icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

strapco13
10. nov 2011

@domeli pokila je problem iba v nose tak je spiropent zbytocny
ako vzdy sa moze vyskytnut alergicka reakcia
ma dobre rozpusteny ten pamycon? davas ho po preplachu a uvolneni a odsati nosa a nos sa napriek tomu upcha pri nom?...ak je to tak ze urobi toaletu nosa a po nej pamycon robi problemy tak by som zmenila napr za uniflox

siusinocka
10. nov 2011

@strapco13 a vyberať mandlu aj v tom prípade ak sa dieťa len pomočuje? choré vôbec nebýva? my sme našťastie stále zdraví. antibiotiká berieme v priemere asi raz za rok, niekedy ani to nie... tak neviem...

strapco13
10. nov 2011

@siusinocka ak ju ma zvacsenu tak ano ..ale malokedy je len pomocovanie ..vacsinou je tam este nejaky priznak
pri pomocovani treba ale vylucit aj infekt, ci nespravny pitny rezim

monalisatko
10. nov 2011

@strapco13 ďakujem. Veď práve že je už štvrtý týždeň doma, lebo najprv mala zápal priedušiek s hrozným kašlom a nádchou - zelenou, a vtady jej z výteru nosa vyšiel stafil. Dostala klacid. Po dobratí už bolo celkom dobre, mala ísť po prázdninách do škôlky. No ale sa mi začala dosť dusiť a miesto škôlky sme išli k dr. (zastupujúcej) ona nás poslala na rtg, lebo nič nepočula. Výsledok bol zápal priedušiek s tým, že má usadené hlieny. Aj ona jej zobrala ster, ale z hrdla. Ona jej dala suprax. ten ešte berieme. Od druhého dňa po padaní atb sa jej to pekne začalo uvolňovať a vykašliavala. Dusenie prestalo. Dnes som volala pre výsledok steru a sestrička mi povedala že jej vyšiel masívny stafilokok. Zajtra ideme na kontrolu. Teraz jej je už celkom dobre a zakašle tak 2 krát za deň. Mala by som jej dať spraviť kontrolný ster? Možno preto mi ochorela do týždňa po dobratí klacidu, lebo tie bacili ešte nemala vyliečené? Vtedy jej nerobila kontrolný ster 😒

dankadina
10. nov 2011

@strapco13 my mame problem s 3, 5 ročnou dcerom ako nastupila do školky stale chora a hlavne zapaly uší mala, tak nam odporučil orl vybratie nosnej mandle, a prepichovali ušká, dva mesiace bol pokoj potom zase choroby ale vratila tekutina do ušiek, orl už hovorí že radšej neprepichovať. Može sa to vyliečiť bez prepichovania nasadil nam aerius, trifed a livostin do nosa. Stale ked ma soplik sa sťažuje na ušká, už nevieme ako jej máme pomocť

siusinocka
10. nov 2011

@strapco13 nezaberá nič. nepijeme po 18.00, infekt vylúčený, sono ok... a malý keby som ho nebudila tak sa v priemere aj 3 krát za noc pociká a vôbec sa nezobudí na to, že je mokrý.. je schopný v tom spať do rána...

strapco13
10. nov 2011

@katecameron tak bud ma pokazeny zub..treba aj RTG ..najlepsie panoramaticky snimok
alew skor to bude ludovo povedane prievan..cize zapal nervu tvaroveho..on ma tri vetvy idu od ucha k celu, k nosu a do brady. cize sa to prejavuje ako bolest ucha a striela to bud do cle k nosu alebo do zubov
pomaha suche teplo a Ibalgin...ak mas solux, biolampu ak nie tak aspon dobre zohriaty uterak..nevystavovat vetru, studenemu, chranit sa vonku..idealna je ciapka taka kukla alebo aspon sal

strapco13
10. nov 2011

@siusinocka o ktoreho maleho sa jedna? a bola aj taka dlha faza ze sa nepocikaval?
kedy zacalo to pocikavanie? nebola nejaka zmena v rodine..skolka, skola..nejake stresy?
bol na ORL na kontrolu tej nosnej mandle?...ono je to caste to pomocovanie u deti so zvacsneou nosnou mandlou

strapco13
10. nov 2011

@dankadina nejak som nepochopila..mala len doporucenu vybrat nosnu mandlu alebo ju mala uz aj vybratu?
kukni na moj clanok o zapale stredneho ucha.

