icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

strapco13
3. máj 2012

@janinah kazdy preplach /ci uz kvapky, spray, natiahnutie do nosa z dlane, ci krhlicky/ je zalozeny na tom, ze tekutina sa dostan do nosa, inym otvorom vytecie a zoberie so sebou vsetku necistotu
plus solny roztok ..sol dezinfikuje a pomaha hojit sliznicu /ak nie je prislis koncentrovanyú, zvlhcuje sliznicu
cize staci striekat tie spraye..ale musis vidiet ze sa mu to dostalo az do us
alebo skus krhlicku..to sa naklonis nad umyvadlio, vlejes do hodrnej nosovehj dierky a spodnou to vytecie

lucula73
3. máj 2012

@strapco13 ahoj,prosím ťa,nevieš,či na orl vyšetrenie treba výmenný lístok?ďakujjem. 🙂

strapco13
3. máj 2012

@lucula73 netreba

lucula73
3. máj 2012

@strapco13 fakt?to si prvá,čo si to napísala,v našej teme mi baby 3 zo 4 napísali,že treba 😠
a ďakujem 😉

strapco13
3. máj 2012

@lucula73 tusim od minuleho roka v aprili ..alebo uz predminuleho /cas bezi rychlo/ sa zrusili vymenne listky, zatial ich nova vlada nemenila
ale pediater by mal poslat a mal by vediet kam ide dietatko na vysetrenie..ale nie vsetci pediatri chcu posielat na odborne vysetrenie ☹

kristinenka
4. máj 2012

Dobry den, chcela by som sa opytat, ako prebieha liecba zapalu stredneho uska u 3 rocneho dietatka....potesil nas v mesiaci april uz dvakrat. Klasicky priebeh..bolesti, horucky...od nedele chodime tour de pohotovost, kde nam to prepichli, zacalo sa zlepsovat....Vcera rano sme boli na kontrolne vysetrenie u ORL, lebo sa dcerka stale stazovala, ze ju to boli aj na dotyk, ked sme davali ciapocku...ten povedal, ze nic nevidi a vsetko je v poriadku. Spokojni sme odisli domov, o za dve hodiny opat vystupila teplota a bolest odznova., Leteli sme k nasej pdiatricke, lebo ma v ambulancii CRP, ukazalo hodnotu 84!!!!!!! tak na pohotovost, kde nam to opat prepichli.....mnedzi tym uz sme dostali ATB a moja otazka znie, ci by sme sa skorsim podanim ATB tomuto vsetkemu nemohli vyhnut...nie som za ATB, ani nadsena, ze ich berie, alemyslim msi, ze za 3 roky brat ATB len trikrat zas nie je tak moc....dakujem 🙂 🙂 🙂

miskachrumka
5. máj 2012

Ahojte
poradí tu niekto?
Ahojte maminy !
Chcem sa opýtat či máte niektorá syna/dcéru náchylnú na zápal v jednom ušku !
Moj malý ma 3,5 roka a už druhy krát za mesiac máme zapálené uško :(
Od narodenia stím uškom máme problemy jedno je super a druhé je vkuse zapálené !....hlavne ked udrú soplíky už viem kolká bije :(
chodili sme aj krčnej no tiež nám vždy predpísala octobacid ..pred cca3 tyždnami sme brali antibiotiká a zas dnes ráno, že ho bolí uško dost plakal tak som hned vybrala z chladničky octobacid a kvapkáme !
Možte mi niektorá napísať vašu skosenosť ?
Dá sa to nejak operovať alebo nejak riešiť aby sa to už neopakovalo ?!
Musi tam byť niečo čo ten zápal vkuse opakuje :(
Ďakujem ......

annalena
5. máj 2012

@kristinenka @miskachrumka kym vam strapco13 odpovie, pozrite si aj https://www.modrykonik.sk/fotoblog/strapco13/cl... 😉

gabika82
5. máj 2012

@strapco13 Ahoj, v pondelok mame ist s dcerkou na zakrok v celkovej anesteze. Idu nam davat ventilacne trubicky do oboch usi a mozno nam vyberu aj nosnu mandlu. Dcerka ale zacala stroska kaslat. Co myslis, zoberu nam ju na ten zakrok?

