icon

Dali by ste choré dieťa do škôlky?

muchacici
12. dec 2023

Dobrý deň ženy, buďte také dobré, poraďte mi. Pred dvomi týždňami ma úplne všetky učiteľky upozorňovali a pýtali sa ma, či viem, že môj syn je chorý. Mal vlhký kašeľ a sople, žiadne teploty ani slabosť alebo bolesti tela. Očividne si s ním vo škôlke nos nevyfúkali veľmi často, lebo mal vždy špinavé rukávy. Takže najprv som mu začala dávať Sinupret, konzultovala som to s lekárkou, potom zase so setričkou, keď už o pár dní bola doktorka PN, pridala som mu Solmucol. No minulý týždeň bol vo skôlke iba dva dni doobedu, lebo mi vraveli, že mám priniesť potvrdenie, že môže byť v kolektíve. Prvý deň mi jedna učiteľka vravela, že oni nemajú jediné dieťa vo škôlke choré. Druhý deň mi druhá povedala, že deti už majú suchý kašeľ ako on (pritom on suchý vôbec nemal) a že ona už stihla štyri dni s takým istým suchým kašľom ležať v posteli 🙄 Hneď v ten deň som išla zase za lekárom a ten sa tiež čudoval, že ho "vyhodili" zo škôlky. Pritom syn sa musel nakaziť vo škôlke, predtým bol doma skoro dva týždne, tiež sa nakazil tam, polovička škôlky bola chorá, on mal 40 stupňové teploty, vybral atb, a vrátil sa preliečený, bez soplíkov a kašľu. No a o niekoľko dní potom začal sopliť a kašľať - tam sa to všetko začalo. Dnes išiel zase do škôlky, ale zdalo sa mi, že učiteľka zase zazerá, lebo on stále vykašliava a trošku soplí, dávam mu Stodal, a už som v strese, čo zase budú hovoriť 🤦‍♀️ Nepáčil sa mi ich prístup, ja netvrdím, že je úplne fit, ale zase nie je až taký, aby nemohol ísť medzi ľudí, čo mi vlastne potvrdili trikrát u lekára. Aký máte na to názor? Ďakujem

anjelicek26
12. dec 2023

@tanyag tak zili sme tri roky v UK... ale hadat sa nejdem, moje deti chore nebyvali, takze toto sa nas nikdy netykalo a nikto im lieky davat nemusel. V nemecku zijeme roky rokuce, chore deti otacaju v skolke vo dverach, ano sopel, odkaslat, to im nevadi. Ine je apaticke, smrkajuce, otravene, unavene, dieta s teplotou...

muchacici
autor
12. dec 2023

@drahomirrra Veď už som to trikrát konzultovala so zdravotníckym personálom a bol aj doma 🙂 Ale ako som už spomínala, zajtra pôjdem pre istotu ešte raz a uvidíme, čo mi zase povedia. Nie je malátny, ani teploty nemá, ani nič také

mima172
12. dec 2023

Keď si si všimla, že ma dieťa sople, ktoré si utiera do rukáva, tak si ho nemala dávať do škôlky.
Ja mam aktuálne dcéru doma, lebo v škôlke akceptovali chlapčeka so soplom a kašľom. Upozornila som nato učiteľky, nič s tým nespravili, ten soplavy chlapček si veselo chodí taky chorý a moja je zasoplená doma. Dnes som nechala v lekárni 40€ preto, lebo niektorí rodičia vodia do škôlky choré deti. Áno, mohla som ju dat aj ja ale neurobím to. Kvôli mojej malej a taktiež kvôli iným detičkám. Je cca v takom stave ako ten chorý chlapček v škôlke.

candii
12. dec 2023

No ale kašeľ dlho trvá kým prejde. Ten zostatkovy keď sa zadycha .. vsak moji kaslu už dobrý mesiac. Čo máš mať dieťa mesiac doma ? Riešila by som to popierom od dr že moze ísť do kolektívu a nech zazeraju koľko chcú.

tanyag
12. dec 2023

@anjelicek26 Ja som žila v UK 15 rokov 🙂 taktiež som občas strážila deti alebo pomáhala známym s vyzdvihnutím deti zo škôlky a ver alebo nie, čudovala som sa koľko obodkovaných deti v škôlke je, koľko deti so zeleným sopľom, atď. Tiež sa nehádam, len píšem, čo som videla a zažila ja. Neviem, kde v Nemecku si, azi záleží na škôlke, tak ako aj na Slovensku, niektoré deti otáčajú a niektoré to neriešia.
Moja dcéra aj keď ma horúčku 39, tak behá, lieta, nikdy neleží...aj keď jej tečú sople a ide si dušu vykašľať, tak aj tak bude spievať a tancovať...musím ju krotiť ja...čiže kľudne by v škôlke vydržala...ale je doma, keď je chorá...

