Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13 ahoj prosím ťa, potrebujem sa poradiť, kým začnem v panike naháňať lekárov.. Bianke v pondelok robili v Cetre Kramáre adenotómiu a tozilotómiu. Teploty sa jej šplhajú nad 38°C, ráno po prebudení mala 38,5°C a v noci som sa zobudila na príšerný zvuk. Keďže vôbec pre bolesti nerozpráva, dohodla som sa sa ňou, že ak ma bude potrebovať, nech búcha o postel, tak búchala a pritom sa chudera normálne dusila. nevedela sa nadýchnuť a podľa sluchu mi to pripadalo, že má hlienmi zalepené celé hrdlo aj nosohltan. Tak som otvorila okno a snažila sa ju ukľudniť a prinútiť dýchať pomaly nosom, lebo ústami jej to nešlo.. Odvtedy dosť kašle, hodne vlhko, je počuť, ako sa to v nej trhá. Neviem, čo jej môžem dať od kašlu a od teploty dávam na striedačku Nurofen a Panadol sirup, lebo vždy po 4 hodinách jej teplota vystrelí. Aj sprchu studenšiu som jej dala, ale pomohlo to len na chvíľu. Nosnú mandlu mala podľa vyjadrenia operatéra obrovskú, vraj najväčšiu, čo za posledné obdobie videl. Je možné, že je tam veľká rana po nej a to jej robí problémy?
@strapco13 snažím sa do nej dostať tekutiny, ale pije podľa mňa málo.. každú chvíľu ju núkam, ale vždy len 2-3 hlty pre bolesť... bojím sa, že Quixx by mi nevzala, štípe ju aj za normálnych okolností. V nose podľa mňa nemá, steká jej to priamo dolu.. a čo by som jej mohla na uvoľnenie hlienov dať? mám doma len Mucosin sirup a Solmucol, ale vybehla by som do lekárne...
@strapco13 ešte som sa chcela spýtať.. ako dlho mám zrážať teplotu, kým sa vyberiem k lekárovi... ? aby ma neposlali dočerta, že je to normálny stav po zákroku... Stále má stúpajúcu tendenciu.. každé 4 hodiny nad 38°C, zatiaľ namerané maximum 38,7°C . a ešte ma zaujíma podľa skúseností, či je lepšie obrátiť sa priamo na to súkromné centrum, alebo radšej na Kramáre detskú pohotovosť? spravili by nám prípadne aj krvné testy, či nie je dehydrovaná na požiadanie? vďaka..
@csina mozes striekackou dat aj prevarenu vodu alebo vincentku..to je menej slane
daj jej nieco na bolest a ked ustupi bolest daj jej najest napit..hlavne pit..cim viac bude pit, tym menej to bude doliet
idelane by bolo keby ju skontoloval ten co operoval...ale vzhladom na mozniu jesitnost a pripadnu pohotovost neviem ako maju v tom sukromnom centre tak kramare..ale jednoznacne ORL lekar nech ju pozrie..ale pediater by mohol skontrolovat krvy obraz, ci sa nejedna o infekt
z dehydrataciue mozu byt tepoloty plus stav po operacii..ak nezacne do 2 dni viac pit alebo neklesnu teploty tak urcite v piatok k dr...necakat na vikend
@sylvia78 ako matka som to este nezazila..poznam to z druhej strany ako lekarka...velakrat mam vacsi problem upokojit rodica ako dieta..chapem ten strach, obavy...ale prenasas ich potom aj na dieta..cize skus ich nedavat navonok najavo..viem ze to nie je lahke...ale kvoli dietatku to zvladnes 😉
naozaj deti to zvladaju naozaj dobre 🙂
@csina drzte sa ...a vela vela tekutin ..nemusi naraz velke mnozstvi..ale kazdu chvilku par glgov zvladne 😉
ale ak nebude pit moze skoncit v nemocke pre dehdrataciu na infuzkach ..ak mas pediatricku s ktorou sa vies normalne dohodnut..nech jej spusti na ambulancii aspon raz maly fyziologicky roztok, nech ju to zavodni trochu...a moze kludne aj opakovane ..ak si mala necha
strapco13: Tiež by som chcela poprosit o radu. Dcéra (4r.) už 6 dni berie ATB sirup (Augmentin 2x denne 3,5ml) kvoli zelenym soplikom, ale vôbec jej nezaberá. Nádcha sa síce trochu zmiernila, ale nie velmi, a stale je zelená. Predtým brala do nosa Pamycon, ten nepomohol vôbec. Teploty nemá (predtým mala, ale klesli jej samé ešte pred tými ATB), trochu kašle. Na kontrolu máme ísť až buduci týžden, tak neviem, či mam ďalej čakať, alebo čo mám robiť. Výter z nosa robený nebol. Ďakujem vopred veľmi pekne za radu.
