icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

strapco13
18. jan 2012

@brnka daj vysetrit starsieho.mozno je bacilonosic

laskonka28
18. jan 2012

@strapco13
Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď.
Dojčenie - no, my máme taký problém, že ona papá iba keď ju prispím, nechytí si cecík keď je hore, takže podľa toho ako sa správa, ja to na nej vidím, že už chce papať, si ju dám do kočíka a prispím ju, keď sa začne mrviť, priložím si ju...je to niekedy po 1 hodine, po 2 hodinách ale niekedy aj po 45 minútach.
Buď si cicne 5 minút, alebo 10 minút, alebo aj 20 minút.

Ciká dosť, myslím si, že normálne.
Kaká ráno a večer - vždy.

Hmotnostné prírastky :
Narodila sa - 3210g, 51cm.
No, ešte je ten problém, že u dr. ju vždy inak odvážia a odmerajú ako my doma, neviem prečo.
Tak u dr. :
6.sept. - 3080g, 48,5cm.
20.9. - 3430g, 50,5cm.
4.10. - 3990g, 51cm.
8.11. - 4920g, 56cm.
6.12. - 5510g, 58cm.
a posledne - 17.1. - 6000g, 60cm. - my sme ju doma merali a mala 62cm.

Asi toľko.
Inak je veľmi živá, bľaboce, všetko chytá, obzerá.

A už asi 2 týždne sa veľmi sliní a všetko hryzie a dáva do úst - podľa mňa jej idú zúbky ale podľa dr. je hladná a chce jesť. Tak neviem.

Ďakujem za odpoveď, Zuzana.

janna151
18. jan 2012

@strapco13 ahoj, no dr. im pozrel do hrdla, usi a nosa.... nic viac... to je asi iba to zakladne vysetrenie ako pises v clanku o mandliach... k tym OHL kvapkam - v sprave to napisal takto, ale hovoril ze su to nosne kvapky namiesane este s niecim - nezapamatala som si to.... toto asi neude stacit, ci? aj tak ti dakujem pekne za tvoju predoslu odpoved, naozaj si to cenim.... jana

denisse
20. jan 2012

ahojte ... chcela by som poprosit
@strapco13 o radu pre moju sestru, teda pre jej 5 rocnu dceru, ktora uz viac nez pol roka sustavne kasle ... podla zvuku to nie je kasel, aky maju deti ak su prechladene, alebo maju nieco na prieduskach, proste ani vlhky vykasliavajuci, ani suchy drazdivy ... v podstate kadzu chvilu len tak akoby raz odkasle, skor akoby ju nieco drazdilo v hrdle, sama to popisat nevie, ale nieco ju neustale nuti odkasliavat ...
samozrejme s nou boli u dr .. vytery ma opakovane negativne, jedine co nasli su o polovicu zvysene protilatky na streptokoka v krvi, ale hrdlo ma ok ..
bola na ORL, nic nenasli .. este ju caka o dva tyzdne imunologicke vysetrenie ...
jej detska lekarka netusi, co to moze byt (mala nechodi momentalne ani do skolky, lebo tym kaslom vyrusuje a chcu pockat na vysledky tej imunologie) ... ale doktorka jej nasadila dlhodobu (3 mesiace) antibioticku liecbu ... Amoksiklav kazdych 12 hodin 3 mesiace ... myslis, ze je toto naozaj nutne? nenapada ta, co by to mohlo byt?
ten kasel naozaj neznie ako kasel, skor ako zlozvyk, ale proste neviem .. sestra je uz zufala ... budem rada za kazdu radu .. dakujem ...

katakata
20. jan 2012

@denisse dakujem segra ze si napisala je len pre strapca doplnim, ten kasel znie ako zlozvyk ale s navacsou pravdepodobnostou zlozvykom nie je...zhorsuje sa ked ma mala sople a teploty, a to vyrazne, a pocas tych deviatich mesiacov co takto pokasliava sa vyskytli tyzdne (dva tri ) ked sme si uvedomili ze valstne nekasle, potom prisla nadcha a s nou aj tento kasel, pokasliava aj v spanku...ona nie je vobec dychavicna, mala robeny rtg pluc, ktore su uplne ciste, dr ani na prieduskach nic nepocuje...dokonca sme boli na gastro aby sa vylucil reflux...ten teiz nema... krv co jej obvodna dr brala neukazuje ani ze by mala byt alergickou...proste takmer vsetko negativne, az na tie protilatky na streptokoka...atb sme zacali brat pred troma dnami zatial co sa tyka kasla ziadna zmena...velmi pekne dakujem za odpoved

