icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

cherryblossomgirl
5. dec 2010

@sanym poznam jednu sikulku @fukylove , ktora by sa mozno rada podelila o recepty, ze Evka? ked budes mat chvilku...

fukylove
5. dec 2010

@sanym - musim kuk do mojich kniziek zazracnych 🙂 a napisem, napisem - slubujem 🙂

monni
6. dec 2010

@sanym ahoj, posielam recept na medovniky, ked lubite. Skusala som a boli chutne, len som dala viac medovnikoveho korenia ako je uvedene v recepte a dala som skoricu, citronovu koru navyse (podla chuti, co si davala do klasickych medovnikov).

400 g muky Mix B, 125 g rozpustenej Hery, 160 g praskoveho cukru, 1/2 lyzicky sody bikarbony, lyzicka medovnikoveho korenia, 3 vajcia, 3 PL medu.

z prisad urobime cesto, zabalime do folie a nechame odlezat v chladnicke aspon 24 hodin, moze byt aj dlhsie. Pred pouzitim je dobre ho nechat ho par hodin pri izbovej teplote. Vykrojene medovniky potrieme vajickom (ja som nepotierala) a pecieme na 200 C.

aaandrejka
6. dec 2010

ahojte,

pridavam jeden recept z knihy receptov schar, my sa toho nevieme dojest (vsetci):

230g Schär muka C ale dala som uz aj B a bolo to dobre a najcastejsie to robim z Jizerky
2 vajcia
120g kryst. cukru
1 balicek prasku do peciva
1 vanilkovy cukor
150ml vody
150g masla /ja davam olej/

Maslo roztopit ,vajcia s cukrom vyslahat do peny, prasok do peciva a vanilkovy cukor vmiesat do muky, zmiesat dohromady muku v kt uz mam prasok a vanilkovy cukor s vyslahanymi vajickami s cukrom, pridat vodu a roztopene maslo.vyliat na vymasteny,posypany pekacik / nemusi byt prilis velky a by si to nemala velmi nizke.navrch na kusky nakrajane alebo nastruhane jablka, posypat este kusok cukrom krystalovym cukrom so skoricou.dat do vyhriatej truby ,piect na 200 C 45 min.

monni
8. dec 2010

@aaandrejka no to vyzera byt chutne a rychle, poobede vyskusam 🙂
a tu Jizerku muku kde kupujes? ja som ju este nikde nevidela.

aaandrejka
8. dec 2010

@monni - jizerku mi bud kupuje syn (studuje v brne) alebo ju objednavam z obchodu v bardejove, tam som objednala aj guarovu a xantalovu gumu a aj chlebove korenie (ozaj, mate s ytm niekto skusenosti?)
adresa obchodu je:
http://bezlepka.sk/
a jizerka stoji 2.82, zatial mam s nou tie najlepsie skusenosti, vsetko, co som s nou robila, bolo chutne a velmi pripominalo klasicku muku

a tu prikladam recept na medovniky - klasicke, ale moja mama ich robila lenke zo schar C, prve dni boli tvrde a suche, ale za tyzden fajn zmakli a uz sa dost podobaju na klasicke, akurat su kusok take praskovejsie 🙂

400 g Schar C (pod,a mna aj jizerka je vhodna, vyskusam a nabuduce dam vediet)
120 g medu
160 g jemny kr.cukor
60 g Palmarin
2 cele vajcia
1 kav,lyzicka skorica
1 kav.lyzicka sodabicarbona
pol kav.lyz.mlete klinceky nemusia byt,ale ja davam,pomeliem si vzdy
cely balicek na kav.mlynceku-na cely rok

POSTUP:

med+Palmarin jemne zohrejem v mikrovlnke ,pridam cukor + vajcia a miesan
slahacom -mozno staci aj varechou,ale takto je to pohodlnejsie +ostatne
prichute a nakoniec postupne muku
Cesto nechame na chladnom stat minimalne 1 hodinu,ale ja to nechavam od
rana do vecera alebo opacne.
Po odstati rozvalkat na pomucenom lopari na hrubku 4-5 mm.Vykrajovat a
davat na plech vystlany papierom na pecenie,ktory mozno pouzit viackrat.
Pri peceni napuchnu.
Pekne su aj male gulicky,ktore sa vytvaruju pri peceni.Ja na tieto davam
orechy.
Pred pecenim natriet rozslahanym vajcom.

