icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

strapco13
9. feb 2012

@sylvia_f streptokoka na hrdle treba liecit..presne podla vysledkou citlivosti...aby neostal potom v ,mandliach, lebo moze ist potom na klby, svaly, oblicky srdiecko
tiez by som doporucila odbery ASLO, LATEX, CRP a ak su vysoke, tak po prelieceni skontrolovat
pokial bol rbeny vyter na zaciatku choroby je este moznost zopakovat vyter a ak tam streptokok pretvava tak preliecit, je mozne ze si s tym organizmus poradil..ale je lepsie robt vyter na ORL

strapco13
9. feb 2012

@bodka13 moze a nemusi byt za tym ockovanie
vylucit radsej aj teraz vsetko....a hlavne to rtg dutin

bodka13
9. feb 2012

@strapco13 dáme porobiť zase vyšetrenia ,lebo to je hrôza ten kašeľ :-/
...nosnú mandľu má zväčšenú,ale dr. sa vyjadril že s ňou netreba robiť nič ...potom podám info ako sme dopadli

strapco13
9. feb 2012

@luciferkax kedze prekonal zapal pluc..bolo by dobre nech sa na neho pozrie pneumolog, ci tam neostali nejake nasledky a vylucit ci nema nahodou plucne chlamydie a mykoplazmy, kedze oni robia dlhotrvajuci kasel
dalsie..ma starsieho surodenca..ak chodi do skolky moze domov nosit bacily.. bolo by dobre sparvit vyter z nosa, hrdla obom, pripadne skontrolovat starsiemu nosnu mandlu /pozri do mojho fotoblogu na clanéok o nosnej mandli, mam tam rozpisane priznaky/ ..moze byt aj u mladsieho
kozne testy na alergiu sa robia az od 3 rokov, dovtedy mozu byt skreslene
ako dycha mladsi v noci? nechrape? dycha nosom? ten kasel je z hrdla alebo skor z hrudnika?

strapco13
9. feb 2012

@bodka13 ten kasel moze byt z nosnej mandli

bodka13
9. feb 2012

@strapco13 prečítala som si aj tvoj článok,tak v pondelok budeme hádam múdrejší...zatiaľ ďakujem za ochotu 🙂

mirkaza
10. feb 2012

@strapco13
Ahoj! Aj ja by som chcela poprosit o radu. Moja mala(dvojrocna) je uz dlhsie zahlienena. Zacalo sa to vodnatymi soplikmi, tie presli do zelenych hustych a zacala trochu kaslat - teda najviac rano. Ked z nej po zobudeni dostaneme tie hlieny, tak je uz zvysok dna v podstate na obcasne vysmrkanie sa v poriadku. Boli sme aj u Dr. Ta skonstatovala, ze su to len "hlieny", teda nema nic na prieduskach a kasle zo zatekajucich soplikov a predpisala je trifed zlty a kvapky do nosa take hnede. A este skorocelovy sirup na kasel. A co potrebujem poradit je toto. Odkedy sme jej dali ten zlty trifed, tak mame doma uplne ine dieta. Je mrzuta, ospala, citliva na vsetko, prestala jest...no HROZA. Neexistuje nieco, co by sme mohli nasadit namiesto toho? Najlepsie na prirodnej baze, ak by bolo. Resp. co odporucas na take vycistenie sa od hlienov? Dakujem pekne. Mirka

sylvia_f
10. feb 2012

@strapco13 ďakujem, dúfam, že sa tej potvory zbavíme.... Pekný dník

cubana
10. feb 2012

dakujem za rady, som si aj myslela a som to dnes zrusila ... uvidime ako bude o tyzden, sme dostali dalsi termin

motylik136
10. feb 2012

@strapco13 dávala som jej ovocné výživy, ktoré obsahuju vit.C a bola povyhadzovaná na líčkach a potom mi tu na MK poradila jedna, aby som jej vyskúšala dávať výživy Babylove alebo alnatura že tie neobsaujú vitm.C a ozaj to pomohlo, po nich sa mi nevyhadzovala vôbec.

