Deti s Aspergerom a vyhodnocovanie emócií

15. apr 2022

Maminky deti, ktore maju diagnostikovany AS, vedia vase deti rozlisit emocie na vasej tvari? Vedia podla mimiky pomenovat emociu? Vedia povedat, ake je napriklad dietatko na obrazku, na fotke? Zamyslene, smutne, vesele atd? Ked sa spytate, ako vyzera sklamany clovek, vesely atd, vedia mimikou napodonit emociu? Rozumeju tomuto, vedia to perfektne rozlisit, len maju problem s vyhodnotenim emocii v beznom zivote, s ich prezivanim, s vhodnostou spravania na verejnosti atd?
Alebo porucha vnimania a ovladania emocii suvisi s tym, ze VZDY musia Aspergeri mat problem aj s obycajnym pomenovanim tychto emocii podla tvare? Snad mojej otazke rozumiete ❤️ dakujem

kiki68
15. apr 2022

Ja som dospela as a mozem s tym mat problem. Na obrazku vacsinou ok, ale priamo vyhodnotit v komunikacii moze byt matuce. Zalezi na situacii a tak je to aj u deti. Zalezi ci nie su pretazene a na prehladnosti celej situacie. Nas mozu rusit ine vnemy, staci ze niekto niecim klepka, pohne zipsom, pozera si telefon , to vsetko moze byt total rusivy podnet a stazuje to spravne odcitanie info. Prave naopak my to po case kopirujeme a tak maskujeme to, ze nejake as mame.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
adka13
15. apr 2022

Závisí aj od veku dieťaťa, v 3r vôbec ani na tvári, ani na obrázku, v 4r ako kedy, skôr naučené na obrázku, teraz má 5,5r a na obrázku to vie povedať v pohode, na mne (tým že ma pozná, pozná moje reakcie) tiež vie rozlíšiť mimiku - radosť, smútok, hnev, unava.. ale na cudzích ľuďoch to nevie správne vyhodnotiť.. druhá vec je tiež, že pozná emóciu, vie ju správne vyhodnotiť, pomenovať (na mne, mužovi, v knihe..) ale jeho reakcia býva niekedy matuca a nie primeraná..