PECENIE: 220 stupnov 5 minut - dolezite,ak ich nechate dlhsie,budu tvrde

z tejto davky su 3 plechy,odporucam pripravit si ich
a potom vyhriat ruru,tych 5 minut nestaci na pripravu dalsieho plechu

uskladnujte ich vzdy v uzavretej nadobe,su makke hned a aj o mesiac,ak
ich nezjete....
mne sa najlepsie osvedcila porcelanova misa na polievku od jedalenskeho
servisu

ivce
9. dec 2010

já jsem dělala perníčky podle tohoto receptu, jen jsem klasickou mouku nahradila Jizerkou, místo skořice dala perníkové koření a trošku kakaa na barvu. Perníčky byly hned měkké a moc dobré 😝 🙂 takže už jsou taky snědené a zítra budu dělat další těsto.
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=65450&use...
je to recept podle kterého jsme doteď všechny pekly na naší červnové diskuzi a byly výborné, tak jsem jen letos vyměnila mouku za bezlepkovou a bylo to 🙂

moje mamka už letos pekla bezlepkové vanilkové rohlíčky a jsou taky moc dobré, pouze na konci je na té chutí znát, že jsou bezlepkové, tak zjistím recept a připíšu ho sem

aaandrejka
9. dec 2010

@ivce uz sa tesim na recept 🙂 inak, precept na krehke vianocne peicvo je aj v receptovej knizke, ktora sa da stiahnut na shar. http://www.schaer.com/en/

ivce
10. dec 2010

Takže recept na vanilkové rohlíčky:

22 dkg mouky
12 kkg másla
7 dkg ořechů
7 dkg cukru
1 žloutek

obvykle do sladkého pečiva dáváme Jizerku, ale když dělala mamka tyhle rohlíčky, tak se přehmátla a místo Jizerky tam dala Promix T (to je tmavá mouka), ale jak je vidět, ničemu to neuškodilo, právě naopak. Rohlíčky jsou výborné
🙂

aaandrejka
10. dec 2010

@ivce dakujem za recept. budem to robit z jizerky, je to skvela muka, vsetko sladke z nej peciem 🙂 len ta chcem poprosit, napis mi, pri akej teplote to pecies a ake velke asi tie rozky robis, nie som az taka zbehla v peceni 🙂 dakujem

ivce
12. dec 2010

@aaandrejka peču cca na 180 stupňů, záleží na troubě. No a velikost? prostě takový malý šulky 😀 já nevím asi 5 cm dlouhý a pak zahnout. Prostě od oka - každej rohlíček je originál 😀 😀 😀 😀

aaandrejka
12. dec 2010

@ivce dik, vyskusam 🙂

sanym
autor
16. dec 2010

Ahojte. Chcem sa spýtať aký ocot používate. Raz čítam, že sa môže klasický ocot, potom čítam, že nie tak som z toho jeleň. 😕

cherryblossomgirl
16. dec 2010

@sanym tiez som sa toho bala, ale pouzivam normalny ocot a nemam problem.. pritom ja som citliva aj na minimalne mnozstvo lepku

sanym
autor
16. dec 2010

@cherryblossomgirl ďakujem, môj Matúško po 8 mesiacoch diéty ešte nemá dobré výsledky (aj keď hodnoty výrazne klesli), tak hľadám kde robíme chybu a či mu nedávam niečo kde je nejaký skrytý lepok.

aaandrejka
16. dec 2010

@cherryblossomgirl dakujem, uf, aj mna si potesila! 🙂 lebo ten jablcny (aj som kupila v DMke), no...nejako nam nechutiiii

@sanym ake vysledky nema Matusko dobre? nemoze to byt tym, ze u nikeotrych deti sa to crievko dava do poriadku dlhsie?

nasa lenka ma opat zapal pluc, za 3 tyzdne uz 2. antibiotika, takze radikalne rozhodnutie, ze ju vyberam zo ksolky, minimalne do konca skolskeho roka, kym sa jej crievko nvylieci, dovtedy bude nachylna na infekcie....

