icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

dana19
9. apr 2011

Ahoj,potřebovala bych poradit...byli jsme na ORL a tam nám napsala paní doktorka tuhle zprávu : retroaurikulárně klidné zvukovody volné,klidné,mikroskopicky bubínky šedé , konturované,celistvé s reflexy tympano B bilat. TEOAE - bilat nevybavné o amplitudě přiměřené věku. Závěr: susp porucha sluchu
Mohla bys mi to prosím přeložit nějak do češtiny(slovenčtiny)? malý bral denně kapky Aerius 2.5ml, dr řekla,že má zánět středouší a malý má jít na operaci(jsou mu 2roky). Ještě sem neslyšela o nikom kdo by šel na operaci se zánětem středouší....jsem z toho všeho nějak vedle...

strapco13
12. apr 2011

@ayshka hrdielko moze byt podrazdene zo zatekajucich soplikov, maly detom sa nedava nic take na cmulanie..mozes ale ponatierat gelikom na zubky, cajik s medom a pod /taka babska liecba/...ale najlepsie je zbaviz sa soplikov

strapco13
12. apr 2011

@kryska5 moze jej strielat bolest z prerezavajucich zubkov do usiek /my to tiez mame, opakovane som mu vtej chvili ako si trie uska kukla do nic a nemal v nicj´h nic/..ved aj dospelemu moze strielat bolest z hrdla, zubov do usiu..ked boli zub casto nevieme ani, ze ktory boli a boli cela strana hlavy ..skus nieco na bolest, geliky na zubky a pod
mazivko cistit, len to co je vidno..vchod do zvukovodu, hlbie netreba..ucho ma samocistiacu schopnost, posuva mazivo smerom vo z ucha, vzdy si ale over, ze je vata napevno na tej palicke /nech netreba ist na ORL, s cudzim telesom/..navyse mazivo ma ochtrannu funkciu..chrani pokozku pred vysusenim, praskanim a navyse,cim budes viac vytzierat, tym b´viac mazva sa bude tvorit, lebo ucho ma potom pocit, ze je suche a potrebuje premazat

silvia0111
12. apr 2011

@strapco13 prosim ta nevies poradit nejaky dobry gel ked idu zubky? co som nasla je ich nejako vela na vyber tak neviem ktory je ajdobry. dakujem 🙂

strapco13
12. apr 2011

@katka13122 no ma prejavy alergie..suchanie nosa, oci
ked mu akutne opuchne sliznica v nose, treba mu dat nosne kvapky proti opuchu /nasivin a pod/
hygiena nosa je velmi dolezita, zvlast pri refluxe, ked aj grcka..moze to podrazdit sliznicu..na hygienu nisa a preplachy si deti musia zvyknut..maloktore si to oblubi na prvy krat 😅 ,,treba skusat, skusat, nenutit, za kazdy uspech chvalit

strapco13
12. apr 2011

@silvia0111 kazdemu zaberie nieco ine 😅 dobre su tie, co maju aj zlozku proti bolesti

silvia0111
12. apr 2011

@strapco13 dakujem tak sa popytam v lekarni co poradia

vlasa
autor
12. apr 2011

@silvia0111 mundisal je super 😉 nam velmi pomahal a neobsahuje cukor,nekazi zubky 🙂 a viburcol cipky-homeopatika,pri prerezavani zubkov 😉

silvia0111
12. apr 2011

@vlasa dakujem 😉

strapco13
12. apr 2011

@dana19 v podstate mate problem v strednom uchu..bud je tam podtlak alebo tekutina /skor podtlak vo vasom pripade/..peto sa blana bubienka nehybe a neprenasa tak zvuky a preto je mozna porucha sluchu
kukni sa na moje clanky..tam je rozpisane ako mozes pomoct
kvoli zapalu ucha sa chodi bezne na operaciu..hlavne ak je to spojene s nosnou mandlou ..len to nepises, ci mal kontrolovane

vlasa
autor
12. apr 2011

@strapco13 ahoj 🙂 tak uz mame po operacii nosnej mandle,v piatok nam robili v CA,dokedy bude mat dcera prosim ta bolesti a kedy sa jej vrati normalny hlas,stale jej zatekaju sople a snazi sa vykasliavat,ale vravi,ze ju to boli,aj ked si kychne sa bolavo zatvari,je toto vsetko normalne,teplotu mala 4dni 😕

strapco13
12. apr 2011

@vlasa zatial je to normalne ..asi ten tyzden kym sa to zhoji..skus preplachy /ak ju to nebude stipat/, nech vela pije, davaj lieky na bolest

vlasa
autor
12. apr 2011

@strapco13 dokedy jej mozem davat nurofen?ten jej super zabera,je potom ako vymenena 🙂 a sinupret odkedy mozem dat?

