icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

strapco13
19. mar 2012

@marekk12 o ake starew dieta sa jedna?
mal robenu endoskopiu nosa?
zapal pluc alergickeho povodu a atb mi nejdu dokopy
ak to bolo infekcneho povodu..mozu pomoct vazodilatancia
nasonex vysadit, kedze sa stav zhiorsil..skor by som dala lokalne antihistaminikum

strapco13
19. mar 2012

@kvojtanikova ockovanie MMR sa robio medzi 15 a 18 mesiacom a aj tak mozes mat este odklad..cize utrcite neockovat ked je dieta chore

strapco13
19. mar 2012

@marekk12 este ked mal eozinofili zvysene..moze ist o parazitarne ochorenie..tam moze byt aj zal pluc aj problemy s nosom ..skrkavka moze takto putovat v tele

junovka
20. mar 2012

@strapco13 potrebujem poradit...krciarka nam predpisala sprej Vincentka, nakolko mala je zahlienena a a ma aj bolest hrdla, v lekarni som pytala sprej do hrdla a mne lekarnik dal sprej do nosa / to som si vsimla az doma 😠 😠 !/ /...teraz neviem, ci ten nos.sprej sa moze aj do hrdla?? 😕 😕 Vdaka

saska.t
20. mar 2012

@junovka ak ti mozem aj ja poradit, vincentka je mineralna lieciva voda, ktora sa da kupit hlavne v CR aj v tescu a da sa pit striekat do nosa ci hrdla,rozdiel je len vo flasticke- usposobeni na striekanie bud do hrdla, alebo nosa, takze kludne mozes 😉

maznacik007
20. mar 2012

@strapco13 prosim ta porad mi .. dcera je uy dva tzydne chora najprv mala vysoke horucky okolo 40 tky neslo jej to dolu tak tri dni... dostali sme atb zinnat tablety lebo ze ma silnu anginu... aj ked jazyk mala skor taky tmavocervenz ale nevedela prehltat a mandle uz nema oboje...
postupne zacala kaslat tak nam lekarka kazala kupit mucosolvan ... davali sme.. zo zaciatku choroby sa nam aj osypala take cervene najprv ako bodký potom mapy ale po dvoch troch dnoch to zmizlo... kasel sa vystupnoval ale hrozny bol uplne sa chytala na plucach tak lekarka nam dala dalsie balenie zinnatu ... nerobila zatial ziadne crp, ani vyter ani nic... dnes som sa uz nastvala lebo v noci stale kaslala aj cez den ale hrozny kasel... inak uz vzyzera lepsie urobila nam konecne rontgen pluca ze ciste ale dutiny ze tam je nieco zle a poslala nas na orl zajtra ideme.... co mame ziadat tam aby urobili ja som uz z lekarov na nervy.... ked nepovies neurobia a keby som netrvala na tom rontgene tak sa nic nedeje...

strapco13
21. mar 2012

@junovka vincetka sa moze aj aj pouzit, aj na kloktanie, naparovanie...
preplachni nos, nech splachne tie hlieny, z toho ma zrejme podrazdene hrdlo a potom mozes aj do hrdla..ale ked nastriekas do nosa ono to cez nosohltan dostane aj na hrdlo

strapco13
21. mar 2012

@maznacik007 neviem..pripomina mi to sarlach alebo infekcnu mononukleozu podla popisu
bolo by dobre urobit vyter z hltana, kedze nema mandle
a podla nalezu na snimku..nevies presne ze co je tam? alebo prefotit
zapal dutin..standardna liecba..antiohistaminika, nosne kvapky, preplachy, solux alebo nahrievanie
ako ste dopadli?
poprelieceni kontroa nosnej mandle, ci nahodou vdaka infektu nedorastla

maznacik007
21. mar 2012

@strapco13 infekcnu mononukleozu sme uz mali... min. rok...
skusim ten snimok a zajtra ho pripojim dopadli sme nijako lebo mame poistovnu doveru a ta nema v meste SC zazmluvneneho ORL lekara ale az v tretej dedine ma ale ten je tam len par krat do tyzdna na dve hodinky a dnes sme sa tam trepali a mal vypisanu dovolenku a zastupujuci lekar 40 km dalej hrozne spoje a tak... takze doma liecim tak ako si popisala.... dakujem... davam dithiaden, nahrievam naparujem ju nad solnym roztokom, atd....