bubinko83
10. feb 2012

@strapco13 ahoj prosim potrebujem poradit. Mam už asi 5 dni večer pred spanim uplne plny nos nedokažem sa ani nadychnut . Dam si kvapky nasivin a tie mi pomožu ale nechcem ist použivat dlhodobo lebo to neni dobre. Cez den vobec nemam nadchu ani žiadne problemy,iba jak si lahnem do postele.Prosim čo by si mi poradila nejaky nosny sprej alebo byliny? Dakujem

sykorenka
10. feb 2012

@strapco13 Dobrý deň, rada by som Vás tiež poprosila o radu. Mám 3 a pol ročného synčeka, ktorý je od nástupu do škôlky takmer neustále chorý, ešte tam od septembra nebol v kuse viac než 2 týždne.Po prvý raz mal antb. keď mal 2 roky a vtedy mu lekárka z krvných testov zistila oslabenú bunkovú imunitu. Užíval už rôzne stimulanty na imunitný systém, teraz berie Imunor (predtým Isoprinosine), no zatiaľ nevidím zlepšenie.Jeho chorôbky prebiehajú vždy rovnako : z ničoho nič mu vyskočí teplota na 38,5 a okamžite sa mu zavalí nos a zostane mu silno zahlienený, že ani kvapky mu to niekedy neuvoľnia a potom nemôže v noci ani poriadne dýchať, hlieny mu stekajú do hrdla a dráždia ho na kašeľ, z ktorého sa častokrát až dovracia. Vždy to schytá ten nosohltan, tak by ma zaujímalo, či by nebolo vhodné začať uvažovať o vybratí nosných mandlí. Ďakujem za odpoveď, Ľubica 🙂

convallaria_majalis
10. feb 2012

Dobry den, moja 1.5 rocna dcerka uz cca 2 mesiace v noci neustale chrci (chrape) niekedy ma aj apnoe pauzy. Pocas tohto obdobia prekonala infekcie, ale momentalne (3 tyzdne) uz ine tazkosti (okrem chrapania v spanku plus tazsie dychanie cez den ked pije) nema. Niekolko dni som sa snazila ulahcit jej spanok v noci dekongestivnymi kvapkami aj antihistaminikami ale myslim ze to nemalo dostatocny efekt – chrcala aj napriek tomu, najma v druhej polovici noci. Vcera sme sa boli ukazat u ORL ktoremu sa zial nepodarilo vysetrit nosnu mandlu zrkadielkom cez usta (daleko sa nedostal) a o vysetreni fibroskopom (svojim) povedal ze je prilis hruby do nosteka tak maleho dietata. K nalezu nosa napisal SLIZNICA POKOJNA, PRIECHODY OBTUROVANE, DOLNE MUSLE EDEMAT PRESIAKNUTE. K nosohltanu ZAHLIENENY, RIEDKY CIRY HLIEN. (Zaroven pise SLUCH TRUBICE NEPRIECHODNE – ale to neviem ako videl?) Na zaver odporucil cakat (ci to neprejde same) plus rezimove opatrenia (cistit nos slanymi roztokmi, zvlhcovat, polohovat a pod. ale to vsetko uz dlhodobo a dokladne robime). Kolko si este mozeme dovolit cakat ci nocne chrapanie prejde same? Naozaj nie je mozne u malej vysetrit nosnu mandlu? Ako myslis ze by sme mali dalej postupovat? Vopred dakujeme za Tvoju odbornu pomoc, cas aj trpezlivost 😎

strapco13
10. feb 2012

@mirkaza exituju taketo reakcie na antihistaminika ..treba vymenit za ine antihistaminikum s inou ucinnou latkou
a pozrite na moj clanok o toalete nosa ako sa spravne star o nostek