a dnes moja mama (ona uz roky stale pecie nejake kolace z kysnuteho cesta) jejnapiekla take zemlicky zo schar B, ze sme nechapali, lenka zjedla 3 zemlicky, az som mala slzy v ociach, ked som ju videla, ako shcuti papa

vodicka75
17. dec 2010

ahoj @sanym, my pouzivame ocot Snico, ten je bez lepku, aj Kralovsku horcicu (klasicka) - na nej je aj uvedene, ze neobsahuje lepok, pozri tu www.snico.sk/otazky-a-odpovede
neviem, ci tvoj Matusko pije mlieko, ale nam pomohlo jeho vysadenie, dcerku uz nebolieva brusko, aj napriek bezlepkovej diete ju zacalo coraz castejsie boliet, obcas ho pouzijem napr. do kysnuteho kolaca, ale take ranne kakavko sa u nas uz nekona (a bolo oblubene) a je jej vyrazne lepsie (zistis po tyzdni).
@aaandrejka, ten pocit radosti so slzami v ociach poznam, u nas to bolo na zaciatku diety, ked som dcerku videla prvy raz v zivote jest tak spravne schuti 🙂

aaandrejka
17. dec 2010

@vodicka75 - no, to presne, ze osm ju videla zahryznut sa s takou chutou... zemlicky z jednej davky zjedene, zajtra pride moja mama a napecie dalsie a to uz budem doma, takze mi aj ukaze, ako na to 🙂

dik za link a info k tomu octu, cize pouzivas snico vinny?

nam detska gastro povedala, ze pokial lenka nema problemy s mliekom, tak jej ho mozme davat, vo vysledkoch mala maximalne na 1 krizik vsetko... ale pre istotu jej rano namiesto sunaru davame sojove mlieko

sanym
autor
18. dec 2010

@aaandrejka Matúško má stále zvýšené hodnoty IgA 47,7, EMA pozit. , ARA pozit. Ja tiež dúfam, že je to len krátkosťou dodržiavania diéty. Jedna gastroenterologička mi písala, že u niektorých jedincov môže trvať rok aj viac kým sa prestanú vytvárať protilátky. Tak som zvedavá. Koncom januára ideme na ďalšie odbery.

laki
18. dec 2010

ahojte pridám recept na kakaové medovníky - od začiatku mäkké, pečieme ich každý rok odkedy je Kika na diéte aaj počas roka 🙂 :
- 600g Promix Uni
- 150 g Hera
- 200g prášk.cukor
- 3 vajcia
- 6 lyžíc medu
- 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
- 1 - // - kypriaci prášok do perníka
- 1 -//- mletej škorice
- 1 -//- perníkové korenie
- 2 polievkové lyžice kakaa
Všetko spolu spracovať a 2 hod.nechať v chladničke ( ja si väčšinou cesto pripravím večer pred pečením, v noci nechám v chladničke a ráno pečieme ). Piecť pri 200 stupňoch, 3-4 min.Pred pečením potrieť žĺtkom.
Sú naozaj výborné, aj my sme teraz dopiekli 🙂 , Kika sa už napcháva 😉 .

laki
18. dec 2010

@aaandrejka, potom daj recept na žemličky, ďakujem.Niekto tu pýtal recept odo mňa na zemiakový chlebík, ale už jej pečiem jogurtový, môže byť aj ten? Ozaj skúšali ste už ten nový chlebík od Schär Pain Campagnard? Kike veľmi chutí, je ním nadšená.

laki
18. dec 2010

@sanym na ša dr. tiež vravela, že trvá aj rok kým sa upravia výsledky, tak sa neboj bude to OK, len to chce čas. Pekné vianoce prajem všetkým.