strapco13
10. nov 2011

@monalisatko mozes dat spravit kontolny ster..ale na ziodanke musia byt uvedene obe ATB, ze brala..odkedy do kedy..vtedy sa to trosku inak testuje
stafylokok je rezistentny...cize je mozne ze tie prve ATB nezabrali..bud neboli vhodne, alebo ich bolo treba brat dlhsie..to uz podla citlivosti ako to vyslo

monalisatko
10. nov 2011

@strapco13 aha, rozumiem, ďakujem, tak sa zajtra porozprávam o tom s dr. a dúfam že jej ten kontrolný ster zoberie

dankadina
11. nov 2011

@strapco13 mandlu mame vybratu a napriek tomu sa jej zapaluju uškká, čo s tým

strapco13
11. nov 2011

@dankadina mal ju vybrat kedy? v celkovej narkoze?

dankadina
11. nov 2011

@strapco13 v juni v celkovej narkóze shaver adenotómia a miringotomia a znova mame tympano hrozne v jednom ušku podtlak a v druhom tekutina, po operacii mala tympano na jednotku.

strapco13
11. nov 2011

@dankadina nie je mala alergik? krcne mandle nema velke alebo nejaky bacil na nich?
skus dat: toaletu nosa /kukni na moj clanok/ dlhodobo antihistaminika, nieco na imunitu a skusila by som lokalny kortikoid do nosa

dankadina
11. nov 2011

@strapco13 alergiu nemáme potvrdenú, ale muž je silný alergik, asi by som jej mala dat urobiť testy. každodenne čistíme noštek morskou vodou, dávame livostin, aerius a dostala aj trifed. s krčnými mandlami sme nikdy nemali problém, nikdy nemala angínu , myslíč, že by som jej mala dať urobiť ster z mandlí, prípadne aj z nosa. V nose už mala dva krat moraxellu preliečenú antibiotikami. Zatial nam orl odporučil nech je doma a nechodí do kolektívu.

bigfree
11. nov 2011

Dobrý deň.
Dnes nám pediater povedal výsledky výterov z nosa. Vraj tam má 3,5 ročná dcéra E coli, ktorá je bežne v stolici? Čo je to za baktériu a je normálne, že ju má v nose? Berieme na to Pamycon. Ďakujem.

mata222
11. nov 2011

ahoj, chcela by som ta poprosit o radu, aj ked vidim, ze niektore mamicky, maju vacsie problemy so svojimi detickami nez ja..mame nadchu 10 dni bez teplot, zo zaciatku par dni aj kaslal ako mu zatekali sopliky, ale nasadila som sinupret, a kasel prestal, striekame pocas dna mar plus potom nasivin 2 x denne a smrkame priesvitne sopliky, ale teraz malemu prestali tiect sopliky lenze stale mu to vnutri nosteka chrci, zblnkoce, ked spinka..ked mu dam fenistil na noc pomoze mu to? inak to chrcanie v nose ma uz asi mesiac predtym, iba v noci, ziadne sopliky, nic, bezproblemov, tak som myslela, ze to bude otazka casu, kedy sa mu to spusti..je mozne, ze to ma tak moc zanesene a preto tak dlho trva nadcha? alebo to uz moze byt nieco vaznejsie? ty by si nam co odporucila? mame ist k lekarke na nejake vytery? a naparovanie nad harmancekom by trochu pomohlo? dakujem velmi pekne..

rybka08
11. nov 2011

@strapco13 aj ja ta chcem poprosit o radu:
syncek ma 3 roky, 8 mesiacov, dnes sme boli prvykrat na ORL ambulancii, asi mesiac mu stale zatekaju hlieny, nie stale sa mu dari cez den vyfukat cez nostek, budi sa s kaslom - zbavuje sa hlienov, kedze cez nos sa nedari...
Robime hygienu nosa - 6x denne morska voda
Vysledok ORL vysetrenia: sliznica sivomodr.farby, edem.obtbur, nos.dutina vpravo 2/3, vlavo z 1/2, nosohltan zahlieneny, bez znamok zapalu, dg.rhinitis vasomot.susp.alerg., tussis,rhinolalia - vraj bude alergik
Co ma zaraza, Dr. nam predpisala Aerius 1x 4 ml(v letaku je davkovanie nizsie 2.5 ml) a Avamys - to som v obavach, pretoze je to glukokortikoid - to mi ani nepovedala, a v letaku je uvedene, ze je pre dosdospelych a deti vo veku 6 a viac rokov
Ma taketo problemy prvykrat, teda pred rokom mal zapalene ocka, naznacovalo to alergiu...
Nosovu mandlu vysetri o mesiac, ked sliznica odpuchne.
Porad mi prosim, ci su potrebne glukokortikoidy! V utorok som malemu nasadila stoptussin - stav sa mu zacal zhorsovat po nom, vcera mal aj zacervenane viecka, tak som mu ho vysadila, nemohla by tobyt aj nejaka reakcia nan?
Dakujem ti.

