icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

fnukkacikk
24. okt 2013

@sanym davas cele drozdie na ten receptik na chleba?

fnukkacikk
24. okt 2013

aj mi napis prosim ta v akom poradi hadzes presne tie suroviny pri druhom chlebiku 🙂 poprosim do spravy, aby som to tu potom nemusela hladat diiiiik 🙂
@sanym

andrea76
25. okt 2013

@sanym
Chcela by som sa spýtať, či je možné dostať celiakiu, ak preháňam s lepkom. Zatiaľ testy nepreukázali celiakiu, ale jem veľmi veľa lepku a stolica mi pláva na vode a sa nedá spláchnuť, čo som zistili, je jeden zo symptómov a nafúknuté brucho mám už dlhšie

sanym
autor
25. okt 2013

@andrea76 Ahoj, z konzumácie lepku, ani nadmernej celiakiu nedostaneš. Je to vrodené autoimunitné ochorenie. Ale keď máš po konzumácii lepku spomínané problémy, môže to znamenať, že ti lepok vadí. Nemusí ísť len o celiakiu. Zatiaľ môžeš urobiť toľko, že skús na istý čas lepok zo stravy úplne vylúčiť (aspoň na mesiac) a ľahko zistíš, či ti robil problémy práve lepok. Inak mastná plávajúca stolica môže znamenať aj problémy s pankreasom.

andrea76
26. okt 2013

@sanym
ďakujem za odpoveď 🙂 Uvidím, budem sledovať čo mi robí zle. Dnes na raňajky som mala chlebíka s tofu a olivami a hneď do 2 minút nastali hrozné krče :( Nejem mliečne výrobky kvôli intolerancii laktózy

zlutalentilka
29. okt 2013

Prosíím o vyplnění dotazníku, kvůli mé seminární práci. Budu moc moc vděčná 🙂 Děkuji
http://www.survio.com/survey/d/U4H9V2G3L3S4N0H6V

iveta70
2. nov 2013

Dcere zistili celiakiu Marsh I. a lekar jej povedal, ze moze jest celozrnne pecivo, je to mozne? Nerozumiem tomu, ved ked ma celiakiu tak by vobec nemal jest lepok,, ale v celozrnnom pecive lepok je... ako to je vobec?

andrea76
3. nov 2013

@iveta70
Čo ja viem, tak pri Celiakii Marsh 1 sa ani neoznačuje ako celiakia, keďže nález môže byť aj pri iných ochoreniach tráviaceho systému. Preto je možné, že lekár Ti odporučil dávať celozrnné pečivo. NIe je to ešte pravá celiakia

iveta70
3. nov 2013

@andrea76 dakujem, 7.11. idem na gastro radsej s nou, aby som to pocula aj ja a popytam sa co mi nie je jasne, mala by mat uz aj vysledky z krvi...ta diagnoza bola urcena z vysledkov z biopsie...

sanym
autor
3. nov 2013

@iveta70 Histologický grading celiakie (podľa Marsha):
Marsh0 - Normálna slizničná a vilózna architektúra
MarshI - Infiltratívny stupeň
Normálna slizničná a vilózna architektúra;
zvýšený počet intraepiteliálnych lymfocytov
(viac ako 30 lymfocytov na 100 enterocytov)
MarshII - Hyperplastický stupeň
Podobný ako vyššie, krypty sú predĺžené a je
v nich zvýšené delenie buniek
MarshIII - Deštruktívny stupeň
A - Parciálna vilózna atrofia
Skrátené, zaoblené klky; lymfocytová infiltrácia;
predĺžené, hyperplastické krypty
B - Subtotálna vilózna atrofia
Zreteľne atrofické klky, ale ešte rozpoznateľné;
predĺžené krypty s nezrelými epiteliálnymi
bunkami vo zvýšenom množstve
C - Totálna vilózna atrofia
Úplná strata klkov; ťažké kryptové hyperplázie
a infiltratívne zápalové lézie
MarshIV - Hypoplastický stupeň
Totálna vilózna atrofia; hypoplázia krýpt;
normálny počet intraepiteliálnych lymfocytov

Výsledok Marsch 1 znamená celiakiu - v začiatočnom štádiu, kedy ešte nespôsobila poškodenie klkov. Bezlepková diéta je namieste, odporúčanie celozrnného pečiva je pre mňa záhadou. 😕
Na základe čoho robili dcérke biopsiu? Asi mala vysoké protilátky v krvi? Má nejaké tráviace alebo iné problémy?