vodicka75
18. dec 2010

@aaandrejka, my pouzivame ocot Snico obycajny, napr. do sterilizovanych uhoriek apod., ten jablcny do toho receptu na zemle, co som ti poslala v IP. A napis, ako tie zemle z MIX B pripravila tvoja mamina, mozno do toho povodneho pridala nejaky gryf 😉 dakujem.
To iste co vam povedala doktorka, to iste aj nam, ze mlieko mala moze, ked ho toleruje, ale po dlhsom case na diete ju zacalo bolievat brusko, tak sme skusili to mlieko vysadit a je to vyrazne lepsie, brusko ju uz nebolieva 🙂
@laki, asi vyskusam ten recept na kakaove medovniky, ja som robila nedavno jeden pokus, ale to boli tie tvrdsie, ktore musia zmaknut casom, ale aj tak uz nie su 😅
Tu davam recept na vyskusanie:
150 g medu, 30 g tuku (dala som maslo), 1 vajce, lyzicka sody bikarbony, vanilka (ja som nemala ani len pernikove korenie, dala som len skoricu, boli chutne aj tak), 300 g muky (Promix-UNI)
Nad parou (alebo v teplom vodnom kupeli) sa zohreje med s tukom (maslom), ked sa zohreju (maslo roztopi) pridame sodu bikarbonu, vanilku (alebo pernikove korenie apod.), vajce a slahame, kym sa krem nenapeni. Odstavime a este chvilu slahame za studena, prisypeme muku, premiesame a vyklopime na dosku. Na tomto recepte je zaujimave, ze sa nemusi davat do chladnicky a hned sa moze spracovat (vlastne neviem, preco sa cesto na medovnicky dava do chladu na dlhsi cas?). Spracujeme ho, vyvalkame na hrubku 0,5 cm, vykrojime tvary, pecieme 5-7 minut v stredne vyhriatej rure (cca 180 stupnov). Mozeme ozdobit bielkovou alebo kakaovou polevou.

ivce
18. dec 2010

@aaandrejka
@laki můžete sem obě dvě hodit ty recepty? děkuji 🙂
já jsme pekla perníčky podle starého lepkového receptu, jen jsem dala bezlepkvou mouku a jsou výborné, poslala jsem i manželece kolegy z práce - také má celiakii a vzkázala, že tak výborné perníčky ještě nejedla - ani lepkové 😉 😀 😀 tak to beru jako velkou poctu 🙂 už jsem tady dávala odkza na recept

my jsme byli s malou na odběrech tento týden a říkal nám doktor, že jestli budou výsledky nižší než naposled, tak příští kontrola bude až tak za třičtvrtě roku, za rok. To by byla ráda, teď jsme byli po půl roce a malá nemá žádné žíly, takže odběry jsou horor 😖 jinak jsem taky četla, že u dětí to trván i rok po nasazení diety, než se jim ty hodnoty dají do pořádku, důležité je, aby ty hodnoty klesaly 🙂

holky a v octu může být lepek????? 😲 😲 to mě překvapilo, musím s ejít podívat na flašku. Malá teda ocet v ničem nedostává, ale dědeček si ho dává do salátu 😲

vodicka75
18. dec 2010

@ivce, na vyrobu kvasneho octu sa pouzivaju kvasnice a tie mozu a nemusia byt bezlepkove.
Napr. domaci jablcny ocot sa vyraba s korkou chleba kvoli kvaseniu.

Chcela som sa opytat, ked uz som tu, viete na Slovensku zohnat MANTLER muku v lekarnach?
Neviem, ci je to problem len u nas, alebo aj inde, ze to lekaren nevie od distributorov zohnat. Je to muka zo zoznamu schvaleneho MZ SR a 90% z ceny preplaca poistovna, takze doplatok je cca 30 centov, tak nechapem, kde je problem.
Dakujem.

aaandrejka
18. dec 2010

@sanym ako dlho vy drzite bezlepkovu dietu? my len od zaciatku novembra, takze nic moc, ale vcera mi nasa pediatricvka vravela, ze z tych 4 ksumaviek, co mabrala, mame pekne vysledky, tak neviem... my sme ale ani predtym nemali ziadne problemy, len lenke celiakiu zistili v krvi podla cisel a nasledne na biopsii, ale problemy ziadne nemala, akurat je mensia a nikdy nemala zelezo v norme

@vodicka75 mantlerku mi uz druhykrat nedodali, takze myslim, ze je nedostupna... nabuduce si ju uz ani nedam predpisat, zbytocne sa potom musim pachtit pre nahradny recept...

no a tu je recept na zemlicky, aj ked teda, baby, moja mama to ma proste v rukach, takze kolko vody, to je otazka.. 🙂
piekli sme dnes zas a 3 zemlicky uz padli (tolko peciva lenka v zivote nezjedla na jeden raz), len sa tak zaprasilo 🙂

