Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@iva87 dala by som spravit CRP a RTG pluc..ci je este nejaky zapal v tele, rovnako odbery na plucne chlamydie..tie mozu robit taketo tazkosti,. liecia sa sice ATB, ale trochu inak, klasicke davkovanie nestaci
a sla by som na ORL skontrolovat nosnu mandlu..kukni moj clanok, ci nema priznaky
@danielik79 neviem, baby, dcerka je chora prvykrat, doteraz mala len sopliky, aj tie sa jej pustali pri zubkoch. Tak snad to bude ok aj s tymi ATB. Jej uz kasel presiel, kaslala tyzden, ale potom zacala strasne chrcat a odkaslat si zatial sama nevie, tak mozno preto
@strapco13 Prosím Vás znova o radu. Malej vyoperovali nosnú mandlu 3 stupňa, krčné jej nezmenšovali ( rozhhodli sa tak pri operácii ) Sme 4 deň po operácii a malá stále zle spí. Do tej desiatej spí krásne len tak ticho pochrapkáva, ale potom sa často budí a lapá po dychu. Koľko môže trvať ten pooperačný opuch? Nemalo by sa to už zlepšovať? ďakujem
@strapco13, prosím vás o radu, ak môžem. Vo štvrtok min.týždeň dcérke 3,5r. odstránili nosnú mandľu v celkovej anestézii a v piatok sme boli prepustené domov. Všetko bolo ok. Žiadne pooperačné komplikácie ani bolesť či zvracanie či krvácanie. Postupne počas piatku a tiež i víkendu dcérke začal tiecť sopel-miestami číry, miestami žltý a hustejší, tak na striedačku. Ako keby sa jej púšťal ten,čo mala zastavený kvôli mandliam. Noštek upchatý nie je ako pri nádche, sem tam zakašle-asi tým stekaním do hrdla. Detská mudr.dnes povedala, že asi v nemocnici chytila nejaký vírus,čo je bežné, ale nič jej nemáme dávať-možno Quix,či Mar. Teraz večer sa zdá, že je i trochu zachrípnutá. Je to tou operáciou alebo ozaj na ňu lezie nejaká choroba? Ako dcérke môžme pomôcť? Ďakujem za váš čas a radu. Pekný večer.
@lulabelka po larynitide zvyknú deti chrapčať a vykašliavať ja mojéj zvyknem dávať zvýšenú davku Imunoglukanu s vitamínom C.....ten bežne dostať v lekárni a môže sa dávať od 1 roka,je dobrý na podporu imunity a ešte zvykne inhalovať vincentku ....tú tiež dostať v lekárni ...stačí ju naliať do odparovača.
@danielik79 super, ďakujem za tip, vyskúšame 🙂
@vanessm po celkovej moze ten opuch tak tyzden pretrvavat..ani nie tak v mieste operacnej rany ako makkeho podnebia a toho capika co visi v strede ustr..pri operacii sa to podnebie totiz vyvazuje aby tam bolo viac priestoru...u niektorych deti to takto zareaguje
alebo sa urobila hrubsia chrasta ..skus preplach nosa /podrobnejsie je v mojom clanku/ ak nebude stipat /predsa len sol a rana/ tak mozes preplachovat tak 2-3x denne
@miroslava72 ak bola stvrtok operovana a od piatka je soplik..je mozne ze bola operovana uz v inkubacnej dobe choroby..to sa bohuzial stava...ale pre riesenie je momentalne jedno, ci to uz mala v sebe alebo to chytila..mozes prepalcha a klasicke nosne kvapky proti opuchu ak by silnela farba, trak lokalne pamycon
@strapco13 Ahoj, viem že toho tu je veľa písané, prečítala som si kadečo, Ale aj tak by som sa rada opytala priamo na môjho 3 ročného syna. Od vianoc má kašel,mal aj soplíky hustejšie ale nie zelené, 2 dni teploty. Sopliky prešli, alebo skôr zastavili, sirupy nezaberali,neustále chrčkal, dychal pusou, chrapot pri spani.ttak sme šli sme v novom roku k lekárke. Dostali sme ventolin sirup, erdomed, výter z hrdla negat.Po týždni kašel neprešiel, dala mu žlty trifed. Šla som s ním aj na krčne, kde sme sledovaný pre časté infekty a chrčanie. Výter z nosa moraxella, dali nám Pamycon, aj celkové ATB kvôli dlhšiemu kašlu. Tu som práve čítala že pamycon je len pri zelených soplíkoch, teraz neviem či ho dávať či nie. Hygienu nosa robíme dávame aj Nasonex. Chrčká stále, soplíky nič.V nošteku mu ako keby niečo preskakovalo ked dýcha. Idem o 3 týždne na kontrolu myslite si že sa vyhneme výberu mandlí, ktoré nam odporučali, a ja aj zvažujem kvôli častim infektom. Dá sa tomu nejako pridisť, aby nas vyber obišiel, čo by bolo vhodné okolo nošteka ešte robiť? Dakujem za každu radu.K.
@strapco13 Pekny den.
Obraciam sa na Vas lebo som uz zufala z mojej bezmocnosti. Syn bude mat 3roky. Nastupil v septembri do skolky a striedame to tyzden doma,tyzden v skolke. Vzdy pridu najprv sople,potom kasel. (zijeme v zahranici) Tu sa vsetko "lieci" (pokial to nie je bacil) iba calpolom alebo nurofenom. Ziaden vyter,krv...nic. Syn si ma vraj vytvorit imunitu. Ale ako ked stale kasle a nikdy sa to nedolieci? Snazim sa mu robit preplach nosa morskou vodou. Zial vyfukat nos este nevie,odsavacka nevytiahne skoro nic (ani ta na vysavac). Do nosteka pouzivam pri soplikoch kvapky NASIVIN ( oni tu nepodavaju nic,je dobre pokial to same vyteka....u nas to ale steka do hrdla) Po soplikoch prichadza kasel a ten trva a trva.... Vzdy je to "vlhky" kasel. Viete mi doporucit nejaky dobry sirup na tento kasel? Minule sme pouzivali Robitusin a nebolo to nic radikalne k zmene. Doktorka mu ATB davat nechce pokial nie je cervene hrdlo a vsetko je oK. Mrzi ma,ze sa nerobia ine vysetrenia...,resp. nas nikam neposle. (na vysledok krvy sa caka tyzden!!!!)
