icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

matax
18. dec 2011

@strapco13 ahoj, prosím o radu, mojmu synovi (4,5 ročný) diagnostikovala orl lekárka uzlíky na hlasivkách. Asi tri týždne má dysfoniu..chrápe uz dlhsie...Čo sa s tým dá robit? dr. spomínala len šetriť hlas, ale to sa nedá, malý stále rozpráva a huka a spieva si, tak po svojom si spieva 😀 , Upozorňujem ho, no nejde to.... nie je v kolektíve, kde by sa musel snažiť prekričať deti.. Lekárka ešte hovorila o cvičeniach na uvoľnenie hlasiviek, ale vraj je na to este malý, ze by nerozumel, nespolupracoval.. Hľadala som možnú liečbu a nasla som aj operačne riešenie laserom, ale to sa mi zdá drasticke, je ešte malý.. Možu sa uzliky "stratiť" ? ... poradiš mi niečo, prosím? ďakujem 🙂

matax
18. dec 2011

@strapco13 ešte sa spýtam na kvapky Garasone..dr ich dala synovi, čítam na nich, ze su očne/ušne a nesmu sa per os.. Na nete som nasla, ze sa ordinuju aj do nosa, ale to len na forach
Nie je iný liek s ucinkom atb a hcn, co je aj do nošteka? teda, ked som kukla zlozenie, ze obsahuje kortikoid, ani sa mi to nechcelo mu kvapkat 😢 Ďakujem

janna151
18. dec 2011

@strapco13 DAKUJEEEEEM 😀 😀 😀

kvietocek7
18. dec 2011

@benne dakujem 🙂

pepa1
19. dec 2011

@strapco13 ahoj, moj syn 17 mesacny zacal v sobotu pokasliavat,nadcha,sopliky,celu nedelu kychal, teplota 37,3, nasadila som mu mucoplant-skorocelovy sirup,ale neviem ci som sa trafila. Ako tak sa to zlepsilo,ale aj tak sem tam zakasle a ma sople. Nemala som mu radsej dat sinupret alebo kalobu? Aky je tam rozdiel medzi mucoplantom,sinupretom a kalobou? Inak odsat nos si syn nenecha,zacne zurit a plakat a ma este viac sopla. Moze dostat z toho zapal stredneho ucha? dakujem

bevab
19. dec 2011

Ahoj strapco13, uz som tu zas. Mala stale este neprestala kaslat a sopel je uz zasa spat. Kedze sa to taha lekar jej dal opat Rovamycine na 16 dni. Predtym sme boli uz u alergologa vysledky testov negativne aj napriek tomu dala Zyrtec kvapky a tablety Montelukast. Cakame este na vysledky z testov na celiakiu a nieco z mlieka. Zatial nevidim zlepsenie skor kasle viac. Dnes dokonca zvracala a bolo tam plno hlienov. Do nosa sme zacali davat Qyxx kedze podla pediatra Vincentka je vraj slaba. Odsavat sa jej neda. Od augusta davam C vit a Imunoglukan. Jaj a vraj ma cervene usi zasa co sa jej ta pozeral tym kukatkom, takze opat Burrow kvapky. Robil jej a odber krvi teraz naposledy a bola tam mykoplazma, ale len hranicna tak neviem ci to moze mat nejaky efekt. Ja som pred 2 tyzdnami dobrala 3tyzdnove antibiotika na mykoplazmu a je my fajn. Naozaj uz neviem co robit zda sa mi, ze kazdy lekar len skusa a nevie co malej realne je. Tie tablety Montelukast su na astmu, ale kedze podla testov nema nic, neviem preco to ma brat. Pediater mi na to povedal, ze testy sice moze byt negativne, ale klinika ina tak sa tomu nerozumiem. Nechcem malej ublizovat, uz sama ma vsetkeho dost. Neviem co uz dalej robit. Dakujem :(

ada11
20. dec 2011

@strapco13 ďakujem za rady, bolo to už pár dní dodzadu, ale nemala som čas na net 😉 len takú otázočku mimo ORL, staršej dcére vyšli pozitívne IgM na mykoplazmy pneumoniae. Asi ich treba preliečiť, však ? no momentálne nemá nejaké problímy, mala ich aj pred rokom, vtedy bola preliečná tromi sériami Sumammedu.

