Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
...este som zabudla do nosa davame Awamys a chloridy v pote jej brali 2x - nastastie negat.
vdaka martina
@lucy321 boparox moze a nemusi zabrat..podla toho akeho bacila mas
maly bol ako lieceny..ak si to chytila od nehio..moze ist rovnaka liecba, moze jeden bacil u jedneho vyvolat zapal priedusiek a u druheko anginzu..no a mozes ho nakazit spat..takto si niekedy rodina toci chorobu dookola
cize slaby som k dr ..poziadaj o krvyn obraz, vyter, zapalove parametre
klasicka angina moze byt aj virusova, vtedy atb aj tak nezaberu
ake vysetrenia ti spravila dr v piatok? ci len kukla a dala ATB? ☹
@marty20 kasle ako..z hrdla, z krku, ci skor nizsie..kde ju to drazdi na kasel?
k tomu snimku..ak to bolo v case akutneho infektu a nemate stanovenu diagnozu astmu uz dlho, tak to nemusi byt astma..ale moze..chodite k plucnemu alebo alergoinunologovi?, ci len teraz ste boli?
pri takychro tazkostiach..treba ist na ORL..nech tam sparvia vyter z hrdla z niosa, pozru nosnu mandlu, spravia RTG prinosovych dutin ..je mozne ze jej nosna mandla znovu dorastla, kedze mava poruchu sluchu
pozri moj clanok o nosnej mandli, ci nema priznaky, a clanok o toalete nosa
obvodak nech odobreie ASLO, LATEX RF, CRP ak este nebolo vysetrene
bolo by dobre nastivit aj alergoimunologa..ci nema poruchu imunity, alergiu ..co asi ma kedze beriete Avamys..kedy, kto a preció jej ho predpisal? tieto iste tazkosti? je rozdiel ked ho berie a predtym ked ho nebrala?
brala uz niekedy nieco na imunitu?
@strapco13 maly nemal ATB, zatial to zvlada aj bez nich. V pondelok naklušem k dokyne, pre druhe tabletky. No vyšetrila ma presne tak ako piseš kukla a dala ATB, lebo ona ked mi robi vyter z hrdla tak to trva tyžden kym pridu vysledky 😠 A virusova angina sa lieči ako prosim ta. Inak mam už dlhši čas zvyšene ASLO len krčna mi odporučila dat mandle von a alergologička zasa nie, lebo že mi to vobec nemusi pomoct, že take skusenosti ma ona. Teraz byva maly častejšie chory a čo je najhoršie, tak všetko od neho schytam, ale on to zvlada bez ATB a ja sa im nevyhnem lebo mam ovela horši priebeh
@lucy321 vyter z hrdla vzdy trva tyzden..lebosa testuje aj citlivost na ATB, len po par dnoch uz vedioa povedat ci tam rastie nejaky bacil alebo nie a priblizbne aky bacil to asi je
no ak mas zvysene ASLO..tak mame pricinu..to znamena, ze ti mandle nefunguju tak ako maju alebo v nich je streptokok /aslo su protilatky voci streptokokom/ cize vyter na ORL preliecit podla citlivosti zopakovat vyter a aslo..ak to nezaberie mozes skusit penicilin na polroka a potom zoapkovat vysetrenia a potom ak to nezaberie mandle von
pretoze szu lozisko infekcie, ASLO su sice protilatky voci streptokokom ale na oblickach srdiecku a klboch sa nachadza velmi podobna zlucenina a telo moze tak napadnut svoje vkastne struktury /P a teda zapaly obliciek, srdiecka, bolesti svalov, klbov, reuma, nieked ysu kozne problemy, vyxpadavanie vlasov/
ano nemuso to pomoct ..ak je problem aj niekde inde...ale mozes byt zaroven bacilonosicka pre deti, cize ich mozes nakazit, sma pises, ze priebehy chorob maz tazsie..tak ked chytis zapal pluc alev´bo este horsie srdiecka. co portom?