sanym
autor
3. nov 2013

ešte som našla toto: Marsch 1 -
infiltratívny typ
normálna architektúra a výška kĺkov, normálna hĺbka
krýpt a zvýšený počet IEL, viac ako 40 IEL/100 EC
Vyskytuje sa u pacientov s diagnózou CS na bezgluté-
novej diéte, kde môže ukazovať, že dochádza k ingescii
minimálneho množstva lepku, u príbuzných pacientov
s manifestnou CS, u pacientov s dermatitis herpeti-
formis Duhring

sanym
autor
3. nov 2013

Klasifikácia atrofie sliznice tenkého čreva podľa Marsha, označuje len stupeň atrofie /teda mikroskopických zmien) sliznice tenkého čreva a nie samotnú celiakiu.
Takýto stupeň atrofie sliznice tenkého čreva sa môže vyskytnúť aj pri iných chorobách (napr. laktozovej intolerancii, eozinofilnej duodenitíde, či iných chronických zápalových ochoreniach tenkého čreva). Každá diagnóza sa stanovuje komplexne na základe anamnézy, fyzikálneho vyšetrenia, laboratórnych a pomocných vyšetrení. Pri celiakii je dôležitá najmä reakcia organizmu na expozíciu lepku.

sanym
autor
3. nov 2013

celiakia sa potvrdzuje hlavne bioptickým vyšetrením. Ak máme pacienta s biopsiou Marsch 1, zároveň vysokými protilátkami a klinickými príznakmi - doporučujeme nastavenie na bezlepkovú dietu-skontrolujeme po urč.časovom odstupe protilátky aj klinický stav.

Ak sa zlepšuje,tak pokračujeme v bezlepkovej diete.Event po urč.čase/zváži Váš gastroenterolog/dieťa exponujeme lepkom a znovu spravíme na lepku biopsiu.

iveta70
3. nov 2013
iveta70
3. nov 2013

@sanym takto sa vysypala na dva krat, ale zaujimave je ze vzdy mimo domu... dva krat bola na pohotovosti a vzdy jej povedali to iste, ze to je alergia na potraviny, ale treba zistiti na ake...ostatne som pisala uz vyssie. Inak doteraz je vobec nic nebolo a tieto problemy ma asi 1,5 mesiaca

fnukkacikk
4. nov 2013

@sanym takto vyzera moj nepodarok☹

fnukkacikk
4. nov 2013

@sanym nejde mi cez tel poslat tu fotku tak poslem potom cez pc

meckat
5. nov 2013

Dobrý večer, mám otázku (celé to nemám šancu prečítať) prosím: mám podozrenie, že dcéra má celiakiu,ale krvné testy to nepotvrdili. Má stále nafúknuté bruško a riedku častú stolicu. Do roka bola kojená, od roka nutrilon a teraz 1 týždeň kravské mlieko. Do troch mesiacov mala koliky, potom mala zápal ucha, brala antib. a od vtedy má tu stolicu takúto. Ako pol ročná,keď syn nastúpil do škôlky bola chorá nonstop až do Vianoc brala nejaké lieky. Potom od nového roka sa to s chorobami zlepšilo,ale stolica a brucho ostalo. Teraz prekonala zasa zápal ucha + antib. a hneď na to chytila niečo črevné a to vracala a dlho sa z toho dostávala + biela - bolestivá stolica, a po tomto má zlé pečeň. testy. brucho ostalo ,aj riedka stolica znova začala. podávam probiotiká.... je to normálne? je to stav po tých jej chorobách? mám ísť na gastro? všade ma odbijú na základe jedného výsledku z krvy....a to jej ich robil infekčný,keďže sme chodili k nemu,lebo bolo podozrenie na žltačku kvôli tej stolici, sono vravel dr, že nemá žiadne anomálie, okrem tej zväčš. pečene.... ďakujem

cawes
5. nov 2013

@meckat ak ta vsade odbijaju tak jej skus vysadit na mesiac lepok, ale kompletne zo vsetkeho a uvidis. Ak sa jej stav zlepsi tak vies ze to moze byt celiakia

