icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

sylvia78
11. dec 2011

@strapco13
Mila strapco, ani neviem, kde by som mala zacat ale asi tam ze moc pekne ta prosim o radu. Precitala som si vsetky tri tvoje clanky. Problem sa tyka mojho 14 mesacneho syna. 1. novembra sme nastupili do jasliciek /sice mi to nebolo po voly ale kvoli financiam sme museli, no ale to sem aj tak nepatri/ boli sme tam 1 den 2 hodky, 2 den doobeda, 3 den tiez doobeda a stvrty den sme stavili na pohotovosti, kvoli vysokym horuckam a nevedeli sme ich stahnut. Vtedy sme mali CRP 44, tam nas poslali na ORL aby dr. pozrela mandle nosne ci nie su enormne zvacsene aj napriek tomu ze mal sopliky, tam nas samozrejme odbili, do nosa ani nekukla a v usku zistila zapal. Tak sme dostali ATB Augmentin a dalsie 2 kontroli na ORL a bolo dobre. Sopliky skoncili s Nasivin a otrivin ale kasel uz mokry nie a nie ustupit, ani stodal, ani sinupred ani stoptusin nezabral. Nakoniec nas po troch tyzdnoch doma dr poslala do jasiel lebo priedusky ciste mal len kasel a chrchlal inak nic, vraj kolektiv pomoze prejavit sa chorobe ak by bola lebo aj vyter z nosteka bol neg. Tak po troch tyzdnoch sme isli do jasiel, tam mi pani ucitelky povedali ze maly ani len nezakaslal a aj chrchlanie za 3 dni preslo. Potom prisiel vikend a prisli sopliky, len priehladne, tak sme spravili preplachy tak ako pises vo svojom clanku, tak ma to ucila aj nasa pedoatricka a v pondelok poobede sme sa v jasliach zobudili s 38,5, Tak lieky a cakali sme co bude, nakolko som ani nevedela ze z coho /mame iba 4 zubky ale tlacia sa asi 6ks naraz/ tak som si myslela ze to bude ono. No v utorok v noci sme mali 39,5 tak rano pekne k pani doktorke, sopliky stale biele az priehladne preplachy robene a nasivin. U dr CRP 77 dostali sme ATB a vraj usko ma tak spuchnute ze do neho nevidi. Tak sme zas na ATB a Trifed a Nasivin a na preplach pouzivam Libenar a Sterimar a potom Nasivin, sopliky biele a do uska nam este kazala Burov alkohol a ak bude kaslat tak Stodal co sme vcera aj zacali a zas chrchlanie obcas dycha ustami obcas nostekom a este aj stupliky robime do uska, aj ked stale vypadnu, vraj aspon po kvapkach mu mam zapchat. Bojim sa co bude, on mi este nevie poveda co ho boli, je to moje prve dietatko a aj posledne nakolko viac nesmiem mat tak mam velky strach o neho. Prosim porad co mam robit ako mu pomoct. A moze mat prievan s tym nieco spolocne? Ci nemali v jasliach prievan. Alebo my mame stare okna este take s vetrackami nad oknom a aj ked je zavrete aj tak citit jemny prievan. No musim povedat, ze za rok sme boli iba raz chorucky aj to mal zapal usi /ked mal styri mesiace/ no odvtedy nic iba tak hnacky cez leto a zapaleny pipik, inak nic. Velmi pekne ta prosim ak by si mala cas tak mi prosim ta pomoz, samozrejme ako sa takto cez pismenka da. Bojim sa o jeho sluch, este moc ani nerozprava a to co som sa u Teba docitala ma trochu vyplasilo. Dakujem moc moc moc .....pekne. Sylvia Samko