strapco13
20. dec 2011

@matax garasone sa moze kludne aj do nosa..nemusis sa bat ..ono aj pri aplikacii do oci sa nieco cez slzne kanaliky do nosa dostane ..kvoli comu ich vlastne beriete?

na hlasivky je dobry hlasovy klud /no ale vysvetli to malemu dietku, ze 😅 , dobre je calcium
kedze chrape...su hlasivky namahane a vysusovane aj v spanku ked je ticho..treba vyriesit chrapanie..nosnu mandlu nema zvacsenu?
tie uzliky nasla ORL ?

strapco13
20. dec 2011

@pepa1 rozdiel je v zlozeni mukoplant je skorocela mata, kaloba je pelargonia a sinupret je mix byliniek.
Sinupret je na rozpustanie hlienov, Mukoplant spomaluje tvorbu hlienov a ulahcuje vykasliavanie, Kaloba zlepsuje vykasliavanie..sinupret mozes kombinovat s kalobou
no nos treba uvolnit..pozri moj clanok o toalte nosa a o zapale stredneho ucha

strapco13
20. dec 2011

@ada11 IgM su protilatky akutnej fazy zapalu, cize treba preliecit ..a daj skontrolovat aj ostatnym clenom rodiny, ci ju nemaju tiez

strapco13
20. dec 2011

@bevab astma sa testuje inak ako koznymi testami
mala vykucenu zvacenu nosnu mandlu? vyter z nisa a z hrdla na ORL?
Zapal stredneho ucha sa riesi inak ako Burrovym kvapkami..kukni moj clanok
kedze je takto casto chora..jjednak nosnu mandlu vylucit a skus vynechat mlieko a mliecne vyrobky..tie dost niekedy zahlienuju.. to cakate vysledky este..teraz som si ruiadne precitala, ze nielen celiakiu
kedze kasle dlho..mala RTG pluc? /nechce sa mi to spatne hladat o com sme sa presne bavili/

matax
20. dec 2011

@strapco13 ahoj, moc dakujem za odpovede 😉 Boli sme na ORL vyšetreni pre dysfoniu (mne sa zdalo, ze je zachrípnuty a zahunhaný) . Calciový sirup uz máme dlhsie, dakujem ti, aj ORL lekárka odporucila, ten som ti zabudla napisat, dala aj Zodac...
Pozrela mu hlasivky, zistila, ze má uzlíky... vraj pomoze mozno logopedia, ale ze neskor, ze by nespolupracoval, má 4,5 roka, podla mna by aj spolupracoval, ale mozno by to nevedel...
Hlasový klud, ten sa u neho nedá, ja sa snazim ho tlmit, ako pišeš, nedá sa 😉 ...Hovorila som o chrápaní, dr. kukla aj do nosteka a ze da mu ATB kvapky, ze má hnis nález... ale soplík von nejde, ani po preplachu physiomerom nesrmka zafarbene.. O mandliach nic nehovorila, ani nepisla, ja som mala davno podozrenie, ze má zvacsené, ked chrápava, ale chrápe vacsinou pri nádche... Ja sa bojim hlavne, ci sa to nezhorsi, ak nieco neurobime.. krotím ho , no on stále rozpráva, pospevuje...
A chrápanie , teraz nechrápe, neviem, ci je to tým zodacom, alebo ze sme preliecili nostek garasone..
Máva od dvoch rokov herpesy, ideme v januari na alergologiu
Takze teraz ma u neho trápia tie uzliky na hlasivkách.. zhrnujem to, nech to nehladas:D liecbu má calcium, zodac, teraz dávam pikovit este .... (biogaia dávam casto, teraz nie) Tá liecba na logopedii býva uspesná? dakujem moc 🙂

danielaviki
21. dec 2011

@strapco13 ahoj, prosim ta aky mas nazor na kvapky otrivin pre deti, my ich pouzivame, posobia tiez na odpuch sliznice? lebo mam pocit ze nam bezne nasivin ,olynt nepomahaju...ja s manzelom na otrivin pre dospelych nedame dopustit, vzdy perfektne zaberu....maly ma skoro 2 tyzdne sopliky, nic ine mu nie je, pouzivame morsku sol sterimar a otrivin , odsavat skoro nic nejde , ale casto vidim ze nevie dobre dychat....suchy vzduch podla mna v byte nemame,mozem mu este niecim pomoct, raz nam dr. pri chorobe predpisal aj fenistil kvapky...dakujem

