icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

strapco13
27. okt 2011

@kukulik30 kukni moj clanok o zapale stredneho ucha..mozes mu pomoct
je mozne ze ten zapal sa stupnuje..zajtra na ORL na kontrolu a keby bolo velmi zle tak na krcnu pohotovost

kukulik30
27. okt 2011

@strapco13 dakujem velmi pekne!!!idem studovat

moni
27. okt 2011

@strapco13
moja Lea trubicky ma prave kvoli opakovanym zapalom, castymi ATB, tekutinou v uchu ktorej sme sa nevedeli zbavit pomerne dlho. ale nezijem doma, neviem ako postupuju lekari preto sa pytam, kamoskin maly ma caste zapaly usiek a nejako to neriesia 😔

strapco13
27. okt 2011

@moni a nosna mandla bola kontrolvana?

strapco13
27. okt 2011

@moni ozri na moje clanky o nosnej mandle a zapale strednho ucha..tam to mam porozpisovane

moni
27. okt 2011

@strapco13
nasej ano, tomu chlapcekovi tusim ani nie. pediater ledva pozrie do usi, a na usne ich neposlal 😖

strapco13
27. okt 2011

@moni ak su na slovensku, tak na krcne mozu ist aj bez vymenneho listka

moni
27. okt 2011

@strapco13
dik, poslem jej linky nech si to pozrie. a hlavne nech zvazi co dalej. mne je toho maleho luto, lebo tie bolesti z usi su ozaj neprijemne 😝

strapco13
27. okt 2011

@moni usi a zuby asi bolia najviac 😖

halienka
1. nov 2011

@strapco13 Ahoj, prosím ťa, mámezas eupchatý noštek, v podstate sa už 2 mesiace trápime s rôznymi teplotkami, potom slabá nádcha, potom 2 týždne na to zápal str. uška, po dobratí ATB sme mali týždeň pokoj, potom zas mala malá 1-dňovú teplotu, prešlo to a necelý týždeň na to jej zas začalo chrčať niekde vzadu a začala sťažene dýchať, netieklo jej z nošteka nič vobec, ale akokeby to niekde vzadu mala nejaké upchaté alebo akoby tam mala hlieny, akoby ten problém ani nebol priamo v nose ale niekde ďalej, tam vzadu. Aj keď jej kvapnem Otrivin, to chrčanie sa trochu zmierni ale nezdá sa mi, že by sa jej ľahšie dýchalo, stále dýcha viac ústami, hlavne pri hre, a pri jedle je to tak, že prestíva dýchať, keď žuje a musí otvoriť pusu aby sa nadýchla...Skúšala som dosávať, máme doma elektrickú, ale nešlo nič, tak som si požičala aj vysávačovú a aj tak skoro vôbec nič nešlo...tak som z toho jeleň, čo jej to tam vlastne chrčí. Teraz pred pol hodinkou mi švagriná povedala, že odsávam, zle, že pri tom treba zapchyť tú druhú dierku, to som nikde doteraz nečítala ani nepočula, je to pravda? Ja som vždy kvapla kvapky do nosa a počkala zo 5-10 minút a tak skúsila odsať, ale nešlo nič...Som z toho už nešťastná sú to nejaké 2 týždne čo doužívala ATB. Idú jej aj zúbky, zrovna tie trojky dolné aj horné, ja neviem, či to celé môže byť aj z toho, že jej nejako moc puchnú všetky tie sliznice, že to nie je akoby klasická nádcha alebo čo. Dnes v noci zas mala taký bolestivý plač ako vtedy keď mala to uško, dala som jej Nurofen sirup, ten jej aj vtedy pomohol a čakala som čo, zabralo to a odvtedy sa vôbec netvári, že by jej niečo bolo, vtedy keď mala to uško, tak bolesť sa po vyprchaní Nurofenu vrátila, teraz nie. Tak ja neviem, či to aj tie zuby tak veľmi môžu bolieť, že až tak veľmi plakala... ☹

strapco13
2. nov 2011

@halienka ked pri odsavani ucpes jednu dierku..tak odsajes viac..ale pokila ma soplik tak odsajes aj bez upchatia
skor by som tipovala alergiu alebo nosnu mandlu...skus dat antihistaminika
skus kuknut na moj clanok o nosnej mandli ci nema nejake priznaky