lenka_da
11. dec 2011

@strapco13 Ahoj, velmi ocenujem, ze si popri detoch najdes cas na takuto pracu, verim tomu, ze na ukor domacnosti, za co som ti velmi vdacna. Skoda, ze nie si v Banskej Bystrici, rada by som k tebe chodila (aj ked najradsej by som vobec nechodila k ziadnemu lekarovi, jasne 😉 ) Mala by som otazocku, kedze si aj laktacna poradkyna: casto ma pobolieva hrdlo, citala som, ze odporucas aj Tantum verde, mozem ho pouzivat dlhodobo? A este - mam nizky tlak, v tej suvislosti + pocasie mavam velmi caste migreny, ktore analgetika mozem pouzivat? Kym som nedojcila, bola som zvyknuta na ibalgin 400, v porodnici mi povedali, ze nie, ze maximalne tak medipyrin ale 1 tabletka mi je malo... a aky odstup od uzitia tbl/resp. tantum verde/alebo vobec akychkolvek liekov a dojcenia musim dodrzat? Dojcim uz len cez obed a celu noc 😉 .Dakujem mockrat, si neskutocne zlata, zelam vsetko dobre, lenka

katecameron
12. dec 2011

@strapco13 ahoj tak dnes sme boli na krv zatial viem len ze ma sedimentaciu 5 cize dr.povedala ze je nízka tak som zvedava na vysledky

laurita6
12. dec 2011

strapco13 dobry den chcela by som sa spytat:moj syn ma 8rokov dost casto mama az taky dusivy kasel a zvykol byt aj casto doma teraz bol dva tyzdne doma minuly tyzden mu brali krv a vraj ma vsetky hodnoty vysokea este mu robili vyter z hrdla a vraj ma stredne masivneho streptokoka chcela by som sa spytat co to presne znamena a ci je to vazne dakujem pekne za odpoved Monika

strapco13
12. dec 2011

@katecameron hej ako som pisala chlamydie a mykoplazmy nezf´dvihaju CRP az tak velmi ako klasicke bakterie, cize CRP 44 pri nich moze byt..treba ich vylucit z krvi, oni sa nedaju zistit vyterom, lebo ziju v bunkach, nie na povrchu

strapco13
12. dec 2011

@adka12 pri takto dlho trvajucom kasli su na mieste uz vyteri úaj skor/, odbery na plucne chlamydie a mykoplazmy..ale ak je velka nosna mandla tak ten kasel moze byt z nej /kukni na moj clanok o nosnej mandli/..pokila akutne neiochorie tak moze ist s kaslom na operaciu.
teraz tie bolesti bruska...krvny obraz, hepatalky sono bruska
ako sa mate dnes?

strapco13
12. dec 2011

@mufin ako netreba ist hned k dr..staci zo zaciatku domaca liecba...vyplachy ust repikom, ale pit take tie bylinkove caje na prechladnutie, nieco na podporu imunity /imunoglukan, vit C, echinacea a pod/, aj je teplota tak nieco na nu..na sopliky..kukni moj clanok o toalete nosa
pokila sa ale nema lepsie po 2 dnoch tak k lekarovi alebo ked sa stav zhorsuje rychlo ..potom ale krvny obraz CRP, hepatalky, vyter a podla vysledkov ATB..nie naslepo
kedze byva opakovvane chory..treba ist aj na ORL ci nahodou nie je zvacena nosna mandla

mufin
12. dec 2011

@strapco13 Dakujem velmi pekne, pre istotu sme sli dnes rano, je bez ATB, nasa dr da az na zakladde CRP ATB, ale ani nerobila, ze je to podla nej virusove. Takze len to co som mu naordinovala ja - Triffed, Ventoli, trochu mu chrci pri vydychu, nic hrozne. Davam aj vitamin C v prasku do vody, martankov... Dr. mi dnes odporucila ze radsej nech si ho necham doma, ked teraz je take obdbobie,ze v MS hned ochorie. SOm zatial nezamestnana, ale nechcem ho nechavat doma, potom ked pojdem do prace od aprila, tak zas cele zvykanie na MS odznovu, a takto sa mu aspon imunita vycvici.... Aspon dufam ze si dobre myslim... A dakujem este raz za radu a ochotu

