Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13 Má štyri ročky,nádcha je ešte na začiatku posmrkáva a ukazuje na koren nosa,že ju tam bolí a aj na čelo....škriabe ju v krku ,aj večer ked zaspinkala neskor ju to dráždilo,že stále musela kašlat až ju natahovalo..To ,ale presne tak to začínalo,ked bola naposledy chorá.Potom to prešlo aj na priedušky, aj laryngitýdu mala ,aj tmavo žlté soplíky boli,no a toho sa teraz bojím.Normálne mala svalovicu z tolkého kašlania.No a náš lekár ju vyšetril A ŽE NIČ TO NIEJE!laby som dávala sirupy,čo som aj bez neho dávala....proste spraví crp. no a ked je osem,tak nič netreba.Už ma s tým crp hnevá.Ked som za dalšie dva dni prišla,že teploty sú stále,tak že pošlem vás do nemocnice.Preto tam nechcem zasa íst.
@nikuska4 CRP 8 znamena virusovu infekciu, cize ATB naozaj netreba..len ak neprechadza stav treba vysetrenie zopakovat ci sa nepridruzila bakterialna infekcia
podla popisu ma zrejme upchate otvory do prinosovych dutin, a zrejme aj dutiny ma chytene..dokladny preplach nosa, nosne kvapky, antihistaminika, naparovat, inhalacie /pokial nie su teploty nad 37,5 a ak by sa zvyraznila bolest hlavy tak hned prestat naparovat/, na dutiny je vynikajuci Nasivin Sinus sirup /bylinkovy na volnopredaj..len skontroluj zlozenie ci nie je na nieco alergicka/
@strapco13 A je také spolahlivé to crp???Mne sa tomu nechce verit,lebo asi dva roky naspet bola tiež takto chorá,tiež sa jej to asi trikrát vrátilo a zakaždým len crp je v poriadku.....tak som sa už nahnevala ,odmietla som crp a prosila o atb.nahnevyný mi ich predpísal ,decko sa preliečilo a odvtedy vlastne ani atb nemala,mali sme pokoj.Ja nechcem za každú cenu hned lieky,vždy to zvládneme doma bez lekára,lebo viem ,čo jej mám dat,ale ked už má toto všetko naraz,čo som popísala,somuž bezmocná.Aj sesternica tak dopadla so synom už 15ročným,trikrát za týžden s nim bola u lekára takisto,že crp je v poriadku a nakoniec cez víkend skončil v nemocnici na infuziach.Ten sirup je na užívanie?Dakujem ti velmi pekne za rady.
@nikuska4 CRP je spolahlive..po 6 hodinach od zaciatku infekcie sa uz da podla neho velmi dobre orientovat
http://www.choredieta.sk/index.php/laboratorne-... na spodu odkazu su tabulky ako sa da cca orientovat ..ale vzdy treba plus kliniku..ziadna vysetrovacia metoda nie je uplne 100% vzdy existuje moznost falosne pozitivnych alebo falosne negativnych vysledkov.ale pri CRP je mizive percenticko
ono virusovy infekt tiez moze mat tazsi priebeh a napriek tomu ATB nezaberu a CRP je len mierne zvysene a kedykolvek pocas choroby sa moze pridat bakterialny infekt
to ze ATB zaberu po tyzdni..mozno bol uz infekt na ustupe a vyliecil by sa aj bez ATB
to ze niekto dostal infuzky...co bolo v tych infuzkach? infuzka nie vzdy znamena ATB
sirup sa berie 3x 2,5 ml pre 4 r dieta
@strapco13 ďakujem moc pekne, no malá zatiaľ nemávala práveže nejaké časté infekcie, to bolo prvýkrát teraz na jeseň, že mala 2x za sebou nádchu a hneď ten zápal str. ucha, potom po preliečení až doteraz pokoj. Dr. nás pripravila, že zrejme budeme musieť ísť na operáciu s tou mandľou, no keď sa to tak ukľudnilo po tej poslednej liečbe, dýchala dobre aj v noci, tak si asi povedala, že ešte počkáme, predsalen je malá ešte dosť malá (2 roky). No ak sa to teraz zas nejako zhorší, tak to budeme už musieť riešiť. Dnes sa malej spustil riadny zelený soplík, to je dúfam dobre, lebo minule sa jej nespustil a neviem, či aj to nebola príčina toho zápalu str. ucha. Fenistil teda budem ďalej dávať, dávam 2x denne, nemám radšej dávať 3x denne? Neviem presne o aký účinok tam ide, či je to v podstate jedno, len tam ide o uľavenie, alebo treba to dávať nejako pravidelne aby sa tá sliznica udržiavala nejaká kľudnejšia...