milanemila
12. dec 2023

@muchacici no ty si doniesla chore usoplene dieta do skolky a este pises, ze mu ucitelky velmi nefukali nos? 🤦🏼‍♀️ a preco by mu ho fukat mali?
Tvoj syn nakazil ine deti a teraz sa zas on nakazil od dietata, kt ma rovnako zmyslajuci matku ako si ty a bolo chore v skolke.
A nie nedavam chore dieta do skolky a ani nedoliecene, aby rovno nelapilo nieco dalsie, kedze po chorobe je oslabene.
Ine je, ked dieta po chorobe sa blazni, pobehne a este zakasle a ine je, ked mu tecu sople a evidentne je chore.

muchacici
autor
12. dec 2023

@candii Tiež si myslím, že ten kašeľ tak rýchlo nevymizme... ☹️ Ale ako som vravela, zase pôjdem k doktorovi a uvidíme, som veľmi zvedavá na opätovné výsledky testov a akú liečbu stanoví, alebo aké budú jeho odporúčania

muchacici
autor
12. dec 2023

Tak ešte raz vďaka za všetky komentáre! 🙂 Čauky

candii
12. dec 2023

@muchacici pozri. Sprav maximum. Daj ho popocuvat, zobrať mu stery. Ja viem presne o čom vravíš. Môj malý vybral antibiotiká, sirupy prestriedal tri. U dr všetko OK že si len nevie odkaslat. A stále kašle. Proste tie priedušky sa čistia od hlienu. To sa vyčistí len vykasliavanim ale nie je infekčný

muchacici
autor
12. dec 2023

@candii Ďakujem 🙂

aurora33
12. dec 2023

@muchacici jedna vec je kašeľ a druha vec sople.

drahomirrra
12. dec 2023

@muchacici Ja ta chapem, nechaj ho doma poriadne preliecit. Je to na palicu, viem. Ja som dala decko po 3tyzdnoch, zdravulinke zdrave. Po 3 dnoch opat kasel a sopel.

hipuska
12. dec 2023

@anjelicek26 tak nemôžeš porovnávať Nemecko so Slovenskom. Nech si vraví kto chce čo chce, matky ktoré sú často s deťmi na OCR dostávajú prvé výpovede v práci, chlap, často ako živitel roboty ostať doma nemôže. Proste to je slovenská realita. Každá matka, ktorá má možnosť (je rd, starý rodič) dieťa doma nechá, ktorá musí do prace, nemá na výber.

msnesquik
12. dec 2023

No ten kasel byva dlhsie, vykasliavanie myslim, ale taky sopel, ze ma spinave rukavy??? To musi ucitelka utierat sopel? Mal by vediet sam smrkat alebo poprosit ucitellu o pomoc, ale ak si vytiera sopel do rikavu, tak sa necudujem, ze ucitelka je neprijemna

muchacici
autor
12. dec 2023

@msnesquik No nehnevaj sa, čo má byť učiteľka nepríjemná?? To dieťa musí vyslovene požiadať pani učiteľku, aby mu pomohla, inak ho odignoruje?? Vravela som, že doma mu párkrát pomôžem vyfúkať nos a špinavé rukávy nemá

candii
12. dec 2023

@muchacici tak zase možno si nevšimne aj hneď. Lebo však ak má v triede 20 deti a je sama. U nás byva sama. Tak môže sa stať že si nevšimne ak sám nepovie

merrysa
12. dec 2023

@muchacici veď jasne ze keď máš doma na starosti jedno dieťa, tak sa on postaras lepšie ako učiteľka čo ich má 20. Z toho nech 10 má taky soplik ako tvoj syn a to si učka môže rovno hodiť, nič iné by celý deň nerobila len chodila od jedného k druhému a fúkala im nos..🤦

cookie29
12. dec 2023

Ja uz dost dobre nerozumiem... v prvom rade odkedy su pracovnicky v skolke ucitelky? To je sice detail, ale este viac, odkedy su kompetentne na posudzovanie zdravotneho stavu dietata? Pokial nema horucku alebo nie je apaticke? Sorry... ale napriklad mne z nosa tecie celu zimu a to nehovorim o alergikoch... Kasel sam o sebe tiez nie je choroba... a ukrizujte ma, ale matky roka, ktore dieta nechaju doma 3 tyzdne... to mate tolko volna? Ci beriete neplatene? Akoze nezijem na SK, ale OCR tu neexistuje. Ak mas vyslovene chore dieta pises dovolenku, alebo neplatene volno... a deti ziju aj v skolke aj v skole...

muchacici
autor
12. dec 2023

@merrysa Nie, to nie je pravda, totálne prehánaš. Jasné, že nemusí si hneď všimnúť, ale normálne pomôcť utrieť alebo vyfúkať nos, keď vidia. Sú tam dve učiteľky, veď učiteľky toto tiež robia, nemusia 30 krát na deň, vravela som, že keď mu ja vyfúkam tri razy, tak už nemá špinavé oblečenie. Takže to čo ty vravíš, to je totálne preháňadlo, také zveličovanie a zbytočné moralizovanie

tehulka2011
12. dec 2023

@muchacici hm, davas mu Stodal - homeopatikum?