@strapco13 ahoj, opat sa na teba obraciam s prosbou o radu, uz som s tebou riesila dcerku a jej opakovane zapaly stredneho ucha, prepichovanie ucha a odsavanie tekutiny a pod. opat sme pred 10dnami dostali nadchu, v pondelok sme boli na orl - opat to udrelo na usi, tie merania (tympano? ) mala obe hodnoty B v jednom usku uz bola hnisava tekutina, dr neodsala - nebolo to akutne, dala nam atb Cefzil a otobacyt N do uska a objednala nas na opareciu nosnej mandle...ale dnes sa nam s mm zda, ze horsie pocuje, na bolest uska sa nestazuje ale je stale dost zahlienena aj z nosa aj z hrdla jej idu zelene hlieny, myslis ze by sme ist k dr? alebo je to normalne ze sa sluch zhorsi ked sa nestazuje na bolesti? len ja uz mam obavy ze ona radsej nepovie, lebo uz ma z dr paniku ☹ ale zas na druhej strane 3r dieta este asi nie je natolko prefikane a ak by naozaj bolelo, tak by plakala 😒
@alojzia najprv pamykon potom celkove ATB a obe bez vyteru?
no zrejme mate nieco je rezistentne na tieto lieky..minimalne po pamykone ak nezaberal mal byt vyter, aby sa zas nedavali ATB len tak ..takto sa predlzuje liecba
pridala by som antihistaminika a solux alebo naparovanie ak nema teploty..moze mat zapal prinosovych dutin
plus dokladnu toaletu nosa a nosne kvapky proti opuchu..pozri moj clanok v mojom fotoblogu
na uvolnenie dutin je dobry Nasivin Sinus sirup..je to bylinkove na volnopredasj, riedi sopliky a uvolnuje prinosove a nosove dutiny
@csina drzte sa..takze infekt..nie je to ojedinele..deti s nosnou mandlou sa bohuzial casto operuju v inkubacnej dobe..nemozes vediet co uz ma vsebe, lbo navonok v tej dobe je este zdrave dieta..a pri nosnej mandli su casto infekty, takze sa to stava ☹ ale zotavite sa a bude dobre 🙂 🙂
@mimi21 ucho boli tak, ze sa neda predstierat ze to neboli
zrejme tu tekutinu tam mate uz chronicku, cize vtedy to nemusi boliet, len vcase akutneho zhorsenia zapalu, ale ako tekutina hustne tak sa moze sluch zhorsit..cize indikacia na operaciu je spravna..doporucovala by som celkovu narkozu a skontrolovat usi, eventualne zaviest drenazne rurky /gromety, stipuly/
k liecbe co mate teraz..pridala by som antihistaminika a nechala ich az do zakroku, preplach nosa a nosne kvapky proti opuchu
@strapco13 dakujem za takú rýchlu odpoved 🙂 no dnes ráno konečne zlepšenie, tak snad to bude uz odchádzať.
inak libenar som jej davala stale, a sinupret k tomu, takze jej to trochu uvolnovalo hadam 🙂
a este by som sa chcela opytat jednu vec: dr. mi odporucila davat otrivin, ze kludne aj 5x denne po 2 kvapky, a ja som si az po 4 dnoch vsimla, ze tam pisu, ze max. 2-3 denne... mohlo jej to nejako ublizit? alebo by bolo treba toho ovela viac kvapkat, aby to malo zle učinky? dakujem velmi pekne.
Ahoj strapco13. Mala by som dve otazky:
Ak ma mala v jednom uchu tekupinu mozeme s nou ist do Aquaparku ? Ako je to letom lietadlom ?
Dakujem pekne
Pekny dnik mamicky, tak uz cakame na krvne vysledky, ci mozeme ist na planovanu opraciu nosnej mandle. Neviete mi niektorá poradit co asi by som mala brat so sebou do nemocnice na Kramare? Kolko ste tam platili za stravu? Dietatu co zopbrat okrem zakladnych veci? plienky, pyzamko, mliecko, ??? Dakujem teraz je pre mna kazda rada nad zlato.