Ahoj strapco13, naposledy som pisala toto
Ahoj strapco, hlasim sa po dlhsej dobe opat. Mala uz druhy tyzden soplikuje. Chvala Bohu nic ine nie je. Len ma hneva,ze uz 14 dni ma sopel, ktore sa mi zda je silnejsi teraz. Ja som bola posledne 4 dni chora doma, teplota, hrdlo, nadcha atd. Momentalne beriem ATB. Soplik je hustej bielej a zltej farby. Davam je Zyrtec stale, Physiomer, odsavam rano a vecer (cez den je v skolke), na noc ma Olynth. Teplotu nema, na bolesti sa nestazuje. Co mozem dalej robit ? dakujem krasne.
--------------------
Novy stav:
Dostala v piatok Pamycon na tyzden, Trifed a do usiek Burrow kvapky. Soplik stale (uz 3 tyzden mame), ale je biely co je lepsie ako zlty. Neviem ci mozem davat aj Physiomer popr. a co este davat, aby sme sa toho zbavili. Mala aj dost kasle, ale uz je pocut, ze vykasliala tak neviem ako jej viac pomoct. Bohuzial po tyzdni doma som ju uz dnes musela dat do skolky :( Dakujem za rady
@strapco13 Ahoj, pred casom som tu pisala ohladne hustych,zltych lepkavych soplov. Min tyzden sme si konecne vydupali vyter,kedze sa po par dnoch znova vratili. Hrdlo bolo ciste, no z nosa vysla moraxella. Dr nam este pred vysledkami nasadila pamycon, ktory adam bral 4,5 dna.potom sme odisli na dovcu a pamycon zostal doma v chladnicke 🙄 . Dnes,ked som volala na vysledly,povedali,ze do stredy dobrat kvapky a prist na kontrolny vyter v pondelok,kedze az vtedy sme doma. Moja otazka.mam ist niekde do lekarne robit oci,aby mi ho predali bez receptu a znova ho nasadit a uzivat dalsich 7 dni, ci netreba a je tu sanca, ze mu to zabralo. Momentalne krochka obcas,ked dycha, kedze sme v tatrach, tak sopli,vzdy ked sme vonku a vnutri mal dnes zopar krvavych soplikov. Ale je tu strasne suchy vzduch. Dik za odpoved
@strapco13 takže ak nemá hustý soplík, ale zle dýcha nosom, mám nasadiť antihistaminikum?napr. fenistil?ten mám aj doma...načo je to dobré?
@strapco13 Ahoj, poprosila by som ta o radu. Moj syn nastupil v novembri do skolky, po troch dnoch bol chory doma, dostal prve antibiotika a poriadne sa preliecil doma po troch tyzdnoch siel do skolky zase zvladol tri dni a skoncil doma nastastie bez ant. potom siel do skolky az po novom roku, zase zvladol tri dni a skoncil doma s nejakym sirupom. vzdy bol rovnako chory (zahlieneny a zapalene hrdlo a zvysena teplota ) Na krcne nas poslali len na moju ziadost ked som tvrdila ze maly v noci chrape a zapacha mu z ust, to sme boli pred troma tyzdnami kde mu zistili zvacsene nosne mandle a odporucili mi aby som ich mu dala vybrat, ale najprv ze mam skusit garasone do nosteka. po tyzdni uzivania ziadna zmena, maly nieje nejak velmi chory, len v noci chrape, zle sa mu dycha a smrdi mu s pusy, rano ked vstane ma cele usta polepene od slin. Tak som nasla inu lekarku a az ta mu urobila vyter z nosteka a krku a zistili mu zlateho stafylokoka, hned aj predpisala pamycon do nosteka. moja otazka znie, ako mozem este zlepsit liecbu? mam ho vobec davat do skolky? da sa stafylokok vobec vyliecit? a este mame aj my rodicia ist na vyter? dakujem za odpoved
@strapco13
ahoj,mozem ta poprosit o radu,
dcerka mala najprv bolest hrdla, mierne zvysena teplota,podrazdena,unavena, popar dnoch to ustupilo a nasledne, ked som bola u pediatricky kvoli niecomu inemu ,tak jej kukla aj do hrdla a predpisala antibiotika Ospen, brala aj vyter bol pozitivny na streptokok hemolyticky.