rybka08
11. nov 2011

@strapco13 nostek sa mu zhorsil po stoptussine a sterimare Cu (maly sa mu strasne branil, ze ho nostek stipe)
Je mozne, ze mu ta sliznica opuchla po nom? predtym nemal ani taku "nosovu" rec...Ci to bola len zhoda nahod? Vratili sme sa radsej k Vincentke.

domeli
11. nov 2011

@strapco13 ďakujem veľmi pekne za včerajšie rady i vysvetlenie. Vyzerá, že sa to lepší, tak verím, že to ustojíme bez ATB. Dík ešte krát. Pa.

siusinocka
11. nov 2011

@strapco13 jedná sa o toho 7 ročného. ťažko povedať. on je taký citlivý a vzťahovačný, takže možno sa aj kvôli niečomu stresuje. nepocikávaciu fázu sme mali asi 2 mesiace po treťom roku, ale potom nás operovali a začalo to zas.. ked už som m ala pocit, že sa nepocikáva, tak nás zase operovali a tak sa to vrátilo. poslednú operáciu sme však mali pred rokom a tento krát sa to už nevrátilo. stále sa pocikáva. spí ttak tvrdo, že ked sa pociká tak ho zobudím nejako - len za prítomnosti mna trafí do wc, inak by poblúdil a buchol do steny či dverí, potom sa sám prezlečie - sám si vyberie aj pyžamo a ľahne si spať.. aráno ked mi zabije vetu mamy túto noc som sa ani nepocikal, tak sa len usmejem a neriešim to, aby nemal komplexy. on to ale berie športovo.. vraj mám problém s nádržou.... 😵 tak už neviem navštívili sme aj psychologičku a nič... ešte si spomínam že ked mal asi 2 roky tak mu prepichovali uško.. ale ako vravím od 3 rokov, ako nás zaočkovali pneumo23 máme od chorôb pokoj.... a sešte by som sa vrátila k ým stresom.. prvý rok v škôlke sme preplakali každé ráno... a aj prvý polrok v škole.. teraz je už druhák... pred 3 rokmi sme sa sťahovali z bytu do domu inak nič čo by ma napadlo.... čo by si mi poradila?

strapco13
11. nov 2011

@dankadina dala by som je spravit na ORL vyter..niekedy ked je krcna mandla velka, moze tlacit na vnutorny zvukovd a robi rovnake problemy s uchom ako nosna mandla..vtedy pokial je krcna mandla zdrava staci ju len zmensit, netreba celu vybrat
a alergici mavaju problemy s uskami
budem drzat palce nech toto olo poslednykrat co ma problemy s uskami

strapco13
11. nov 2011

@bigfree ano E.coli je crevna bakteria..zrejme sa dostala riukami..nedostatocna hygiena, ci chytila niekde klucku a poskrabala si nos a pod...je to u deti caste..za to nemozete..len u treba preliecit, lebo v nose nema co robit

strapco13
11. nov 2011

@mata222 zrejma je v poslednej faze nadchy kedy uz je len opuchnuta sliznica..treba uvolnit nos, moze zabrat aj fenistil ..ale podla mna za den 2 budete mat po nadche
naparovanie je dobre
moze mat strcene cudzie telesko v nose?

