icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

kvojtanikova
15. feb 2012

@strapco13 ahojky aj ja sa zase spytam ked mozem, vsimla som si ze si nedavno radila mamicke ktorej babo ma 2tyzdne soplik aby sli na vyter a Pamycon. Aj nasa Borca ma uz skoro dva tyzden sopliky, ale rastie jej aj zubok, tak som to pripisovala tomu, sopliky su priesvitne, ale vsimla som si, ze ked nahodou hned neumyjem odsavacku, tak postupne ozaj zozltnu (slabozlta) tak teraz neviem ci tiez s nou skocit na vyter alebo to je normalne ako reakcia soplika na vzduch, ze zozltne. A druha vec, davam jej 2 x denne 1 kvapku Otrivinu, ale kedze je to uz vyse tyzdna, bojim sa jej ho davat dalej aby nezostala zavisla (viem o com hovorim, lebo ja sama som zavisla na kvapkach do nosa), tak staci len morska voda? ci mam zmenit kvapky (inu ucinnu latku)?

andy485
15. feb 2012

@amikka

@strapco13 ahoj, my máme podobný problém ako amikka, tak sem idem znova po radu, tiež sme 3 deň po ( robili nám to v pondelok), zvracal trocha už po zákroku, po 3 hod. cca, predtým vypil troška čaju, tak to pripisovali tomu, poobede, ale zvracal znova, tak sme dostali kapačku - cerucal, vraj je to následok narkozy. zvracal vždy keď kašlal, mal škaredý kašel akoby z priedušiek suchý a napínalo ho na zvracanie z toho. pustili nás domov a doma sa pozvrackal ešte vo dverách a potom večer. pripisovali sme to tomu, že mal podráždenú "trubicu" po intubácii, a keď sme volali do nemocnine po radu, tak nám to viac menej potvrdili, že je to aj zvieračom, že si to pamätá, a že to trvá 2 dni, nech vydržíme. prvú noc doma nič nespal, a stále bol len smädný, včera ráno zjedol kusok rožka a hneď zvracal, dali sme mu 1/4 ditiadenu, po rade lekára a zaspal. odvtedy nezvracia, trocha už aj papá, celkovo je už v lepšej forme, ale stále pokašliava cez deň. Dnes ale kašlal počas poobedného spánku takmer hodinu, priebežne pokašliaval. Chcem sa teda opýtať či je to "normálne" , alebo či s tým vieme niečo urobiť. pokašliava aj cez deň, ale skôr akoby vykašliaval, alebo si odkašlal. v spánku to bol ale dráždivý kašel. mali sme to aj pred dvoma týždňami, vtedy mal dokonca v noci strašný záchvat, a dostali sme zinat, rectodalt a ditiaden. bral dlhodobo aeruis, teraz od pondelka neberie nič. Ďakujem.

strapco13
15. feb 2012

@motylik136 ci je tam nieco ine sa uvidi podla vyteru..dnes uz mate vysledky?

strapco13
15. feb 2012

@xlucia zaklady dutin su uz pri narodeni ale vyvijaju sa postupne az do 18 rokov. Pri narodení je vyvinutý len zárodok dutín čuchovej kosti a postupne do dospelosti sa vyvíjajú čeľustná, čelová a klinová dutina.
erdomed : Deťom od 15 do 20 kg podávame 1/2 odmerky (2,5 ml) 2x denne. Deťom od 21 do 30 kg podávame 1 odmerku (5 ml) 2x denne. Deťom nad 30 kg podávame 1 odmerku (5 ml) 3x
dlzka liecby..ak do 5 dni nie je zlepsiene treba kontrolu..dlzka liecby je podla kliniky

strapco13
15. feb 2012

@lenka_l suchanie nosteka..bid ma suchy nos..ale skor by som tipla alergiu..preplachy, mozes premastit nostek /kukni na moj clanok o toalte nosa/ kedze kojis mozes vzdy po osetreni nosteka nakvapkat vzdy par kvapiek mliecka do nosteka
ak to nezaberie tak alergoimunologia

strapco13
15. feb 2012

@amikka z narkozy by to nemalo uz byt
skor by som povedala, ze ustupuje pooperacny opuch a teda sa uvolnuju vsetky hlieny co mal usadene v nose a prinos. dutinach a zrejme ich porehltal a prislo mu z nich zle
ale mpze byt virus.
v obpoch pripadoch nedrazdivu stravu, lhku na tzaludok, ak uz cez den nezvracal tak netreba k dr, ale vela tekutin nech pije
preplachuj nostek..ak ho to nestipe

strapco13
15. feb 2012

@kvojtanikova pokial odsvas cire sopliky tak netreba vyter.,ak su hned zlte vtedy vyter urcite..ale kedze to trva dlhsie mozes ist na vyter
to ze na vzduchiu ozltnu je normalne..ono ten sekret na vzduchu hustne a moze oxidovat a teda menit farbu
co sa tyka nosnych kvapiek..mozu sa davt 3xdenne ..u malych deti zavislost nevznika tak lahko..lebo ich rodic proste neda /kdezto dosley si icg vie dat sam/ ale radsej zmenit znacku..skus ale par ni bez kvaiek..ak sa dycha dobre nosm staci preplachy
pokial je ale nosik velmi upchaty tak pauzu nerob, daj ine kvapoky a bolo by dobre pridat antihistaminika
ak kojis mozes nakvapkat svoje mliecko do nosteka po odsati