dost ma to zarazilo ze ten priebeh bol taky nijaky,normalne by som asi ani nesla lekarke a liecila to doma cajikmi a cibulovym sirupom, kym by nevystupila dlhsie horucka, ako viem ja ako laik posudit kedy ist pediatricke?
mohlo byto byt nebezpecne keby sa to necha tak bez atb liecby?
chcem sa spytat kedy je vhodny kontrolny vyter, kolko cakat po dobrati atb, aby nebol falosne negativny a tiez ci si mame dat urobit vyter vsetci doma alebo netreba? manzela boli hrdlo dlhsie inak nema problemy.
CRP lekarka nerobi, je potrebne?
a kolko je podla teba vhodna davka Cvitaminu pre 5rocne dietko pri ochoreni?
dakujem za radu a tiez za tvoje clanky, su uzasne.
a
@strapco13 ani mne sa to veru moc nepacilo. starsi mal zelene sopliky, mohli sme smrkat kolko sme chceli, to sa mi vyliecit nepodarilo. 1x sme tam boli osobne, 2x som telefonovala, ze sa to nelepsi. potom sme tam isli zase. ale uz riadne zahlieneny s kaslom. dokonca aj zvracal hlieny. vtedy sme dostali celkove atb
s malou 3 mesacnou som nechcela dopadnut rovnako, este k tomu sme pred ockovanim. ona mala tiez zelene. na 1x sme nedostali nic. potom malo byt to ockovanie. doniesla som dr. zeleny odsaty soplik vo vreckovke, to sme uz dostali pamycon. neisla som uz s nou, ked jej aj tak nic nerobi...
to je nasa obvodna. orl lekarku mame lepsiu, len neviem, ci mam s takymito chorobami chodit rovno k nej. a zase ta nam dala take lieky, co sa uzivaju 7 dni kazde 4 hodiny. od nasej sme take nemali.vacsinou sumamed na 3 dni. pouzivaju sa este taketo atb bezne?
@halienka fenistil sa dava 3x denne ..ako ucinkuje? no pri zapale sa vyplavuje latka histamin ktora sposobuje prekrvenie a opuch /to sa mi uz nechce do detailov/ pri alergii sa vyplavi toho histaminu enormne vela..alergia je vlastne premrsteny zapal..cize antihistaminika blokuju vyplavenie histanminu a tym zmensei opuchu a zmensenie prekrvenia..cize nie je to len ulavenie ale aj liecba
@bevab solny troztok treba vzdy..ocistis tak sliznicu od hlienov a nasledne ked das nosne kvapoky proti opuchu tak sa dostanu aj na slizncu nie len do soplikova a lokalne ATB ci ine kvapky mozu potom ovela lepsie zaucinkovat
ale kedze vam to tak dlho trva..je na mieste kontrola na ORL..nosna mandla
@motylik136 jj mozes fenistil..ako ucinkuje --pozri moju odpoved pre halienku
@dominikuska prelachy /pozri moj clanok o toalete nosa /, antihistaminikum, do nosa lokalny kortikoid alebo lkoalne antihistaminikum..to moze pomoxct zmensit nosnu mandlu..ale ak je prilis velka, tak to nezaberie
staphylokok..niekedy zaberie na ATB, niekedynie..je velka premorenost obyvatelstva, on je pomerne odolny voci ATB ale je to slaby bacil
ale vyteri rodine nikdy neublizia
@filmuska_01 streptokoka hemolytickeho treba preliecit vzdy ..je to nebezpecny bacil..ak je neprielieceny moze is na klby svaly, oblicky,,kontrolny vyter tak 2 tt po dobrati ATB, a daj potom odobrat aj ASLO
kvoli comu ste sli k dr..ono sa ti to mozno nezda ale mozno to malo nieco spolocne s tym hrdlom
