icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

mata222
12. nov 2011

@strapco13 ahoj, dakujem velmi pekne za odpoved..urcite nema strcene cudzie telesko v nose, to som si na 100% ista, stale je so mnou, a nikdy si do nosteka nic nedava {chvalabohu}.. len si to chcem ozrejmit, takze mame pokracovat v liecbe aj s nasivinom soft? len stale mu tam chrci a zblnka v tom nosteku, tak je mozne, ze sa mu to po sinuprete rozpusti? ako dlho mu ho mozem davat? existuje iba tento liek na odhlienenie? inak mam pocit, ze sa mu v noci po fenistile lepsie spinkalo..tak dakujem za radu..alebo moze mat nejakeho bacila, ked mu to tam tak dlho chrapci?

rybka08
12. nov 2011

@zdenkama dakujem, poznam kortikosteroidy, nepaci sa mi, ze je to hormonalna liecba, a ze v letaku je uvedene:
Užívanie nazálnych glukokortikoidov (ako je Avamys):
môže pri dlhodobom užívaní spôsobiť, že deti budú rásť pomalšie. Lekár bude pravidelne kontrolovať
telesnú výšku Vášho dieťaťa a zabezpečí, aby užívalo najnižšiu možnú účinnú dávku.
30 dni je vraj uz dlhodobo - preto zvazujem takuto liecbu

kdezee
12. nov 2011

chcela by som sa opytat, co to moze znamenat ked dietatu tecie krv z nosa? ma 5r, teraz je trochu chory a znicoho nic sa mu pusti dneska aj 3x za den...

siusinocka
13. nov 2011

@strapco13 ok dakujem objednáme sa k ORL a uvidíme ešte raz dakujem z

nikoletka02
14. nov 2011

Mozem aj ja pridat otazocku?🙂 Moj syncek - bude mat 5 rokov ma problem s tym, ze asi od maja tohto roku sa mu cca 1x do mesiaca spusti krvicka z nosteka - vzdy len z jednej dierky - lavej. Taktiez nas trapi, ze v noci mal obdobia ked chrapal. Tiez to bolo pocut z tej lavej dierky - akoby tam bola ta mandla zväčšena. Aj sme boli na ORL - tam pan doktor povedal, ze je zväčšena ale po prelieceni moraxely sa dostala do pôvodu. Zaujima ma, ci to moze mat aj nejaky suvis s tym krvacanim z tej dierky - ze je to vsetko akoby v tej jednej dierke - sme objednani na fibroskopiu, ale aj tak sa chcem opytat ci to môze spolu nejak suvisiet a ci to krvacanie (trva kratko a zastavi sa) je bezne u deticiek. Dakujem velmi pekne za odpoved aj za vsetky rady ktore ste poskytli ostatnym maminkam!

strapco13
14. nov 2011

@zdenkama loklny kortikoid..je preto lokalny, ze ma minimalne az nulove celkove ucinky na telo a metabolizmus..posobi len v nose /ci v mieste aplikacie/ ....maju svoje opodstatnenie v liecbe alergii, mozu pomoct zmensit nosnzu mandlu

strapco13
14. nov 2011

@mata222 nosne kvaoky proti opuchu maximalne 7 dni v kuse a potom pauza alebo zmenit znacku
bacila moze a nemusi mat.skus vyter dat spravit
na odhlienenie je vela liekov..mukolytika ..ale ked ich je vela sposobuju az prilisne zahlinenie
rovnakéo by bolo dobre vynechat teraz mliecne vyrobky

strapco13
14. nov 2011

@kdezee znamena to ze ma oslabenu cievku..kukni na moj clanok o toalete nosa tam je rozpisane co treba robit
pokials a to opakuje a je to akj mimo infektu bolo by dobre sporavit krvny obraz a rozbor zrazania krvi u pediatra

strapco13
14. nov 2011

@nikoletka02 krvacanie z nosa a nosna mandla mozu a nemusia spolu suvisiet..ale ak je nosna mandla velka tak sa nos vysusi /lebo nefunguje tak ako ma/ a teda sliznica v nose skor praska
ale je mozne, ze je tam nejaka vyraznejsia cievka.. kukni na moj clanok o toalete nosa tam je rozpisane co treba robit , pokials a to opakuje a je to akj mimo infektu bolo by dobre sporavit krvny obraz a rozbor zrazania krvi u pediatra
pokila sa nosna mnadla po prelieceni stihla je vsetko OK..ale ak by sa znovu stazilo dychanie nosom, ci ine priznaky /pozri moj clanok o nosnej mandli/ tak ju treba dat znovu skontrolovat

