Dávate deti do školy, keď majú kašeľ?
Dávate deti do skoly aj s kašľom? Syn zacal v piatok kaslat, teraz občas odkasle. Ma vlhký kasel. A trochu upchaty nos.
ano dala. skola nie je skolka. dieta nemoze byt s kazdym soplom, kychnutim, kaslom doma. ucivo muj bude chybat. mali sme pred 2tyz. rodicko a triedna hned na uvod zdoraznila, ze doma len v pripade teplot, antibiotik, celkovej slabosti. lebo detom rodicia ucivo nevedia/nechcu dovysvetlit, decka nachytaju zle znamky. aj ucitelky uplne bezne chodia nachcipane a ucia. kto by ich preboha zastupoval. a chcem vidiet toho pediatra, co na sopel ci kaslel u skolaka vypise ocr. aj toho zamestnavatela, co bude od septdembra do decembra tolerovat kazde dba tyzdne ocr.
@matkahelka a preto by na to nemali byť nejako extra precitliveni ani rodičia škôlkarov.. deti si prechádzaním si bežnými vírusmi budujú imunitu..
Tj (ak niekto nevie) telo si v budúcnosti lepšíe poradí s tým čo už niekoľko krát prekonalo.. čiže keď prekoná x krát nádchu, v neskoršom veku si ten konkrétny vírus imunita všimne rýchlo a dokáže ho poraziť bez toho aby prepukli príznaky.. preto tie staršie deti bývajú choré menej a menej..
@jana_eyre_2 to ja vsetko viem. ani v skolke som neriesila sople, nadchy, kasle inych deti, riesila som len svoje dieta a starala som sa o jeho imunitu, ostatne deti mi boli ukradnute. aj sople, kasle inych deti mi boli ukradnute. zrejme preto dcera mala a ma spickovu imunitu. ale toto maloktora matka dokaze pochopit, pretoze vacsinu matiek zaujimaju len choroby inych deti.
@matkahelka viem že vieš, preto som to napísala do druhého odstavca, ako všeobecný príspevok..
No urcite nie, pre jedno dieťa nakaziť celú triedu, by som ani neprijala do škôlky... ak to nie je sposobene chorobou alergiami tak v pohode s lekarským potvrdením
ja uz som na toto maximalne alergicka... proste ak dieta nie je zdrave - sopli a kasle, nepatri do kolektivu a basta! ja chapem, ze ludia nemaju tolko dovolenky, da sa to riesit aj OCR... u nas sa toto v triede riesi stale dookola, pretoze nezodpovedne mamicky posielaju deti chore do skoly, a tie deti, ktore si vsetko poctivo "prelezia" doma 2 tyzdne, to po tyzdni chytia znovu... a obmedzenu dovolenku a pracu mame vsetci...
proste je to tak, deti nemaju este dobru imunitu a su casto chore... treba to prijat ako fakt a pripravit sa na to, ze od jesene do cca marca/aprila to bude s chorobami takto...
Nie, radšej 3 dní doma na prírodnej liečbe ako o týždeň skončiť na ATB
@mmoni89 a čo také strašné ste dobiehali s tretiakom na ZŠ 😂😂
@lucineckalu a ako to riesis teda ty? Pri kazdom sopliku nechavas dieta doma, ostavas s nim,minas si celu dovolenku/ocr len na deti? To teda aj platovo musis mat veru vyhodne,ked kazdy mesiac naburany pnkami/ocr na minimalne 2 tyzdne....
Vybrat si ocr /pn/dovolenku znamena pre zamestnavatela rovnaku situaciu-absensciu zamestnanca...Ked pises ,ze dieta mas 2 tyzdne doma,tyzden v skole a opat 2 tyzdne doma,je toto nerealne .Mozno aj preto mas deti tak casto chore,lebo kvoli jednemu sopliku ich liecis a nenechas ,nech si ich telo trochu s bacilom /soplilom zabojuje... ( ano,aj moje deti si presli chorobami ale teraz vidim na nich,ze je to omnoho lepsie,no nechcem to prechvalit)
Nechavas teda dieta doma,aj ked doktorka sa vyjadri, ze nie je dovod nechavat dieta doma ?(pravdepodobne alergia)
Dcerka mi napriklad strasne kaslala ,soplila. Boli sme s nou u dr,vsetko ciste ,v norme....