strapco13
12. apr 2011

@vlasa nurofen ...kym bude mat bolesti 😉 cca ten tyzden
sinupret mozes davat ale nemusis ..ale preplachy su lepsie, lebo teraz treba to miesto operacie riadne ocistit

vlasa
autor
12. apr 2011

@strapco13 oki,dakujem.v centre vraveli,ze nic nemame davat do nosa.aj ten xyzal som jej vysadila,uz jej sibalo z toho 😨 slane roztoky sa este bojim,ked je taka ubolena.vincentka stipe menej?

strapco13
12. apr 2011

@vlasa niekoho to stipe niekoho nie..ak sa velmi bojis..kludne prevarenou vodou mozes preplachovat..ide o ocistenie operacnej rany
vacsinou sa do toho tyzdna nedoporucuje nic striekat taketo..prave kvoli tomu moznemu stipaniu ..to je hlavne tie prve dni
ale ako vsade..je to individualne..co niekoho stipe, druheho nemusi

kryska5
12. apr 2011

@strapco13 ďakujem veľmi pekne za radu 😵 dneska bol plač ako hrom, ej tie zúbky ☹ prajem aj vám nech je to čo najbezbolestnejšie 🙂

sivka
16. apr 2011

Ahoj, prosim o radu. Prave som sa vratila z pohotovosti s Augmentinom a Pamyconom, lebo k nadche sa pridali teploty a zltozelene hlieny. Chcem sa spytat, do kedy som infekcna a ako mozem spravit co najviac, aby som nenakazila svojho 21-mesacneho. Rano aj vecer mu striekame Quixx, chodi vela von s manzelom, ja som teraz cez den v inej izbe ako oni, ale spime vsetci spolu v spalni, ja teraz spim dalej od maleho. Ked pojde muz do prace, budem uz musiet byt s malym v styku viac. Takze mam nosit rusko? Kupit mu nejaky pripravok na zvysenie obranyschopnosti? dakujem.

strapco13
16. apr 2011

@sivka najviac infekcna si tesne pred vypuknutim choroby, ked este nevidis priznaky...cize ak mas nakazit drobca, tak ho nakazis tak ci tak 😅 ...tomu sa rodina nikdy nevyhne
rusko je uz zbytocne..skor by som dbala na klasiku..pravidelne vetranie, otuzovanie, preplach nosa, mozes dat nieco na podporu imunity..ale treba ratat s tym, ze mozno je maly uz v inkubacnej dobe ochorenie, cize sa choroba moze /ale nemusi/ napriek vsetkemu prejavit

sivka
17. apr 2011

@strapco13 dakujem za odpoved. no ja som chora uz od stvrtka a maly zatial nic, klop-klop.

kvojtanikova
17. apr 2011

@strapco13 ahoj, prepac ze ta rusim, ale chcem sa spytat - mala (3mes) ma sopliky a slabu teplotu (37,2), dokina jej pozrela do hrdla a ze ma zapaleny nosohltan, dala jej Pamycon, Fenistil a Sinupret, berie to od piatku. Dneska zacala hrozne cudne kaslat, tak pisklavo - to je ucinok Sinupretu? je to OK? inak sopliky ma len priesvitne, ziadne zlte ani nic podobne. odsavam vysavacom a 2x denne kvapnem detsky Otrivin. Je ten kasel prirodzeny nasledok uzivania mukolytika alebo sa jej daco pohorsilo? Mam cakat ci ist s nou radsej zajtra zase k lekarke? Teplotu uz nema. Dakujem.

strapco13
17. apr 2011

@kvojtanikova pri uzivanmi mukolityk sa zvysi kasel..lebo sa rozpustia hlieny a stekaju dole a reflexne ich dieta vykasle /tak to ma byt/, ulahcuje to vyykasliavanie
liecbu mate dobru..pockala by som do utorka..ak sa stav nezlepsi tak k DR na kontrolu

anielik
18. apr 2011

ahoj,
moj problem je troska komplikovanejsi a neviem ci ho spravne opisem, Starsi syn ma staly husci soplik z nosa cca uz 3ti tyzden, cistim mu nos len sprchou, a zvysila som mu Ccko, Kasle len ked si lahne a po spanku inak v priebehu dna nic... Momentalne staviame dom a ked sme tam tak jeho stav je podstatne lepsi. Podla testov nie je alergik na nic, bakteriu nema ziadnu a CRP z min tyzdna je 8, Ma singulair na riedenie hlienov...
Mam doma aj aerius ale momnetalne som vo faze "protestu" a nechcela by som mu ho nasadit, lebo mame takychto chorob uz dost... Vo februari a v marci presne po mesiaci ATB a tento infekt zacal presne dalsi mesiac po ATB. BOli sme aj na lieceni v smokovci ale tam nam primar "nasiel" obojstranny zapal dutin.... teraz sa vsak neviem nijako dostat na RTG, nechce mi ho predpisat ani pediater ani ORL...som uz dost zufala lebo ten soplik otravuje jeho a ja ho uz mam tiez dost...
Neviem ci som to dobre napisala ale velmi by som mu uz chcela pomoct, jeden ORL povie vybrat mandle pneumologicka nevidi dovod...ja uz neviem co mam spravit a nechcela by som ho len dopovat liekmi, ked nevidim ani cca po tyzndni zmenu...da sa s nami nieco robit??? dakujem a nehnevajte sa za moj vylev :(