strapco13
12. dec 2011

@sylvia78 nosne mandle sa v stave akutnej choroby nekontroluju..vtedy mozu byt zvacsene ale to ci ich treba operacne zmensit sa kontroluje ked je deta aspon 2 tyzdne po chorobe, po ATB
inak sa lievi zapal zviúkovodu a inak zapal stredneho ucha
to ze pediater videl opuch v uchu..to asi zapal vonkajsieho ucha /aj ked nie vsetci pediatri vedia ucho dobre zdiagnostikovat/..tam treba nieco na bolest a pridala by som skor Otobacid N /na predpis/ ten ma zlozku proti bolesti ..ale pokial boli ucho a pediater tam nieco vidi, mal vas poslat na kontrolu na ORL
ale skor by som povedala kedze boli sopliky ze je zapal stredneho ucha..tam treba nosne kvapky s polohovanim hlavy..to je v tom clanku, antihistaminika a preplach nosa
prievan..je ludovy nazpov pre zapl tvaroveho nervu..ten nezvykne ist s teplotami ale zas deti mozu na bolest reagovat teplotou..ale nie az takou velkou
skor si myslim, ze sa jedna o zapal stredneho ucha..cize ak sa nemate lepsie..tal zajtra na ORL..moze aj bez vymenneho listku
po prelieceni, ked bude relativny klud a aspon 2 tyzdne po dobrati liekov, hlavne ATB, vtedy trvart na skontrolovani nosnej mandle

strapco13
12. dec 2011

@mufin hej malolokedy je bakterialny zapal hrdla bez povlakov na mandli...som rada, ze uz sa nedavaju ATB len tak 🙂

strapco13
12. dec 2011

@lenka_da ono tantum verde je na akutny stav..ak ta dlho ponbolieva hrdlo, treba prist na pricinu bolesti a tu liecit
kedze mavas bolesti hlavy...kde boli hlava v akom mieste..pod ocomi, v cele, koren nosa, inde?
ako dychas nosom? nie je upchaty?..pri dychani nosom sa hrdlo vysusi a to potommozes pocitovat ako skrabanie ci pobolievanie
pri dojceni mozes aj ibalgin
nemusis menit rezim dojcenia ani pri tantum verde ani pri medypyrine ci ibalgine

strapco13
12. dec 2011

@laurita6 no streptokoka treba preliecit...neviem este ake vysledky mu robili, teda co vsetko ma zvysene
ale po prelieceni skontrolovat nosnu mandlu, vyter z hrdla, ASLO, LATEX, CRP, sedimentaciu
je mozne ze ma zvacsenu nosnu mandlu a chronicky zapal krcnych mandli..ak sa to potvrdi tak potom operacne riesenie
dovtedy na nosnu mandlu..preplach nosa /kukni moj clanok/, antihistaminika a do nosa bud lokalne antihistaminikuma lebo kortikoid lokalny ..aspon mesiac..ak bude zlepsenie tak pokracovat dalej ak sa to nezlepsi, tak to uz nezaberie

sylvia78
12. dec 2011

@strapco13 Dakuje Ti velmi velmi pekne, urcite na tom budem trvat, len dufam, ze uz budeme v poriadku ked nam dala take silne ATB Suprax, vies velmi sa o neho bojim, mozno ani to nie je dobre ale inak neprehanam ani obliekanie aj otuzujeme ani byt nemame moc prehrievany. Mozno by som sa kazdu chorobu pozerala trochu inak ak by som ja nemala rakovinu krvi.
@strapco13 prosim ta este jednu vec by som sa chcela opytat uz mesiac berieme Imunoglukan, nevies nahodou poradit ci nie je nieco lepsie? Alebo ta hliva ustricovita alebo kolostrum, nakolko kojeny nebol lebo ma hned nastavili na lieky. Este raz dakujeme