Takze ked aj taketo dieta poslem do skolky,som nezodpovedna matka,lebo na pohlad kasle,sopli ale nejaka urazliva matka na pohlad vie zhodnotit stav dietata ,pritom krivdi a prehnane vsetko znasa....
Bolo by fajn mozno v prvom rade postarat sa o svoje deti a snazit sa im posilnovat imunitu,ako krivdit tym,ktore sa naozaj postavia k veci zodpovedne...
nieje to zbytocna otazka? pokial viem na sk to nemaju ine mamicky ci ucitelky rady, v inych krajinach kasel neriesia pokial nieje spojeny s teplotou atd..
Nechcem byť múdra ale ked som bola decko bežné sme chodili do školy so soplom kašľom iz ked bolo ozaj zle sme ostali doma. Ja v práci napr nárok na očr nemám keďže nemam klasickú zmluvu a som rada, že vôbec mam robotu tu na východe. Nedávam deti do kolektívu ked im vkuse tečie z nosa alebo velmi kašlú ale pokial to je trochu tak áno. A robí to väčšina rodičov ako vidím aj v škôlke a v škole je to tiež tak. Zase netreba preháňať a robiť paniku zo sopla.
@kvietocek87 no my v druhom celú nasobilku,iný systém plus,mínus,nehovoriac o diktatoch každý deň. Nuž a od pol roka špeciálne písané písmo,takže dosť. Nám už deň robí problém. A o treťom ani nepíšem.
@lucineckalu čo robíte preboha s nádchou doma dva týždne....veď ešte aj v reklame.hovoria,že nasivin to a hento 🤣liečená sedem a neliečená tiež. Nuž my by sme už mali ja krku socialku🤣a asi právom,lebo dva týždne každý mesiac chýbať ,buď je zanedbaná starostlivosť a dieťa blicuje,alebo potrebuje dieťa hospitalizáciu a celkové vyšetrenia.....(bacha,čierny humor)alebo matka psychiatra.
Inak ja bežné chodím do roboty chorá aj s atb bohužiaľ som bola aj moje kolegyne min rok. Sme iba tri a bolo ored sviatkami nemal kto robiť a myslím to vážne, že nemal kto. Proste sme to dali. Ale takto robia bežne aj ine predavačky a tak isto mnohé ďalšie povolania. Proste očr alebo paragraf u nás neplatí smola. No ked vidim ako chodia naši zákazníci tiež chorí kade tade tak je to bežná prax.
Ak len kašle a je v pohode tak dávam. To by bol doma stále, lebo soplik máva dosť často.
@kvietocek87 ja neviem co je take smiesne,nie kazde dieta je genialne a vie sa vsetko ucit sam a pochopi hned ako sa na ucivo pozrie
@maciatkolulu niekto potrebuje byt asi mudry 😁
@jarmila2010 presne tak, nemyslím to v zlom co teraz pisem,viem,že dnes je veľmi ubehany zivot a v práci len tak volno nejde,no vytáča ma keď mamičky dajú choré deti do školy,aj napríklad silnej imunite keď z 20 deti kašlú 3 alebo smrkajú, dá sa čakať ze vaše dieťa ochorie a len čo nastúpi do školy znova je tam niekto,kto je chorý,čiže sa znova tie deti nakazia,aj ma dieťa nádchu ok,ale keď už kašle malo by ostať doma.
@fantaghiro21 zodpovednost je u mna ist k lekarke a ked lekarka potvrdi, ze dieta moze ist do kolektivu, budis, ale pani nepisala nic o tom, ze to riesila s Dr, ale riesi to na MK...takze pozor, kto tu komu krivdi, ci ja, po x-skusenostiach s nezodpovednymi mamickami v skole a skolke, alebo ty, ktora si ma hned osocila za moj nazor ;)
@kvietocek87 kazde dieta je genialne? ved su deti s roznymi dys-kami, ktore maju problem aj odpisat z tabule bez chyby. tych smajlov si si mohla odpustit.
Určite nie
Ja neviem, kde ste vyrastali, ale čo si ja pamätám, tak sme s obyčajným sopľom a kašľom chodili do školy jedna radosť. Doma sme zostávali, až keď bola teplota alebo antibiotiká. Teraz sa každý ide pokakať z toho, že decko soplí alebo kašle, ale preboha, ono môže sopliť a kašľať aj 10-krát za rok a stále je to v norme. Si to prenásobte, že zakaždým je to týždeň, čo by bolo doma, u kašľa aj viac, lebo ten môže v pohode trvať aj tri týždne. Že koľko to dieťa vymešká... Nebuďte nereálni už.