strapco13
10. feb 2012

@motylik136 no tak do nej nejako dostan ovocie..akle ono tie alnatura a babylove, sice neobsahuju umelo dodany vit C ale prirodzeny sa tam nachadza..tak papat tie ak nebide chciet cerstve ovocie

strapco13
10. feb 2012

@bubinko83 bud sa jedna o nejaku alergiu..nemenila si prasok, postelne? alebo proste o slabsi infekt, ktory sa prejavuje klen opuchom..je normalne ze ke to vyraznejsie v noci..gravitaciou sa sliznice viac prekrvia
dala by som antihiustaminika, preplach nosa..do nosa nosne kvapky ale max 7 dni, potom pauza alebo zmena znacky
pokial to neprejde tak ORL vysetrnie nech posudia stav sliznic..mozno liecba kortikoidom lokalnym alebo lokalnym antihistaminikom

strapco13
10. feb 2012

@sykorenka dokladny preplach nposa /vid moj clanok o toalete nosa/
nosne mandle by som urcite dala skontrolovat /pozri moj clanok o nosnej mandle, ci ma ine priznaka a ako sa vysetruje/

luciferkax
10. feb 2012

@strapco13 ahoj. lekárka tvrdí, že je to kašel prieduškový, suchyý, vlho odkašle, len ked dlho plače a chrapkaá potom. so starším sme boli nedávno na ORL vyšetrení, pretože sa lekárke zdalo, že dýcha ústami, ale všetko je OK, do škôlky nechodí, ide až o mesiac :/ čiže bacilky nenosí. pri pneumologovi sme boli, ten mu predpisal singulair, výtery aj všetko mal OK, až na nízke železo, nemá chlamýdie.... ani nič podobné :/ preto som zúfalá, legbo ma už nič nenapadá 🙂

strapco13
10. feb 2012

@convallaria_majalis to ako sa vysetruje nosna mandla je rozpisane v mojom clanku v mojom fotoblogu..da sa vysetrit aj u maleho a nespolupracujuceho dietatka
sluchove trubice..daju sa posudit podla nalezu na uskah..v akom stave je blana bubienka...ak je vpacena, alebo je obsah tekutiny v strednom usku tak sluchova trubica urcite nie je priechodna
kedze mava apnoe pauzy..ake ma krcne mandle? nie su aj tie velke? lebo vtedy je doporuceny zakrok..zmensenie krcnych mandli /to je ine ako ich vybratie/ a nosnych mandli..tym padom netreba ani vysetrit nosnu mandlu, vysetri sa to pocas operacie a ak treba tak rovno aj zoperuje
minimalne by som do nosa pridala lokalne antihistanminikum / na lokalny kortikoid je este mala/
a chybaju mi vysledky vyterov

strapco13
10. feb 2012

@luciferkax ja by som nadsadila liecn´biu antihistminami, kedze mal vyssie IgE
este mozno parazitarne nejake ochorenie..j z toho mozu byt zapaly pluc..mate domace zvierata? chodite do nejakeho koletivu /MC napr, kedze skolka nie/

cmuky27
10. feb 2012

@convallaria_majalis
Dobry vecer, ak je dobry odbornik ORL mal by ich vediet posudit aj volnym okom tzv. nosovymi spekulami. K tym nepriechodnym zvuk.trubiciam- pravdepodobne tam ma cerumen staci kvapkat olej obycajny stolovy, ten sa pri umyvani vlaskov vyplavy z uska von. Pri akutnych problemoch sa podava prve tri 4 dni fenistil kvapky/ nie kazde dieta to dobre znasa/ alebo dithiaden malej len 1/4 dva krat denne, preplachy fyziologickymi roztokmi po pripade aplikacia detskeho nasivinu. Pokial mate vytery negativne, a nosna mandla je kludna moze sa jednat este o vybocenu nosovu prepazku, popripade GER/reflux/ . Lekar Vam napisal ze dolne musle su edematozne tak toto je prekazka v dychani, tam by trebalo tie antihistaminika /Dithiaden/ popripade s kombinaciou s kortikoidmy/ nasofan, Nasonex, Rhinocort, Avamys.../ ale toto by mal zvazit hlavne ORL lekar. Ja na Vasom mieste by som skusila najprv ten dithiaden a ak nepomoze ORL lekar navstivit imunoalergologa.