muchacici
autor
12. dec 2023

@tehulka2011 Akurát mi včera sestra poradila, tak mu skúsim dať, že jej synovi veľmi pomohlo.
Našťastie dnes vo škôlke spomenuli iba ten kašeľ, ale nič iné nevraveli, iba že bolo všetko v poriadku, tak som sa zbytočne stresovala a asi som to trochu s tým opisom prehnala. Aj tak s ním zbehnem urobiť tie výtery z nosíka a CRP pre istotu, už som sa dohodla s našou sestričkou

mogaa
12. dec 2023

@muchacici dieťa v škôlke sa má vedieť vyfúkať....takže ak mal špinavé rukávy od sopla. nie je to chyba učiteliek...pri najmenších sa ešte toleruje že im pomôžu vyfúkať sa, ale nie každých 10minut, učiteľka tam má ďaľších 19 detí....a žiaľ, v škôlke to je tak - 1 choré dieťa a potom sa to točí dookola....stačí že 1-2 mamičky dajú do škôlky nedoliečené dieťa a chytajú to jedno od druhého...takže sa treba zamyslieť aj nad sebou ak dávaš do škôlky dieťa čo nie je ok.....lebo takto sa ti to vypomstí.... on nakazí iné dieťa a to stačí že tiež príde do škôlky nedoliečené a tvoj syn to má späť.....pri soplíku je to ešte ok, pokiaľ nejde o zelený sopel, ale pri kašli to už problém je.....

alexnina777
12. dec 2023

@muchacici A ešte jedna doležitá vec, keď dieťa doberie Atb, týždeň po dobratí má najviac oslabenú imunitu a chytí čokolvek čo sa okolo neho vyskytne, preto po dobratí antibiotik je ideálne aby bolo ešte týždeň mimo kolektívu.. pozri si na stránke Andreja Medveda na FB aké doplnky odporúča v takomto prípade, moje deti vďaka nim už rok neboli choré.. je to aj vekom, telo si buduje imunitu časom.

danieladeley
12. dec 2023

90% mamiciek by nedalo, uhm :D a clovek pride do skolky a vyzera to tam ako na infekcnom. By som chcela vediet, kolke tu z vas, co sa dusujete, naozaj nedava deti pri sopliku a kasliku do skolky.

tinka8512
12. dec 2023

Ked ma dieta po tyzdni este trochu "doznievajuci "kasel tak uz davam do skolky,ale so soplom nikdy. U nas napr ucitelky nato kaslu a ked vidim tie tecuce sople ze im visia az do pusy a nikto im to nevyfuka, hrozne.

muchacici
autor
13. dec 2023

@mogaa Ako som už vravela, nie je potreba fúkať každých desať minút 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ syn má tri roky. Myslím si, že je normálne, že učiteľka aj s tým dieťaťu pomôže

muchacici
autor
13. dec 2023

@danieladeley Presne 😃

@alexnina777 Ďakujem veľmi pekne, určite sa pozriem, mám teraz Serafínek sirup, aj iné vitamíny, probiotiká atď, skúšala som aj Imunoglukán, neviem z toľkých produktov výjsť

simona20201309
13. dec 2023

@muchacici nečítam komentáre, píšem rovno k veci. Dieťa, ktoré berie nejaký sirup, nemá čo v kolektíve robiť. Podpisovala si skolsky poriadok? V zákone sa jasne pise, dieťa môže ísť do MS len úplne zdravé, BEZ PRIZNAKOV ochorenia. Ak berie sirup, ak má rukávy od soplov, a vlhký kasel, to je pre teba zdravé dieťa??????? Mne je úplne jedno ze tvoj syn vybral antibiotika. Nie je dolieceny.
Nezaujíma ma, že je to ,,kaslik" ,,soplik". Kto mi zaručí, že ten kasel nie je infekcny?
Kto mi zaručí, že tvoje dieťa nemá pľúcne mykoplazmy, streptokoky, moraxely...?
Keby konečne začali byť všetky matky zodpovedne, nemusel by sa opakovať tento kolotoč.
Niekedy sme úplne bezne marodovali 2 týždne. 1tyzden doma, 2tyzden doliecenie. Dnes matky vyhlasujú po 2-3dni, nadopuju dieťa s liekmi a ešte sa rozculuju že majú rukávy od soplov.

letfenixa
13. dec 2023

@cookie29 odkedy nie sú pracovnicky v škôlke učiteľky?

muchacici
autor
13. dec 2023

@simona20201309 Tak si nabudúce prečítaj aj komentáre, možno budeš vedieť viac vecnejšie reagovať 🙂 Ďakujem za názor