moni
14. nov 2011

@strapco13
poprosila by som ta o nazor - neviem sa zbavit nadchy u dcerky, zacalo to priesvitnymi hlienmi, neskor presli do zlto-zelenych, a minuly tyzden skoncila so zapalom ucha. lekar nasadil atb kvapky do ucha, ale s tymi hlienmi nic nerobia tak mam strach ze sa jej to znova vrati. od marca ma trubicky takze tentokrat to nebolo take dramaticke, v podstate bez teploty.
tym ze je v jaslickach, aj ked sa mi podari vylepsit tie sopliky, o par dni sme tam kde sme boli. toaleta nosa nehrozi pocas dna, jedine rano a vecer. davam jej sinupret..poradis este nieco?

strapco13
14. nov 2011

@moni v prvom rade riesit soplik /kukni moj clanok o toalete nosa a zapale stredneho ucha/
ked ma trubicky..mala vyberanu nosnu mandlu?
uz som mala pripay, ze dlhodobo ked je trubicka tak sa sprava ako cudzie teleso a drazdi ucho a vtedy ju treba vybrat..ale to len vtedy ak su ostatne priciny vylucene /vyter, nosna mandla, krcne mandle, alergia a pod/

moni
14. nov 2011

@strapco13
Ano clanok som pozrela, aj sa snazime podla toho postupovat, problem je ze pocas dna s nou nie som a odsavanie nehrozi. Plus je v kontakte s dalsimi 8 rovnako usoplenymi detmi 🙄
Nosna mandla bola vzdy v poriadku, trubicky fungovali vyborne - chodime na pravidelne pooperacne vysetrenia. Akurat teraz toho bolo asi vela, vytieklo jej to z uska von 😝 Len mam pocit ze by som mala viac tlacit na lekara ci sa neda aj ten nos riesit atb 😝

strapco13
14. nov 2011

@moni tak by som nasadila dlhodobo antihistaminika..ak nema nosnu mandlu zvacsenu a opakuju sa zapaly stredneho ucha je za tym vacsinou alergia alebo porucha imunity

moni
14. nov 2011

@strapco13
Zle som sa asi vyjadrila - zapal ucha ma teraz prvykrat od kedy ma trubicky, tymi opakovanymi zapalmi sme presli minuly rok ☹ ale vzdy boli na vine sople, preto by som sa ich zbavila a predisla im.
pri alergiach mozu byt farebne hlieny? myslela som ze je to znak infekcie....
a este jedna otazka, aj bezlaktozove mlieko zahlienuje?

kdezee
14. nov 2011

@strapco13 dakujem ;) idem precitat

strapco13
14. nov 2011

@moni aky bol ten vytok z uska?
alergici su nachylnejsi na sopliky..farebny sopel znaci bakteriu..alergia len moze byt pricina, preco ma casto sople
zahlienuje tusim aj bielkovina kravskeho mlieka

moni
14. nov 2011

@strapco13
Najprv to bolo priesvitne, to bolo ked plakala takze som myslela ze su to slzy, ale neskor to bolo tmavozlto/hnede ☹
Dakujem za info!

strapco13
14. nov 2011

@moni bolo by dobre aj vyter z uska spravit

moni
14. nov 2011

@strapco13
V stredu ideme na kontrolu k orl tak uvidim co navrhne. Este raz dik!

nikoletka02
15. nov 2011

@strapco13 Velmi pekne dakujem za odpoved!!! 🙂

duracikova
15. nov 2011

@strapco13
Mohli by ste mi poradiť? Syn má 2 roky, pred mesiacom mal nádchu - trvala skoro 3 týždne (bez kašla, bez zelených soplov), od vtedy vždy večer keď si ľahne do postele má upchatý noštek, potom zaspí a dýcha nosom, nie ústami. Spí dobre. Keď sa ale v noci zobudí, tiež funí a chce smrkať, pritom tam nemá žiadne soplíky, len má ten noštek upchatý - badám tak ale, že iba jednu dierku. Chcem sa spýtať, čím to môže byť? Nemôže to byť alergia, napr. na perie? Treba s ním ísť na nejaké vyšetrenie? Pomohol by zvlhčovač vzduchu?
Ďakujem za odpoveď.

silviami
15. nov 2011

@strapco13 Už sa to tu možno písalo, nečítala som všetko. Dcére má zápal hrtana, sadá to nižšie, vykašliava, dr. nám predpísala Cefzil a Ambrosan. Aké probiotiká sú k tomu vhodné? Resp. je treba ešte aj probiotiká? Ďakujem.