kristinenka
5. máj 2012

@annalena dakujem 🙂

strapco13
5. máj 2012

@gabika82 dieta moze kaslat aj z nosnej mandle..ale treba ju pred prijmom vysetrit, ci je to len zatekanie hlienov alebo infekt..cize by som zobrala krv a CRP a podla toho
ak je to infekt..skuste pockat
plus toaleta nosa ..ak by vas odlozili, tak nech ostane zdrava..toto mpoze pomoct, kuk moj clanok

strapco13
5. máj 2012

@kristinenka jednak moj clanok pozri
skorsim podanim ATB by ste sa zrejme nicomu nevyhli, lebo ATB sa dava na chorobu, cize uz bvy ucho bolo chore
pokial ORL v uchu nic nevidel mohli nastat 3 pripady
1. v tom case bolo ucho este poriadku, bolest bola prenesena z nosohltna /hlavne ak tam bol zapal nadcha/ a potom sa to rychlo zhorsilo..tzv.hyperakutny pribeh
2. ORL zle pozrel /to dufam ze nie/
3. mala som skusenost..hlavne ak je pneumokok v uchu, ze ucho vyzera uplne normalne a napriek tomu je za blanou bubienka hnis /podla stavu blany bubienka sa orientujeme ci je za nou nieco alebo nie/ ..vtedy ak pretrvavaju teploty a bolesti sa robi tzv probatorna punkcia..cize na "skusku" ..a ukaze sa po prepichnutio ci je za nou nieco alebo nie

liecba pri zapale stredneho ucha..preplach nosa, nosne kvapky, nieco na bolest, antihistaminika...to je zaklad a k tomu podal toho aky je to zapal a co je k tzomu pridruzene

a kedze sa zapal opakuje..po prelieceni skontrolovat nosnu mandlu

strapco13
5. máj 2012

@miskachrumka jednak moj clanok pozri ako sa startz o usko akonahle zacne nadcha
ludske telo nie je uplne sumerne..cize moze tam byt v nose posunuta prepazka /ale to sa operuje az po 18.r, kvoli rastu/, ci uzsie to prepojenie medzi uchom a nosom
Otpobacid nemusi zabrat
a aky tzapl ma..zapal stredneho alebo vonkajsieho ucha?
plus skontrolovat nosnu mandlu