strapco13
12. dec 2011

@sylvia78 imunoglukan je vyborny, rovnako Vit C, echinacea, na predpis je tiez vela pripravkou..ono kazdemu zabera nieco ine..podla toho ake ma chorobyake bakterie boli vo vyteroch a pod..ale netreba to ani s pripravkami na imunitu prehanat..aby telo nezlenivelo a nespoliehalo sa len na pomoc zvonka
je mi luto, ze mas taku chorobu 😔 a drzim palce nech nad nou vyhras

sylvia78
12. dec 2011

@strapco13
Dakujem velmi pekne, ja nad nou vyhravam a teraz uz duplom ze mam mojho maleho anjelika. Veru to sa aj snazim aby sme ho nedavkovali liekmi ale ten IMUNOGLUKAN mi radila dr kedze vedela ze ideme do jasiel. Toho mi je najviac luto ze som ho musela dat, no ale hm... peniazky nam stacili akurat tak na ucty a kde su veci potrebne pre kre krpca. Este raz dakujem moc pekne. ufam ze nebude vadit ak s nim pojdem az v stredu lebo zajtra idem ja na kontrolu krvi. Dakujem moc moc pekne a moc Ta obdivujem, ze takto stihas este aj pomahat nam inym maminkam ked veru mas toho aj ty doma dot povinnosti. Dakuejm

strapco13
12. dec 2011

@sylvia78 to je super..drz sa 🙂
pokila sa ma laly dobre, je kludny..tak pokracuj v liecbe a staci kontrola v stredu..ved keby sa tav zhorsil, tak by si to zistila a utŕcite sla skor
no nie vtzdy stiham odpovedat v ten den...snazim sa aspon na tie najakutnejsie veci co najskor.

sylvia78
12. dec 2011

@strapco13 no lepsie to urcite je, uz zas vystrajame cez den, len v noci sa stale prehadzujeme a to hodne, no a vecer som uz po vyplachu neodsala nic. Takze je to podla mna lepsie. Aj vysoke teploty uz ustupili, ale stale mame tak poobede a navecer 37,3 az 37,7 , ale uz to nie je 39. Dakuejm moc pekne

strapco13
12. dec 2011

@sylvia78 treba osetrit nosim, polohovat hlavicku s tymi nosnymi kvapkami..tak sa uvolni aj nos a aj uska a bude sa lepsie spinkat, lebo aj bolesti aj teplota ustupia

sylvia78
12. dec 2011

@strapco13 kvapky mame Nasivin detsky, polohujem tym klinovym vankusikom, ved prave to ze uz neviem co ine urobit alebo co robim zle. N o snad sa podari dojst na koren.

strapco13
12. dec 2011

@sylvia78 to ze pretrvavaju tepoloty neznamena ze robis nieco zle..len proste je choroba odolnejsia..uvidis v stredu co povie ORL na uska a potom sa kludne ozvi..ak by si potrebovala aj skor..ale verim, ze nebude potrebne a ze bude uz lepsie

sylvia78
12. dec 2011

@strapco13 Dakujem moc pekne, si fakt jeden anjelik na zemi medzi nami. Dakujem

lenka_da
13. dec 2011

@strapco13 Dakujem moc, ukludnila si ma. Aspon viem, ze sa nemusim trapit a mozem vziat aj ibalgin. Zelam vsetko dobre, lenka

jenny2009
13. dec 2011

@strapco13 ahoj
urcite si nepamatas je nas tu vela ale neva aj tak ta pozdravujem a chcem povedat ze mandle sme dali vybrat nosne teda, je to lepsie len tlak je stale -225, a -49 tu je ale slaba krivka skoro ziadna, daju sa tie uska niekedy do poriadku alebo nie. nemali by mu zmerat ci pocuje maly mal v septembri 3 roky zle rozprava sice uz zacal ale je to dost nejasne, neviem cito nema s tym suvis.
a mam dojem ze to kvazi nachladenie je tu stale, na alergologii mu vysla len intolerancia laktozy ale vraj aj ta to moze navodzovat -nadchu.
co ty ako odbornik?
dakujem .

