icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

mummy01
14. máj 2012

@strapco13 vdaka

barbi7
14. máj 2012

@strapco13 Dakujem, dobre vediet, ze otovent sa nema pouzivat pri akutnom infekte a to sme tusim v sobotu alebo nedelu prefukovali ☹ ..dufam,ze sme neuskodili,dost by ma to hnevalo ☹ ☹ Ten nasivin som davala 7dni,no dnes nanovo zacina kychat a ciste sopliky vyfuka, mozem ho vystriedat za iny napr.olynth., aby som ho teda nedavala viac ako sedem dni, nerozumiem preco nanovo dostala nadchu,este sa nam to nestalo 😒 a to alergia sa jej nepotvrdila. Zajtra skusim za doktorkou ist, uvidim co nam da namiesto aeriusu,lebo uz pri nom mi hovorila davnejsie,ze uz nam nema co dat ine na tie sopliky-samozrejme iba vyhovorky 😒

strapco13
14. máj 2012

@barbi7 no mpozes zaniest infekt do uska.mozno preto sa zhporsil sluch teraz..ale mohol sa zhorsit aj "vdaka" samotnemu zhorseniu zdravotneho stavu
pri zvacsenej mandli to iekedy vyzera ze dieta ide s infektu do infektu
ale moze byt alergivka na nieco co sa bezne netestuje

jerryjanka
14. máj 2012

@strapco13 dakujem ti si super fakt. takže zajtra ešte dokupim ten kalciovy sirupček - snad ho spapa. Mame laryngitídu akut, tracheitídu akut, rinitídu, a čosi spazmo niečo 😅 nemam doma kartu takže to presne neviem. problem s mliečkom je len že mi teraz nič ine nechce papať tak to skusim nejako skombinovať. a kalciovy sirup pomedzi to.

strapco13
14. máj 2012

@jerryjanka no z toho mi tak kuka, ze ATB ste dostali len tak preventivne 😒 ..mali ste odobrane CRP?
lebo tot su diagnozy ktore mozu byt aj virusove
ale ak ste zacali brat ATB tak terba vybrat celu davku, nech nevznikne rezistencia
moze to byt bronchospazmus?
soplik ma aky..farebny, ciri, husty, riedky?

jerryjanka
14. máj 2012

@strapco13 asi preventivne vravela ORL že je teraz aj streptokoka vela tak vraj pre istotu. crp asi nechyrovali o niečom takom :-/
ATB sme začali - dali sme dve dávky mame to brať 7 dní 😖
soplik zatial číry ale moc ešte nejde myslim že sa to spustí s hlienmi niekedy pozajtra

strapco13
14. máj 2012

@jerryjanka na sopliky..pozri moj clanok o toalte nosa

jerryjanka
14. máj 2012

@strapco13 tak presne aj robime ked ma sopliky, vincentka - odsavačka na vysavač a hajde.

strapco13
14. máj 2012

@jerryjanka len treba aj nosne kvapky proti opuchu

jerryjanka
14. máj 2012

@strapco13 to ked počujem že sa jej zle dycha davam otrivin detský - môže byť?

strapco13
14. máj 2012

@jerryjanka jj len ho treba nechat posobit aspon 5 minut..nie hned odsat

jerryjanka
14. máj 2012

@strapco13 super vdaka

strapco13
14. máj 2012

@jerryjanka este..neviem ako velke mas dieta..ale v pase ak som pochipola si tehu? ak vies odstriekaj si kolostrum a davaj malej..aj keby len lyzicka..vitaminova a imunitna bomba
a ak chce..nech si kludne aj cucne ak 😉

jerryjanka
14. máj 2012

@strapco13 ma 16 mesiacov, a ano som tehu, kolostrum zatial nemam a čo sa tyka toho ja aj lieky beriem tak neviem či by to bolo dobre 😔

