Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13 ahoj, chcem sa spýtat: od tretieho mesiaca tehotenstva mám súvisle upchatý nos. začalo to nádchou, prechladnutím, ked choroba pominula, nos ostal upchatý. predchadzajuceho tehu si pamätám tento stav, trval však len asi mesiac. teraz je to už skoro 5 mesiacov, čo nedokážem existovat bez kvapiek. Myslíš, že ako alternatívu by som mohla používat napr. biolampu a s tou si na ten neštastný nos svietit? pomohlo by mi to? obávam sa, že s tými kvapkami by to už mohol byt aj problém, čo sa závislosti týka. okrem toho, chceli by sme ešte jedno baby, ale pokial by som opät mala skončit cele tehu na nosnom spreji, tak neviem, neviem....
@strapco13 mala som naraz 5 diagnoz 🙂 laryngitida, faringitda, otitida a este nejake dalsie dve, co si uz nepamatam. Uplne mi odisiel aj hlas vyse tyzdna som nevydala ani hlaska....Kutiky sa mi urobili aj pocas liecby antibiotikami (uzivala som 2 rozne pocas vyse 2 tyzdnov), pomohol na ne az ten bactroban. Neviem, ci nemohlo ostat nejake lozisko, ale je fakt, ze kutiky sa mi casto robievali uz pred tym, trapim sa s nimi uz cca 3 roky. Ale v poslednu dobu je to skoro stale....K lekarke sa chystam az na ten dalsi tyzden (nestiham tento tyzden v praci a kolegyna ma choreho syna, zaskakujem aj za nu) a spomenim aj to dr. Asi by som mala ziadat vytery nosa aj hrdla, ze?
strapco13 Ahoj, veľmi pekne by som chcela poprosiť o radu. Dcéra má 6 rokov a odkedy navštevuje škôlku, skoro stále má sople. Tri týždne je doma - toľko trvá, kým jej sople ustúpia, za 3 dni v škôlke sme tam kde sme boli. Sople zelené, teplotu nemá. Výtery z nosa, krku sú negatívne, tak isto zápalové hodnoty sú O.K. Dobré má aj výsledky na chlamýdie a mykoplazmy. IEg na alergiu z krvi mala v norme, akurát pri kožných testoch jej pred dvoma mesiacmi vyšla mierna alergia na roztoče. Pamycon jej zaberie, ale keď nastúpi do škôlky, všetko sa vráti. Tak isto užívala aj antibiotiká od ORL, pekne jej to prešlo, vydržala dva týždne a zas to isté. Ďakujem pekne.
@strapco13 ahoj, vies mi poradit nejaky dobry sirup na hrdlo, pripadne pastilky pre dceru ma 4.5r.velice dik 🙂
@strapco13 dakujem za radu. Ja som potom hladala na fore, odsavanie sa odporucalo, tak uz den odsavam a davam Physiomer. Ma take bielozlte sopliky, nie je ich vela, ale bohuzial odsat sa mi uplne nedaju, aj tak jej to tam chrapci, musim jej kvapnut tak 2krat denne aj Nasivin, aby sa jej uvolnilo...takze je este nieco ine, co mozem dat miesto neho, ak ju to neprejde? To mliecko znie dobre, pojdem si kupit kvapkatko.
@kalifa28 to byva caste pocas tehu
v prvom rade zrusit nosne kvapky, pozri na moj clanok o toalete nosa ..dokladny preplach, potom celkove antihistaminikum a lokalne antihistaminikum do nosa /da sa aj lokalny kortikoid/
kedze si uz po 16 tt uz sa ti tvoriu kolostrum, ak vies vytlac si par kaviek a nakvapkaj do nosa
po porode..ak by to pretrvavalo /danu liecbu mozes aj pri dojceni/ tak potom je mozne operacne zmensit sliznicu /kratky zakrok, da sa aj vo vorme jednodnovej chirurgie, bez prerusenia dojceni/
@simsalabim predpokladam teda ze tam bol aj zapal prinosovych dutin a chytene aj mandle..to ide ruka v ruke s tymi dg, kedze tam bol aj zapal ucha
bolo by dobre spravit RTG prinosovych dutin, vyter z nosa a hrdla a obvodsk nech zoberie krv - krvny obraz, sedimentacia, CRP, ASLO
@kvietocek7 a ake ma tazkosti? lebo hrdlo ma kazdy 😅 😉
ale predpokladam ze bolest ..Tantum verde napr, ale je ich vela, rozne s prichutou..ale ak ma bolestiu tak nieco co obsahuje aj zlozku proti bolesti
@strapco13 ona klasicky ked dostane teplotu tak sucasne sa dostavi aj bolest hrdla, takze by si mi odporucala Tantum verde? to je dostat aj pre deti? pastilky ci sirup?velmi pekne dakujem za radu
@kvietocek7 su pastilky, sirup, aj spray
ale ak ma napr upchaty nos a z toho podrazdene hrdlo, treba nos uvolnit
