icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

andalka
10. feb 2012

@strapco13 ďakujem 🙂 článok som čítala, aj to robím tak. len teraz keď máme 3 prípravky, v akom poradí ich mám aplikovať? najskôr psysiomer, potom olynth a nakoniec pamycon?

cmuky27
10. feb 2012

@strapco13 Robim na ORL ambulancii a aj na OP sale ORL som sestra, a to sa musim priznat dostava do ruk denno denne od niektorych lekarov riadne sprostosti. Preto by som sa vobec necudovala ak by to bol az taky velky preklep. 😉

strapco13
10. feb 2012

@andalka preplachnut nostek solnym roztokom pockat kym sa hlieny trosku zriedia ak ich je vela vyfukat nos, potom dat olynth pockat aspon 5 min nech zaucinkuje, riadne nos vyfukat a potom pamykon a nechat posobit

andalka
10. feb 2012

@strapco13 ďakujem ešte raz, ukludnila si ma 🙂 už sa len modlím, aby ju v noci nechytil záchvat kašla z tých soplíkov.... apropo, ak by sa objavil kašel, čo jej dať?

strapco13
10. feb 2012

@cmuky27 ako leicbu co si uviedla je fajn..len som ju upravila vzhladom na vek..u starsieho dietatka by som nad lokalnymi kortikoidmy nevahala
tak ano preklepy sa mozu stat..ale zas predpokladam, ze to by ucho vyplachol ak by bolo mazivo vo zvukovode..ale zas..videla som uz usi po dr /rozostup pol hodka/ a popisuje blanu bubienka a pritom uchi plne maziva..ale nejdeme kritizovat dr..radime mamickam
ja som ORL Dr..tiez ambulancia a operacka, len momentalne na MD

strapco13
10. feb 2012

@andalka pokial je to kasel zo zatekajucich soplov tak netreba na kasel nic, treba liecit nos
a ak je to kasel z priedusiek tak uz podla toho ci je vlky, suchy a pod

convallaria_majalis
10. feb 2012

Ahojte Strapco aj Cmuky velka vdaka za rychlost 🙂 mala ma krcne mandle v poriadku, to chrapanie pretrvava uz velmi dlho (2 mesiace). Citala som clanok o vysetreni nosovej mandle prave preto sa divim ze nas ORL sa pokusil vysetrit nosnu mandlu len zrkadielkom (nepodarilo sa) a ine sposoby ani neskusal - co teraz, ist k inemu ORL s lepsim vybavenim?? Dnes vecer ked som ju davala spat, dala som je AERIUS p.o. (stand davkovanie) ale aj tak mi chrci (chrape), na chrbte najviac (tam ma tie apnoe pauzy), tak ju polohujeme na brusko a chrbatik - ale aj tam chrci (menej), ani zvlhcovanie nepomaha, ani denno-denne nosove vyplachy. Mne sa zdalo ze aj ten nas ORL bol tak trochu zufaly - na infekciu mu to nepripadalo, vyter zatial nepovazoval za potrebny (kedze v naleze SLIZNICA POKOJNA a HLIEN CIRY RIEDKY), steroidy na OBTUROVANE PRIECHODY nechcel dat (je mala) a na operaciu nos mandle tiez sa mu vidi mala (aj ked teda tu nosnu mandlu vlastne nevidel) Kedze nam Aerius nezabera (myslite ze ma zmysel skusit lokalne antihist?) aj v tejto chvili chrci a budi sa ☹ ☹ ☹ Uprimne povedane - aj ja som uz zufala... ☹

luciferkax
11. feb 2012

@strapco13 žiaden 😒 😒 😒 😒

convallaria_majalis
11. feb 2012

... este by som chcela dodat ze mala (1.5r.) cez den vyzera uplne zdravo, az pokym si nesadnem blizko k nej ked pije a vtedy pocujem ze tazsie dycha pritom (zrejme ta spuchnuta sliznica v nose) ale inak ziadny problem, z nosa jej tecie jedine pri vyplachoch slanou vodou al materskym mliekom. Teraz opat spi, na bruchu, dostala Aerius na noc a tradicne jej chrci v nose - mne to znie tak vlhko, akokeby tekute hlieny jej vibrovali v nosteku v inspiriu - v expiriu len vydychne.. porad strapco, co dalej? Ist k inemu ORL (vies o nejakom milom v Bratislave?) kde budu vediet vysetrit aj nos mandlu? Mohol by ORL vziat ster z nosa aj ked hlieny su cire? Co este by bolo treba spravit? (Po 2 mesiacoch chrcania uz by sme sa radi vsetci konecne trosku vyspali) Dakujem..

