icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

strapco13
5. nov 2011

@cairka daj zatial na uzliny octanovku mast..stiahne to opuch

@halienka otrivin je proti opuchu-..len kazdemu zabera nieco ine..a ked je velmi velka nosna mandla tak nezabera nic ..skus nech spi tak v polosede-pololahu ..tak sa lepsie dycha trochu

strapco13
5. nov 2011

@halienka a skusali ste niekedy Livostin..lokalne antihistaminikum?

halienka
5. nov 2011

@strapco13 ďakujem, skúsim zajtra kúpiť nejaké iné, či by lepšie nezabrali 🙂

halienka
5. nov 2011

@strapco13 Nie neskúšali, u nás tento stav trvá len týždeň takto hrozne, predtým mala nádchu len koncom septembra a to jej prešlo za 3 dni, nebolo treba skoro nič. Potom mal 2 týždne na to ten zápal uška, vtedy dostala aj kvapky do nosa aj uška, ale vtedy ho nemala nejako moc upchatý, práve sa mi zdalo, že iba keď som jej kvapla, tak horšie dýchala. No a 2 týždne po vyliečení uška toto, totálne upchatie nošteka bez soplíka, soplík prišiel až 4 dni od začiatku upchatia, dovtedy nič len zlé dýchanie a to aj cez deň pri hre, proste furt, dychčí cez ústa, pije mi málo, lebo nedokáže pri tom dýchať nosom - pije ešte s cumľovej fľašky.

mimkaa10
6. nov 2011

@strapco13 ďaujem veľmi pekne 🙂

martina28p
6. nov 2011

@mimkaa10 ahoj,presne toto sme mali teraz aj my,taký nočný kašel nám teraz trval 2 týždne,každú noc sme boli hore,napínalo ho,aj plakal a strašne dusilo,dala som mu pod matrac deky,aby bol vo zvýšenej polohe,ale aj tak som ho nakoniec mala trošku na rukách,upokojil sa a zaspával mi na ramene,ale akonáhle som ho položila,tak začak kašlať,už som bola z toho vyčerpaná,teraz je to tretí týždeň,ale je to už lepšie,tiež sme nemaôi teplotu a cez deň sa zdal úplne v poriadku,dokt.sme navštívili 4x a len teraz naposledy mu brala krv,čo si myslím že mohla aj skôr,a dýchanie mal napodiv úplne čisté,ale som rada,že nemusel brať antibiotiká...tak vela šťastia a trpezlivosti,každý mi hovorí,že kašel sa leiči aj 4 týždne,tak vám prajem aby ste to zvládli 🙂

mimkaa10
6. nov 2011

@martina28p Jej, ďakujem za reakciu 😉 v noci to bolo relatívne v pohode, už sme tak nekašlali - tým, že sa vyvracal, tak dostal tie hlieny zo seba... aj Riško mal vyvýšený matrac, ale on je potvora a zásadne spí na strane, kde to vyvýšené nie je 😀
držím vám palce, aby ste boli rýchlo fit. Pre istotu s ním skočím zajtra k lekárke, aby ho popočúvala ... 🙂

martina21
6. nov 2011

dobry den,chcela by som tiez poradit,maly nastupil v marci do skolky asi zo dva krat bol na antibiotikach ale hlavny problem je ze ma odvtedy neustale sopliky,rano ako sa zobudi kycha "bubliny" bieleho hustejsieho soplika,cez den par krat vyfuka,a potom navecer zase viac soplika plus kychanie,takto je to mozno tyzden-dva potom pride akutnejsia faza kedy ma sopliky cely den,aj vnoci sa budi,to trva tak tyzden a potom zase ako som pisala na zaciatku,dokola,uz ani neviem kedy bol bez nadchy,solny sprej davame,je bez teplot,u doktorky som stym este nebola,nedavno som sa zamestnala,je to tazko len tak si vziat volno. Ta by mu aj tak len pchala atb,ked sa ku soplikom prida kasel nasadim sirup solmucol a za par dni je po kasli aj bez atb. Dalsi problem je zeasi po 10dnoch akutnej nadchy dnes rano vykychuje sopliky zelene plus stale kasle,minuly tyzden som davala solmucol,no nepomohlo,kasel,vlhky nezlepsuje sa.dakujem. A este sa stava ze krvaca z nosteka vzdy stej istej nosnej dierky,ked to zacne tak v noci z nicoho nic,potom este par dni sa krv spusti,i uz pri kychnuti alebo noci,potom dlhsie nic.