gabika82
6. máj 2012

@strapco13 dakujem, no uvidime zajtra ako dopadneme. 🙂

smiesko
6. máj 2012

@strapco13 Ahoj chcela by som ťa poprosiť o radu, neviem už ako ďalej, som už úplne v koncoch s nervami a silami. O čo ide: Od 5.3. je moja skoro už 5 ročná dcéra stále zahlienená a zasoplený, teploty nemala až kým sa jej nezapalili dutiny, tak do teraz mala teplotu len raz a to na začiatku, tých všetkých peripetií.(5.3.) Naša nám dala najskôr sirup ale nezlepšovalo sa to, pridal sa kašeľ, husté sople , ktoré sa nedajú ani vysmrkať aj keď sa dcérka veľmi snaží.Na krčnom nám dali ATB Zinat na sedem dní a Xyzal a kvapky do nosa. Všetko sa zdalo v pohode aj na kontrole po 12 dňoch.Dr.povedala, že máme dobrať ten Xyzal a keď ho minieme, že nám ho ešte predpíše.Lenže 6 dní po kontrole sa soplíky vrátili, boli také vodové a tak tiekli, že som jej nos utierala skoro čo 3 min. Stav sa jej začal zhoršovať, pridal sa kašel, hlasivky a plný nos so žltými hustými sopľami, tak nám naša lekárka dala sirup Endromed, Ventolin,Xyzal a mali sme prísť o 3 dni na kontrolu.Zlepšenie skoro nebolo, len že kašeľ v noci ustúpil, tak nás o tie 3 dni poslala naša lekárka na rentgen , kde sa ukázal opäť zapal, takže opäť ďalšie ATB Augumentin na 10 dní.Zzabudla som poznamenať, že ten 1x na krčnom nám vyšetrila aj nosnú mandľu ale nemala ju zväčšenú , takže ju vylúčila.Potom ako sme dobrali ten Augumentin, tak o 4 dni to bolo zase späť. Tak odznova naša lekárka, rentgen zase zápal a ďalšie ATB Suprax, Trifed, robené kvapky do nosa, Xyzal. Teto ATB sme mali až na 14dní tieto ATB sme dobrali teraz 1.5. a 2.5. sme boli na kontrole u našej lekárky, kde vyzeralo všetko v poriadku. Soplík nebol, dýchanie čisté hrdlo tiež.Tak sme išli domov a bola som happy, že bude už dobre. Lenže dnes v noci sa nos opäť upchal, ráno žlté sople a v noci kašeľ a keď dýchala, všetko jej to tam chrapťalo. Celú noc som nespala, neviem čo už mám robiť, už to je ako nekonečný príbeh od toho 5.marca stále to isté a keď doberieme ATB tak je dobre 2,3 dni a potom je to zase späť.Asi budem musieť ísť s ňou zase zajtra k lekárke........
Neviem už ako ďalej ak môžeš poraď, budem veľmi rada a vďačná za radu ako von z tohto kolotoča. ☹
Inak sme boli aj na alergologii, zobrali jej krv 12.4. už budú aj výsledky, len jej chcú robiť ešte testy ale nemôžeme sa k nim dostať, nakoľko máme stále ATB. A majú nám robiť aj spirometriu, či nemá astmu.
Ďakujem a prajem krásny dník. 😵

halienka
6. máj 2012

@strapco13 Ahoj, tiež by som ťa chcela poprosiť o radu. Moja dcérka 2,5 roka má zväčšenú nosnú mandľu. Prišli sme na to min. rok na jeseň ke´d mala nádchu a následne za 2 týždne na to zápal str. uška, potom znovu nádchu. Len vtedy jej išli aj zúbky. Všetko sme to riadne preliečili aj s ATB, od novembra doteraz mala len raz slabšiu nádchu, ktorú sme poliečili aj bez ATB, nebolo potrebné navštíviť lekárku. Čiže nejakým častým infekciám sa našťastie od tej jesene vyhýbame, no napriek tomu viem, že tú nosnú mandľu zväčšenú stále má, pretože to hlavne cez deň pri rozprávaní (ako vyslovuje M,N - proste ako pri soplíku) počujem, niekedy dýcha častejšie pusou, ale v noci nejaké problémy s dýchaním nemá, ona spáva na brušku a ešte aj s cumľom, no buď si nájde takú polohu, že jej tá mandľa moc nezavadzia alebo neviem, jednoducho žiadne chrápanie alebo apnoe sa nedeje. Tak som teraz stále na vážkach, naposledy ke´d sme boli u ORL lekárky, tak vravela, že ak sa budú opakovať infekty a budú problémy s dýchaním mandľa bude musieť ísť von, je vraj fakt veľká, no odvtedy je vcelku kľud, len mi vadí to jej "zahuhňané" rozprávanie a občas dýchanie pusou aj keď je zdravá - neviem sa rozhodnúť či to riešiť alebo či to zatiaľ nechať tak a počkať (predpokladám, že ke´d nastúpi do škôlky, tak sa nejaké infekty zas dostavia a už to asi potom budeme musieť riešiť). Či to že to teraz nechávam tak nemôže mať nejaký zlý vplyv do budúcnosti na čokoľvek, či by predsalen aj keď je už dlhšiu dobu kľud nebolo lepšie tú mandľu vybrať. Ďakujem ti pekne za názor 🙂