alex77
15. máj 2012

@strapco13 ahoj, mám otázky ohľadne nosnej mandle a som strašne rada, že som našla túto tému a hlavne teba ako odborníka. Malý bude mať za 3 týždne 3 roky. Minulý rok vo ferbuáry bol vážnejšie chorý, bral atb, malis me asi 2 mesiace vkuse problém so soplíkmi, nakoniec nás dr. poslala k ORL, tam mu zistli, že má mierne zväčšenú nosnú mandlu. Mali sme ísť na kontrolu o 1/2 roka. Medzi tým mu z výteru z nosa zistili bacila a dostal ďalšie atb. Po týždni bol úplne zdravý. Odtvtedy bol bez problémov celý rok, samozrejme sem-tam soplík, ktorý sme ale v pohode zvládli z Otrivinom a morskou vodou. Na kontrole po 1/2 roku u ORL výsledok rovnaký trochu zväčšená, máme prísť ak by mal problémy (chrápanie, dýchanie ústami...) Teraz vo februári to začalo znova ochorel, mal sople a kašel. nakoniec sme po týždňovej neúspešnej "konzervatívnej" liečbe skončili na antibiotikách ešte 2 týždne nás trápil dosť silný kašel. V marci nastúpil zdravý do škôlky, po týždni sa ten kolotoč začal znova, sople, kašel, dr. povedala, že je to viróza, dostali sme sirup na kašel a Otrivin do nosa. Dostal horúčky dosť vysoké, čo on nezvykne a po 2 dňoch mal taký kašel, že kašlal v podstatne stále takmer bez prestávky. Dostali sme Rectodelt a antibiotiká. Bol takmer 3 týždne doma. Aj po dobratí liekov kašel neprechádzal, skúsili sme všetky možné sirupy. Kašel bol hlavne ráno, a pri námahe, pri behaní, bicyklovaní, ráno zelené sople inak cez deň sopík nemal. vyžiadala som si výtery nosa a hrdla, a išli sme k ORL. Z výterov mu zistili mu bacila, dostal ďalšie atb. ORL zistila zväčšenú mandlu ale, že to môže byť aj alergia pretože aj ja som alergička. Dala nám Avamys, Aerius a o mesiac na kontorlu. Kontrolný výter bol v poriadku. Na kontrole na ORL nám nakoniec odporučili vybrať nosnú mandlu. Že ju má stále zväčšenú. A doktorke sa nezdalo, že v noci nechrápe a nepomáha si dýchať nosom, lebo že pri tej veľkosti by už mohol. Začala som mu dávať aj Imunoglukán. Teraz sú to 2 týždne čo dobral atb, a je zas chorý, sople, kašel. . Tak by som sa chcela spýtať aj na iný názor a aký je najlepší odporúčaný postup pre vyberanie mandlí nosných, robí sa to v celkovej anestézii? a tiež či je možné že to nie je spôsobené zväčšenou mandľou ale napr. je to alergia, nemala by som ísť s malým ešte aj k alergológovi. alebo alergia nemá vplyv na zväčšenú nosnú mandľu? bojím sa aby sa zbytočne netrápil a potom to aj tak bude zbytočné a ten zákrok mu nepomôže. Ďakujem za radu a ospravedlňujem sa za dlhýýýý príspevok ale chcela som to čo najlepšie opísať. 😉

gabinocka
15. máj 2012

ahojte...kedze na moju otazku vo fore nikto neodpoveda, skusim to aj tu 😎 ....mame ist na vyberanie nosnej mandle, chcem sa teda opytat ako to prebieha, ake predoperacne vysetrenia treba absolvovat... a hlavne ci mate niekto skusenost s ORL Humenne, lebo az tam nas vyslal nas ORL doky 😉 dik 🙂

strapco13
15. máj 2012

@gabinocka co sa tyka nosnej mandle..pozri moj clanok v mojom fotoblogu..je to tam rozpisane

gabinocka
15. máj 2012

@strapco13 diiiikes 😉

mummy01
15. máj 2012

@strapco13 este raz vdaka za radu.A mozem sa spytat ci mas nejaku skusenost s detickami s HED?Totiz preto som sa pytala na dobreho ORL lekara lebo predsa len ta starostlivost o takto chore dieta je ina,boli sme u roznych ORL lekaroch a vpodstate ani jeden nebral do uvahy jeho ochorenie,jeden mlady lekar mu dokonca v nevedomosti ublizil, iba dr.Chebenova z kramarov nam velmi pomohla a doslova nam zachranila zdravie 😉
Mam ale este jednu otazku-dcerke uz 2x vyberali nosnu mandlu,druhy krat to bolo v CA ale ona stale neudycha nosom.Mandlu vyberali v septembri,nos je stale ako upchaty a ak nim aj dycha strasne funi.Ale prevazne dycha pusinou a zacala tak zvlastne vysuvat dopredu spodnu sanku.Soplik nema ale tvrdi ze ma ten nostek plny-upchaty.Co s tym?