Pred pol rokom sme sa takymto podobnym stylom dopracovali k zapalu stredneho ucha. Tiez sa to liecilo len calpolom a nurofenom. Nebol tam bacil. Pred vcerom mal neskutocne dusivy kasel,ktory presiel do vlhkeho. Bojim sa aby sme sa nedopracovali k nejakej astme. Viem,ze sa neda takto liecit na dialku. No mozno aspon nejaka rada. Velmi pekne dakujem.
@strapco13 , dakujem . 🙂
@katik80 pamycon sa dava ak su zelene sopliky alebo ak sa vyterom dokaze nejaky bacil ..u vas sa dokazala ta Moraxela..cize bol dany spravne
Ak mate zvacenu nosnu mandlu..tak to chrcanie je z nej ..niekedy ..ale zavidsi to od toho aka je uz velka..sa da nosna mandla zmensit postupom...preplachy nosa /pozri moj clanok v mpojom fotoblogu/ antihistaminikum a do nosa lokalny kortikoid alebo lokalne antihistaminikum..teraz v case infektu by som pridala klasicke nosne kvapky proti opuchu nasivin a pod/
@redangel32 no tazko..neviem co tam mate v lekarniach ale mozno si to vies dat poslat zo slovenska alebo tam zozenies
preplachy treba robit dokladne /s sj vtedy ked nie je dieta chore/, nasledne nosne kvapky /nasivin a pod/ nech sa nos uvolni..ale treba ich nechat posobit..pozri moj clanok o toalte nosa..mam to tam rozpisane
na zatekajuce sopliky je dobry Sinupret...je to bylinkovy pripravok, mukolytikum..rozpusta hlieny. Pokial je nos velmi upchaty tak by som pridala antihistaminikum /fenistiol, Aerius, zodac a pod/
ten kasel vlhky..je z hrdla /zatekajuce sopliky/? alebo skor z priedusiek? ak zatekajuce sopliky tak sinupret ak je z priedusiek, tak by som dala hedelix, mukosolvan
plus kedze byvate casto chory uvazobala by som nad pozbudenim imunity..vit C, echinacea, cesnak, cibula, med, otuzovanie
zapal stredneho ucha..postup ako si pomoct je v mojom clanku o zapale stredneho ucha tu v mojom fotoblogu
ale ak byvate casto chory a uz tam bol aj zapal ucha...skontrolovat nosnu mandlu, ci nie je zvacsena
@strapco13 velmi pekne dakujem za rady 🙂 . Tie lieky si dam poslat zo Slovenska. Nakolko ich uz poznam (pri starsich detoch a este si mi to odporucila). Tu nie je taky vyber sirupov od kaslu ako na sk. Pre deti do dvoch rokov tu nie je vobec nic. Tvoje clanky som studovala a budem sa tym riadit. Este raz velka vdaka 🙂 .
@surviver mozte hociktory solny roztok je to vhodne od narodenia az po konec
podla toho ci potrebujete len beznu ocistiu a prevenciu infektov..vtedy staci 1x denen plus podla potreby ale v case akutneho infektu kludne viackrat denne aj 5-6 aj viac..nema to obmedzenia..ved vy si tiez fukate nos podla toho kolkokrat potrebujete a nikto nestanovuje, ze kolk mozte a kolko uz nie
@strapco13 dakujem za odpoved,ja som malej davala od narodenia Libenar 1 krat denne,len tak preventivne ale teraz,už asi 14dni jej stale huhne v nose,odsajem len maličko,alebo vobec nič,mam pocit,že to ma v nosohltane,,,boli sme u lekarky,a dala nam Targezinove kvapky a oftalmoframikoinovu mastičku,ale mam pocit,že je to stale rovnake,tak som myslela,že jej začnem davat tu morsku vodu,možno to bude mat väčši učinok...inak nekašle,len niekedy ma 37,2 teplotu,ale inak sa zda byt v poriadku....
@strapco13 no ved ja to striedam 2 krat denne targezin a 2 krat denne libenar....len chcem namiesto toho libenaru skusit tu morsku vodu,lebo sa mi zda,že sa jej to už dlho vlečie a nevieme jej pomoct...ešte asi počkam do konca tyždna a ak sa nič nezmeni,tak pojdeme znova k Dr,len netušim čo jej da,lebo vyter mala negativny ,crp 8....

Ahojte, poradili mi tuto temu tak sa s vami idem poradit, moj skoro 2 rocny syn uz v kuse mesiac kasle, pred vianocami prekonal zapal priedusiek, lieceny antibiotikami, na par dni mu kasel presiel, ale potom sa vrail a nevieme sa ho doteraz zbavit, doktor nam predpisal spiropent, zodac, promethazin 5, do nosa morsku vodu, pamykon, nasivin, nepomohlo, v piatok sme boli opat sirupy uz nemame davat, predpisal nam sinupret, zodac, a na inhalovanie ventolin a atrovent, kasel presiel na dva dni a dnes maly opat kasle, cez den to nie je take strasne, ale v noci nemoze spat, stale ho dusi, az natahuje na vracanie, vedeli by ste nam poradit ako dalej?