@sylvia78 my sme nosnú mandličku absolvovali pred vyše rokom, malá mal vtedy 3 a pol roka, tiež na Kramároch. Prebieha to tak, že ráno idete na prehliadku, či náhodou dieťatko nie je tak choré, aby zákrok absolvovať nemohlo. Potom idete k operačným sálam. Pred sálou je miestnosť s posteľami, pri nich sú kreslá pre maminky. Tam dieťatko prezlečieš do pyžamka, dáš papučky, myslím že i my maminy sme sa prezúvali. Na utieranie krvičky po operácii ti dajú papierové utierky, ale mne malá krv dosť hltala, takže ju potom naraz vygrckala. Takže látková plienka ti určite bude k dobru. A keď je všetko ok, hneď popoludní idete domov 🙂
@sylvia78 no my sme neboli pod narkózou. Malá dostala len injekciu na oblbnutie, takže si z toho nič nepamätá. Ak to máte pod celkovou narkózou, tak to bude určite na dlhšie. Ale každopádne či s narkózou alebo bez nemáš sa čoho báť. My to prežívame horšie ako deti, tie sa z takýchto vecí rýchlo "otrepocú" a za dva dni frčia, ako keby na žiadnej operácii neboli 😉
Dobry vecer @strapco13
Chcela by som vas poprosit o odbornu radu. Od tehotenstva, teda uz 4 roky som zavisla od nosnych kvapiek. Znazila som sa najst clanky o sanorinizme a dozvedela som sa, ze sa to da liecit s kortikoidnymi spraymi do nosa. Mate s tym prosim vas skusenosti? Moj krcny lekar mi chce urobit plastiku nosnej sliznice laserom. Ja mam panicky strach z toho, ze potom nebudem moct dychat nosom... 😖 Vopred dakujem za odpoved, Hela
@hela611 no toto je casty problem v tehu a potom..lepsia je prevencia a nebrat kvapky v tehu skor antihistaminika
liecba ked uz je zavislost a spuchnuta sliznica kje prave tie lokalne kortikoidy v kombinacii s antihistaminikom a dokladna toaleta nosa /pozri moj clanok o toalete nosa/
liecba zabera celkom dobre, mam s nou dobre skusenosti, ale nie vzdy pomoze od operacie...ta spociva v zmenseni sliznice nosa /cize do vonkajsej stavby a tvaru nosaa nezasahuje/, cize zlepsuje dychanie nosom po operacii
@strapco13 čítala som článok o preplachu nosa,ale potrebovala by som vedieť,či je preplach nosa slanou vodou "niečo viac" ako nastriekanie tých roztokov z lekárne do nošteka,trochu nech zaúčinkuje a potom noštek vyfúkať....totiž syn je novozistený alergik /roztoče,plesne-bez soplíkov,len suchý kašeľ/ a alergolog doporučil preplachy nošteka,ja ho to neviem naučiť robiť,ja sama to nedokážem taký preplach,že nabrať vodu do nosa a cez ústa vypľuť 😒 tak či sa máme s tým trápiť alebo stači spraje striekať,ďakujem pekne za odpoveď

@marty20 deti niekedy nevedia este dobre rozlisit bolest a ostatne pocity v krku a oznacuju to ako bolest vsetko /sucho, palenie, stipanie, skrabanie, pichanie/..aj dospelaci mi prijdu vacsinou s tym, ze to boli a az ked patrame tak pridu na to ze ajha suchioó je to, ze v podstate to neboli
ale ak ma vyslovene bolesti..tak vyter z krcnych mandli u ORL, ASLO, LATEX, CRP, sedimentaciu a krvny obra u obvodaka ..ale to mala v norme..tak zavisi od toho kedy mala tu krv branu ak teraz niekedy, tak netreba opakovat
cize ja by som sla csetou RTG prinosovych dutin, vyter z nosa, hrdla, riadne vysetrit nos a vysetrit nosnu mandlu
pokial toto bude v poriadku /teda az na tu prepazku..kde ak je nejaky trn tak sa to da opatrne odseknut,,ale do samotnej stavby prepazky nezasahovat ..laicky predstav si prepazku ako krivu stonku ruze s trnami..ciez iba ten trn osekat, nechat stonku tak ako je/ tak potom alergoimunloga, nech sa pozrie na imunitu riadne, nieco na pdoporu