lozisko infekcie skodi telu..ma sa odstranit.,.ak to nejde liekmi, tak operacne
@strapco13 vyter z hrdla aj z nosa som mala robeny asi pred dvomi mesiacmi a bol negativny. Aj predtym ked som chodila alergologičke tak aj ta mi robievala vytery a vačšinou byvali negativne, len to aslo stale neklesa. ja mam celkovo slabšiu imunitu tak možno preto sa to na mna tak lepi, vždy mi to sadne na tie mandle. Mne alergologička to vysvetlila tak že telo si pamata tie streptokokove infekcie čo som už pretym prekonala a to aslo je odpoved nato, že preto ho mam zvyšene, ja sa tiež bojim toho že mi to sadne napr. na srdce. A ta polročna liečba penicilinom by tu imunitu nezničila uplne, aj tak ju mam už dost ubohu. No nič v pondelok sa na všetko opytam, lebo som nad vybratim važne rozmyšlala, len dospely to znašaju horšie ako deti, toho sa bojim a či mi to vobec pomože, keby mi toto niekto zaruči tak idem hned do toho
+ bolo by dobre nastivit aj alergoimunologa..ci nema poruchu imunity, alergiu ..co asi ma kedze beriete Avamys....chodime
...zatial sa nepotvrdila ani zniz. imunita, ani alregia - robili jej koz. testy, lieky na podporu imunity brala, ale DG j etiez D84.9 Blizsie neurcena imunitna nedostatocnost, dalsia DG: Ine špecifikovane choroby hornych dychacich ciest.....vsetko su taketo diagnozy, pod ktore sa schova vsetko a nehovoria nic.....
kedy, kto a preció jej ho predpisal? januar, ORL
tieto iste tazkosti? nie, zapal ucha - DG: rhinosinusitis ac. mukopurul, laryngotracheitis, tussis perzist.
je rozdiel ked ho berie a predtym ked ho nebrala? teraz nema sopliky a zapal ucha
brala uz niekedy nieco na imunitu? imunoglukan, isoprinosine, bronchovaxon (tusim sa to tak vola/, betaglukan....
d
@lucy321 skoc na ORL nech spravia tam vyter..robia inak po zatlaceni na mandlu.,.tak vytlacia z tych chodbiciek obsah..pri chronickom tzapale sa casto streptokok skryv v tych chodbickach a vyterom z povrchu ho nedokazes
ASLO ma po prekonani a vylieceni streptokokovej infekcie klesnut..poial neklesa..tak je niekde v tele streptokok a skodi, inak by telo voci nemu protilatky netvorilo
a navyse skoro kazdy clovek sa aspon raz za zivot nakazi streptokokom a nie kazdy ma zvysene protilatky ..keby to fungovalo podla pravidla, ze prekonana infekcia streptokokom a potom je navzdy zvysene ASLO, takl by sa ASLO nai nevysetrovalo a neriesilo., lebo by to nemalo vyznam, lebo by to nikam neposuvalo ani v liecbe ani v diagnoze
@strapco13 nie, nosnu mandlu mala vybratu pred 5 rokmi, zaroven vtedy jej davali aj 1x dreny, potom este 2x dreny....teraz jej chceli dat dreny 4x.... moze byt, ze dorastla, neviem, to som pisala, ze lekarka nespominala, ze by ju mala zasa zvacsenu... ....sa mi zda, ze tento inhal. spray, konecne trocha zabral a aspon naznak vlhkeho kasla. ideme dnes na orl a dalsie kolecko po lekaroch tento tyzden...ja by som sa len chcela poradit, ze ake vysetrenia je treba urobit, co si mam pytat ....d m
Ahojte..chcem sa poradiť..včera som si všimla že malý - bude mať 4 - má zväčšené mandle, teda viac pravú ako ľavú, nosná sa mi zdá byť OK ..problémy s prehĺtaním nemá, okrem soplíkov a nádchy sme chorí neboli,niekedy v decembri mal afty na mandliach, v noci občas chrápe ale väčšinou je to vtedy ked má nádchu..mám teraz dilemu, či to treba nejako riešiť alebo mám počkať..vopred ďakujem
@cathy26 pokial nema problemy s hltanim tak ak vie cmulat tantum verde alebo nieco podobne alebo spray
a ako ste si to vsimli..su ine priznaky c horoby teraz...bezne bez choroby rodic len tak nekuka do ust
nosnu mandlu volnym okom neuvidite..pozrite moj clanok o nosnej mandli ci ma nejake priznaky
@strapco13 ahoj..dakujem za odpoved..priznaky nemá žiadne,aspon teda nic neregristrujem, papa vsetko, problemy s prehlatnim som si nevsimla ziadne, obcas v noci trosku chrápe, ale pripisovala som to vzdy tomu, ze ak má plny nostek tak sa mu zle dýcha... tvoje clanky som preluskala vsetky, pomohli nam aj pri čistení nosteka pri nádchach,,no vsimli sme si to uplne náhodou, rehotal sa a vykrikoval na plne usta a vtom mi segra hovorí, že sa jej zdá že má velké mandle, tak sme kuk du pusy a naozaj sú veľké..