strapco13
6. nov 2011

@martina21 no to je bohuzila bezne pri nastupe do skolky..kym sa dieta aklimatizuje
skuste toaletu nosa /kuknite na moj clanok/...plus by som dala nieco na podporu imunity, antihistaminikum
pokial sa to nezlepsi tak by som sla na OR"L nech sa kuknu na nosnzú mandlu /pozrite sa tiez na clanok o nosnej manli v mojom fotoblogu/

maca_p
6. nov 2011

ahoj strapco, opät potrebujem poradit.
maly uziva aerius ako atopik a v piatok mu dr. tanuskova predpisala od bolesti ucha aj trifed na rhinitis acuta catharus tubotymmp. I. sin. som si myslela, ze to ma nieco nove od kaslu, ale az fcul som si to hodila do googla a to je to antihistaminikum. co teraz? 2 antihistaminika by zrejme nemal uzivat zaroven. 😲

strapco13
7. nov 2011

@maca_p kukni do mojho fotoblogu na clanok o zapale stredneho ucha
no 2 antihistaminika by nemal brat..ale niekedy sa atopikom vyssia davka zide...vravela si Dr Tanuskovej ze berie Aerius? Ako berie ten Aerius
niekedy je dobre pri akutnom stave vymenit jedno antihistaminikum za druhe

vlasa
autor
7. nov 2011

@strapco13 ahoj strapco,uz som davno nepytala radu,odkedy nam vybrali nosnu bol pokoj,az teraz,mali sme laryngu pred 10dnami a odvtedy je mala zahlienena,bud ma upchaty nos a huhne,alebo jej to beha v krku a zle sa jej rozprava ☹ nieje to moc,ale sa mi nepaci,nieje ok,zajtra mame kozne testy,spytam sa.aj mlieko sme vysadili,zatial nic.prosim o radu,co dalej,ci ist doki,ci netreba.dakujeeeeeeeeeem...

strapco13
7. nov 2011

@vlasa prepach, antihistaminika, kalciovy sirup
odbery krvny obraz, hepatalky, CRP ...nech sa vie ci treba alebo netreba ATB
huhnavy hlas..bud nosna mandla alebo infekcna mononukleoza

sorry za strucnost ale dnes nestiham 😅

katecameron
8. nov 2011

@strapco13 ja uz neviem co s tou mojou babuchou stale ju bolia tie usi aj ked podla krcnej je vsetko ok boli sme v stvrtok povedala ze tam nic nevidí hladela do usí mikroskopom ale dcera stale vraví ze ju bolia cíti to ako pichanie vyter z hrdla mala negatívny sole nema nekasle proste uplne nic len tie usiska pomoooooc co s nou

strapco13
8. nov 2011

@katecameron a vyzaruje niekam ta bolest? do zubov, k nosu, do cela?..lebo moze ist aj o prievan = zapal nervu..tam pomaha suche teplo a lieky proti bolesti
ale je mozne ze je to pdla toho ako sa jej uvolnuje a prevzdusnuje stredne uchu..teda ci sa jej upchava nos alebo nosohltan

siusinocka
9. nov 2011

naš malý sa pocikáva. čítala som niekde že na to vraj pomôže vybratie mandlí. myslíte že je to pravda?

katecameron
10. nov 2011

@strapco13 tak pytala som sa dcery a ona mi vraví ze ano mala pocit ze ju z toho ucha bolia aj zuby tak neviem ale zuby nema skazene inak a keby mala zapal toho nervu tak je mozne ze tak dlho by ju to bolelo? ved uz je to viac ako mesiac

chruminka
10. nov 2011

@strapco13 ahoj mam otazocku za kamosku ma dve deti 4 a 2 roky. 4 rocna "chodi" do skolky pisem v uvodzovkach lebo tento sk. rok tam skor nie je ako je.
Obe deti totis uz vyse mesiaca stale kaslu.....uz dobrali aj ATB a stale....urobili im odber a vyter a zistili ze ten mladcsi 2 rocny ma skolkarskeho bacila (nazov neviem) a poslali ich do BA na kramare na ORL lebo u nas je ORL dr. dlhodobo chora.
Ale tam len mavli roukou nad bacilom a ze z ich hladiska je vsetko ok.
Teraz nevie co am robit.Co doporucujes?
Lebo nasa pediatricka je taka cudna podla mna ked si deti liecime doma (podla tvojich rad) skor su zdrave ako ked ideme ku nej 😖
Dik

katecameron
10. nov 2011

@chruminka zmen pediatra ked je c udna

chruminka
10. nov 2011

@katecameron vies u nas si moc s pediatrickami nepomozes su to 3 a vsetky na jedno kopyto a do BA s dvoma detmi bez auta ked budu chore---co ja viem...