aerius je tiez tusim antihistamikum, berieme ho viac ako polroka bez prestavky a mam pocit, akoby vobec nezaberal, ani teraz pri tejto nadche jej velmi nepomohol ☹ Dokonca dnes rano mala taky akoby kratky zachvat vlhkeho kaslu, a teraz nic, v noci spinka kludne bez kaslania. A este aj znova kychat zacina-je to mozne? Dnes je 8den od zacatia tej predchadzajucej nadchy,tak uz nasivin nedavam, aj ked pocujem ze ma teraz nostek trosku upchaty. Striekam sterimar s Cu-robime toaletu nosa-zda sa mi,ze ako to urobime je na par hodin dobre, hlieny prehltne . Ak vyfuka sopliky tak len priesvitne a uz trosinku sem-tam aj krvicka, neviem co v takomto pripade davat, ake kvapky alebo sprej by bol vhodny? Zvazujem ci nezajst ku lekarovi na ORL,lebo sa mi zda, ze aj slabsie pocuje,neviem ci sa len tak robi alebo naozaj slabsie pocuje na usko, pretoze ked ju opravim aby spravne vyslovila slovo,tak sa dobre neopravi a inokedy sa pekne opravila. Liecili sme usko otoventom,lebo sa nameralo B a na posledy na kontrole asi pred mesiacom uz bolo usko v poriadku,namerane A. Bolo by mozne, ze by sa odvtedy stav uska opät zhorsil? Inak clanky su vyborne 🙂 , skoro vsetko co je v clanku o nosnej mandli na nas sedi-len skoda,ze nasa obvodna si na malej nevsimla, ze od narodenia dycha ustockami a mne ako laikovi to vobec neprislo zvlastne a vzdy ked sme mali nadchy,kasle,tak nikdy nas neposlala na ORL, az alergologicka si to teraz asi predpolrokom vyziadala ako prve a cudovala sa, ze nas tam obvodna ako prve neposlala 😒
@strapco13 si poklad dik dik 🙂
ona ked ma horucky tak potom sa jej vacsinou z nosa z pravej dierky pusti krv. Myslis,ze je ok to sem tam pretriet jemnym filmom framikoinu ci?
@strapco13 ahoj prosim o radu - moje dievčatko ma prvy krat laryngitidu - tak da sa solmucol kombinovať s kalciovym sirupom? a potom môžme mliečko?
@jerryjanka mozte..citala som tvoju temu..chcela som odpisat tam..ale ked si tu
liecbu mate dobru, sice ATB sa priamo na laryngitidu nepodavaju..ale zas pises ze este ine nasli
pridala by som kalciovy sirup...cize ten sa da so solmucolom
mliecko nesmie 2 hodiny pred a po kalciovom sirupe
@kvietocek7 framykoin je antibiotikum, ten pokial nema indikovany tak nedavaj..staci ked osetris inou mastickou z ekarne alebo olej co bezne pouziovas na vatrenie..ale kukni moj clanok o toalete nosa, tam mam rozpisanu aj prvu pmoc pri krvacani
@strapco13 Ahoj,aj ja by som potrebovala radu.Mala som hnisavu anginu-bola velmi hnisava 😒 ,10 dni som brala Penbene,asi tyzden po dobrati bol pokoj ale potom ma zacalo pobolievat hrdlo pri prehltani ale dole,tam kde je stit.zlaza,postupne sa to zhorsilo,opuchli mi mandle a opät boli na nich male hnis.bodky.Davala som si homeopatika,teraz je to lepsie,mandle odpuchli aj bolest dole v krku je mensia ale vecer a v noci je to horsie,pri prehltani to bolí.Je to nedoliecena ta predosla angina?Lebo mam aj autoimunitny zapal stit.zlazy tak sa bojim ci to nemohla aj ona sposobit,mam tam aj par uzlov.
Potrebovala by som este poradit,mam synceka s Hypohidrotickou ektodermalnou dysplaziou,nasa ORL doktorka ktora sa o nas vyborne starala odisla do ineho mesta a my nemozme za nou dochadzat.Nepoznas nahodou nejakeho ORL lekara v Ba,prip.Galanta,Senec ktory by sa vedel postarat o dietatko s takymto ochorenim.Velmi dakujem za rady 🙂
@barbi7 ak slabsie pocuje ..nosne kvapky proti opuchu /nasivin, olynth a pod/ ale treba polohohovat hlavicku..kukni na moj clanok o zapale stredneho ucha
pri akutnom infekte Otovent nepouzivaj
a skus Livostin do nosa /na redpis lokalne antihistaminikum/ ci lokalny kortikoid /
pokial aerius nezabera skuste zmenit za ine s inou ucinnou latkou, nie vzdy zaberie prve antihistaminikum /opreto ich je na trhu tolko/
@mummy01
no vzhladom na to ze mas zapal stitnej zlazy tak by som si ju dla skontrolovat
ale bolo by dobre od obvodaka odobrat ASLO, ALTEX, CRP, krvny obraz sedimentaciu
na ORL vyter z mandli..moze to byt nedoliecena angina, moze tam byt chronicke lozisko infekcie, co vzhladiom na syncekovu diagnozu terab preliecit riadne alebo vyoperovat ak sa neda preliecit
v BA nepoznam osobne, ale na kramaroch su odbornici /prednostka je tam MUDr. Jakubikova, odbornicka naozaj/
v Senci je Dr Konig ,v GA je moj sef Dr Chrena, ja som na MD, v Sali je Dr Vargova a v Seredi Dr. Tanuskova

@simsalabim aky zapal si mala? hrdlo? nemohlo ostat lozisko na mandliach?