ak by bol vyter pozitivny aj na kontrole..tak vyteri u rodiny..moze byt bniekto bacilonosicom
CRP je potrebne ..pozri si moju odpoved pre nikusku..je to tam rozpisane
kedy ist k lekarovi..kazda mamina ma taky nejaky 6. zmysel...pozna svoje dietatko..ten toi povie ci treba alebo netreba..je pravda, ze nie vsetky maminy tomu veria a bezia k dr hned pri prvom zakaslani
ak su choroby caste..tak vypozorujes na dietatku cio je este doma zvladnutelne a co treba ist, pokial nie ste nejak casto chori, tak sa event, skontaktuj telef s dr ci treba alebo netreba ist
kedy treba? ak je velmi vysoka teplota, ak je dieta extremne malatne a spave, silne bolesti, velmi zdurene uzliny..ak sa stav po 3-4 dnoch nezlesuje na domacej liecne alebo ak sa horsi a pod..na toto nie je presny navod
@strapco13 velmi ti dakujem.
s dcerkou som boal u doktorky kovli cervenym skvrnam na hankach prstov, objavilo sa jej to v skolke, opuch bolestivy, doktorka to identifikovala ako omrzlinu- dcerka nosi lyziarske rukavie ,takma to prekvapilo,nema ekzem ani nic podobne- a kazala davat imunoglukan mast. Moze to mat suvis? o dva dni to zmizlo.
prave to ma nakoplo aby som s nou isla, inak vyzeral ok okrem mierneho soplenia, unavy. na hdrlo sa stazovala len 2 krat a to som myslela, ze pila nieco bublinkove u babky a potom tri dni nic apotom tie rucicky zrazu.
preto som sa pytala kedy ist lekarovi,lebo tento krat osm to ocividne zachytila neskor, lebo tkay to priebeh infektu sme nemali, ma casto zapal priedusiek,priedusnicea tam je to ine.to viem rozoznat.
Aslo mam ziadat od pediatricky,je to dolezite vsak?
ak aj vyter bude ok, nestaci to...
DIk, to crp viem naco sluzi len moja lekarka ho nerobi,nema ten pristroj ,vraj nepotrebuje a to labaku posielala len 1.krat .
a to C cko bysi dala kolko cca?
@strapco13 ahoj,zasa sa hlásim.....mala má teda laryngitídu ,v noci sme skoro nespali,mala aj teploty,vobec neviem,či s nou íst k lekárovi,alebo dávat dalej calcium a ostatné od alergie čo stále dávame...a čakat ,preto som neistá,lebo pred dvoma týždnami bola chorá ako som spomínala,pár dní bolo všetko ok. a teraz zasa,fakt neviem,porad mi prosím,dakujem.
@strapco13 povedala by som že z hrdla, dnes v noci mal zasa záchvat. asi 2 t. pred zákrokom to mal prvý krát čo tak kašal zo spánku. dr. včera na kontrole povedal že to možu byť zatekajúce hlieny. nasadil mu trifed, ale sa mi zdá že to mu vlastne spustilo ten záchvat, že mu to ešte uvolnilo viac. naposledy kašlal takto v nedeľu a teraz včera v noci. viem mu nejako pomôcť ? je to hrozné ako sa dusí, nevie vôbec spať.
@strapco13 ta stranka co si dala odkaz je zaujamva, kopa novych info pre mna. 🙂 dakujem.

@nikuska4 kolko ma rokov? nepamatam si vsetkych 😅
nadcha..preplachy uvolnit nos..bolest hlavy moze byt zo zapalu dutin, upchateho nosa..treba to uvolnit
kasel je aky? z hrdla alebo hrudnicka? suchy alebo vykasliava, zatekajusopliky z nosa?