@matkahelka ja nechapem preco si niekto proste nemoze obcas kusnut do jazyka a byt stastny ze sa nemusi doma venovat este aj detom pri uceni.Ale vsak ked ma z toho radost ze do niekoho rypla,tak snad ma lepsiu naladu aspon
@lucineckalu ako vies,ze tie "nezodpovedne mamicky" ktore si osocila a mas zevraj x skusenosti,nahodou nie su tiez pripady,kedy prejavy ich soplov nemaju iny podklad?
To,ze sa citis ukrivdena,osocena je tvoja nedotklivost a tvoj problem.Argumentovala som ti slusne(to nevadi,ze sa moj pripad netyka autorky) ja obhajujem tie mamicky,ktore si ty odpisala a predpokladam ze si mala gule im do hrdla ,do karty nazriet nebodaj sa s nimi porozoravat(ked mas taku istotu)
Ak nie,je to len dalsi zufaly pokus byt mudrou a bezchybnou,pritom na plnej ciare ludom krividis .
@laurikalalinka ja naozaj nerozumiem,ale potom sme divná škola.... divná trieda,malý mal minulý rok nádchu dva x,kašeľ raz. Tento rok sa nič nedeje,za to na sk sodoma gomora... áno prišiel domov s tým,že "cítim si hrdlo",dala som zinok a nič a nič 💪🤣. Inak asi zázrak ani alergiu žiadnu nemá. ATB za život raz kvôli kusnutiu psom. Žiadna súkromná škôlka,škola. Len proste či chcem,či nie,deti NESMU ostávať doma so soplom a ľahkým kašľom. Iba keď sa naozaj necítia dobre. A to celkom neurčuje dĺžka kašľa. Dieťa vie byť choré,aj keď nekasle,nesopli a príde to nečakane iba teplotou, ale väčšina matiek je posadnutá soplom,to už hranici s nejakou obsedantnou, hromadnou,davovov psychozou
@lucineckalu počkaj,to akože vážne s každým soplom k dr? A tá zakaždým urobí komplet vytery,rozbor krvi atď? Waaaw. A predpokladám,že v sobotu s 37,6 sa beží na pohotovosť. Lekári a učitelia majú môj veľký obdiv. Vážne. A žiaľ doplácajú na takéto spôsoby naozaj chorí ľudia,čo musia čakať,prípadne nedostanú termín,lebo hysterické mamičky bežia so soplom k dr...ako nemám slov.
@fantaghiro21 dolezite je, ze ty si sa s kazdym rozpravala a pozerala detom do hrdla 😀 nikto netvrdi, ze sa citim osocena, ja som ti pekne odpisala a ty si na mna uz 2.x vybehla... odporucam nejake meditacne cvicenia, pomoze... a tiez @maciatkolulu skuste to spolu ;)
tiez som nehovorila, ze hned bezat na pohotovost, ale riesit to s mamickami na MK,to isto pomoze.... ake ste tu vsetky odbornicky....paaanecky.... a kludne piste dalej, vypinam notifikacie, mam dolezitejsie veci na praci .... papa 🙂
@lucineckalu ja oproti tebe nemam problem,ak vidim usoplene dieta,neosocujem ich,nestaram sa do nich,takze nemam potrebu im nazerat do hrda a neodpalkujen ako ty.to,ze nevies uniest argument a beries ho ako utok,je tvoj problem a tvoja pokrivena optika ...
Minimalne vyjadrenia o meditacnych cviceniach, snaziac sa zahrat nevinnu,ublizenu,snaziac sa vyhrabat sa zo svojich sraciek su len zufale ciny kopajuceho kona.
@lucineckalu ty si presne ten pripad premotivovanej matky, vdaka ktorym su pediatri uplne zbytocne zahlteni. opakovane upozornuju na to, ze s beznou nadchou, ci kaslom netreba ist k lekarovi a vysedavat tam, vdaka comu sa na dieta nalepi este nieco horsie. nasa pediatricka so 60 roc.skusenostami by ti pri takejto zbytocnej "navsteve" povedala par teplych slov, ani nahodou by ti na sople ocr u skolaka nedala a bola by si do buducna poucena.

Moja mala to iste,nechala som ju od stredy doma,preliecila cez vikend a v pondelok isla do skoly