icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

minewka
9. máj 2012

@simsalabim ahoj - len k tým zubom - neviem, či ti robili - treba na kontrole aj panoramatickú snímku celého chrupu, aby sa objavila napr. nejaká cystička...ja jednu mám, našli ju na RTG snímku zubnom (moja dokyna vždy po určitom časom odstupe - teraz po 3 rokoch, dáva robiť takúto snímku) - ale zuby ma nebolia, žiaden kaz, ani nič podobné...

strapco13
9. máj 2012

@amadora ORL vysetril vyteri a nosnu mandlu u deti? aj stasrieho aj mladsieho? moze byt aj to ze starsi sice je zdravi, len donesie domov bacila, on to zvladne ale mladsi uz nie
pozri moje clanky v mojom fotoblogu ci robis preplach spravne
skusila by som na podoru imunoglukan alebo bronchovaxom, vit C

amadora
10. máj 2012

@strapco13 áno oboch vyšetril. preplachy nás učila imunologička. vitamín C dávam, respektíve multivitamíny. a imunoglukán vraj nemôžu pokiaľ berú ribomunyl

strapco13
10. máj 2012

@amadora ved po dobreati by som ho nasadila

amadora
10. máj 2012

@strapco13 áno to určite nasadím niečo na imunitu, naša pediatrička odporúčala kolostrum a nejaké špeciálne probiotiká na respyračný systém. môžem ešte niečo urobiť prevenčne proti tým baktériám?

strapco13
10. máj 2012

@amadora voci tym bakteriam..posinit imunitu, poripadne si vypozorovat, ci neochoreju vzdy po kontakte s komnkretnym clovekom...nemate nejakeho skolkara znameho ktory bva casto chorlavy a nastevujete sa..alebo nemusi byt aj chorlavy, ale proste ze pride na nastevu a do 2 dni ste chory?

amadora
10. máj 2012

@strapco13 no... toho sa bojím že máme. manželova maličká sestra kašle a soplí od cca októbra a nejako je to svokrovcom jedno, prednejšie je im chodiť do práce 😝 a už ma napadlo pár krát že či to nemôže mať od nej, starší s ňou chodí do škôlky a stretávame sa aj mimo škôlky takže prakticky skoro denne... a ešte mám pocit že tie príznaky sa objavia vždy v čase keď idú malému zúbky. najprv začne slintať dva tri dni a potom prídu sople

teress
10. máj 2012

@strapco13 ahoj, mala ma 10m, na podporu imunity mame len biogaiu, inak nam nedavala nič iné,, krvičku nam brali len na crp tam nebolo nič, vyter nam robili 3tt do zadu nič tam nemala, teraz nam budú brat ster za 7-10dní ak jej natcha neprejde, čo je zvlaštne soplíky nam tečú len z pravej strany, koli tomu sme boli aj na ORL, tam jej zistili len tu mandličku

strapco13
10. máj 2012

@teress soplicky len na jednej strane..cudzie teleso v nose mala endoskopiu nosa? skuste imunoglukan na imunitu ak kojis, kvapkaj svoje mliecko do nosa

@amadora tak zubky mozu oslabit imunitu plus vtedy je dieta nachylnejsie strkat si hocico do ust
no a tu malinku by bolo dobre vysetrit

amadora
10. máj 2012

@strapco13 no manžel vravel že im skúsi nejako dohovoriť opatrne 😅 ďakujem ti moc moc krásne za rady, si zlatá 🙂 a ak môžem sa ešte opýtať na tvoj názor na ATB... či to liečiť vždy ATB či nie, či ich nedávať vôbec alebo kedy ak tak 😅 od začiatku roku sme mali 2x, teraz nám hrozia tretí. mali sme moraxelu pred mesiacom, preliečená ATB, na kontrolnom výtere už moraxela nebola ale bol streptokok. ATB sme nedali, liečili sme to len lokálne. soplíky aj kašel prešli, na týždeň. po týždni začal slintať, o dva dni soplíky, o ďalšie dva kašlík. zatiaľ liečime lokálne, dnes sa mi vidí celkom dobre, neviem... zajtra majú byť výsledky z výteru ale neviem ako sa zachovať ak tam nález bude ( a som si takmer istá že bude ) či dať nasadiť ATB alebo nie... na jednej strane si hovorím že to budeme krútiť furt dokola bez ATB pokiaľ tam ten bacil bude. na druhej už sa nám pár krát stalo že nepomohli ani ATB a aj po ich dobratí sme boli stále na tom istom, prípadne ako teraz jedno zmizne, druhé sa objaví 😒 čo by si poradila, prípadne urobila ty? ďakujem

teress
10. máj 2012

@strapco13 do nosa jej pozerali a nič tam nebolo,bohužial už nekojím☹

macka23
10. máj 2012

@strapco13 no vcera sme boli u krcnej, nosna mandla velka, dala mu este sirup Aerius, o tyzden kontrola, mame si to premysliet, ona doporucuje vybrat ☹ Vytery mu nerobila.
Vraj robia teraz v CA, takze by uz nemala dorast, jednodnova chirurgia...a Piestany alebo Kramare? 😕