luciferkax
10. feb 2012

@strapco13 bral zodac, aj ten sirup na večer, zabudla som, ako sa volá 🙂 zvieratá máme len na dvore a k tým nechodieva... ani do kolektívu nechodíme

strapco13
10. feb 2012

@cmuky27 trosku opravim ..je to aj pre @convallaria_majalis aby nedoslo k omylom sluchove trubice a zvukovod su dve rozdielne veci
nosna mandla sa volnnym okom neda vidiet pokial nie je enormne zvacsena
na kortikoidy je to dieta este male a su lepsie anritstaminika, z novysich generacii ako sedativny dithiaden.

strapco13
10. feb 2012

@luciferkax a bol efekt pri Zodacu nejaky?

andalka
10. feb 2012

@strapco13 Ahoj, prosím ťa o pomoc a radu. dnes som bola s mojou malou (3,5 rokov) na krčnom a zistil jej: aethmoiditis acuta. predpísal tablety sumamed 6x125 mg, brať každý deň. v lekárni sa čudovali, prečo nám to nekázal brať 3 dni, potom 4 dni prestávka a potom zase 3tbl. teraz som kus znepokojená, či to fakt nebude silné... ináč od vianoc už máme tretie atb. na kontrolu máme isť v piatok o týžden, kedy pozrie aj nosné mandle. ináč malá má teploty nad 38, v spánku kusok chrápe. dnes po poobednajšom spánku sa z tých soplov (má ich dozelena) rozkašlala a vygrckala hlieny. sme pod dohľadom alergologičky, lebo má zníženú imunitu a astmu indikovanú vírusmi. berieme aerius, montelukast, inhalujeme ventolin a flixotide. a ešte ribomunyl, zajtra akurát začíname 4 sériu. som z toho kus na nervy, odkedy začala chodiť do škôlky, sme veľmi často choré a na atb.

andalka
10. feb 2012

@strapco13 a ašte som zabudla napísať, že do nosa máme pamycon a psysiomer, ktorý ju ale štípe. na odopchatie nám momentálne pomôže olynth ha, ktorý nám síce lekár nekázal, ale ináč sa mi zase dogrcká

cmuky27
10. feb 2012

@strapco13
Dakujem za opravu, ale ja som napisala co vyuzivame v praxi na ambulancii
Co sa tyka tej sluchovej trubice ano viem co to je a kde sa to nachadza, ale kedze lekar nepopisal Tympano krivku, alebo ci je blana bubienka vyklenuta atd. mohol sa stat preklep. Nevadi. Prepacte ze som sa tu zaplietla.

strapco13
10. feb 2012

@andalka liecba s prestavkou nema vyznam, pri zapale treba brat kazdy den lieky..cize dr dal spravnu liecbu a davkovanie
plus treba dokladne preplachovat nos a uvolnit ho.pozri do mojho fotoblogu na clanok o toalte nosa

strapco13
10. feb 2012

@cmuky27 v pohode..ja len opravujem, nech nedojde k omylu u mamiciek..ak ORL lekar napisal sluchova trubica tak je tym myslena Eustachova trubica /som ORL DR/..na oznacenie zvukovodu sa pouziva nazov vonkajsi zvukovod

myslela som si ze si trochu z fachu..kde robis ak sa smiem spytat 🙂

strapco13
10. feb 2012

@andalka ak stipe fyzipomer..skus si kupit krhlicku na preplach nosa a do toho mozes pouzit vlastny menej slabny rpoztok, alebo bylinky /ak nema alergiu na ne/, ci len prevarenu cistu vodu