strapco13
18. apr 2011

@anielik predpokladam, ze poses o nosnej mandli - po prve..pneumologicka nema co hovorit do vyberu nosnej mandle..ona to vysetrit nevie, takze nevidi v akom stave je, teda ci ju treba alebo netreba vybrat.
priznaky ktore popisujes su typicke pre nosnu mandlu /kukni do mojho fotoblogu na clanok..aj ked sa neviem dokopat k jeho dokonceniu/
na obojstranny zapal dutin sa davaju aj antihistaminika /co aerius je/ ..cize ten vby som nasadila Rovnako by som skusila sirup Nasivin sinus /ten je na volnopredaj/ a toaletu nosa /kukni na moj clanok/ ..a pokial budu nadalej pretvavat choroby a zatekanie hlienov, tak mandlu von
kedze stav je lepsi v novom dome..tak sa co najskor prestahovat 😉 ale stary dom skontroluj, ci tam nie su plesne niekde schovane..mozu robit aj oni tento problem.
rovnako ak nebolo vylucene, tak krvnymi odbermy vylucit plucne chlamydie a mykoplazmy

anielik
18. apr 2011

Jej dakujem ze si sa tak skoro ozvala...ono to je dlhodoby problem...syn je stale zahlieneny a ovolni sa mu nos len po ATB, co ale nas imunolog zatrhol...v oktobri sme boli v smokovci a tam nas videla lekarka dala nam len pamykon a za 2 dni nas videl primar a bez RTG mu povedal ze ma zapalene dutiny a ze ihned potrebuje ATB (nasledne nas poslal na RTG aby vedel ako velmi je to vazne a dalej nas riesil )
Od apr.2010 rieisime dookola soplik len pamykon...uniflox a preto sme to podla mna udusili vsetko v dutinach, imunitu ma v ...brali sme rybomunil pol roka a teraz po prestavke 3 m berieme imunor kedze nam pediater naslende vzdy predpisal ATB
Dost som "proti, resp. nie som si ista" ci pomoze vyber mandli. ked dam nosnu mandlu von uvolnia sa mu dutiny a uz mu to tam nebude zatekat?
Mam mu teraz dat aerius? pneumologicka nam dala raz zvysenu davku 5ml rano vecer, dat tak? Pomohol by erdomed? ci ten sa dava pri akych priapadoch?
DOmcek uz malujeme, tak snad coskoro...v byte mavame pliesne ale snazim sa ich likvidovat... stale vetrame, v noci mame mokre handry na susiaku...a misku so slanou vodou na radiatore...ja uz neviem co by som pre neho ale aj pre mladsieho spravila :(

strapco13
18. apr 2011

@anielik ja ti nepoviem, ci mas alebo nemas dat vybrat nosne mandle...ja som dieta nevidela, neliecila, ale ...zvacsena nosna mandla zabranuje dokladnej cirkulacii vzduchu v nose a v prinosovych dutinach a tym ze blokujenpos, podporuje zastavenie hlienov v prinosvych dutinacha alebo to udrie na usi
ATB nos neuvolnuju..na uvolnenie nosa sa pouzivaju nosne kvapky ako Nasivin, Olynth a pod a antihistaminika
&Erdomed je na vykasliavanie..skor by som dala to antihistaminikum

anielik
18. apr 2011

dakujem 🙂 nasivin a olynth mu nepomahaju, skor ta nosna sprcha viac x po sebe... porozmyslamnad tymi mandlami...

vlasa
autor
19. apr 2011

@strapco13 ahoj,boli sme na kontrole po nosnej mandli a doki nam dala livostin a claritine sirup.ale dcera nema alergiu,je potrebne aby to brala?inak povedali nam,ze mala mandlu az tretieho stupna a museli jej cistit velku plochu az neviem kam,preto ma tie bolesti tak dlho.teraz jej obcas zatecu sopliky,ale sinupret vraj nepotrebujeme.

strapco13
19. apr 2011

@vlasa claritine je na alergiu ale zaroven aj uvolnuje nios a prinosove dutiny..deti s nosnou mandlou maju casto "zastavenu" nadchu v dutinach a zdurenu sliznicu v nose /kvoli tomu, ze tam satel bol nejaky soplik/ ..cize ak dr videla nieco podobne v nose, tak asi preto dala

vlasa
autor
20. apr 2011

@strapco13 oki,dakujem 😉