strapco13
13. dec 2011

@jenny2009 mal v celkove alebo v lokalke tie mandle vyberane?
skusk postupovat podla mojho claku o zapale stredne ho ucha..to upchatie eustachovej trubice..preplachy, nosne kvapky s polohovanim hlavy, antihistaminika

laurita6
13. dec 2011

@strapco13 dakujem pekne dam vediet spytam sa presne doktorky na vysledky co presne skumali ale dnes nam naordinovala Penbene nakolko moj syncek neda do ust tabletku ta sme museli dostat sirup ale najhorsie je to ze mam pocit ze to ma aj mensia dcerka aj jej dnes robili vyter z hrdla tak dufam bude vsetko ok pekny den

jenny2009
13. dec 2011

@strapco13 ano v celkovej nastastie, bolo to v a\uguste teraz, nechrape to je super, tie vyplachy to asi musi mudr urobit zatial nam to nenavrhla, ok tak stale nosne kvapky myslis ze je to nebezpecne co sa tyka sluchu ako takeho?
vdaka

]

adka12
13. dec 2011

@strapco13 tak dnes ani včera sa už na bruško nesťažovala, ale kašel je strašný stále. vo štvrtok ideme na predoperačné vyšetrenie k obvodnej, tak jej poviem, nech je vezme aj výter a krv na tie chlamýdie. To stačí z prsta alebo do skúmavky?

moonlightka
13. dec 2011

ahoj @strapco13 viem ze tu pomahas najma detickam ale mozno pomozes aj mne. Mam problem s neustalym kaslom, je suchy a mam pocit ze mam suche cele priedusky. Okrem toho vzdy ked mam tento dusivy kasel mavam za usami cudny pocit, neviem ci uzliny alebo co. Okrem toho, to, co ma vtedy drazdi najviac je tlak v uchu, momentalne v lavom, ale strieda sa to. Ten tlak sa meni, je to bud taky pocit akoby tam nieco v tom uchu bolo, alebo ma to trosku svrbi...tieto pocity su striedave. Asi sa to bolestou nazvat neda. Najvacsi problem mam vsak s tym, ze nad koncom jazyka (vo vnutri v ustach...teda smerom dovnutra...🙂 konktretne v tej casti hore na podnebi smerom hore k nosu citim neskutocne sucho ...akoby som tam nemala ziadnu sliznicu.To je hrozne neprijemne.Stale tak pre seba kaslem, stylom akoze hmm, hmm,hmm...akoby som si tym chcela to vlhko v tom mieste vyrobit....ale nejde to. Vtedy mi reaguje aj to ucho.Nos mam sice prazdny, teda sople nemam, ale tiez je skor suchy. Neviem co s tym, mavam to dost casto, je to neprijemne. Ani spreje do nosa nepomahaju zvhcit to miesto. Raz som mala sanorin to mi trochu ulavilo aspon v tych usiach, ked som si ho dala a zapchala nos a pukla mi v usiach. Ale suchost toho miesta pod nosom to nezmenilo. Najhorsie je, ze ked dycham nosom, to miesto nad jazykom pri dychani mam tak suche, ze ked dychnem silnejsie, kaslem okamzite pretoze vdychnuty vzduch mi to miesto vysusi a podrazdi. Nevedela by si ma prosim aspon nasmerovat co by mohol byt problem? Absolvovala som uz aj alergo, aj spirometriu atd, no nikde mi nic nezistili. Som z toho niekedy uz taka vysilena a aj nervozna. Dakujem za radu.

strapco13
13. dec 2011

@jenny2009 preplachnut mozes doma..klasicky solnym roztokom, nosne kvapky proti opuchu maximalne 7 dni
inak ak mate taketo krivky..mozno mali pocas operacie zaviest drenazne rurky do ucha, nech obsah vytecie

strapco13
13. dec 2011

@adka12 tie sa beru do skumavky