pamaja
5. nov 2013

@meckat sestra ma celiakiu 3. stupen, krv je tiez Ok, zistili jej to na gastro

sanym
autor
6. nov 2013

@meckat tieto príznaky môžu znamenať všeličo, nielen celiakiu. Mohlo by ísť aj o intoleranciu laktózy, alergiu na BKM, Crohnovu chorobu, ulcerióznu kolitídu...Tieto vyšetrenia dcérke robili? Celiakia sa potvrdzuje biopsiou tenkého čreva, môžeš ju žiadať aj pri negatívnych krvných testoch. Môj mladší syn je na tom podobne (celiakiu má starší). Absolvovali sme všetko možné aj nemožné, zatiaľ sa potvrdila alergia na vajce a BKM, s biopsiou zatiaľ váham (protilátky má tiež neg) z obavy z narkózy, keďže je aj silný peľový a roztočový alergik. Ak ste ešte žiadne vyšetrenia neabsolvovali, určite navštív gastroenterológa a žiadaj vyšetrenia.

andy1978
6. nov 2013

@meckat môže a nemusí to byť celiakia, u nás to však začalo podobne - zlé pečeňové testy, stolica - tvar síce normálny ale niekedy bola šedá až biela.. určite by som sa pýtala na gastro.. skúsila by som to, čo radí @cawes - nás detská nechcela tiež posielať na gastro, ale poradila mi na určitý čas vysadiť lepok, ale úplne.... u nás bolo po dvoch týždňoch vidieť, že ten lepok škodí...

ottka
6. nov 2013

@meckat Môj syn, keď mal 13 mesiacov, mal typické príznaky na celiakiu - nafúknuté bruško, 5-6 redších nafúknutých stolíc a pozitívne protilátky z krvi. Zobrali ho na biopsiu a celiakia sa nepotvrdila. Ale aj tak nám kázali 3/4 roka držať bezlepkovú stravu. Našťastie sa to upravilo. Ale chcela som ešte povedať, že mu zistili bacila v stolici. V prvom roku mal totiž 3x antibiotiká, črevná mikroflóra celkom rozhádzaná. Takže aj tvoja dcérka nemusí mať celiakiu, môže to byť aj ten bacil. Len treba chodiť po doktoroch a dožadovať sa vyšetrenia. Môj syn pol roka nepriberal, čo ho trápil ten bacil. Liečili ho hylakom asi 3,5 - 4 mesiace, ale potom sa to konečne upravilo.
Držím palce, aby vás čím skôr preliečili.

kwatka
7. nov 2013

ahojte
prosím vás,potrebujem poradiť. Dala som upiecť bezlepkovú tortu synčekovi na narodeniny a cukrárka chce vedieť aký džem môže použiť. Keďže ja používam domáce džemy tak neviem, ktorý na trhu je v pohode pre bezlepkáčov.
prosím poraďte

andy1978
7. nov 2013

@kwatka dzemy od Hame by mali byt v pohode, ale ja by som jej doniesla vlastny, pokial sa da..

meckat
7. nov 2013

tak sme boli včera na gastro, dr. povedala, že jej sa to vidí na mliečko - mliečny cukor, alebo neviem presne, ešte dnes jej vzali krv a stolicu, tak uvidíme o týždeň výsledky. Zatiaľ vysadzujeme mlieko, tak vám pre túto chvíľu ďakujem pekne za rady a asi sa poberám (zatiaľ) do inej témy. tešilo ma dámy a nezávidím vám - držím prsty.

skyka
7. nov 2013

@monni To sú šišky? prosím receptík

militeji
8. nov 2013

ahoj děvčata,dpstala jsem nabídku napsat vám všem.Jsem autorkou dvou bezlepkových kuchařek a v současnosti píši třetí která je zaměřena na kombinaci bezleka,bezmléčka ,bezsojová a bezvaječná. Sama mám doma tři strávníky s kombinací všech těchto prvků,proto jsem začala psát.Vím jak je život s intolerancí potravin těžký.Když budete potřebovat ptejte se na co chcete ,co budu vědět odpovím.

tehulka2011
9. nov 2013

Ahojte, mam tiez bezlepkovu dietu, skoro pol roka... najnovsie mi zistili aj alergiu na soju, ak by ste mali niekto zaujem o hotovy bezlepkovy chlieb rustica, mozem vyhodne predat zasoby. Mam aj niekolko bezlepkovych sojovych dezertov alpro soya... dakujem

militeji
11. nov 2013

@saeda ahojky,ten chlebík vypadá fantasticky ,můžeš dát recept?díky