strapco13
21. mar 2012

@maznacik007 nosne kvapky proti opuchu tiez treba..nech sa uvolni nos a aj otvory do dutin
mas snimok alebo papiere u seba?
tak ked ste ju mali tak ta by uz nemala byt

cora73
22. mar 2012

@strapco13 ahoj,chcela by som sa opytat,maly-3 rocny bol v pondelok na vybrati nosnych mandli v celkovej anesteze,v utorok sme boli na kontrole,ideme este na jednu buduci pondelok,zakrok prebehol bez problemov,na kontrole povedala dr,ze je vsetko v poriadku,ale maly odvtedy velmi zle spi,poplakava celu noc,ze ho boli,v polospanku nevie konkretizovat,v pondelok a vcera som mu dala v noci paralen-sirup,trosku sa ukludnil,ale celu noc chrape,a chrci a akoby mu to vadilo,neviem,ci z toho je nespokojny,alebo ho to boli..Aj hocico vykrikuje zo spanku,akoby mal nocne mory.. ☹ Predtym nemal so spankom ziadne problemy,lahol,spal a zobudil sa rano...Nie je chory,ani teploty nemal,cez den je uplne v poriadku..Dakujem za radu..

kataatak
22. mar 2012

Ja som to uz niekde pisala, ale kedze tu je to pod jednou strechou... Neter bola tiez na vybrati nosnych mandli. Moc sa toho bali, ale ine riesenie asi nebolo. Mala ich zvacsena, dost zle uz aj rozpravala - tak nosovo, stale bola chora. Nurofen a ATB jedla takmer stale. Teraz je po operacii. Zvladli to uplne v pohode a zatial sa aj drzi byt zdrava. Prajem to vsetkym maminkam!

strapco13
22. mar 2012

@cora73 moze mat pooperacne bolesti,ten tyzden trva kym sa telo zotavi
mohli ste sice nieco chytit pri kontrole ale pises,ze je zdravi
cez den neboli krk, vie otacat hlavou?
To chrapanie...moze mat pooperacny opuch makkeho podnebia
pokial sa to bude zhirsovat skocte na kontrolu skor

cora73
22. mar 2012

@strapco13 dakujem,zatial vyzera byt zdravy,bol sice cca 2 hodiny na izbe s chlapcom,ktory stihol pred operaciou ochoriet 😒 a ktoreho operovali po nom,a na kontrole povedala dr,ze mu musela dat ATB,ale na mojom nie je vidiet,ze by zacinal byt chory..Ok,pockame,dufam,ze sa to zlepsi..

mata222
22. mar 2012

@strapco13 dobry den, potrebovala by som poradit..jakubko mal cely vikend teploty do 38 st.,sem tam pokaslieval,ale v pondelok mu zahnisalo jedno oko, dr.predpisala pamycon do oka 4x 1 kv.,do nosa tiez kvapkat..zacali mu vychadzat sopliky roznej farby, od zltej, zelenej, biele..oko preliecene, chytene zase druhe, sopliky vytecu von, len ked nakvapkam pamycon ale potom ma totalny zachvat sucheho kaslu a kasle aj 2 hodiny v kuse, ktory sa potom zvlhci a je uz klud. chcem sa spytat, je to z tych kvapiek, nemoze sa mu z toho privodit este dalsia choroba? co sa tyka pamyconu, uchovavam ho v chladnicke, ale pred pouzitim ho vyberiem aby mal aspon izbovu teplotu (na nete som citala v pribal.letaku, ze do oka musia ist kvapky v izbovej teplote, ale fyzicky v krabicke od kvapiek, tam tato informacia nie je), co je teda spravne? neznizuje sa ucinok kvapiek?
potom sme mali 2 dni teploty nad 39 st., tak brali crp, crp 54, tak mame antib.Cifred. mozem mu dat na ten kasel stoptussin? mam pocit, ze jedine ten zabera. so sirupmi s ambroxolom nemame dobre skusenosti, maly z nich vracia, zo sinupretu zase bolesti brucha, jedine co sa nam osvedcil je mucoplant skorocel.sirup. nostek este prevhlcujeme morskou vodou, ked budu tie sopliky pretrvavat po 7 dni od uzivania pamyconu, existuju este aj ine antibit.kvapky do nosa? toto je prvy krat, co maly tak vaznejsie ochorel, tak sa bojim ako to dopadne..dakujem velmi pekne za odpoved.