@cathy26 je mozne ze to chrapanie je z velkych krcnych mandli a tie idu casto so zvacsenim aj nosnej mandli
cize sla by som na ORL nech spravia vyter a skontroluju nosnu mandlu..ak je vyter pozitivny preliecit a potom skontrolovat opat
ak je velka nosna mandla a krcne su tiez velke..to uz musi ORL posudit ci to je na operacny zakrok alebo nie
ale krcne mandle ak su zdrave /cize vyter je OK/ tak sa daju len zmensit..cize nie uplne vybrat, ostane z nich cast a teda ich imunitna funkcia ostane zachovana
@strapco13 ORL vysetrenie ok, rtg zatial nerobila, vsetko ma ciste, akurat, jej trocha zatekaju hlieny....mandla nie je velka, ma krivu nosnu prepazku - z toho aj to dychanie ustami - akurat sa to operuje az neskor, inak vsetko ok, robila aj tympano... prisli uz aj dalsie vysledky KO - mikoplazm, chlamidie - negat., vysled na cierny kasel zatial nie su...takze vsetky vysledky KKO, vytery zatial negat, akurat ten nalez na rtg, na ORL vravela ked ju pocula kaslat, ze ona by jej uz dala ATB, dop. Klacid, kedze ma 3 tyzden takyto hruby, dusivy kasel, pediatricka vravela, ze netreba kedze vysledky su ok....zacala sa stazovat, ze ju boli hrdlo...takze momentalne mame kombinaciu: tantum verde - kloktanie, stodal, flixotide, mam jej dat este dithiaden +take netabletkove babske receptiky...minuly tyzden sme kazdy den presedeli 1/2 dna v cakarnach, tento snad uz viac vylezi...neviem, zmena zatial velka nie je....
@marty20 no kriva prepazka sa naozaj riesi az po 18 r zivota..ale moze sa stat ze kvoli tomu ze je vybocena tak niektora z prinosovych dutin sa tak necisti dostatocne a nievo v nej ostava..cize to RTG by bodlo
a kedze kvoli prepazke dycha ustami..vlastne je vyradena ocistna stanica nosa, je mozne ze preto byva tak casto chora..ze jej ten neocisteny vzduch ide na priedusky
ale zas zatekanie soplikov znamena ze nieco sa v nose a prinosovych dutinach deje..takze toto dovysetrovat
@strapco13 idem sa ťa aj ja opýtať, s mojimi dievčatami som bola u viacerých ORL lekároch, niektorí lekári mi povedali že netreba vybrať nosné mandle, iní zas mi povedali že odporúčajú vybrať a ja sa neviem rozhodnúť, dievčatá v zime viac mali soplíky, a pediatrička videla vždy aj zadné sople, inak boli choré na ant. začiatkom decembra a začiatkom marca, chodia do škôlky ďakujem
Prajem pekny vecer, mamicky prosim vas bola tu niektora na vyber nosnych mandli s 1 a porocnym dietatom? Sme objedani a nejak sa zacinam bat ako sa nam blizi termin. Nepokazim mu zdravie este viac ak mu necham vybrat mandle ale iba nosne. no z kazdej strany pocuvam nedavaj mu ich, je maly, mandle treba cez zimu vybrat nie teraz v maji atd, uz som zufala,neviem co urobit. Maly mal ako 3mes prvy zapal stredneho uska a po 1 roku hned 3x za sebou tuto zimu. Asi by ozaj bolo lepsie dat ich von. Nebudu mu chybat? Neurobim este horsie? Maminky dakujem za kazdu radu.
@strapco13
Precitala som si Vas clanok o mandliach....no to akoby niekto odpozoroval a opisal nasu Terezku....!!!!
Niektore veci ...caste infekty, zapaly usi, vyraz tvare...som vedela, ale ma diagnostikovanu aj hyperaktivitu a poruchu pozornosti a ze by to mohlo suvisiet s tymto, to som nikdy nespajala, az ked som si precitala....ma problem "ulozit sa" vecer v posteli, kazdu noc je hore a to ozaj kazdu, neprehanam, rozprava zo sna, skripe zubami....toto som si ozaj do suvisu nikdy nedavala... dokonca sme, bohuzial, presli aj :
Ďalšou komplikáciou po adenotómii môže byť otvorená rinolália-fufňavá reč ak po adenotómii zostane veľký priestor v nosohltane, táto komplikácía sa rieši foniatrickou rehabilitáciou mäkkého podnebia.