strapco13
15. máj 2012

@mummy01 osobne nemam, neviem ci moj sef..doprucila by som skontaktovat sa prednostkou detskej ORL na Kramaroch MUDr. Jakubikovou
k dcerek..ak stale upchaty nos..moze byt zdurena sliznica, kriva prepazka, alergoa..cize toto vylucit..ak dieta dycha ustami tak sa meni anatomia ustnej dutiny a nosa, pretoze usta su mensie ako nos, cie ak ma dieta udychat ustami..meni sa podnebie na vyklenute goticke, dieta mava pootvorene usta a pod

strapco13
15. máj 2012

@alex77 pozri moj clanok o nosnej mandli..mam tam rozpisane liecbu, aj neoperacnu aj operacnu
co sa tyka alergie..tak ano alergici maju vacsiu predispoziciu na to aby im nosna mandla narastla..ale ak ma alergik nosnu mandlu velku, duplom sa musi nieco s nou robit, lebo inakk alergik nedycha nosom ale ustami a vsetky alergeny prejdu na priedusky, lebo nos neocisti vzduch od nich..citzze takto je vacsie riziko nejakeho chronickeho ochorenia priedusiek ci astmy

alex77
15. máj 2012

@strapco13 takže asi najlepšie bude vybrať nosnú mandlu a ak to bude aj potom pokračovať isť na alergologiu. ďakujem za radu, článok som prečítala a naozaj mi každá jedna informácia pomohla to všetko pochopiť. nakoniec aj ten kašel teda môže byť z toho, že sa mu nedostáva do pľúc dosť vzduchu kvoli väčšej nosnej mandli. škoda, že to lekári nevedia všetci lekári tak dobre vysvetliť a všetko popísať 😉

strapco13
15. máj 2012

@alex77 ak je niosna mandla velka, tak ju treba vybrat

tortelinka
15. máj 2012

@strapco13 poprosila by som o radu, maly ma 6 mesiacov, uz par dni trochu chrape, tazko dycha, pouzivam sprej do nosa, ale ked odsavam, sopliky nema..cim to moze byr? vdaka

jerryjanka
15. máj 2012

@strapco13 ahoj - mam ešte prosbu o radu
Janka mi strašne často kaká po tych ATB - sere ma že su len preventivne - mysliš že by to bola velka chyba jej ich vyhodiť? proste nedavať a dať len to ostatne? pamycon, solmucol, fenistil, otrivin, vincentka, pri vysokej horučke nurofenovy čipok?
nechcem nič posrať
probiotika dostava ale kaka aj tak strašne a zaparuje sa mi z tych atb neviem čo urobiť ☹

vanilka1802
15. máj 2012

@strapco13 ahojky, mam na teba prosbu. So starsim synom sa mame objednat na vybratie nosnych mandli, dost sa toho bojim a som na vazkach, kedze syn od novembra nemal ziadne vaznejsie problemy. ale nasa ORL doktorka tvrdi, ze sa mu zlepsi aj vyslovnost, chrapanie ustupi. A ked som jej spomenula ze maly sa v noci pocikava tak povedala ze aj tento problem sa odstrani. Dnes mi to dokonca potvrdila aj sestricka u detskej doktorky, ked som to pred nou spominala ze sa pocikava. Moc sa mi to nepozdava, ved aky moze mat mandla suvis s pocikavanim? Syn ma 3 roky a 4mesiace. Bola by som Ti vdacna keby si mi to trochu ozrejmila. Dakujem

strapco13
15. máj 2012

@tortelinka mpoze mat opuchnuty nos..cize kvapky proti opuchu treba ..kukni na moj clanok o toalete nosa

strapco13
15. máj 2012

@jerryjanka ake davas probiotika? je velka uz..nechaj ju behat naholo doma, prikur..radsej zmyvaj dlazku ale nech sa juej vetra zadocek, umyvaj len cistou vodou, nenatieraj, max puder, co vysusi zapaerniu, ak mas moznst, nechaj ju spat pr sebe na podlozke holu, nech si vetra prdelku, pripadne latkove plienky
no kedze si ATB uz zacala davat..pokial nekaka nejak strasne mala by ich uz dobrat, nech nevznikne rezistecia
daj jej baban, ryzu, mrkvu ..to moze pomoct od hnacky
a kolostrum sa tvori od 16 tt ;) a ake lieky beries /vacsina liekov co sa mozu v tehu sa mozu aj pri dojceni..ved ak neublizia babatku v brusku, neublizia ani starsiemu/

strapco13
15. máj 2012

@vanilka1802 mam to rozpsiane v mojom clanku o nosnej mandli
pocikavanie je caste pri nosnej mandli

vanilka1802
15. máj 2012

@strapco13 akurat citam ten tvoj clanok. A strasne vela suvislosti pasuje na nasho Tomaska, takze zajtra smer nemocnica objednat na zakrok.