375 g Mix B
na zvlacnenie sme dnes dali 25g guarovej gumy, minule sme dali namiesto gumy 1PL psylia nabobtnat do vody (efekt ten isty, rozdiel som nepostrehla)
kvasok: cca 1.5 dcl vlaznej vody, 1/2 kocky drozdia, 1 mokka lyzicka krystaloveho cukru a 1 PL Mix B
ked kvasok vykysol (cca za 5-10 minut), tak sme ho naliali na cesto, priliali esre cca 1 dcl vlaznej vody a zacali sme to miesat varechou v takej vacsej umelohmotnej miske (aj miska kyska je super), najprv sa to tak rozpadavaloi, ale postupne to zacalo naberat formu, naliali sme na to este 1 PL oleja a uz len miesali a miesali, mama este kusok vody priliala, lebo sa jej to zdalo malo vlacne... n, to cesto nevyzeralo valne, dost sa aj lepilo, ale ntreba sa toho bat 🙂 nechali sme ho potom v miske, mama ho kusok pomukovila, zavrela misku a nechali sme to na teplom mieste takmer hodinu, kymsa objem nezdvojnasobil... najprv sa ot tvarilo ,ze to vobec nenarastie, ale narastlo 🙂

potom sme cesto vykydli na ponucenu (stale mix B) dosku, roztlacili kusok rukami asi na 2 cm hrubku (nebolo to velke, cca 25x30 cm), stale sem museli kusok muky prisypat, lebo sa to hrozne lepilo... namacala som pohar do muky a vykrajovala buchticky a kladla som ich na peciaci papier, vyslo nam 12 zemliciek a co sa zvysilo, tak zme este dali do jednej masy, roztlacili, kruh narezali na 8 malickych kusokov a vzniklo este 8 miniroztekov... to vsetko voslo na jeden plech, pred pecenim sme este potreli olejom a dali sme piest co predhriatej rury na 220 C, na 25 minut (potom som este nechala 5 minut, cize aj tych 30 je v pohode), po 10 minutach sme stisili ruru na 200 C. Zemlicky normalne chytili aj farbu a ked sme ich vybrali, tak sme spod nich vytiahli ten paciaci papier, este ich pomastili bravcocou mastou kusticek, nie velmi, prikyrli tym peciacim papierom a nan este dali utierku a nechali tak vychladnut

jaj, v rure sme este mali misku s horucou vodou

sanym
autor
18. dec 2010

@aaandrejka Diétujeme od začiatku tohto roka a kontrolné odbery robili po 4 a 8 mesiacoch - hodnoty stále klesajú, ale mali by byť na nule. Ale Matúško mal začiatočnú hodnotu IgA strašne vysokú, tak uvidíme. Robí mu zle aj laktóza, takže zatiaľ nedávame ani tú. Super recepty, raz ich vyskúšam, momentálne nemám na nič čas - Matúško má ovčie kiahne tak máme veselo.

laki
18. dec 2010

ahojte, pridávam sľúbené recepty
Zemiakový chlieb: - 350 ml vody
- 1 lyžička soli a cukru
- trochu oleja
- 350 g Promix Uni alebo T
- 1 sáčok droždia Oetker
- nastrúhať 1 uvarený stredný zemiak

Jogurtový chlieb: - 250 ml bieleho jogurtu
- 500ml mlieka
- 3 polievkové lyžice oleja
- 1 -//- kryštál.cukru
- 450-500g Promix CH špeciál
- 1 a pol lyžičky soli
- 1 sáčok droždia Oetker
Zmiešať jogurt, mlieko, olej, potom pridať cukor, soľ, múku a droždie.

Postup pre obidva chlebíky: ja pečiem v rúre takže nechám vykysnúť v rúre pri 50 stupňoch 1 hod., potom vybrať, rozohriať rúru na 250 st. a piecť 15 min., a ďalších 40 min. dopekať na 190 st.

fukylove
20. dec 2010

ja pridavam zatial iba recept na vanilkove rozteky 🙂

200g bzl muky (ja pouzivam promix uni)
140g hera (maslo, palmarin...)
70g praskoveho cukru
70g mletych orechov
1 zltok

vsetko spolu prepracovat, vytvarovat rozteky a dat piect (ja som piekla na 160st, cca 10-15min)
obalovat v zmeske praskovy a vanilkovy cukor 🙂