Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
@ivce, ten repect vyzera super, len ten krem obsahuje pomazankove maslo a to je pre nas o nicom.. cim by som ho mohla nahradit, nemas tip?
@aaandrejka u vás je vlastně ještě ta intolerance mléčné bílkoviny 😖 tak to asi neporadím. Nevím z čeho jiného udělat krém, aby neobsahoval mléko? ☹ neděláš nějaký krém do dortů nebo rolád pro malou co už máš odzkoušené?
@ivce - no, my bezlepkujeme len 3 mesiace a intolernaciu nam zistili pred 2 tyzdnami, takze sme v tom este noviiii ... ale vraj treba skusat s rastlinnymi mliekami, len som sa zatial este neodhodlala
Ahojky, chtěla jsem vás poprosit, jestli by jste mi do IP nenapsali značku pekárny (samozřejmě vy co ji máte doma 🙂 ) a jak jste s ní spokojené, co jsem tak zjištovala, hodně si lidé stěžují že se jim chléb nedaří upéct na bezlepkový program a používají na místo bezlepkového programu program "rychlý". Předem moc děkuji 😉 😅
@aaandrejka skus floru light, to je bez laktozy, len ci to pojde...
@jana188 janka, dakujem, skusim, vraj ta ma dobru malsovu chut...zatial mame perlu s itaminmi, tak je tiez celkom v poh...
@ivce , díky za pochvalu a taky za receptík, určitě vyzkoušíme,
dělala jsem dětem palačinky z Jizerky a vůbec nebyly špatné, pochutnali jsme si všichni.
@aaandrejka, i tobě díky za receptík,
jen mám ještě prosbu - prášek do pečiva používáte jakýkoli, není tam nějaké omezení?, už mi z toho čtení obalů jde hlava kolem, dnes jsem byla nepříjemně překvapená, že do termixu přidávají škrob ☹ , čtu teď už opravdu všechno 😒
@aaandrejka , kamarádka má syna, který nemůže jíst vejce ani mléčné výrobky, zeptám se jí čím nahrazuje mléko a písnu
@olus prasok do peciva pouzivam dr. oetker, ten by mal by v poriadku, ale daju sa aj kupit bezlepkove prasky do peciva... uz som objednala mlieka rastlinneho povodu, na pocudovanie, dcerke chutia, takze snad to nejako zvladneme
@aaandrejka , díky za radu, včera jsem pekla naši oblíbenou buchtičku, jen jsem vyměnila mouku za Jizerku a takhle to dopadlo, chutná výborně
Péřová buchta
těsto:
3 vejce
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
2 hrnky jizerky
1/2 prášku do pečiva
2 lžíce oleje
puding:
1/2 l mléka
1 puding.prášek
poleva:
2 zakysané smetany
2 vanilkové cukry
z bílků ušlehám sníh, přidám cukr, žloutky, mléko, mouku s práškem do pečiva a olej, těsto naliju do pekáčku vyloženého pečícím papírem, do syrového těsta pak naliju cik cak uvařený puding a dám péct na cca 180C,
po upečení nechám vychladnout a potřu zakysanou smetanou rozmíchanou s vanilkovým cukrem a popráším kakaem nebo skořicí.
Teď jsem dělala na zkoušku jen do malého pekáčku a použila malý hrnek, ale když dělám na velký plech, tak používám čtvrtlitrový hrnek ,celý prášek do pečiva, 5 vajec a 3 zakysané smetany +3 vanil.cukry
@olus, velmi pekne ti dakujem za recept, kolac vyzera vyyyyyyyyborne!!!! len na nasu dietu je v tom tolko mliecnych veci, ze ho nemozme skusat :((( kyslu smotanu sa mi asi z rastlinnej asi nepodari urobit ... moja lenka nemoze nic mliecne, ma intoleranciu mliecnej bielkoviny... ale kolac vyzera fakt uzasne!!!