strapco13
16. nov 2011

@silviami na zapal hrtana by som pridala calciovy sirup..probiotika su vhodne, nakolko jednak posilnuju imunitu a jednak mozu zabranit crevnym potiazam po ATB ..skuste Hylac /ale je hnusny 😅 /, Infant dophilus, ci Biogaia

strapco13
16. nov 2011

@duracikova pokial je nos upchaty len v noci..bud este pozostatok po chorobe /v lahu sa nos viac prekrvy a pripuchne/ alebo je mozna aj alergia /roztoce, perie/..ale moze ist aj o suchy vzduch v spalni..skuste preplach nosa a antihistaminika..pokial sa to do 2 tyzdnov zlepsi az uplne upravi tak vynechajte a uvidite ako telo zareaguje /ak sa stav vrati tak je tam alergia
pokial sa to nebiude zlepsovat tak na ORL vylucit zvacsenie nosnej mandle
zvlhcovat vzduch pomoze..ale nie prilis zvlhcit..treba najst to optimum

bevab
16. nov 2011

Ahoj strapco13, hlasim sa opat, mala bola opat chora teraz "pre zmenu" ,alebo znova kaslala mala vsak na zaciatku zvysenu teplotu (to predtym nebolo) a silnu nadchu. Teraz je doma uz 2 tyzden a uz jej je dlho a pyta sa do skolky (predtym kazde rano plakavala ked sme isli). No nie toto som chcela. Stale kasle, sice uz nei tak casto a az tak silno, ale stale. Zajtra koncime s Unifloxom, ktory sme jej horko tazko davali do nosa. Okrem toho nedostala nic. Ja som jej davala C vitamin a Vincentku do nosa. Na ORL netvrdili, ze by mala tak velku nosnu mandlu. Co by som este mohla urobit, aby ten kasel odisiel ? dakujem pekne

pink_lady
16. nov 2011

@strapco13 ahoj, citala som v teme ze na sinusitidy je dobry nasivin sinus. odporucas ho aj dospelym? co je lepsie tabletky ci sirup? mam sinusitidu, dostala som ofloxin, dlhodobo beriem tafen novolizer, mozem to s tym kombinovat? myslim ten nasivin...diky 😉

saska.t
16. nov 2011

@strapco13 ahoj strapco, mam taku otazku vcera sme boli u Dr.kedze mala vysoke teploty a stazovala si na zasklby v usiach a zistil, ze mala ma zapal stredneho ucha, v tvojich clankoch som citala ze je to dosledok nepriechodnosti nosa-nosohltana, ale mala minimalne mesiac ziadnu nadchu nemala ale kaslala, kasel bol lieceny sirupom a presiel, mohla to dostat z toho? Dokonca pred tyzdnom sme boli na ORL vysetreni, kedze na 3-rocnej prehliadke ukazal pristroj ze mala zrejme nedostatocne pocuje na 1 usko, Dr jej usi vycistil od mazu a vyvratil teoriu, ze nepocuje, takze obidve usi su ok. Dostala ATB a po 1 davke bola uplne fit....a uz robi opät neplechu.

mata222
16. nov 2011

ahoj strapco, takze dnes sme boli u dr. s tym zblnkanim v nosteku..dr.kazala vysadit sinupret, nasadila 3xdenne fenistil kv.a striekat mar plus, po tyzdni by to malo prejst, maxim.po 10 dnoch..chcem sa spytat, ten fenistil je len na alergiu alebo aj na odpuch sliznice v nosteku..pozerala mu do hrdla, ale tvrdila, ze sa jej nezda, ze by mal zvacsenu nosnu mandlu, som sa jej na to pytala..je to mozne vidiet, len tak z hrdla? dakujem pekne.

strapco13
16. nov 2011

@bevab aky je ten kasel? kedy kasle? aj jej pozerali na nosnu mandlu: lebo pocas infektu sa nezvykbne velmi kontrolovat
kedze bol problem s nosom, dala by som fenistil..nech sa uvolni nos a tym padum prestane dychat ustami a hrdielko nebude take podrazdene
nadalej preplachy

strapco13
16. nov 2011

@pink_lady uprimne..preferujem viac sirup..obsahuje viac byliniek ako tabletky
mozes kombinovat..ale pokial nie si alergicka na niektore bylinky...kukni si zlozenie /nahod ADCC do googla a tam si klikni na lieky a dopln nazov/
na sinusiotidu..preplach, antihistaminika, nosne kvapky proti opuchu, nasivin sinus..pokila nemas teplotu tak sa nhrievaj, inhalacie