convallaria_majalis
12. feb 2012

..no a od polnoci je to skor chrapanie v nose sucheho charakteru v inspiriu alebo ocividne stazene namahave dychanie (akoby obstrukcia - tazko priechodny nos), ak sa prevali na chrbat tak sa rapidne zhorsuje (chrcanie sa zvyrazni, je nepravidelne plus apnoe pauzy). pri tom ma pri hlave zvlhcovac vzduchu, okolo bocnic mokre plienky, hlavu zvysenu tak ze sa smyka dolu a pripominam.. ma v sebe 2.5ml Aerius.. a co tak zvysit davkovanie Aerius, mohli by sme? Alebo dat nejake ucinnejsie antihistaminikum?..

rainee
12. feb 2012

@strapco13 ahoj, ja by som sa chcela poradit ohladne castych infekcii hornych dych.ciest. mam to tak cca 3-4x do roka v zimnom obdobi, doba liecenia 2-3 tyzdne. znacne mi to komplikuje zivot, vlasntne celu zimu som chora 😝 priznaky su ako palenie dutin, priedusiek, vyrazne dusivy kasel, hrdlo mam nadrobno vyhadzane (mandle nemam), niekedy aj zdurene uzliny. lekari uz nevedia co somnou, ziadne lieky vratane ATB mi nepomahaju. bola mi zistena aj alergia na chlad, beriem singulair ale bez uspechu 😢 mam sice znizenu imunitu, ale krvny obraz je v norme.... mozno ta nieco napadne co by mohlo pomoct, dakujem za radu 😉

minusa
13. feb 2012

Dobre ranko
@strapco13 na odporucanie sa chcem poradit ohladom mojej dcerky, bude mat 5 mesiacov .... trapime sa 2x so soplikmi, su cire maximalne biele, nic zelene ani zlte, teplotu nema ... dokina nam zakazdym povie, ze len physiomer a odsavat ... ale aj prvy krat a aj teraz to vyzera na 3 tyzdne, kym sa toho zbavime ... je to normalne? dakujem

rainee
13. feb 2012

@minusa moja dcerka toto mala celu minulu zimu, odsavala som vkuse 😝 je to vraj vsetko z alergie, dostali sme fenistil kvapky a pomohlo.

sykorenka
13. feb 2012

@strapco13 Ďakujem za odpoveď, preplachy morskou vodou si synček robí sám a a veľmi rád (ani sme nevedeli, že sa to tak nazýva) a lekárke ORL sa určite objednáme, lebo poľa Vášho článku o nosných mandliach, to na neho sedí presne, lebo keď mu začne nádcha, hneď sa mu nedá dýchať nosom a hrozne chrápe a chrčí.tak uvidíme.vďaka Ľubica

strapco13
13. feb 2012

@luciferkax a ako dlho bral antihistaminika
tak potom ORL vysetrenie u oboch, vyter, stav sliznice, nosne mandle

@minusa pozri do mojho fotoblogu na moj clanok o toalete nosa...samotny solny roztok nezaberie, treba dat nosne kvapky proti opuchu a pripadne aj antihistaminika ako pise @rainee

strapco13
13. feb 2012

@sykorenka pokial je chory a len vtedy ma take priznaky tak to nemusi byt nnosnou mandlou..priznaky nosnej mandle sa sleduju ked je dieta zdrave, rovnako sa aj vtedy ma vysetrit..v chorobe je normalen, ze sa nosna mandla zvacsi..len treba zistit ako je to v kludovom stadiu mimo choroby

strapco13
13. feb 2012

@convallaria_majalis v blave su fajn na detskom ORL na kramaroch..treba vysetrit a treba aj vyter ked sa sopliky opakuju aj ked su cire
antihistaminika..nema sa zvysovat davka nad normu, to nema efekt..biud je velka nosna mandla alebo zmenit ucinnu latku antihustaminika..ale jednoduchsie je vysetrit nosnu mandlu

cora73
13. feb 2012

@strapco13 ahoj,uz som raz pisala kvoli malemu,odvtedy sme sa posunuli kusok dalej,teraz je na tom tak,ze ma zapal stredneho ucha,laryngitidu,na lave usko ze pocuje napoly a obrovsku nosnu mandlu,momentalne vo stvrtok doberie Amoksiklav,na kasel berie Erdomed a kalciovy sirup,len co ma trapi je Otobacid,co mu mam kvapkat 3x2 kvapky do toho laveho uska,dnes som bola u pediatricky odniest papiere z nemocnice a aj ona sa pozastavila na Otobacidom a ked som sa jej spytala,dokedy ho musi brat,tak ze do kontroly na ORL..Maly uz je zase ok,po vyzdraveni ide na vybratie mandli a nejaku otomikroskopiu ci ako sa to vola,usko ho neboli,musi brat ten Otobacid? Teraz ho berie 5-ty den...Ma 3 roky..

