icon

Diastáza u 9-mesačného bábätka

sisa323
1. jún 2025

Dobrý deň,
Prosím Vás skôr o Vaše skúsenosti.
Mám 9mes bábo (akurát začal 9mes), má diastázu na brušku.
Aktuálne neplazí, ešte ani neštvornožkuje, ale už si dáva nožičky pod seba, aj sa pekne pretáča, pivotuje, je živý. Všímam si cca už 2 týždeň, že šikmý sed uprednostňuje len na jeden strane, samozrejme hračky mu dávam na druhú, cvičím s ním aj opačnú stranu neustále, ale
takisto som si všimla, že keď sa snaží ísť na 4, tak sa akoby jednou stranou tela a nohou odpichne dopredu a tú druhú nepoužíva.
Neurologicky je ok, stále sa snažím ho usmerniť, podsúvať druhú nohu, dokonca si chce sám sadať v kočiari neustále (viem, že by nemal, no žiaľ nie vždy sa to dá úplne ustriehnut).
- naša Dr. nám stále vravela, s diastázou nič neurobíme, proste to má a bude mať, a musí sa s tým naučiť žiť.
- navštívili sme fyzio, tam nás poučila o šikmých sedoch, tie trénujeme, boli sme aj na kontrole, samozrejme vravela, že žiaden cvik nie je na diastazu, ale na spevnenie celého tela, a že len 50% detí to vie zmiznúť, pekne sa svaly spojiť, žiaľ na fyzio sme šli keď mal až 7mes a že to je neskoro...

- Moja otázka je: máte dieťa /bábo, ktoré má diastázu a sama sa upravila? Resp. Cvičením, je tam nejaká aspoň malášanca, že sa to môže upraviť alebo rátať s operáciou?
Ďakujem Vám vopred (ospravedlňujem sa za siahodlhú esej)

Moja

domka222
1. jún 2025

Môj 5 ročný má ešte miernu, ale zlepšujúcu. Na fyzio to okrem cvičenia moc neriešia

monny222
1. jún 2025

@sisa323 ja som chodila s malým na fyzio s diastazou keď mal 6m, mal ju miernejsiu, ukázali nám cviky ktoré sme doma mali cvicit, ale videla na ňom postupne ako sa začína hýbať, plazil sa, začal stvorkovat...takže vravela ze sa mu to upravuje pekne, pohyb mu dopomahal.. takže po 2m sme to ukoncili, a len ak by som videla nejaké viditelne vystupky na brušku tak sa mam ozvať..