halienka
2. nov 2011

@strapco13 ďakujem, zajtra ideme k ORL lekárke, uvidíme, čo povie. Kašeľ nemá, má 2 roky, tak neviem, či je už možná alergia. Doteraz ale ona vôbec častými infektami netrpela, mala slabú nádchu v 10. mesiacoch a zapálené hrdielko v 18- mesiacoch. Až teraz v septembri sa začal ten kolotoč, čo som už vyššie spomínala. Tak mi to príde málo na to aby mala tú mandľu zrazu tak veľkú, no neviem si to už inak vysvetliť, keďže ani kvapky nepomáhajú. Skúsime ešte tie antihistaminiká a uvidíme aj čo povie zajtra doktorka. Moc ďakujem za radu 🙂

katja78
3. nov 2011

@halienka - s mladšou sme mali podobný kolotoč, trval asi 3 či 4 mesiace, nepamätám si už presne (mala vtedy pred druhými narodeninami), nakoniec začala v noci chrápavať a mávala aj apnoické pauzy (cca 10 s). Primár na ORL nechcel veriť, keď ju mal vyšetriť, že tak malé dieťa by mohlo mať adenoidy, ale mala ich tak veľké, že zakrývali skoro celý prechod z nosa do nosohltana ☹ a okrem toho aj veľké krčné mandle. V lete sme boli na operácii, potom ešte týždeň bol ťažký, ale odvtedy je to úplne iné dieťa 🙂 Vtedy mi primár vytkol, že prečo si malá nevie fúkať nos, že on to svoju dcéru (tvrdým tréningom) naučil ešte pred prvými narodeninami 😲 😨 , tak aj to už vie, ale bol to ozaj boj 🙄 ona je strašný tvrdohlavec. Naša ORL nám ešte v rámci toho kolotoča dávala Trifed sirup, na odpuchnutie sliznice, ale nejké veľké zlepšenie som vtedy nevidela.
Prajem veľa šťastia.

halienka
3. nov 2011

@katja78 ďakujem moc za názor, no uvidíjme či aj my tak nedopadneme.
Totiž akurát sme sa vrátili od doktorky a malá má vraj veľmi veľkú aj nosnú mandľu ale aj krčné, vyzerá to dosť zle, spravili nám výter a dostali sme Aerius a kvapky Uniflox, keďže zatiaľ nie je jasná príčina, či nejde o alergiu alebo je to z infektu. No dr. vravela, že ak sa to nepodarí dostať pod kontrolu, tak bude nutná operácia, s takýmito veľkými mandľami ju proste nechať vraj nemôžeme, dokonca taká operácia, že nosná úplne von a krčné čiastočne ☹ Uvažujem, že skúsim vysadiť kravské mleiko a znovu dať Bebu, možno nám aj to k tomu dopomáha, vraj to môže spôsobovať aj potravinová alergia. Ach jáááj, som z toho grogy ☹

strapco13
3. nov 2011

@halienka @katja78 nosna mandla sa vybera od cca 8 mesiacov..cize nie ste az taky "zazrak" ze v 2 rokoch 😅
halienka..skus dokladne preplach, ten Aerius dlhodobo

halienka
3. nov 2011

@strapco13 ďakujem, no ja som už zmierená, samozrejme rada by som aby operácia nemusela byť, ale ak má takto chrčať a dychčať furt, tak to radšej nech to ide von. No aby sme nudu nemali, tak nám predsalen, teraz večer začalo liať z nosa, a aj taký hustejší, tak som zas vytiahla odsávačku a už to išlo jedna radosť, nemusela som ani druhú nosnú dierku chytať 😅 😀 Tak teraz už som si istá, že to nebolo ozaj mojim zlým odsávaním, ale tým, že fakt nebolo čo odsať. Lebo keď je, tak to ide jedna radosť. Preplach robím stále poctivo, tak snáď to jedno z druhým pomôže, a aspoň trochu sa jej uľaví.

sjuzocka
4. nov 2011

Ahojte, moje zlatinka sice problem nemaju, zato ja fajnovy... Virustek (predpokladam ze virus..) priniesol nas prvorodeny, aj sam mal sople, kasel (z hlienov), po par dnoch mu to ustalo, mladsi to iste, a na zaver som to chytila ja a uz dva tyzdne sa toho neviem zbavit. Kasel ani tak nie, ale nos mal stale upchaty. Ale tak, ako este nikdy, akoby mi niekto nalial do nosa vosk, ten tam stuhol a koniec. Ziadne sople netecu, neda sa to ani poriadne vyfukat, ked prehltnem, tak mi zakazdym zalahne v usiach, dycham len ustami, ani chut jedal velmi necitim... Davala som si uz rozne sajrajty do nosa (postriedmo, viem, ze su navykove), konkretne som skusala muconasal (nezabera), vibrocil (50 perc. uspesnost tak po 20 minutach sa mi na chvilu uvolnil nos), sanorin emulzia (ten zabral tak po 10 minutach, ale nemam ho doma, to bolo u babky), nasivin, olynth - bez ucinku. morska sol to ani nemusim pisat, to je absolutne nula bodov. Myslela som ze to bude mat postupne casom nejaky progres, ze sa s tym telo popasuje, ale progres nenastava, stale je to rovnako upchate. Sucho v byte nemame, skor naopak. Vaham, ci mam ist k doktorovi, netusim co to je za svinstvo ale chcem sa ho zbavit! hned! :D