strapco13
11. nov 2011

@rybka08 lokalne kortikoidy niekedy naozaj pomozu zmensit nosnu mandlu..cize indikacia je spravna...ano Avamys ma napisane ze od 6rokov..ale je to nahrada za iny, ktory je od 4 rokov /len je to ina sol ucinnej latky/ a este neznizili hranicu..skopcim ti co som pisla na to jednej kocke..len sa jednalo o liek Nasofan /tiez lokalny kortikoid do nosa/
Tak zacnem NAsofanom..ano je pravda ze je od 4 rokov..ale 3,5 r dietatku s obrovskou nosnou mandlou , problemami s uskami by som ho kludne dala aj keby slo o moje dietatko a uz som aj podobny lieky tiez od 4 rokov dala...preco? jednak dakedy boli lieky tejto skupiny od vyssieho veku lebo cielene testovat dieta /rovnako tehotne, dojciace zeny/ je neeticke, cize neboli studie pre nizsie vekove kategorie..ale vzdy prislo zopar deti ktore mali problem /toto plato vseobecne pre lieky/ nic nezaberalo a mali blizko k vekovej hranici daneho lieku tak sa skusil..a okrem ucinku sa sledovali aj neziaduce ucinky a ak bol liek v prospech dietatka /samozrejme musela sa nazbierat urcity pocet deti/ tak sa vekova hranica posunula az sme na terajsich 4 rokov pri tomto konkretnom lieku a mylim , ze coskoro sa posunie este nizsie
ak sa bojis Avamysu /flutikazónfuroat/..tak popros o zmenu na Nasofan /flutikazónpropionat/... ten ma napisane od 4 rokov .ale ked si vsimnes..jedna sa o rovnaku ucinnu latku len ina sol..cize je to na 90% o tom istom..len Nasofan je dlhsie na trhu
pokial mu nieco nerobi dobre, tak to nedavaj..na vsetko sa moze vyskytnut neziaduca reakcia

strapco13
11. nov 2011

@siusinocka no moze to byt aj stresove..ale tu nosnu mandlu daj vysetrit....casto, velmi casto sa to spaja prave s nou

dankadina
12. nov 2011

@strapco13 dakujem moc hned zbehneme v pondelok na orl

rybka08
12. nov 2011

@strapco13 dakujem pekne, si naozaj velmi obetava, vyborna lekarka aj clovek, ked svoj cas venujes takto nasim problemom 😉
Syncek ma tieto problemy od nastupu do skolky, nosovu mandlu nemal vysetrenu, nevieme, ci je zvacsena, MuDr. vravela len o sliznici nosteka, vraj ju ma aj velmi presusenu, mame davat Coldastop.
Neexistuje nejaky pripravok (nie kortikoidy) na odpuchnutie sliznice?

zdenkama
12. nov 2011

@rybka08 Tiež som riešila použite kortikoidného spreju u 3,5 ročného dieťaťa. Našla som informácie tohto typu:
Hoci úplný názov znie kortikosteroidy, často sa skracuje na kortikoidy alebo steroidy. Práve druhý názov je pomerne zavádzajúci, pretože ľudia si ho často mýlia so všeobecne známejšími anabolickými steroidmi, ktoré niektorí športovci používajú na urýchlenie rastu svalovej hmoty. Nie, kortikosteroidy používané na liečbu alergií sa od nich zásadne odlišujú.
Viac na. http://www.alergickanadcha.sk/co-su-to-kortikos...

Lokálne kortikoidy v liečbe rinitídy
• 3.generácie lokálne kortikoidy – (flixonase spray)
majú extrémne nízky stupeň absorpcie do
organizmu.
• I po dlhodobom používaní sú vedľajšie účinky sú
tak nízke, že sú porovnateľné s pacientmi liečenými
placebom
• U detí s alerg.rinitídou vo veku 2-4r. antihistaminiká
versus flixonase spray – lepší účinok lokálne
kortikoid – po aplikácii sú deti bez príznakov
obštrukcie nosa
Fokkens W.J., Scadding G.K.: Perennial rhinitis in the under 4ys.

Nechcem tým povedať, že sú tie spreye úplne neškodné (nemám na to vzdelanie, som ekonom 🙂), ale ako laik som si ja urobila názor a to taký, že pokiaľ sa tie spreye nepoužívajú dlhodobo ... tak to môže pri krátkodobom užívaní poukázať na rôzne veci (najmä ORL lekárovi) A podstatné pre mňa bola táto informácia:
Kortikosteroidy sú lieky, ktoré sa svojím zložením podobajú hormónu kortizol. Ten sa prirodzene tvorí v organizme a patrí medzi hormóny nadobličiek.
Jeden z prvých kortikosteroidových liekov, hydrokortizón, má takmer rovnakú štruktúru ako kortizol. Novšie kortikosteroidy sú však už chemicky pozmenené, aby mali čo najsilnejší účinok na zápal a zároveň čo najmenej vplývali na ostatné telesné pochody.

Aj keď vzhľadom na zmysel pre obchod u farmaceutických firiem sú i informácie tohto typu otázne.....
Možno by sa k tomu mohla vyjadriť strapco13, čo si ona o tom myslí, lebo ja som fakt len "mamina - laik".