icon

Dedia deti choroby hlavne po starých rodičoch?

12. sep 2023

Ahojte stručne...je pravidlom že "deti dedia hlavne po starých rodičoch?" Ide o to že starka mojej dcery je onko pacient...a starý otec môjho partnera bol tiež....z našej strany takéto choroby nie sú....bojím sa že to môže hroziť u nášho dieťaťa..

e1i
12. sep 2023

Hlupost

lilizzachy
12. sep 2023

Moja zdedila očne problémy po prababke, takže ťažko povedat

zalka
12. sep 2023

Áno gény zvyknú preskočiť generáciu.

pkgirl30
12. sep 2023

50 na 50 genetika je sviňa. môže sa dediť aj 2 generácie neskôr. ale trápiť sa nad tým nemá zmyseľ, neovplyvníme to

viestta
12. sep 2023

Geneticke predispozicie sa prenasaju z generacie na generaciu, ale to , ze niekto ma predispoziciu neznamena, ze ochorie. Niektore geneticke choroby "preskakuju" generaciu ale predispozicia bola prenesena z rodicov

anjelicek26
12. sep 2023

Rakovina je vo velkej miery zodpovedna za umrtia v tom veku aj bez predispozicii... takze toto nemozes tak brat... skor by som riesila dedenie cukrovky, choreho srdiecka, problemovej stitnej zlazy, vysokeho tlaku, tam sa to skutocne celkom objavuje v rodine castejsie.. hlavne, ked to clovek vie, tak sa viac povenuje prevencii a stravovaniu a bude to v poriadku...

autor
12. sep 2023

Ďakujem za odpovede. Určite si to priťahovať nechcem ale niekedy je na to ťažké nemyslieť. Ale verím,že to bude v poriadku. Ďakujem vám.

maryetta
12. sep 2023

Ono sa to moze a nemusi. Ide o to ze dieta zbera geny oboch stran 😉 takze ono ked sa nieco nakombinuje tak….
Absolutne to neriesim. Co pride pride. Bez ohladu na to ci to predkovia mali ci nie. Vtedy ani moznosti liecby neboli take ako su dnes.

ivangeline
12. sep 2023

Da sa vysetrit nejaky gen "rakoviny" ci nema.

martul
12. sep 2023

nezmysel na entú

minenkak
12. sep 2023

Dedí sa teda môže sa dediť až o tri generácie

taktotedanie
12. sep 2023

Podla toho ake ochorenia
Clovek moze mat akurat tak predispoziciu ale to je vsetko ci sa rozvinie ochorenie zavisi od milion dalsich faktorov

babababka
12. sep 2023

Blbosť.A teraz čo?Nebudeme mať deti,vnukov?

76california
12. sep 2023

Niečo na zamyslenie:

Z posledných výskumov - štatisticky to vychádza tak, že dieťa teraz narodené má predpoklad v pomere 1:2, že bude onko pacient...žiaľ, takúto dobu žijeme 😢

Dobrá správa je, aj potvrdená od vedcov - že svojou životosprávou môžeme toto ovplyvniť minimálne v 80%

jj298
Odpoveď bola odstránená
jamimo
12. sep 2023

genetické ochorenia a genetická predispozícia je rozdiel...
Prikladám link na. onko ochorenia
https://www.unilabs.sk/clanky-invitro/najcastej...

spadnutaslivka
12. sep 2023

no, u lekára sa ťa bežne pýtajú na rodinnú anamnézu, asi vedia prečo

kvetinka75
12. sep 2023

tak niečo máš v genoch a niečo vo svojim rukách. Ak prevezmeš ten istý životný štýl - strava, stresy atď, tzn. vzorce správania sa, tak potom smeruješ k tej chorobe.

kvetinka75
12. sep 2023

@spadnutaslivka pretože preberáš správanie a zvyky z rodiny. Ak budeš žiť tak isto, tak je vysoký predpoklad, že sa u teba rozvinú tie isté choroby.

spadnutaslivka
12. sep 2023

@kvetinka75 a prečo máš nutkanie to písať mne??? ja som otázku nepoložila

kvetinka75
12. sep 2023

@spadnutaslivka kvôli tomuto: no, u lekára sa ťa bežne pýtajú na rodinnú anamnézu, asi vedia prečo

spadnutaslivka
12. sep 2023

@kvetinka75 😂 ok, maj pekný deň

kvetinka75
12. sep 2023

@spadnutaslivka ja mám každý deň pekný

mikelitoris
Odpoveď bola odstránená
autor
12. sep 2023

Prepáčte,nechcela som touto témou vyvolať žiadnu hádku...a ďakujem za odpovede. Budem sa snažiť nastaviť čo najlepšiu životosprávu aby sa tomu predišlo.❤️

autor
12. sep 2023

Ono je to tak že našťastie z našej strany neviem naozaj ani ďalekých predkov kto by mal nejakú takúto chorobu. Ale z priateľovej strany je to už kus horšie. Ale verím,že sa mi podarí tomu moju dieťa dáko ochrániť..

autor
12. sep 2023

@jj298 môžem sa spýtať čo je pointa toho? Nemôzem také pozerať lebo si nahovorím zbytočne veci🙈😃

autor
12. sep 2023

@ivangeline to kde? Ako?

jj298
Odpoveď bola odstránená