strapco13
20. jan 2012

@laskonka28 hodila som si prirastky do grafu..rastiete uplne krasne, rovnomerne, sledujete si svoju liniu..nemas sa coho bat po tejto stranke
to hryzenie, tiez si myslim, ze skor zubky..alebo proste objavila, ze vie cielene si trafat uz do ust 😉
to dojcenie ..kedze ju vies dojcit len prispatu..dojci ju vtedy ale ponukaj prsnik aj ked je bdela..zrejme mate trosku strajk ..ak pouzivas dudel, tak zrusit, bolo by dobre zintenzivnit kontakt koža na kožu, viac sa mojkat tulit sa
ak mas moznost ostan s nou cely den v posteli /hore bez/..hrajte sa, tulte sa..nech si znovu spiki prsniky s niecim prijemny, ze je to sucast jej zivota aj v bdelom stave

strapco13
20. jan 2012

@janna151 t budu asi miesane kvapky proti opuchu a ATB..nie su take hnede?
trvala by som nabuduce nech sa pozrie na nosnu mandlu

laskonka28
20. jan 2012

@strapco13 Ďakujem za odpoveď, potešili ste ma.

strapco13
20. jan 2012

@denisse @katakata moze sa jednat bud o alergiu, suche hrdlo, nosnu mandlu alebo krcne mandle s reakciou na toho streptokoka
doporucila by som postup...na ORl dokladne vysetrit nosohltan /nosnu mandlu pozri moj clanok ako sa vysetruje//, nos, vratane RTG prinosovych dutin a vyteru z krcnych mandli,,nech ich sparvi ORL dr, nie u pediatra.
Obvodak nech zoberie ASLO, LATEX, CRP..predpokladam ze ASLo mal vysetrene, lebo to su protilatky voci streptokokovi
pokial ORL lekar nic nenajde, tak by som ssla s vysledkami na alergoimunologiu
ja by som do terminu na alergoimunologiu /ak by bol neskor ako o 3 tyzdne/ nasadila antihistaminika a nosny kortikoid..moze to pomoct, takisto dokladne preplach nosa /takto sa zvlhci hrdlo..teraz je vhodnejsi preplach vo forme sprayov, nech to zatecie cez nis do ust, nie krhlicku ze jednou nosnou dierkou dnu a druhou von
na suche hrdlo je dobry Pantjenol cmulat..ale radsej tabletky s prichutou, tie bez chuti su hnusne 😅 , len hodinu po nich nejest, nepit, nech posobia v hrdle..ale su to tabletky na cmulanie, nie klasicke na hltanie

katakata
20. jan 2012

@strapco13 dakujem za odpoved, ona bola na ORL vysetrena zhuba pred dvoma mesiacmi s tym, ze jej orl nic zvlasnte nenasiel, predpisal nosny kortikoidovy spray Avamys...ktory brala cca mesiac, bez akehokolvek vplyvu na kasel...nemalo to ziaden efekt, uzivala aj antihistaminika, tiez ziaden efekt...spray sme vysadili na prikaz obvodnej dr ktora povedala ze ak ani po mesiaci tento spray, ktory je vraj uplne najlepsi na trhu, nezabral, tak nema vyznam ho uzivat....dakujem za radu s tymi cmulacimi tabletami, vyskusame

katakata
20. jan 2012

@strapco13 a este vytery mala robene trikrat, dvakrat obvodna, raz ORL a vsetky negativne, aj z hrdla aj z nosa...som zufala naozaj...

strapco13
20. jan 2012

@katakata krvny obraz CRP a sedimentaciu ma aku? ine tazkosti okrem kasla..unava, bolesti noh, klbov, mocove cesty?
nosna mandla aj bola kontrolovana? alebo len tak kukol do ust?
reflux nemate?
inak niekedy moze byt problemom aj suchy byt prekureny byt
ako dycha v noci..ustami alebo nosnom? chrape? spi pokojne alebo sa prevaluje prilis po posteli, taky nepokojny spanok?