martina28p
4. nov 2011

@strapco13 dobrý večer,chcela by som poprosiť o váš názor-mám 3 ročného synčeka a už 3 týždne ho trápi kašel,ale je to hlavne v noci,mal ho trošku aj cez deň,ale nič moc,akoby ani nebol chorý,len v noci ho dusilo aj 3 hodiny v kuse,že sme ani nespali,na počutie bol taký vykašliavací,aj ho napínalo,trošku sople,ale skôr ich mal niekdy vnutri,nešli fúkať,ale ked dýchal,tak som počula ako mu to tam behá,inak nič iné mu nebolo,ani teploty....bola som s ním u doktorky a predpísala mu ventolin3x2.5,trifed2x2.5,bronchipred3x3ml a este čosi,ale to si nepamätám názov,ale mala som to v chladničke a bolo to také biele,ale neboli to antibiotiká....to sme dobrali,ale nočný kašel neustával,tak sme boli na kontrole,tak mu dnes predpísala mucosolvan3x2.5,trifed2x2,zodac na večer,a dnes mu brala krv,tak v pondelok mám volať na výsledky,či treba nasadiť antib.ale na ňom fakt nič nevidieť,aj teraz večer ked zaspával,tak som počula sople,ale nič z neho nevyšlo.....tie lieky mi prídu také rovnaké,na večer som mu dala len mucosolvan a trifed,ale ked sa to tak vezme,tak ho už berieme 3 týždeň a tiež ten ventolin kázala pokračovať,ale nedala som mu ho,a este máme do nosa pamycon,ale to beriem aj ja......prosím ak budete mať čas,rada by som poznala váš názor,dakujem

strapco13
4. nov 2011

@sjuzocka no dospely vacsinou znasaju horsie tie detske virusy a bacily
solne roztoky nie su na uvolnenie nosa..su na ocistenie nosa od hlienov, zvlhcenie sliznice
pokial nezaberaju bzne kvapky proti opuchu..bolo by dobre ist na ORL..nech sa pozrie na stav sliznice v nose..niekedy treba antihistaminikum, lokalne kortikoidy, niekedy preliecit dutiny , ci operacny zakrok /podla toho co sa najde v nose/
na dutiny je na volnopredaj bylinkovy pripravok Nasivin Sinus sirup alebo tabletky..pomaha uvolnit nos a dutiny

strapco13
4. nov 2011

@martina28p pokial ma nadchu treba osetrit nostek..preplachy, nosne kvapky prioti opuchu...pozrite na moj clanok o toalete nosa
ako to zacalo ? bol pred tym nejakcastejsie chory? moze tam byt aj zvacsnena nosna mandla..cize ak sa to nezlesuje dala by som ju na ORL skontrolovat

martina28p
5. nov 2011

@strapco13 no nádchu nemal,kýchol len párkrát ráno,akôr ten kašel...ešte mi doktorka kázala dať rectodelt,ale ani ten som mu nedala,bo mi prišlo to také prehnané,aj ked ho v noci dusilo,ale to čo tam píšu asi nie je na takýto kašel...no a začalo to asi tak,že v septembri nastúpil do škôlky a pomaly každé 2 týždne mal virozu,ale vždy je to také 3-4 dňové a prejde to,dávala som mu hedelix,sinupret a do nosa morskú vodu....no a potom prišiel tento kašel,ktorý trván teraz tretí týždeň,ale dá sa povedať,že po rána už nekašlal,len nad ránom a už nebol hlienovitý,ale taký suchší...aj dnes som mu dala len solmucol a teraz na večer aj trifed,cez deň kašlal dosť málo,skoro nič,sople nemá...ja som z toho úplne mimo,človek nevie,čo mu má dávať,ked doktori toho tolko popredpisujú,a ked čítam na čo to je tak mito príde rovnaké.....neviem,či som urobila dobre,ked som mu polovicu liekov ani nedala,ale dúfam,že sa ten kašel už skončí.....dakujem za odpoved 🙂

cairka
5. nov 2011

@strapco13 , prosím ťa, čo môžu znamenať zdurené uzliny za ušami (oboma), na dotyk bolestivé. Malá bola nedávno chorá, je to 9 dní čo dobrala ATB Summamed kvôli laryngitíde. Mala teda pozitívny výter z nosa na zlatého stafylokoka. Teraz nemá žiadny iný prejav choroby, tie uzliny má bolestivé od včera. Ozaj, v týždni mala taký hnisavý vriedok,ba až vred 😅 na ruke, ale ten sa už lieči, už to nemá zapálené ani opuchnuté, ale môže byť medzi tým súvislosť, nejaká oneskorená reakcia? Dôvod, prečo sa jej to spravilo naozaj netuším, najskôr tam mala nejakú ranku, alebo čo...