katecameron
10. nov 2011

@chruminka tak to je pruser my inak dochadzame 20km lebo u nas jhe len 1pediatricka a tiez cudna ale my mame auto dokonca ja mam vodicak takze niej problem skor financna zataz

monalisatko
10. nov 2011

@strapco13 ahoj. Dávno som tu nebola. Chcela by som ťa poprosiť o vysvetlenie, že čo znamená, že výter z hrdla ukázal masívneho stafilokoka. Proste z čoho to môže byť, aká je liečba a či treba nejaký kontrolný výter.
Ďakujem

domeli
10. nov 2011

@strapco13, dcérka (18 m) mala žltozelené sople od piatka. V utorok nám Dr. naordinovala Pamycon kvapky (3týždne dozadu sme mali Ambrobene, nakoľko jej nádcha neutíchala 11 dní, ale vtedy boli sople číre, len ich bolo ťažké vytiahnuť). Berie ich teda 2 dni, ale mám pocit, ako keby sa jej to zhoršovalo - nevie po nich predýchnuť, musím potom kvapnúť neskôr Nasivin alebo Physiomer, lebo inak nevie "vydržať spať" (popoludní aj večer), rozkašľala sa, dávi ju na zvracanie (aj zvracala 1x), sťažuje sa na bolesť hlavy, zhoršil sa nám rapídne spánok (ona je inak pokojné bábo, prespí zvyčajne celú noc, ak nerátam 2-3 dojčenia), je veľmi nekľudná. Dnes už má aj zvýšenú teplotu (37,6 pod pazuškou).
Je možné, že je precitlivelá-alergická na niektorú zložku Pamyconu? Resp. na akom princípe tie kvapky fungujú?
Ja beriem bioparox (tiež 2 dni) - môže to mať súvis? Už som musela niečo brať, lebo domáce recepty nezaberajú (3. mesiac - 3. bolesť hrdla)
Čo robiť? Dnes som Pamycon teraz ráno nedala, iba sme odsali noštek. Dr. ma nedvíha, výsledky výteru najskôr zajtra alebo až pondelok.
Ďakujem.

strapco13
10. nov 2011

@domeli skus najprv prepach, pockat, potom nasivin pockat 5 min a potom odsat a potom pamycon a uz neodsat
ked nedas pamycon tak vtedy mozes po odsati nakvapkat svoje mliecko
pamycon nos neuvolni..to je cisto ATB
pridala by som Fenistil, nech sa nos uvolni, ak su sople velmi huste tak sinupret

strapco13
10. nov 2011

ostatnym vecer..deti uz su hore 😉

domeli
10. nov 2011

@strapco13 dík. Tel. mi medzitým Dr. a pridala ambrobene a tiež mám začať dávať Spiropent a ak neklesne horúčka, ktorá medzi tým vyskočila (38.0), tak máme ísť zajtra na CRP...
Preplachy robíme, aj odsávame. Fenistil dávame stále, keď máme také problémy, ale sople čisté. Teraz nekázala, ale hneď pamycon... Sople - ani riedke, ani husté - neviem posúdiť. Netečú jej ako inokedy.
Skúsiš teda zareagovať aj po tejto naordinovanej zmene? Pravdu povediac, mám z našej Dr. zmiešané pocity.

strapco13
10. nov 2011

@domeli ambrobene moze byt..vtedy nedavaj sinupret..by boli privela riedkych hlienov
spiropent je na uvolnenie prieduskiek ...mate problem s dychanim?

strapco13
10. nov 2011

@siusinocka je to pravda..kukni do mojho fotoblogu na clanok o nosnej mandli..je to tam rozpisane

strapco13
10. nov 2011

@monalisatko stafylokok je betny bacil..je velka premorenost..pokial nema nejake akutne tazdkosti tak sa nepreliecuje..ak su tazkosti tak podla citlivosti treba..stafylokok je odolny bacil, nie vsetky ATB su nan ucinne, je dost rezistentny
@chruminka skolkarsky bacil..asi Moraxella ...preliecit on robi prave dlhtrvajuce kasle...vela pediatrov ho nechce liecit ☹
a kedze su casto chore, treba aj nosnu mandlu skontrolovat
cize klasika..preplach, nosne kvapky odsat lokalne ATB, potom uz neodsat, Vit C, nieco na podporu imunity a vylucit nosnu mandlu ..u starsej uz aj krcne mandle skontrolovat vyterom u ORL

domeli
10. nov 2011

@strapco13 s tým dýchaním: no mali sme problém iba s upchatým nosom do včera, ale keď som jej to odsala, dala kvapku nasivinu, pekne mi vyspinkala aj celú noc a potom ráno zas sme odsali. No odvčera, čo som jej začala dávať ten pamycon, tak chrčí, nemôže predýchnuť, kým jej za tým nedám nasivin, zlostí sa, ako keby jej na tých prieduškách pískalo, ale keď sme ju popočúvali (aj fonendoskopom), tak to bolo čisté. Dr. mi dala ten Spropent spolu s Pamyconom v utorok, že keď sa to zhorší, mám jej to začať dávať, že jej to uľahčí dýchanie. Ale ja to nejako nevdiím na to, že by bol nutný. Len ma desí to chrčanie v nose.