mariana0915
21. dec 2011

ahoj 🙂 idem si ktebe po radu ☹ takže KArin bola nachaldena aj mala zvyšenu teplotu tak na poho.nam dali atb sumamed forte aj solovan ,nakolko teraz nemože dychať na nos a všetko jej to stieklo na priedušky aj je trochu zachripnuta ,kašle☹ do nosa mi odporučili otrivin pre deti ,ale kvapkam jej ho iba 2x denen nakolko je nanom pisane že iba každe 8-10h. mam jej kupiť niečo ine alebo staci otrivin ,lebo plny nos ma aj ked jej nakvapkam par min dobre a potom zas a ked jej odsavam tak skoro nič jej nejde nasadila som jej aj kv sinupret len neviem či to všetko sa mmože tak kombinova atb sumammed aj solovan aj sinupret može?????????a k tomu ešte aj otrivin do nosteka 🙂
ešte ti napisem či robim sparvne odsavanie nakvapkam jej par kvapiek libenara a nato odsajem po minute a ked jej odsajem tak dam otrivin 🙂 sparvne či nesparvne??????

slamienka
21. dec 2011

Ahoj, chcela by som Ta tiez poprosit o radu. Syncek 2,5 rocny ma uz asi 2 tyzdne upchaty nos, striekala som mu vincentku do nosa a na noc davala Olynth, a este uzival Sinupret, ale nakoniec sa to zhorsilo a zacal v noci velmi kaslat, az zvracal. Sopliky mu z nosa nevytekaju ziadne, smrkat nechce ani za nic a ja mu neodsavam, lebo sa mi zda, ze tie sopliky ma vzadu. Boli sme u pana doktora a ten mu predpisal sirupy Erdomed, Ventolin. Uz ich uzivame 6. den a syncek stale kasle este aj cez den a poriadne. Povedal, ze ak sa to nezlepsi, mame si prist po antibiotika...Neviem, ako mu mam pomoct. Zacala som ho aj naparovat nad rumancekom, papat cesnak...Ale stale kasle a chrapci. Antibiotika sme mali predpisane v septembri, lebo mal anginu. Porad mi, prosim Ta, ako mam dalej postupovat, aby sme sa nejako z toho kasla a nadchy dostali... Teplotu mi maly nema. Velmi pekne dakujem

slamienka
21. dec 2011

@strapco13 dakujem vopred za pomoc

bevab
21. dec 2011

@strapco13 dakujem no na tu nosnu mandlu hovoril, ze nie velka ked sme tam boli par mesiacov dozady, vytery sa ziadne nebrali. Bral jej, ale pediater a mala tam zlateho stafylokoka, toho ma uz od jari :( mlieko vynechavame stale , ale sem tam davam lebo je este mala a kalcium potrebuje Alergologicka hovorila, ze nam vysledky prijdu postou.RTG pluc nikto nerobil. Momentalne ma opat nejaku virozu, lebo ma opat silnu nadchu a dnes mala 37,8 teplotu, no a kasel ma stale. Ako sa da docielit, aby som jej z nosa mohla daco odsat kedze ho ma plny, ale nic neodsajem ? Nepomohol by Solmucol . Trifed sme brali stale posledne 2 mesiace takze tomu sa chcem vyhnut.
Dakujem za rady 🙂

ada11
21. dec 2011

@strapco13 ďakujem. aj pneumolog odporúčil preliečiť, pediatrička trošku váhala, lebo nemá výraznú kliniku, ale jej sa zhoršil atop.ekzém, ktorý nemala cca 5-6 rokov. mykoplazmy mala pozitívne aj pred rokom.teraz dostala tiež Azitromycin 3 dni užívať, 3 pauza, 3 dni užívať a pauza, no a budúci týždeň sa mám ohlásiť, že či treba ešte jedno balenie 😉 musíme ísť všetci na odbery , ale moj doktor asi nebude nadšený 😕