rejocka
22. mar 2012

pridávam sa aj mne veľa krát dobre pomohla,ukludnila,patrí Ti veľké ďakujem a viem,žeešte Tvoju pomoc určite budem potrebovať-ĎAKUJEM 🙂

berenika39
22. mar 2012

@strapco13 ahoj, nespěchá to, ráda bych se zeptala...
Petr má už odebranou nosní mandli, současně mu píchli obě ouška, měl tam volnou tekutinu. Po adenotomii všechno v pohodě, on byl zdravý i před tím - jen rýmy, jediné, co nemáme vyřešené, jsou uši 😨 . Měl ted delší dobu jakoby zadní rýmu, ucpaný nos - úplně to napravil Pamykoin+Aerius. Ale pořád špatně slyší - hlavně po spaní, má zalehlé jedno ouško víc, jedno mín. Na poslední kontrole - prý mírně vpáčené bubínky. Objednali nás na audiometrii.
Co se dá pak dělat, když audiometrie bude v pořádku - což si myslím? Hůř slyší výhradně po spaní, jinak ok.
Mám neslyšící mamču, takže mě tyhle věci dost straší. nemělo by jít o sluch. vadu, doufám, máma to nemá genetické, petr dobře mluví....
děkuji.

strapco13
22. mar 2012

@mata222 existuju aj ine lokalne kvapky do nosa..ale kedze mate celkove ATB, k tomu, tak snad to zaberie
aôe tie ATB nepoznam..a ani net mi ich nenasiel..nie je to preklep?
na kasel..ak je suchy a drazdivy tak mozes stoptusin,
ako uvolnit nos..pozri do mojho d´fotoblogu na clanok o toalete nsa
hej do oka musia ist izbovej teploy
akze dobre robis ze pred tym chvilu vyberies

strapco13
22. mar 2012

@berenika39 zrejme nema uvolnenu eustachovu trubicu
pokial ausiomeria nepreukaze nejaku poruchu vo vnutornom uchu,tak by mohlo pomoct antihistaminika dlhodobo a prefuky ucha..polizterizacia..nadychnes sa a potom upchas nos a fukbes..tak to prejde do ucha..len toto nie ked je nadcha alebo ina choroba
alebo potom ak to nejde.. v zdrav. pottrebach sa daju kupit Otovent baloniky..pomozu prefuknut

gapa
22. mar 2012

@strapco13
mi tu padli oči na túto tému, tak sa skúsim spýtať. Moja malá 3mesačná dcera má prvýkrát teraz soplíky, nie sú zelené, len priesvitné, trvá to cca od soboty. Zatial som len tyčinkou namočenou v sterymare vytierala soplíky a odsávala len ručným odsávačom, nedáva sa do nosíka, len sa stlačí nádobka a priloží sa. No nie velmi to pomáha. Nemá teploty, no večer som už počula, že to má v hrdielku a nie pekne ju to dráždi, nechcem aby jej to sadlo na priedušky či podobne. Naša lekárka má dovolenku, tak sa nedá poradiť.
Rožmýšlam, či kúpiť kvapky nasivin 0,1 pre bábätká a odsávačku asi na baterky. Aj ked sa píše o tých odsávačkách, že by sa to nemalo viackrát ako 2x denne, čo sa mi zdá málo. Alebo stačí len morská voda striekať? som zatial len vytierala, nestriekala. Si už nepamätám ako sme to so staršími riešili, no malý bol na to háklivý no mali sme takú odsávačku na satie ústami vtedy s hadičkami, čo bolo dosť náročné.
Prosím usmerníš ma?

strapco13
22. mar 2012

@gapa lepsia je odsavacka na vysavac..vysaje lepsie, rie na baterky neodsaju tie sopliky zozaduäpozri do mojho fotoblogu na clanok o toalete nosa
preplachnut nostek solnym roztokom, potom ten nasivin pre babatka /alebo ine kvapky proti opuchu/ a pockat aspon 5 min, a potom odsat, da sa odsavat aj castejsie ked je vela soplika, ale da sa to nahradit aj preplachom