strapco13
15. feb 2012

@andy485 pises ze bral dlhodobo aerius..kvoli comu ho bral? alergia? mozno ten kasel je kvoli tomu ze aerius doteraz tie priznaky alergie tlmil
ale moze to byt aj uvolnovanie hlienov..doporucila by som preplachy /ak nestipu/ ak sa stav nezlespi nasadit spat antihistaminika

lenka_l
15. feb 2012

@strapco13 dakujem za radu, clanok som uz precitala, aj ostatne... su naozaj velmi dobre a zrozumitelne napisane, dnes sme zacali s toaletou nosteka, mam pocit, ze sa mu trosku polepsilo, tak uvidime... este raz dakujem 🙂

danabel
15. feb 2012

@strapco13 Chcela by som sa opýtať,čo môže znamenať, že si dcérka už asi dva týždne dáva pršteky do nosa. Trvá to približne od doby, ako sme jej na spanie zrušili cumlík a vyšla jej jedna stolička, zároveň s tým sa jej znova objavil ekzém, ktorý mala naposledy ako 3-mesačná. Cez deň to robí menej často, najviac večer a pred spaním aj počas zaspávania ( akoby sa tým ukľudnovala). V noci, dýcha pekne čisto. Ďakujem

strapco13
15. feb 2012

@danabel moznosti...suchy nos, vyrazka, skrabanec...poriesis preplachom a premastenim nosteka
alergia..alergoimunologia
ale najpravdepodobnejsie to bude psychicke...nieco ste vzali, objavila si nieco ine...skuste si spolu vybrat nejake uspavacika .makkuckeho plysaka, babiku..proste nieco na spanie co bude mat miesto toho

danabel
16. feb 2012

@strapco13 Ešte ma v noci napadlo, že sme boli s manželom obaja chorí približne v tom čase( nejaká viróza) a malá nebola chorá, len mala asi 1-2 dni taký nepravidelný priehľadný výtok z nošteka ako vodička a potom jej to prešlo, aj som jej skúšala odsávať, ale nešlo jej nič. Stále, keď jej poviem, aby si nedávala pršteky do nosa, tak mi povie, že tam má kaku -soplík.Najprv by som chcela vylúčiť zdravotný problém a tak riešiť psychickú príčinu.

strapco13
16. feb 2012

@danabel je mozne ze ma podrazdenu sliznicu..ono ked sa niekde stale vrta tak si tam nejaky skrabanec vytvoris, urobi sa chrasticka, ked sa to hoji, tak to svrbi, tak sa tam dieta zase vrta a vznika kolotoc..cize toaleta nosa, premastit nostek..pozri do mojho fotoblogu na clanok o toalete nosa

andy485
16. feb 2012

@strapco13 ďakujem, aerius bral priebežne od okt. 2011, vtedy mal zápal stredného ucha a nasadila mu to dr., bral to cca do dec. 2011. v januári sme boli na konzultácii u iného dr. kvôli tej nosnej mandly a ten mu tiež nasadil aerius, že preventívne keďže chodí do školky. prestal ho brať asi pred týždňom. v noci mal zasa záchvat kašla, tak sme mu dali polovicu rectodaltu, zdá sa že pomohol, lebo potom už zaspal bez kašla. máme ísť k dr. kvôli tomu kašlu alebo sú to len "dozvuky" toho zákroku ? sople nemá, ani teploty. v nemocnici pri prepúšťaní nám povedali, že mu netreba nič dávať. zasa tu som čítala, že po zákroku býva ešte opuch niekoľko dní, môže to býť tým ? že ho niečo dráždi lebo to má opuchnuté ?

amikka
16. feb 2012

@strapco13 Ďakujem pekne, Už poobede nezvracal a aj dnes je už v poriadku. Bála som sa ešte preplachovať, dnes ale už skúsime, lebo noštek má stále taký akoby upchatý.

motylik136
16. feb 2012

@strapco13 už máme výsledky a chvalabohu negatívne, pneumokoka sme sa zbavili, no nádchu máme už 8-my deň...môžem jej dať Sinupret?6 dní som jej robila toaletu nosa+olynth, teraz robím už len toaletu...môžem jej dať ten sinupret?lebo stále má zahlienený nos, ale iba priesvitný soplík

danabel
16. feb 2012

@strapco13 Ďakujem krásne 🙂

pingu1
16. feb 2012

@strapco13 ahoj, poprosim ta o radu. som uz zufala z malej angin. kazdy mesiac ich ma. stale dokola antibiotika. uz jej aj nosnu mandlu vybrali a stale ma tie anginy dokola. posledne su uz hnisave. predtym neboli. su bez streptokokoveho nalezu. je lepsie ich dat von? mala bude mat o tyzden 3 roky. dakujem

manka
16. feb 2012

@strapco13 neviem strapco, ci ta aj zaujimaju aj nase odpovede, ako sme dopadli u dr. Nam s malinkou sa nakoniec to ockovanie odsunulo, lebo ja som stale hovorila, ze mam obavy, ked ten soplik nie je len ciry. a mame nasadeny pamycon /bez vyteru, bez crp/ Syn 4r. tiez zacinal so zelenymi soplami, ked sme boli u obvodnej, nic mu nedala, zevraj najnovsie ani zelene sople nevadia a teraz skoncil s kaslom a na atb, aj ked sme stale smrkali a robili hygienu. tak neviem, co ozaj zelene sople "nic nie su.....