strapco13
5. nov 2011

@martina28p rectodelt je liek pre akutne stavy ked je laryngitida a dieta sa dusi..nie je to liek na bezne pouzite ..to by si ho dla keby bolo naozaj zle, tomu ver
je mozne ze ma suche hrdlo a to ho drazdi na kasel...skus inhalacie ..ale ak sa to nezlepsi tak skontrolovat nosnu mandlu

strapco13
5. nov 2011

@cairka zdurene bolestive uzliny su znakom zapaloveho ochorenia ..za usami je to bud z usi, nosa, hrdla ..allebo potom v ramci celkoveho nejakeho ochorenia..ale to by boli zdurene uzliny aj inde na krku
z tej rany na ruke..podla toho co mu ju sposobilo..ak nejake zviera..tak potom treba vylucit ochorenie prenosne zo zvierata na cloveka..toxoplazmoza, borelioza a pod
nic ine ho neboli? len tie uzliny?

halienka
5. nov 2011

@strapco13 môžem ťa ešte poprosiť o radu? Ja som písala vyššie, malá má tú veľmi zväčšenú nosovú mandľu a aj krčné, existuje niečo, čo by jej to uvoľnilo aspoň na noc aby sa lepšie vyspala? nejaké kvapky? Mám doma otrivin, ale ten nejako nezaberá. A momentálne užívame Uniflox do nosa, ale to je tuším niečo ako lokálne ntibiotikum, takže to jej asi s uvoľnením nošteka nepomôže...Ďakujem 🙂

mimkaa10
5. nov 2011

@strapco13 ahoj, prosím o radu, či sa jedná u môjho syna o zápal priedušiek...
dnes je sobota - malý od rána kašle produktívnym kašlom, hlavne v spánku, v podstate ani nespí a v kuse kašle ☹ dokonca sa mi povracal od tých hlienov.....
v utorok mal teplotu 38.2. Trvala len ten utorok, potom nič, len pákrát kýchol, tváril sa úplne v pohode, až teda dneska začal ten strašný kašel v ľahu.... cez deň toľko nekašle, ale sem tam sa to objaví.. V ten utorok nekašlal, ale pri plači som si všimla taký čudný zvuk - taký prieduškový, ked sa nadychoval 😖
Teplotu stále nemá, len kašle.

strapco13
5. nov 2011

@halienka no pomoze operacia..dovtedy preplach nosa, antihistaminikum a mozes aj nosne kvapky proti opuchu ked je akutne chora..ale pokial je nosna mandla a krcne velmi velke..tak do operacie sa s dychanim trapit budete ☹

strapco13
5. nov 2011

@mimkaa10 kedze sa ti povracal z hlienov..tipujem ze ma sopliky a tie mu stekaju do hrdla a ich prehltol alebo ho podrazdili a vyzvackal sa ..skus toaletu nosa a nosne kvapky proti opuchu..kukni na postup do mojho fotoblogu clanok o toalete nosa
zatial skus inhalacie , nejake mukolitikum a ked sa to do pondelka nezacne zlepsovat tak skoc k dr nech popocuva, zoberie krv na krvny obraz a CRP a podla toho sa da urcit ci treba alebo netreba ATB

cairka
5. nov 2011

@strapco13 , vďaka, počkáme teda, čo sa z toho vyvŕbi. Zatiaľ nevyzerá, že by ju niečo iné bolelo 😒

halienka
5. nov 2011

@strapco13 ďakujem, je to desné, už kvôli tomu pomaly ani nevieme, čo je deň a čo noc, lebo zaspávanie sa totálne pokazilo, zaspí, o hodinu je pre upchatý nos hore, reve a potom sa tak preberie, že je hore ďalšie 3 hodiny kým zaspí...No bieda, neviem dokedy toto vydržíme. Som z toho v šoku, že sa to dokáže takto zvrtnúť v tak krátkom čase. A Otrivin nie je proti opuchu? Mám doma ešte Muconasal plus, ale len ten dospelácky...