnedy, tak asi netreba kvapkat..? Lebo kazala ze 3x3 kvapky ak sa mi zda ze ho ma vela. Ale nevyteka iba ked jej cistim usko tak to vidim...

strapco13
27. okt 2011

@inffinity ak bude CRP vysoke treba ATB hned /tym myslim 80 a vyssie..dovtedy podla stavu pripadne RTG/
cesta autom..no podla toho na co tam idete..chore dieta potrebuje klud...ak idete k babicke na vikend a bude tam lezat v posteli tak ok, ale ak ma s vami chodit vonku na hroby tak to nie je zrovna prospesne

strapco13
27. okt 2011

@dzovana to je dobre davkovanie..viac sa do detskeho uska ani velmi nezmesti..kvakaj tak ze uchom nahor a nech polezi aspon 5 min, nech to mazivo sa aj rozpusti..ci bude asi velka fuska pri malom dietati 😅
len ked ho je vela kvapkaj a potom poutieraj len co vyjde von zo zvukovodu , vo vnuutri necisti, lebo pozatlacas

inffinity
27. okt 2011

@strapco13 aha to CRP je na počkání jo? Já vůbec nevím co to je nemáme s tím zatím zkušenost a krev malé brala dr naposledy jak byla miminko...
ne ne jdeme jen na vikend bude doma. Mě jde hlavně o tu cestu autem jestli je to vhodné a nebude to pro ni náročné zas na druhou stranu v tom autě bude více v klidu než by byla doma 🙂 ..ale nemusíme tam jet za každou cenu..

dzovana
27. okt 2011

@strapco13 ok dakujem za rady. Lepsie sa mi takto s tebou radi, lebo my sa s malou len zjavime v hocijakej ordinacii a ona spusti taky plac, ze nemam sancu sa popytat dr nieco viac, pretoze nic ine nepocujem 🙂 . Tak dakujem este raz.

strapco13
27. okt 2011

@dzovana ale nezabudaj ze moje rady su len na zaklade toho co mi povies..kedze nemam moznost vysetrit

kukulik30
27. okt 2011

Pekny vecer, rada by som sa poradila...
minuly tt sa syn stazoval na bolest laveho ucha a tak sme sli za dr, zapal potvrdila v lavom usku , dostal Cefzil a Trifed na hlieny, mal skarede zelene a huste hlieny + kvapky do ucha ...teploty nemal, o tyzden sme mali ist na kontrolu, vcera sa ale zrazu zacal stazovat na duhe ucho, spomenuli sme to dnes dr na kontrole , ta nic nevidela , ale aj tak nas poslala k ORL a ten tiez potvrdil, ze nic tam nie , obe uska v poriadku , zaver rhinosinusitis, ATB dobrat do 10 dni...ale syn sa stale viac a viac na to ucho stazuje, aj teraz vecer, plakal, ze ho boli, mal aj zvysenu teplotu, chyta si ho stale...je mozne ze predsa sa ten zapal vytvoril?
hlieny su stale zelene a stekajuce krkom , videla som, ako dr pozeral na ORL a ukazal mi to...kasel stale vlhky, stale zahuhnany, akoby mal plny nos, ale uz tolko nefuka soplik

moni
27. okt 2011

@strapco13
pytam sa len cisto zo zvedavosti: pri opakovanych zapaloch usiek sa zavadzaju trubicky?

dzovana
27. okt 2011

@strapco13 jasneee 😉

strapco13
27. okt 2011

@inffinity hej CRP je na pockanie do hodky budu urcite vysledky a ak ma dr ten pristroj na ambulancii tak este skor
je to bielkovina akutnej fazy..jej mnozstvo sa zvysuje pri zapale..podla vysky sa da urcit o ake ochorenie sa jedna..teda ci virus alebo bakteria
chore dieta moze byt v aute riadne otravne...zavisi od toho ake to je dieta ak je pri chorobe odpadnute a rado si pospi tak by to mohlo zvladnut..ale ak je to dieta co je pri chorobe skor neposedne a nevie co so sebou tak to bude trapenie
ja osobne by som nesla ak by sa to dalo odlozit

strapco13
27. okt 2011

@moni mozu a nemusia..zalezi aky to je zapal a co ho sposobilo ako reaguje na liecbu

inffinity
27. okt 2011

@strapco13 děkuji moc jsi zlatíčko 🙂 jsem zvědavá jak zítra dopadneme.. ještě jednou díky za radu a informace. Pěkný večer přeji 😉