strapco13
13. feb 2012

@cora73 otobacid sa ma brat 7-10 dni
zapal uska ma vlavo?
ono dava sa na zapal ucha, lebo jediny vie akotak znecitliviet blanu bubienka..ale zal je vacsinou za blanou bubienka, cize tam neporiesi nic, len tlmi bolesti

cora73
13. feb 2012

@strapco13 ano,na lavom usku,takze ho ma dobrat? aj v nemocke povedali,ze moze sa uzivat po otvoreni 10 dni,tak mi bolo cudne,ze mam cakat do vysetrenie na ORL,kam ho este len idem zajtra objednat..Ja len nie som rada,ze je to kortikoid..

strapco13
13. feb 2012

@cora73 max 10 dni dlhsie sa nema uzit...nezavisi od kontroly na ORL, ze kedy bude

cora73
13. feb 2012

@strapco13 dakujem 🙂

manka
14. feb 2012

@strapco13 ahoj strapco. nas pripad pokracuje, preto by som sa este velmi rada s tebou poradila. 2 mesacna dcerka ma uz 2 tyzdne sopliky. prvych par dni to bolo akutne, ze non stop ked dychala bolo pocut, ako jej soplik beha hore dole. teraz to ma take upchate viacmenej rano a pri poobednom spanku, inak celkom fajn aj pekne sa jej da papat. Trapi ma ale to, ze sopliky su do zlta. Dneska som pozerala obsah tej odsavacky na bielom kapesniku a jednoznacne zlte. Nasa Dr. nam stale odporuca len libenar a odsavat. /Teploty neboli./ Ale mne uz sa to zda dlho. Kedy je uz potrebne preliecit napr. lokalnymi atb?
Dalsia moja otazka s tym tiez suvisi, len neviem, ci aj to spada pod orl. Mame ist na ockovanie. Mozem ju dat v takomto stave ockovat? Dakujem krasne. Pekny den

strapco13
14. feb 2012

@manka zlte sopliky su minimalne na vyter a CRP a podla vysledkov bud hned lokalne ATB alebo pockat na vysledok vyteru
rozhodne nedoporuciujem ockovat..dieta ma byt na ockovanie zdrave

manka
14. feb 2012

@strapco13 dakujem, tak uvidime, ako dopadneme u dr.

motylik136
14. feb 2012

@strapco13 ešte vás chcem otravovať, písali sme si o tom, že malá mala v nose pneumokoka, užívala Zinnat, išli sme na kontrolný výter po 6 dnoch (ale zrovna den pred tým výterom dostala nádchu) a ked som volala o výsledky, ešte stále nie sú, mali byť už včera...sestrička mi povedala, že tam pravdepodobne zase niečo bude, ked meškajú...čo si mám o tom myslieť?že sa pneumokok nepreliečil alebo tam môže mať niečo iné, kedže má nádchu...

xlucia
14. feb 2012

@strapco13 prosim ta kedy sa detom vytvaraju celove a nosove dutiny? a ako casto sa dava erdomed ako dlho sa berie? dik

borkax
14. feb 2012

zdravim, pisala som na IP, velmi pekne tymto dakujem, uz sme fit 🙂

lenka_l
14. feb 2012

@strapco13 nahodou som nasla tuto temu a chcela by som sa poradit, moj skoro pol rocny drobec si velmi casto sucha nostek a jeduje sa pri tom, ocividne ho svrbi, len neviem prist na to preco, sopliky ani nema (alebo len velmi malinko), aj ked od narodenia sa mu robia v nosteku susniky, niekedy riadne velke, biele a tie mu takmer kazdy den vysajem (aj ked nie vzdy idu), neviem ci je to len suchy vzduch (snazim sa zvlhcovat miskou vody na radiatore a susenim pradla v izbe), alebo by to mohla byt aj alergia? Je este stale uplne kojeni. Dakujem.

amikka
15. feb 2012

@strapco13 Dobrý deň, poprosím Vás o radu. Syn (3 r.) je 3.deň po adenotómii. Pooperačný priebeh normálny, bolesti nie sú. Dnes ale od rána zvracal asi 4x zdá sa len hlieny. Môže to byť celkovou anestézou? Alebo,že by to bol vírus? Nechce nič papať, len trošku pije, zatiaľ už hodinku nezvracal, ale je taký smutný a na nič. Ďakujem.