gapa
22. mar 2012

@strapco13
som myslela, že na baterky a vysávač sú silnejšie cca rovnako, lebo si neviem predstaviť ako v noci púšťam vysávač v byte, ale asi dám na tvoju radu.
som myslím čítala tvoj článok, no musím pozrieť znovu, lebo sa mi zdá, že preplach som pochopila ako vstreknut sprey a neviem, či nejako inak, čo ale asi u detí nehrozí nejaké nasatie roztoku nosom (hlavne malých).
Dakujem 🙂

mata222
23. mar 2012

@strapco13 dakujem za odpoved..ano v tom nazve antib.som sa pomylila, volaju sa Cefzil, takze kasel z pamyconu nema, kaslal aj v noci a nad ranom asi 2 hod.vkuse..len mam pocit,ze niekedy je to suchy, niekedy vlhky kasel, bolo by vhodne na taky kasel dat Solvolan? ten mame doma..morsku vodu striekame pravidelne, aj ked je zdravy, odporucil nam to orl.dr.,ked mal maly zapalene usko..len teraz sem tam povie, ze ho boli usko, spytam sa, ktore a uz povie, ze neboli..bude stacit, ked mu kvapnem burrow kvapky do uska? tie antib.su myslim aj na zapal uska, tak by to mohlo prejst... 😒 dakujem pekne.

berenika39
23. mar 2012

@strapco13 děkuji. konečně chápu, proč se říká "to je hrozný, ten asi potřebuje profouknout uši" 😉 😉
Ne, vážně - vím, že takhle na dálku se nedá nic moc řešit, jsem ráda za tvoje rady.
Antihistaminika ted bral dva týdny v kuse, Aerius sirup 2 x 2,5ml a bylo to stejné, tak nevím....uvidím po té audiometrii.

zitaje
23. mar 2012

@strapco13 ahoj strapco,
je mi jasne, ze toto je hlavne detska tema, ale aj tak by som sa chcela poradit - ide o mna 😖
Deti nastastie maju usi ok, ale ja mam posledne roky kazdu jar to iste - uz to skoro cakam - dostanem nadchu, pripadne anginu, zalahne mi v lavom uchu, mam zhorseny sluch, hukot a obcas piskanie a pomozu mi len atb s antihistaminikami. Pred cca. 6 rokmi som skoncila dokonca v nemocnici na kortikoidoch do zily, lezala som tam tyzden, 2 kvapacky denne 😒 . Robili mi audiometriu (sluch znizeny prvy den na 40%) aj ct ucha a hlavy, na tej lavej strane tam mam cosi spongiovite.
Ucho som mala v detstve viackrat prepichovane, potom bol vela rokov pokoj a teraz asi pred 6 rokmi to zacalo zase.
No a teraz to mam aktualne tiez. Obvodna mi dala klasika - Bioparox do nosa a hrdla a Clarinase repetabs, beriem 1-1-0. Uz sa mi aj zdalo, ze lepsie, lenze dnes ma zacalo boliet aj druhe ucho 😠 😢 keby to akokolvek pomohlo, aj by som si poplakala 😅 hlucha som ako patron, huci mi v oboch usiach a este aj bolia - toto som doteraz nemala. Bolest az vystreluje do spodnej celuste. Prefuky vobec nepomahaju, sople mam velmi huste kdesi uplne hlboko v nose, malo vyfukam.
Chcela by som zopar rad: mozem / mam nahrievat, alebo praveze nie?
Ako si este pomoct?
Ziaden lekar nikdy neriesil moju nosnu mandlu - mam ju stale na mieste. Nemoze byt na vine?
Co robit, aby sa mi to neopakovalo stale? Uz som z toho nestastna.
Dopredu dakujem pekne za odpoved.

strapco13
23. mar 2012

@gapa ja mam doma aj na baterky..jedbnak to nevysaje, jednak pri tom dieta tak ci tak place..cize okolie je aj tak hore..ak neodsavas a dieta nevie dychat tiez place, je to jedno..to uz radsej vytiahnut vysavac a odsta poriadne
hej u malych deti sa do nosa vstrekne alebo nakvapka roztok

strapco13
23. mar 2012

@mata222 cefzil je dobre ATB,zaberu aj na usko
burrov na zapal stredneho uska nezaberiem lebo problem je za blanou bubienka a tam sa on nedostane
solvolan moze byt..aj ked najskor kasle asi zo zatekajucich soplikov...cize preliecit nostek