sykorenka
17. feb 2012

@strapco13 Ďakujem pekne za odpovede.Určite dáme mu všetko poriadne vyšetriť, aby sme mu zbytočne nedali vybrať tie nosné mandle.Však ja aj trocha dúfam, že nebude treba, lebo sa bojím celkovej anestézie, ale ak lekárka ORL povie, že treba, tak to dáme von.Ďakujem.Ľubica.

halienka
19. feb 2012

@strapco13 ahoj 🙂 poprosila by som ťa o radu, moja 2-ročná dcérka dostala v piatok nádchu. Našťastie nemala ani teplotu, ani kašeľ, zostalo len pri nádche, tak som sa rozhodla nasadiť jej okrem vit. C ešte detský Nasivin a Fenistil kvapky , ktoré sme dostali pred 3 mesiacmi od ORL lekárky, keďže malá má zväčšenú nosnú mandľu. Vtedy dostala cca 2 týždne po takejto nádche zápal str. ucha a vlastne tak sme na tú mandľu prišli. Nasivin aj Fenistil ( 7 kvapiek) jej dávam 2x denne, vždy pred spánkom, aby sa jej lepšie dýchalo. Chcela som sa spýtať ako dlho jej mám dávať ten Fenistil? Myslím, že Nasivin by sa nemal viac ako týždeň, no ten Fenistil neviem ako dlho. Bojím sa toho zápalu str. ucha, rada by som nádchu vyliečila tak aby sme sa mu vyhli. Samozrejme odsávam. ďakujem vopred 🙂

strapco13
20. feb 2012

@andy485 Ako ste na tom..pretrvava kasel este?

strapco13
20. feb 2012

@amikka uz je uplne OK?

strapco13
20. feb 2012

@motylik136 ak ma ten soplik velmi husty tak mozes dat Sinupret, ak je riedky tak netreba
ak tazko dycha nosom tak mozes antihistaminikum

strapco13
20. feb 2012

@pingu1 treba ist na ORL..nech spravia vyter tam, obvodak nech odoberie ASLO, a odbery na infekcnu mononukleozu /Krvny obraz hepatalne testy, protilatky proti virusom EBV a CMV, Paul-Bunnel/
u tak malych deti je velmi zriedkave aby sa museli vybrat mandle von, ale stava sa
ale skor by som najprv skusila nieco na imunitu na predpis Bronchovaxom, ak bude pozitivny vyter na ORL / robia trochu ine vyteri ako u pediatra/ tak by som dala penicilin dlhodobo /ak nie ste nan alergicky/ ak vie kloktat tak slanu vodu alebo nieco z lekarne

amikka
20. feb 2012

@strapco13 Už je OK, to vracanie bolo len v tú stredu doobeda, ale z piatka na sobotu som mala obdobné problémy aj ja, takže to bol pravdepodobne vírus.

strapco13
20. feb 2012

@amikka to moze byt..v TT kraji teraz bolo nieco crevne 😝

strapco13
20. feb 2012

@manka no zelene sople svedcia o bakterialnej infekcii..cize ATB su tam vhodne
ak som to ale pochopila tak mladsi dostal na cire sopliky bez vysetrenia antibiotika a starsiemu zelene neriesila tak mate teraz pre zhorsenie stavu celkove ATB? 😖 uprimne tento postup sa mi nepaci 😠

strapco13
20. feb 2012

@halienka fenistil mozes aj dlhodobo, pripadne ine antihistaminikum
pokial ma velku nosnu mandlu tak ju treba riesit inak sa mozu infekty a zapaly usiek opakovat a zhorsovat
skus dokladnu toaletu nosa, antihistaminika dlhodobo, na lokalny kortikoid je este mala, ale dala by som lokalne antihistaminikum do nosa..moze ju pomoct zmensit, a zabranit komplikaciam..ale nie vzdy to zaberie, ak je mandla prilis velka, tak treba operaciu

nikuska4
20. feb 2012

@strapco13 ahoj,prosím ta čo mám robit,ked sa malej po dvoch týždnoch,čo bola chorá znova to celé vracia,myslím kašel,bolest hlavy ,nádcha,začína mat aj teploty.Pýtam sa ,lebo k nášmu lekárovi by som radšej nešla,naposledy mi ju s tým chcel nechat v nemocnici.Alergologička mi poradila dávat jej Isoprinosine sirup,už to celé doužívala a toto?