annika11
10. máj 2012

@strapco13 takéto niečo som chcela počuť, zajtra ideme k pediatričke a skusim sa na to popýtať, ako to je. A vieš mi povedať, akým antihistaminikom to prepláchnuť? možno sa to tu už spomínalo, ale nemám čas čítať celú diskusiu, pardon 😅

strapco13
10. máj 2012

@teress rozkojit sa da mozno..ak chces pokecame v IP 😉

@amadora ako ja nie som za to ze hned dat ATB..iba ak je velmi zla klinika a jasna dg ale treba vysetrit. pokial su ale pozitivne vyteri tak potom cielene podla nich..ale bez vysetrenia dietata a nez vysledkov ti neviem a ani nemozem povedat

strapco13
10. máj 2012

@macka23 Aerius na tyzden nezaberie..ak kura na zmensenie nosnej mandli tak mesiac /rozpisane to mam v mojom clanku/ ale ak je nosna mnadla velmi velka tak to nezaberie

strapco13
10. máj 2012

@annika11 preplach solnym roztokom, nasledne lokalne antihistaminikum /livostin napr, alergodil/ a celkove antihistaminikum /aerius, zodac, zyrtec a pod, ich je vela/
a ako ..staci ptrecitat moj clanok v mojom fotoblogu

amadora
10. máj 2012

@strapco13 ďakujem aj tak 🙂

andy485
10. máj 2012

@strapco13 ok, ďakujem velmi pekne. ten nasivin sinus super zabral, už je dva dni bez soplov, ani sme "nestihli" nasadiť nosné kvapky. nechám mu ešte teda brať ten nasivin sinus a zodac. zajtra to bude 7 deň čo to berie. koľko mu mám ešte nechať oboje ? tak ešte týždeň ? berie okrem toho už druhý mesiac imunoglukan.

strapco13
10. máj 2012

@andy485 nasivin sinus nech vyberie cele balenie..potom ma pozbudzujuci ucinok na imunitu, zodac este tyzden po ustupe vsetkych priznakov

macka23
10. máj 2012

@strapco13 dakujem, precitala som este raz clanok. Myslim, ze otuzujeme dostatocne, physiomer nas kamaos uz daavno...neviem...pockame teda s tym sirupom, nechcem nic unahlit, zajtra ho vezmem zasa k nasej, lebo hned ako je v leziacej polohe kasel, dusi sa /skor drhne/ a uz ani nevladze, boli ho brusko, bojim sa aby mu to neublizilo, uz ma za sebou obojstranny pruh v ingvine, malinko papa. Vcera sa mu spustila nadcha, sople. mam pocit ze mu zapacha z ust. 😢 Dam porobit vytery, odbery? Neviem ako mu pomoct, v noci sa striedame s muzom, nalepsie sa mu spi na rukach po sediacky v hupacom kresle. Uz treti vecer zvysena teplota max do 37,5. Vdaka este raz za kazdu radu. Som sice sestricka, ale uz som fakt bezradna 😔

strapco13
10. máj 2012

@macka23 kde robis sestricku v GA? nepozname sa? lebo pozeram ze sme rovnaky okres 🙂
tak pri nadche sa lepsie spi v polosede, cize umoznite mu to
antihistaminikum mu daj..skor sa mu uvolni nostek, plus do nosa none kvapky proti opuchu
u dr..ziadaj vyteri a krvny obraz a CRP
a ta nosna mandla...ak sa to takto opakuje tak von

biba12
10. máj 2012

@strapco13 ahoj, ja som Ti pisala uz davno. Maleho 3 roky liecili ako alergika,ORL lekarka tvrdila, ze je, lebo v nose je vsetko ok. NAposledy som bola u nej cca pred rokom. Stale mi to vsak nedalo. SOpel tri roky v kuse, cista voda, zatekanie, kasel. Inak nic, chory nebyval. Ale posledne mesiace v skolke bol chory stale. Isla som k sukromnemu lekarovi ORL. A ten mi povedal, ze maly ma velku mandlu, ze musi von. Ze ma v jednom uchu pretlak, v druhom podtlak, nepocuje. Pri operacii mu vybrali nosnu mnadlu a lekar povedal, ze tolko tekutiny este z ucha netahal. Mesiac po operacii som ho mala doma. Teraz uz chodi do skolky, soplik sa pomaly vytraca. Berie este taky sprej do nosa na zastavenie soplika. Ale usi sa zlepsili, teda jedno ma uz uplne ok, druhe sa este musi vysusit,ale tiez je to lepsie. Ja som si vsimla, ze krici ke rozprava, ze Tv ide hlasnejsie. Ale ked lekar hovori, ze je vsetko ok, tak mu never. Odteraz viem, ze verit nebudem a budem vsetko konzultovat este s inym lekarom. Dakujem Ti za rady, som rada, ze tato tema je tu.