strapco13
23. mar 2012

@zitaje nie je to len detska tema 😉
nosna mandla vekom atrofuje, cize sa zmensuje az mizne..malokedy robi v dospelosti potiaze
ale skontrolovat a vylucit aj ostatne loziska infekcie..krcne mandle, prinosove dutiny ..cize vyteri a RTG na ORL, obvodak moze odobrat ASLO, LATEx, CRP, sedimentaciu..to su zapalove markery
ak mas nadchu..nikdy si neprefukuj nos...nafukas si do usi ten soplik
bola si teraz na audiometrii? aku poruchu sluchu mas? nemyslim vyjadrenie v percentach ale ci prevodovu /kondukcnu/ alebo percepcnu?
lebo podla poruchy je liecba
kukni este na moj clanok o zapale stredneho ucha v mojom fotoblogu.
bolest vystrelujuca do celuste..to je zapal nervu..bud mas ludovo prievan alebo je to v ramci infektu
neviem ake mas priznaky kedze si dostala bioparox..ak mas nadchu tak OK, ale je to bez nadchy tak to skor celkove ATB
Clarinase dalej, plus preplachy, nosne kvapky do nosa a polohovat na usi /v clanku je rozpisane ako/
ak su sole velmi huste mozes dat mukolytika
nevies mi opisat nalez z toho CT..lebo nieco spongiovite..to je strasne nepresna dg

zitaje
23. mar 2012

@strapco13 dakujem 🙂
Takze si dam spravit vytery...
Teraz som nebola na audiometrii, mam to od stredy a ako naschval, dnes poobede to zacalo byt horsie, vsak ide vikend 😠 Doteraz ked som mala taketo, len som mala zalahnute, ale teraz aj boli a hlavne aj druhe ucho, pomooooc!
Jaj a este ked predklonim hlavu, uplne, napr. ze sa stojim a predklonim sa, az sa pozeram na kolena, tak vtedy pocujem ovela lepsie, vraj je to tym, ze mam v uchu tekutinu.
S tou poruchou sluchu - ja mam zhorseny sluch len ked mam zalahnute, cize v tej akutnej faze, po vylieceni mam aj to zle ucho v norme alebo teda len o nieco malo horsie ako prave. Aky druh poruchy sluchu to je, to neviem, nemam papiere, vsetko u lekarky...
Clanok som citala, ale idem si ho este raz precitat, vdaka 🙂 .
Nadchu praveze moc nemam, ale ked sa mi podari nieco vyfuknut (som tak vzadu zahlienena, lepsie mi ide vypluvat) vyfuknem zlte sople. Aj hrdlo ma obcas pobolieva - ten bioparox som dostala vlastne akoze do hrdla. Mam si dat mukolityka? Nemam tych hlienov nejak extremne vela ale mam ich velmi huste.
A dnes rano som mala uplne zalepene oci, to s tym moze nejak suvisiet?
Z nosnych kvapiek mi ide hlavu rozdrapit - nerada ich pouzivam, radsej spreje, ale ked treba mozem sa premoct. Sprej asi do usi nedostanem, ze?
A nalez z ct zial nemam doma... odovzdala som a zabudla som si spravit kopiu. Vela tam nebolo, viac-menej v norme vsetko, az na tu spongiu, skoda ze si nepamatam ako to bolo formulovane.
No a otazka znie, co s tym? Dozijem do pondelka, ci mam ist na pohotovost?

strapco13
23. mar 2012

@zitaje ak mas moznost ist na ORL pohotovost tak by som sla..pretoze cim skor sa nasadia lieky na sluch tykm lepie sa to da dokopy..a navyse ak je tekutina v uchu a mozno to treba prepichnut
je mozne ze mas zapal prinosovych dutin, kedze aj oci su chytene...ked sa predklonis..neboli hlava viac?
z toho co popisujes..asi je prevodova porucha..dala by som antihistaminika, nosne kvapky proti opuchu /ak ich netolerujes tak mozes vo forme sprayju..ale ten sa az tak nedostane do nosohltna/, ak nie je teplota tak mozes solux, biolampu, a mozes skusit Nasivin Sinus sirup..je to na volnopredaj, bylinkove, pomaha to odpuchnut nos, prinosove dutiny a tie prepojenia medzi nosom a uchom a ocami
to CT..viez moze ist aj o spongiovitu kost kolo ucha a to je normalne pomenovanie toho cpo s tam nachadza, ale moze to byt aj pomenovanie niecoho co tam byt nema