katakata
20. jan 2012

@strapco13 tak reflux uplne vyluceny, nosna mandla ze zvacsena ale nic co by sa malo riesit sa vyjadril, bola s nou moja mama tak neviem presne ako vysetroval, v noci chrape len ked ma sople a nadchu...kasle pretrvava uz 9 mesiacov a je uplne jedno kde je, chodime aj do presova k rodicom, k svokrovcom, v lete na chatu, stale a vsade rovnako...takze sme vylucili ze by to bolo sposobene niecim, co mame len my doma...suchy vzduch asi je, tak ako vsade v bratisalvskych bytoch, ale kasel zacal este pred zacaitkom vykurovacej sezony...crp bolo robene, vsetko ok, aj krvny obraz, aj sedimentqcia, iba tie rpotilatky na streptokoka..nic okrem kasla jej nie je...neni unavena, mocove cesty v poriadku, proste je to zdrave cule dievca len ma tento kasel....ona to opisuje takto " mamka akoby som tam v hrdle mala konzervy a tie ma dokolecka nutia kaslat/ 🙂 ...ň
prosim ta ta dlhodoba penicilinova kura to ako funguje, preco ich musi brat tak dlho? neposkodia jej tie antibiotika, ved pri akutnom zapale sa uzivaju sedem dni, preco ona ma tri mesiace? n erozumiem tomu...a ak by ten kasel bol sposobeny streptokokom, za ako dlho by tie atb mohli zabrat?

xlucia
20. jan 2012

@strapco13 ahoj. uz som zalozila ajtemu s takym nazvom, ale nikto sa nechyta. mozes mi prosim objasnit vetu, ze zmeny v specifickej celularnej imunite?
dakujem

martija
20. jan 2012

@strapco13 dakujem za odpoved.

strapco13
20. jan 2012

@xlucia specificka imunita je namierena voci konkretnym vyvolavatelom ..a to bud tvorba protilatiek alebo bunkova imunita..cize urcite druhy buniek, ktore utocia na bunky napadnute mikroorganizmami /protilatky bojuju s tym co je volne mimo buniek/ ..cize zmeny v specifickej celularnej iminity sa tykaju prave tej bunkovej zlozky...potom sa uz jedna o to ake konkretne zmeny sa najdu

xlucia
20. jan 2012

@strapco13 toto mi dr. napisala do ziadosti o predlenie rod. dov. pre nepriaznivy zdrav. stav. plus atopik.
je podla teba sanca na uznanie?

strapco13
20. jan 2012

@xlucia toto neviem posudit, nie som revizny lekar..ale poruchy imunity su najcastejsi dovod na predlzenie..ale tam treba viac sprav a celkovy stav--ale povedala by som ze sanca je

xlucia
20. jan 2012

@strapco13 je tam komplet sprava od alergolgicky, a ja uz nervujem co bude, strasne dlho im to trva. ale dakujem velmi pekne

strapco13
20. jan 2012

@katakata nosna mandla ak je zvacsena moze robit toto..lebo dieta nemusi stale dychat ustami..ale staci raz za cas v noci pootvorene usta a uz sa hrdlo vysusi a potom je presne taky pocit, ze si potrebuje odkaslat akoby v tom hrdielku nieco mala, ale nic neodkasle
skus dokladne preplachy nosa, antihistaminikum a lokalne antihistaminikum do nosa /livostin/ alebo kortikoid lokalny..pri nosnej mandli ktora nie je az tak velmi zvacsena je sanca zmensit ju
pokial su zvysene protilatky voci streptokokom tak sa niekedy dava aj polrocna kura penicilnmi..lebo chronicke lozisko zlikvidujes tazsie ako akutny stav
vyter z hrdla mala robeny pediatrom alebo na ORL?

katakata
20. jan 2012

@strapco13 takze myslis ze by sme este raz mali skusit ist na orl a tu mandlu skontrolovat? a moze byt ze ked zacina choroba tak sa ten kasel zhorsi? vytery z hrdla jej robila dvakrat pediatricka a raz ORL...dakujem krasne..ja som len skepticka co sa tyka toho kortikoidoveho spreja, lebo ho uz uzivala na predpis orl a po tyzdni na kontrole sam konstatoval ze stav mandle sa nezmenil...ale zaidne ine odporucania nam nedal, ani nekazal znova kontrolovat mandlu...