macka23
10. máj 2012

@strapco13 robila som kedysi v ruzinove, v ga nie, ani ta nepoznam, nikdy som u krcneho nebola a ked sa nam narodil drobec uz si asi bola asi tiez na MD a manzel ked mal problemy, chodil k nejakemu staremu panovi primarovi 🙂 chodime k repkovej do ga, ku krcnej k tanuskovej do serede, pride mi, ze je ok, vsetko vysvetlli, zatial sme tam boli asi 3x a vzdy pomohlo co nam dala 🙂
kvapky som mu dala..uvidim ked sa prebere, mozno mu supnem fenistil, ale mam pocit, ze to mu nejak nepomaha. teraz je v spalni s dvoma poduskami..chuda male ☹
dakujem, rano ficime do ga 🙄

strapco13
10. máj 2012

@macka23 jj to je moj sef ten starsi primar, Repkova je nasa Dr 🙂 , s Tanuskovou som robila
Ale Fenstil sa dava ako jedna z mala antihistaminik 3xdenne

barbi7
11. máj 2012

Pekny den,
poprosila by som o radu pripadne nazor. Dcerka ma 3,5roka. Mava caste zapaly dychacich ciest, alebo jej pocujem niekde stale hlieny a nadchu ani nema, naposledy ako zacala chodit do skolky, mala dalsi zapal dych.cies a zislo to az na usko-cize zapal stredneho uska a samozrejme odporucenie na vyber nosnej mandle a stipulky do uska. Uz mame aj termin na operaciu na 6.6., boli sme aj na alergologii ci nema nahodou koli tym hlienom alrgiu, alergia sa nepotvrdila ale ma ciastocny deficit humoralnej imunity, nasadil sa ribomunyl a aerius, ten aerius berie uz dlhsie a teraz nam alergologicka hovorila,ze iba ak sa mi bude zdat,ze ma sopliky, no uz po prvej davke ribomunylu dostala silnu nadchu, uz 5den stale jej pocujem hlieny, z kt. sem-tam zakasle pocas dna, v noci spinka v klude. Uz nekycha, iba tie hlieny nie a nie poriadne von, davam kvapky nasivin, vyfuka nostek ale stale tom tam niekde je 😒 . Teraz neviem ci pokracovat ribomunylom,lebo mam pocit,ze z neho ta silna nadcha☹ ..bola by som nerada, ak by sa nam koli tomu operacia znova odlozila. V pondelok po 7dnovej pauze,ma dostat dalsiu davku ribomunylu no neviem mam obavu, aby sme sa takto vobec na tu operaciu dostali. ☹

simsalabim
11. máj 2012

@minewka ano, robili mi tu snimku a vsetko je OK, takze zo zubov to nie je... ale pri najblizsej kontrole si to vyziadam opat...pre istotu.
@strapco13 bravala som cca 500mg vit C v zime, v chorobe viac, aj 2000 (mala som tento rok - po rokoch!) silny zapal - aj nos, aj hrdlo, aj usi a uzivala som az 3 ATB, kym sa to zlikvidovalo. Teraz uz cca 2 mesiace neuzivam ziadny vit C a kutiky sa mi robia stale.... Chystam sa k dr. vyzbrojena tvojimi radami, tak som zvedava, na co pridu. Este raz vdaka...

pele
12. máj 2012

Ahoj @strapco, chcela by som sa ta opytat, co je lepsiesetrnejsie u 2 tyzdnoveho babatka so soplikom, ci kvapkat nasivin alebo pouzit morsku vodu a odsavacku. Dakujem.

pele
12. máj 2012

joj, chyba @strapco13 🙂 V porodnici neodporucili odsavat, ale Nasivin dlhodobo to sa mi tiez nezda? Musim momentalne kvapnut aspon rano a vecer, aj tak cez den funi a myslim, ze to ovplyvnuje potom aj mnozstvo prehltnuteho vzduchu pri kojeni. Zaujimal by ma tvoj nazor.

andy485
12. máj 2012

@strapco13 ok, ďakujem pekne za rady

strapco13
12. máj 2012

@pele Nasivin sa nesmie dlhodobo, max 7 dni a potom pauza alebo zmena ucinnej latky
sopliky pokial si dieta nevie fukat nos, tak treba odsavat
pozri moj clanok o toalete nosa
ake ma sopliky? kolko ich ma?
kedze dojcis 😵 po preplachnuti nosika a vycisteni nakvapkaj svoje mliecko do kazdej nosnej dierky /odstriekaj na lyzicku a kvapkatkom, strieckou nakvapkaj..mat. mliecko je zazrak, hoji sliznicu, dezinfikuje
dojcene dieta ak je spravne prisate tak neprehlta vzduch, je mozne ze ak nevie dychat nosom kvoli nadche, tak robi prestavky v dojcenia aby sa nadychlo