31majka12
6. máj 2012

Ahoj ja tiez potrebujem radu.
Maly (8 mesiacov),ma 1 usko tam dalej vnutri vzdy viac spinavsie ako to druhe ale cistime len to co vyjde vonku,no vacsinou sa viac cisti lave ako prave.
Je to v poriadku s tou vacsou spinou,alebo je tam nejaky problem a treba to riesit?
Dakujem

carodejnica
6. máj 2012

Ahoj @strapco13 chcem veľmi pekne poprosiť o radu.
Naďka má asi piaty deň vlhký kašeľ. Začalo to asi v utorok minulý týždeň riedkou vodnatou nádchou, ktorá trvala možno dva dni, potom sa jej nos vyčistil, a doteraz pekne dýcha nosom, soplíky už nemá. Asi od stredy sa k tomu pridružil vlhký kašeľ, ale nie intenzívny, ani častý, ktorý však trvá dodnes. Zakašle možno 4-5x za deň a približne rovnako v noci. Teplotu vôbec nemá a ani nemala.
Dávam jej cez deň cibuľový sirup (recept starých mám, cibuľa zasypaná cukrom a vylúhovaná), ráno Hedelix a niečo silnejšie - Bromhexin -na noc. Zatiaľ sa mi to zdá, že sa to ani nezlepšuje, ale ani nezhoršuje.
Nechcem zatiaľ k lekárke, nerada tam chodím, keďže čakáreň je plná oveľa viac chorých detí, nech niečo neschytá horšie.

Postupujem dobre? Nemám ísť radšej ísť k lekárke, že by to mohlo byť aj niečo vážnejšie.
(trocha som sa vyplašila, lebo mojej starkej - býva ďaleko od nás, nie sme v osobnom kontakte, len si voláme - zistili v nemocnici zápal priedušiek, pritom nemala žiadne príznaky a do nemocnice išla kvôli niečomu inému, tak ma napadlo, že ak má Naďa taký vlhký kašeľ, či to nemôže byť nejaký zápal).

Ďakujem pekne!

strapco13
6. máj 2012

@31majka12 pokial je dieta koudne a raguje dobre na zvuk tak netreba riesit..ale ak sa potrebujes uistit na ORl skontroluju, pripadne vycistia
nie sme uplne symetricky, moze sa stat ze jedno ucho je usilovnejsie a tvori viac maziva..alebo ho viav vytieras a preto ho viac tvoriu a teda potom ty viac vytierads, tak sa ho tvori este viac 😀 ..taky kolotoc

strapco13
6. máj 2012

@smiesko tie ATB boli davane a slepo..alebo mala robeny aj nejaky vyter? lebo oze tam mat nieco cio je na dane ATB neucinne
pozri moj clsnok o toalete nosa..skus preplachy plus ak nema teploty tak nahrievanie, solux alebo naparovanie
na RTG dutin bol aky nalez presne? pises zapal..ale ako to popisali..bola to zhrubnuta sliznica, ci cela dutina zapalena, alebo nejaka cysta a pod
potom ako sa z tohto dostanete znovu skontrolovat nosnu mandlu..aj ked nie je na pricine, kedze nebola zvacsena, ale co to s nou urobiôo, tieto infekty za sebou
kedze bolo dobre a vekmi rychlo ochorela zas..sporavila by som vyter najblizsej rodine, ci nie je niekto bacilonosic

strapco13
6. máj 2012

@halienka precitaj si moj clanok o nosnej mandle..doplnila som tam odsek o nechirurgickej liecbeô.vyskusaj kuru, ak sa nezmensi, tak potom operacne zmensit skor ako sa zacnu opakovat zapaly usi, porucha sluchu
kedze rozprava huhnavo...moze to viest k zmene tvaru tvrdeho pdnebia, a to uz sa tazko naprava