strapco13
20. jan 2012

@katakata tyzden je na kortikoid malo..ja kontrolujem po mesiaci uzivania
ja by som sla znovu..a dozadovala sa opakovat vyter a kontrola mandle..vas stav sa nelepsi, tak treba sa na to pozriet....keby ste boli bez potiazi tak asi nehladas odpovede
pri akutno infekte sa moze kasel zhorsit /zavisi od toho aky infekt chyti/..ae u vas ten kasel je uz dost dlho
este nech pediater zoberie odbery na plucne chlamydie a mykoplazmy.. z krvi..tam byva dlhotrvajuci kasel

maznacik007
21. jan 2012

@xlucia a aku ste mali diagnozu tu znacku od imunologicky?

ja som teda neziadala o predlzenie RD lebo este mame do decembra tu klasicku ale mne hovorila uz imunologicka ze na nase diagnozy sa da a tiez mame tu imunodeficienciu proti B a T tusim my mame cislo D83.2 ale nie som si ista lebo sprava ostala u lekarky.... moj ma k tomu aj z krvi potvrdenu alergiu na pele a tak okolo a aj na mlieko... ekzemy mame len niekedy nie vzdy sa da ustrazit co zje on sa aj po citrusoch vyhadzuje...
a chodime este na kardiologiu ale tam nas len sleduju a cakaju. Teraz uzivame uz druhy mesiac tri krat denne Isoprinosine a zatial sa drzi... tak som rada... lebo u nas infekty koncia v nemocnici... aj banalne co ine deti zvladnu doma.
inak neviem podla coho to schvaluju cele ze ci maju nejaky zoznam diagnoz ako ciselnik a ci podla toho... ale ked mas poruchy imunity tak by to mali schvalit drzim palce

xlucia
21. jan 2012

@maznacik007 tu konkretnu neviem, lebo papiere som vsetky odovzdala, bolo toho cela A4 aj kusok ☹

katakata
21. jan 2012

@strapco13 my ideme o dva tyzdne na imunologiu na ktoru sme objenani uz skoro tri mesiace...tam budu robit najprv svoje odbery a o dva dni na vysetrenie...s tym ze uz nejake odobery krv aj vytery urobila obvodna..kazdopadne, skusm popytat dr este o jeden vymenny listok na orl...ale pockam asi az po tej imunlogii...dva tyzdne nie je dlho...dakujem krasne...tak ked budem nieco vediet napisem, pripadne opat skonzultujem s tebou, ak ta to neobtazuje...este raz vdaka

lulabelka
22. jan 2012

ahojte, moja 14-mesacna dcerka ma prvy raz kasel. Doteraz mala asi 3-x len sopliky, vzdy ked jej isiel nejaky vrchny zubok. Teraz uz 8 dni kasle, doktorka nam kazala kupit sirup Ambrobene. Kasel uz celkom pekne ustupil, uz zakasle len sem-tam, ale stale akoby chrci - aj pri dychani zretelne pocut ako jej to chrapci v prieduskach. Teplotu mala len 2 dni, do 38 st. Doktorka povedala, ze mame pokracovat v liecbe, ze to musi len prejst. Z toho chrcania mam ale trosku obavy. Stretli ste sa s takymto priebehom a je to ok? Dakujem vopred 🙂 Lucia

saska.t
22. jan 2012

@lulabelka moja chrci zakazdym, ked je nachladnuta....uz sa nad tym ani nepozastavujem...

lulabelka
22. jan 2012

@saska.t radsej sme zbehli na pohotovost, lebo fakt strasne chrcala aj napriek tomu, ze sopliky takmer nema a ma laryngitidu. Tak ideme prvy raz jest antibiotika....

saska.t
22. jan 2012

@lulabelka hm, to je zaujimave, na laryngitidu sa davaju cipky do rituse a väcsinou to rychlo ustupi o ATB som este nepocula 😕

danielik79
22. jan 2012

@lulabelka
@saska.t
baby nechcem sa do vás miešať ale na laryngitídu ako píše saska sa dáva calciový sirup ,tantum verde ,dithyadem a v prípade že velmi kašle tak rectodelt čípok ale v niektorých prípadoch sa dáva aj atb saska to závisý aj od dr.Moja malá máva tiež často laryngitídy a kolko rázy nám pomôže k ukludneniu chladný vzduch a vyvýšená poloha .