Dieťa má paniku z mora
Prosím pomôžte lebo ja už som zúfalá 🤷♀️🤦♀️
Moja 4,5 ročná dcéra má paniku z mora a odmieta tam vliezt...
Minulý rok bola invázia meduz a na brehu ich bolo veeela... Vie ze mudzy prhlia a chytila takú paniku ze zvyšok dovolenky šla do mora len na nátlak a s placom (museli sme ju ovlazit keď bola rozpálená)
Ako bonus si ku koncu dovolenky rozrezala nohu v bazéne ze sme skončili na pohotovosti a ani to ju neodradilo od bazénov... Ale more proste už nie!
U nás nikto nepanikari, neukazujeme jej strach ani nič, snažíme sa vysvetľovať zlahcovat ale zas nie klamať tipu nikdy ťa nepoprhli lebo to by stratila dôveru ak sa to raz stane..
Neviem ako ďalej za mesiac a pol ideme na dovolenku a ona stále tvrdí že do mora nevlezie a ako ju tak poznám aj to tak bude aj keby meduzy neboli.. .. ÁNO môžem ju nechať tak ale v tej horúčave nemôže byť celý deň na piesku 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Ja už fakt neviem ako jej ten blok odblokovať... A budem vďačná za akúkoľvek radu ci tip alebo aspoň ze niekto toto už zažil...
Vopred ďakujem
@simsalabim Dufam, ze sa nic nemeni. Ale kazdych cca 10 rokov pride s privalom teplych prudov take kvantum meduz, ze sa fakt neda ist do vody. Minuly rok to tak bolo.
Postupne privikajte, robte ju menej a menej citlivou na to:
Pozerajte rozpravky o mori, kde je z toho mora dobry zazitok.
Nakreslite si spolu vela obrazkov mora, ale nie o tm, ze pod do mora, ale iba kreslite malujte more, rybky v nom.
Zriadte jej doma do velkej krabice, alebo do lavorika, ze moze sa hrat na "more" na dno piesok - mozete kupit taky v obchodiku pre zvieratka, mavaju kilove balenia pre skreckov, taky cistucky bielucky - kamienky k tomu, muslicky, nejake umelohmotne rybicky, alebo aj malicke babiky na brehu... a moze sa hrat, ze ma more, dat tam vodu, trebars aj solou do kupela zafarbenu.
Ak je to jej oblubena hra uz, a deti miluju hru s vodou - tak kupte aj nejaku meduzku, byvaju take sady rybky, meduza, chobotnicka...
Ak uz sa bude vediet s nejakymi rybickami hrat v lavori, tak mozno aj do kupela jej skuste pridat rybicky a napriklad aj taku klasicku vreckovku - alebo inu taku, aby mala aj taky iny dotykovy vnem, z vecicky nasatej vodu - moze tu vreckovku zmykat, balit do nej rybky, cokolvek ju napadne, len si proste osvoji ten dotyk pod vodou, ze to ne je neprijemne.
A potom uz ked to zvlada, si mozete pozriet nejake videa o meduzach - pozri si ich najprv sama, nejake, kde je ta meduza pozitivne a krasne vykreslena.
Urobte si doma experiment pre deti meduza vo flasi - meduza nastrihana z igelitu...
A pri mori to uz potom nechajte na nu - iba ju vzdy ponuknite - mozes 🙂 A pripadne jej vezmite nejaky malicky nafukovaci bazenik a tie jej oblubene rybky, co sa hravala doma a dajte jej trochu vody z mora do bazena a bude...
Vsak chodte radsej na Balaton 😊 ja Sama mam strach z meduz preto chodim radsej na jazero. nie, vazne urcite nenutit ist do vody, totalne kontraproduktivne
@heidy222 na Balatone mojho svagra pred 2 rokmi vo vode ustipol had, tak si vyber, co je mensie zlo, ci meduza v mori, ci had v jazere 😁
@matkahelka No Fakt diki, na Toto dufam do dovolenky zabudnem 😂
@matkahelka no tak zase vodna uzovka, ktore tam su v kamenoch pri brehoch, pripadne v tych rakosiach (musel mat riadne stastie) a meduza je rozdiel :DD sme v balatone kazde leto poslednych 20r, aspon par dni ak nie cely tyzden a nikdy sa nam to nestalo.
Meduzy sme stretli v chorvatsku, ale teda nepoprhlil sa nastastie nik. Ja som mala dost ich vidiet, hned som prasila von z vody :D
@heidy222 ono zase musím spomenúť, že more nemá len oddychovú funkciu, ja tam chcem ísť najma preto že mojím deckam pomáha pobyt pri mori na zdravotné, dýchacie a kožné problémy.. to by som aj autorke povedala - to že nepôjde do vody neznamená že nebude mať z dovolenky nič.. už len ten vzduch je prínos..
@simca06022011 no vidis a moj svagor bol pri balatone prvykrat v zivote a hadik si ho nasiel 😉 had je to iste ako meduza, pre mna osobne radsej 4 meduzy ako jeden had 😂 mame toho nacestovaneho dovolim si tvrdit, ze strasne vela a za tie roky a mnozstvo primorskych dovoleniek sme na mini meduzky natrafili 2x.
@jana_eyre_2 presne tak. neviem, preco astmatikom a alergikom lekari odporucaju more a nie balaton 😁
@matkahelka keby stačil Balaton, chodím aspoň raz do mesiaca 😅
@jana_eyre_2 Ale vsak nech Robi co chce autorka, to Bol Len Tip. Mimochodom ja mam atopicky Ekzem, mam Rada more Ale jazerna voda Mi v poslednych rokoch Robi lepsie Ako more, napriklad

@anomois mozno by pomohol aj nafukovaci cln na osmelenie...ona v clne a vy plavat popri nej.