strapco13
6. máj 2012

@carodejnica a ten ksel je z hrdielka alebo z hrudnika? ak je z hrudnika, skoc radsej k dr nech piopocuva, ak je z hrdla, tak asi skor zatekaju sopliky, tak ju to podrazdi na kasel..preplach nosa, pokracuj v liecbe co ma az na to ze aj bromhexin aj hedelix sa maju davat 3 x denne..cize to ze ich davas kazde raz do dna..tak sa ich efekt strati..cize by som si zvolila bud jedno alebo druhe 3x denne

halienka
6. máj 2012

@strapco13 Ďakujem za odpoveď, kúru vyskúšam, a potom skoknem na posúdenie k ORL, či už nie je ozaj mandľa moc veľká. Ešte sa spýtam, čo by spôsobila zmena tvaru tvrdého podnebia? Krivé zúbky, predkus alebo to niečo také?

strapco13
6. máj 2012

@halienka ked sa pozries sebe do ust..tak podnebie je take rovne, len mierne vyklenute..taka plytka miska hore dnom akoby..u deti ktore duchaju dlho ustami, respektive nedostatocne dychaju nosom podnebie meni tvar na goticke, take hlboke /predstav si pohar hore dnom...vidis ten rozdiel?/ ..toto meni vyzor tvare, lebo nuti mat dieta potom pootvorene usta /cize dieta moze posobit "priblblym" dojmom" a meni sa potom aj tvar zuboradia, cize to ma vplyv aj na skus
http://www.orl-lfuk.sk/zvacsenie_nosohltanovej_... tammas aj obrazok..ale nie je to az tak dobre vidiet

adka2121
6. máj 2012

@halienka Ja môžem len napísať moju skúsenosť - môj malý má teraz 3 roky a 3 mesiace a vo februári som mu dala vybrať nosnú mandľu - skoro dva mesiace mi trvalo, kým som sa takto rozhodla. Zisťovala som všetky pre a proti. Malý mi na jeseň začal chodiť do škôlky a každý mesiac bol chorý (predtým bol zdravý ako repa). Stále mal soplíky a nevedel dýchať noštekom. Každý mi tvrdil, že to je po nástupe do škôlky normálne a že to chce čas, že to časom prejde ...atď. Lenže u nás to už prešlo do takého štádia, že v noci mi chrápal , nemal pokojný spánok a normálne sa mu niekedy až zastavoval dych počas spánku kvôli zväčšenej nosnej mandli (hlavne keď ležal na chrbte). V noci som sa budila a kontrolovala ho, či dýcha. Vtedy som si povedala, že stačilo - dala som mu vybrať nosnú mandľu a odvtedy je všetko ako vymenené. Krásne spinká, dýcha noštekom úplne potichučky a odkedy mu vybrali tú mandľu, ešte nebol chorý. Celý ten zákrok prebehol lepšie, ako som čakala - ráno o ôsmej mu pod narkózou vybrali mandľu, potom síce reval ako pavián, ale trvalo to cca 4 - 5 hodín (medzitým aj spinkal) . A poobede už chcel behať po chodbe v nemocnici a vyzeral ako keby ho ráno ani neoperovali. Takže toľko moja skúsenosť. Vraveli mi síce, že nosná mandľa vraj časom dorastie, ale už nebude taká veľká . A kým dorastie, malý už bude väčší a už mu vadiť nebude. Aspoň ja si to tak myslím .... 🙂

smiesko
7. máj 2012

@strapco13 Ahoj a vopred ďakujem za tvoju odpoveď. Robili jej výter z nosa ale bol negatívny. A na RTG to bolo písane po latinsky ale naša dr. povedla len toľko, že je tam zápal, ale nepovedala mi konkrétne čo... 😒
A čo sa týka teplôt tak nemáva mi teploty.
Mi máme ten problém so zatekaním sopľov, a to ju dráždi na kašeľ.
Ja som jej včera nasadila kvapky čo som mala doma, Sinupret 3xdenne 15kv. ako píšu, a ako píšeš napadlo to aj mňa , tak som ju nahriala tou infračervenou lampou. No stiekly jej tie sople aj na hlasivky, tak asi ešte zabehnem kúpiť Calciový sirup.
Budem jej dávať tie kvapky a nahrievať lampou a uvidím ako jej bude ďalej. 😒
Zajtra je sviatok, tak ak sa jej nepolepší,tak potom pôjdeme v stredu k našej dr., ona nás chce potom poslať zase na RTG a ku krčnemu, tak uvidíme.
Čo povieš urobím dobre?
Ďakujem ti veľmi pekne za rady. 😉 a prajem pekný deň, celej tvojej rodinke. 😎