....a to sa lekar dotahoval so mnou, ze to nemoze byt po vybere mandle, lebo by nevedela pit, jest.....ale toto teraz riesit nechcem, to je len taka satisfakcia, lebo som si pripadala jak debil (s prepacenim za vyraz)
....pediatricka mi stale tvrdila,ze preto tak kasle, lebo ma goticke podnebie, ze to je tak geneticky formovane....teraz som sa docitala, ze zle dycha - nie nosom, preto ma goticke podnebie a kedze vsetko ide cez usta, preto kasle....pochopila som to spravne?
Chcela by som sa este spytat - Plati toto vsetko aj na tu jej krivu nosnu prepazku, kedze mandlu vraj nema velku?
caste infekty, zapaly usi, vyraz tvare...moze to byt vsetko sposobene tou prepazkou? A co robit, kedze len o chvilu bude mat 10 rokov?
Da sa nejako zistit "kolko" dycha nosom?? Teraz ma inhalacny spray a vlastne ani neviem kolko toho vdychne.....alebo to uz prilis komplikujem a mam to nechat tak?
Inak kasle stale hrozne, vysledky z KO na chlamydie OK, ale manzel bol na krv a prave dnes prisiel s tym, ze on ma pozitivny nalez na plucne chlamydie. Na nete som nasla, ze sa to prenasa - moze to mat v nejakej neprejavenej forme aj Terezka, kedze jej z krvi nevyslo nic? Treba zopakovat? Mame ist na odbery vsetci?
No aj by som sa objednala k Vam na vysetrenie, keby som necitala, ze mate take male bejby🙂)
vdaka zatial martina
@sylvia78 ste objednany do celkovej alebo do lokalky? precitajte si moj clanok o nosnej mandli..je tam rozpisane co vas asi caka a preco je dolezite nosnu mandlu riesit
nosna mandla sa nevybera cela..len sa zrezava, ale ona plni svoju funkciu len kym nie je zvacsena, ak je zvacsena telu viac skodi ako pomaha
@marty20 prepazka moze robit podobne potiaze..ale nezvykne to byt az take vyrazne..skor je tam chrapanie a sucho v krku, mozu byt aj iinfekty ale nezvykne to byt az take vyrazne a to preto, ze tazsie sa vacsinou dycha a upchata je skor jedna strana nosa cize druha nosna dutina akotak funguje, kdezto nosna mandla blokuje obe nosne dutiny
ale mozu byt postihnute prinosove dutiny..cize tam to vysetrit RTG alebo sono dutin ..ale to ste pisali, ze bolo OK
aky inhalacny spray mate?
plucne chlamydie sa mozu prenasat..ale ak nemala v krvi protilatky tak ich nema ..ale zas zalezi aj kedy ich manzel chytil..cize by som doporucila nech sa on prelieci a potom skontrolovat krv vsetkym
flixotide... to sono mala ok ked sme naposledy boli, skusim sa este popytat na rtg... zajtra na ORL robia...mladsia ked ochorie, dostane lieky, o tyzden je ok.... tato starsia je vzdy 3 tyzdne-mesiac doma a o par tyzdnov zasa chora....inak, nechrape vobec a stazuje sa, ze ju boli hrdlo, nie na sucho v krku....manzel dostal ATB, tak potom pojdeme vsetci na krv...

strapco13, chcem ta poprosit o radu- syn, 3 roky, ma akutny infekt hornych dychacich ciest, berie stoptusin, fenistil kvapky a nasivin a morsky roztok. vyzrealo to uz celkom fajn, zvysene teploty boli tak 2 dni, aj sa naucil pekne fukat nostek, ale od vcera sa to zas zhorsilo, tazko sa mu dycha, viac kasle a dnes vecer sa stazoval na bolest uska. dala som mu panadol a zaspal, ma zvysenu teplotu.
tak teraz neviem, ci ist hned zajtra rano na pohotovost, alebo, ak sa nebude stazovat, pockat do pondelka, kedy som aj tak chcela ist k svojej pediatricke.
a sople ma huste, ale zlte, nie zelene.
dakuejm