strapco13
21. dec 2011

@matax liecba je uspesna podla toho aky je velky ten uzlik, akej je povahy a ako dlho tam je...pokial je maly a kratko tak motze pomoct
pokial dieta chrape len pri infekte, je to normalne, mimo infektu nema chrapat
ale ak by bola nutna operacia..je to kratky a jednoduchy zakrok, s velmi dobrymi vysledkami

strapco13
21. dec 2011

@danielaviki kazdemu zabera nieco iine...pokial zaberaju davajte tie..samozrejme vhodne veku a max 7 dni za sebou
pokia je nos prilis upchaty pridala by som antihistaminikum..a odsat najskor po 5 minutach, inak odsajete vsetky kvapky a tie potom samozerjme neucinkuju, ked su v odsavacke

strapco13
21. dec 2011

@mariana0915 neviem co je solovan 😅 tak sa k nemu neviem vyjadrut a ani mi to na nete nenaslo..ale ostatne co pises mozes kombinovat a prdala by som fenistil /teda pokial ten solovan nie je antihistaminikum/
nosne kvapky mozes 3x denne, neboj sa ist na tych kazdych 8 hodin
odsaj az 5 minut po nosnych kvapkach, pokial je soplikov vela mozes aj po libenare..ale u vacsich deti uz mozes pouzit spraye tie su silnejsie alebo preplach slonikom /taka krhlicka, jednou dierkou lejes dnu a druhou to vytecie/

strapco13
21. dec 2011

@slamienka aky je ten kasel .suchy alebo vykasliava?z hrdla alebo z priedusiek? ako dycha nosom?
ziadaj CRP a vyter a az podla toho ATB
skus vysadit sinuporet..ku koncu ochorenia niekedy predlzuje chorobu, kedze stale riedi hlieny, tak potom to drazdi na kasel stale
pozri do mojho fottoblogu na clanok o toalete nosa

strapco13
21. dec 2011

@bevab tak ine antihistaminikum a nosne kvapky..a zvazit lokalne antihistaminikum do nosa
mukolitikum moze pomoct ale treba dat aj nieco na uvolnenie..nosne kvapky
kedze byva casto chora..alergologicke ..sa uvidi podla vysledkov ale dala by som aj tak nieco na posilnenie imunity

strapco13
21. dec 2011

@ada11 no ci bude alebo nebude..mate na to narok..len chlamydie a mykoplazmy sa vysetruju z krvi..takze vyter nestaci..ale to uz vies

slamienka
22. dec 2011

@strapco13 ten kasel je taky drazdivy, skor z priedusiek, sinupret som prestala davat hned, ako nam lekar predpisal tie dva sirupy, dycha nosom, ale niekedy , ked spi aj ustami a chrape

mariana0915
22. dec 2011

@strapco13 to je solvolan nejak som to skomolila ☹ a fenistil aby v noci nekašlala????????

strapco13
22. dec 2011

@mariana0915 solvolan je mukolytikum cize nie je dobre ho kombinovat so sinupretom....prilis je potom vela hlienov
fenistil je na uvolnenie odpuchnutie sliznic
a kedze je aj zachripnuta daj calciovy sirup

strapco13
22. dec 2011

@slamienka ak chrape aj ked je zdravy, treba vylucit nosnu mandlu

mariana0915
22. dec 2011

@strapco13 oki dakujem za radu 🙂

pepa1
22. dec 2011

@strapco13 ahoj tak ja sa neviem rozhodnut ci davat sinupret na rozriedenie hlienov,alebo mucoplant na vykasliavanie...pred 5 dnami mal syn riadne solpe a trochu pokasliaval,to mu cele preslo ze teraz nema riedke sople, ale nema ani upchaty nos ten mal iba vcera v noci,iba take mierne sopliky ma a kasle tak 5-8 x denne skor ho pocujem tak chrapcat a potom ked sa rozblazni tak si vykasle. Je lepsie mu davat mucoplant,ten mu aj davam alebo to zamenit za sinupret. A ked porovnam mucoplant a hedelix co je ucinnejsie. Syn ma 17 mesiacov. A ma sa odratavat pol stupna pri merani v konecniku? Dnes som pocula nazor od jedneho docenta ze sa odratavat nema? Dakujem