halienka
7. máj 2012

@strapco13 no trošku som zostala prestrašená, to by som fakt nerada aby sa také niečo spravilo malej. Asi nie je moc čo odkladať, možno by bolo lepšie aby sme sa tej mandle zbavili ešte pred škôlkou...každopádne moc ti ďakujem za ochotu aj vysvetlenie 🙂
@adka2121 ďakujem, vieš malá má dosť strach z lekárov, piští keď ešte len počuje, že ideme k doktorke, ak jej to aj nepovieme a blížime sa k nemocnici, tak jej to dôjde a potom reve celý čas až dokým z tej nemocnice neodídeme, tak aj preto sa mi moc do toho nechce, neviem si ani predstaviť ako by sme to zvládli s tým jej strachom. No ale keď treba tak treba, čo narobíme, ozaj nechcem aby to dospelo až do nejakého takého stavu zlého, že potom sa na tú operáciu ani pre infekty nebudeme môcť dostať, poprípade že sa jej ozaj to tvrdé podnebie zdeformuje...

csina
7. máj 2012

@strapco13 ahoj, opäť ťa prosím o takú menšiu konzultáciu 🙂 už niečo viac ako 2 týždne má 28 mes. dcérka hustý žltý sopel, na jedno vyfúkanie, minieme aj 3 vreckovky.. denne robím hygienu nosa niekoľkokrát, striekam QUIXX a Nasivin (ten už teraz nie), včera som vydrankala v lekárni Pamycon, viem, že ma asi zvozíš, ale fakt sa mi neráčilo ísť na 3 hodiny do čakárne našej pediatričky medzi ešte chorejšie deti.. 😒 Vždy mi totiž dá len ten Pamycon, žiadne výteri ani podobne som ešte u nej nezažila.. V noci sa pridružil kašel, asi sa chcú dostať hlieny von, ktoré tam za tie 2 t zatiekli.. Ráno som dala Solmucol.. Čo ešte môžem urobiť? Respektíve, odporúčaš nevyhnutnú návštevu u dr? teploty ani žiadne ďalšie komplikácie zatiaľ nemá..len ten šialený sopel... ďakujem..

csina
7. máj 2012

@halienka len som vzhliadla tvoj príspevok, môžem ti len potvrdiť, že to gotické podnebie za to fakt nestojí.. našej slečne už v 3,5 roku chceli nosnú vyberať, ja som nedala a teraz má 9-- a ani ti nebudem písať, ako si tlčiem hlavu o stenu, že som mala už vtedy zakročiť.. chodíme na ortodenciu, šialené krivule v malej puse má, natiahnuté podnebie..no des.. pred 2 t jej vybrali tú nešťastnú mandlu a stav sa rapídne zlepšil.. nechrápe, žiadne apnoe.. dýcha pekne nosom...

strapco13
7. máj 2012

@csina tak uprimne..zlty sople chce vyter..ako pamykon by som asi dala hned, ale vyter to chce, keby nahodou pamykon nezaucinkoval, vies dat potom hned cielenu liecbu
je mozne ze jej to ide aj z dutin ak je toho tak vela..pridala by som antihistaminika a kedze pises ze je husty sopel tak moze byt ten solmucol alebo ine mukolitikum
plus preplachy, odsavat alebo fukat, nosne kvapoky proti opuchu a mozes solux alebo nahrievat ci naparovat pokial nema teploty