@aaandrejka , ahojky a díky za pochvalu, ano vím, žes o tom mléce psala, no třeba někdo jiný recept využije 🙂 ,
musí to být těžké vařit bez lepku a ještě bez mléka ☹
kamarádka a bývalá sousedka má jedno z dětí taky alergické na mléčnou bílkovinu, na vejce a ještě na sojový lecitin,
takže klučík -Kristián nemůže skoro nic a svého času byl i na bezlepkové dietě, v pondělí se s ní uvidím, tak od ní vysonduju nějaké receptíky
Dokud bydleli vedle nás, byly u nás děti skoro každý den a Kristiána mi bylo hrozně líto, že si nemůže skoro nic z pečených sladkostí vzít (a přitom to miluje) a když si vzal, tak měl hrozný ekzém, vím, že jeho maminka peče pohankový koláč s jablky bez mléka a vajec, ale přesný postup neznám, tak určitě zjistím
@olus dakujem, budem ti za ten recept velmi vdacna! my este vajcia a soju nemame testovanu, ideme na testy az 3.3., moja mala nema ziadne priznaky okrem castych chorob ... ale dnes sa riadna "napraskala", rano zjedla 3 chlebiky vo vajicku a na obed kuraciu polievku s rezancami (mama jej robi z Fariny a su skvele) a halusky s kapustou (tie robila z Mix B a boli na nerozoznanie o normalnych)
@aaandrejka prosím ťa, a tú intoleranciu mliečnej bielkoviny vám ako zistili? Matúško netoleruje lektózu, ale mne sa zdá, že ani bezlaktózové mliečne výrobky mu nerobia dobre, tak rozmýšľam čo by to mohlo byť. A halušky robím pol na pol z Promix-Uni a Promix-PK a sú dokonca lepšie ako z normálnej múky, takže už ich robím len také.
@sanym zistili nam to nahodou, ked sa pediatricke nepozdavalo, ze aj pri bezlepkovej diete pretrvavaju jej problemy s castymi zapalmi dychacich ciest... tak dala urobit test z krvi a tam to vyslo.... (nbam to vyslo v IgG teste, ktory sme si kupili a urobili doma, este v septembri, ale gastroska nas vysmiala, ze je to somarina a ze to je len docasna intolerancia laktozu suvisiaca s celiakiou... a nemala pravdu...)
promix PK nemozme, obsahuje laktozu, este dopouzivam promix uni a ch special a s novalim mukami radsej koncime, budem uz kupovat len schar a prikupovat jizerku, ta je fakt dobra a univerzalna
@aaandrejka , ahojky,
tak bohužel se mi nepodařilo žádný konkrétní recept sehnat, kamarádka Bára sice peče bez vajec a mléka, ale dělá vše od oka a míchá několik druhů mouky i s lepkem, takže pro nás nepoužitelné
další známá mi poradila, že používá rýžové mléko nebo sojové mléko, ještě zkuším zapátrat jinde.
V pondělí jsem pekla bábovku, byla krásná, ale když jsem jí vyndala z trouby, tak se zdrcla ☹ , míchala jsem jizerku ještě s jednou směsí, ale nebylo to ono, napříště už použiju jen jizerku, buchta z ní byla pěkná nadýchaná a nesplaskla
@olus nevadi, dakujem ti velmi pekne za ochotu 🙂 mam doma ryzove, sojove, kokosove, pohankove aj kukuricne mlieko, takze budem skusat 🙂 a z babovky si nic nerob, ja som zas predvcerom upiekla chlebik a az potom som zistila, ze som omylom pouzila Mix C namiesto Mix B, tak som sa skoro rozplakala, ake som motovidlo.... ten chlebik sa neda samostatne jest, je ako slana babovka, snad ho mala zje aspon vo vajicku...
@aaandrejka , při hledání jsem našla tento odkaz http://www.potravinova-alergie.info/recepty-cel..., je tam hodně receptů při různých nemocech a alergiích....
@aaandrejka , tento koláč je bez vajec a mléka a mouka lze nahradit jizerkou
http://www.potravinova-alergie.info/recepty/bra...
@olus dakujemm uz som si dala do bookmarkov ten web, aj ten zemiakovy kolac vyzera dobre, urcite ho vyskusam 🙂
@aaandrejka ahoj, ty si tusim pisala ze robite domace rezance?
ak ano, mohla by si mi prosim poradit z akej muky a kolko coho mam pouzit? rada by som spravila dobre rezance a odskusany recept.
dakujem
@monni robime ich z Fariny (od sharu), ale robi ich moja teta, od oka🙂 zvykne z 3 vajec, do cesta idu len 3 vajcia a Farina, nasyper od oka a vypracuje take kusok tvrdsie cesto, a potom ho rozvalkas a pracujes s nim dalej, ona ho dva do toho strojceka na rezance, robi mojej dcerke aj do polievky aj tak sirsie, ten strojcek to aj rozvalkava na take tenucke platy... tie rezance vydriza dlhsie a kedze stroj treba poumyvat od lepkovej muky, tak je lepsie urobit aj viac (z tych 3 vajec to mam vyse polovice krabice od varnej kanvice, v tom to drzim, aby nezvhhli 🙂
ak chces do polievky nieco jednoduchsie, tak ja zvyknem z Fariny robit aj rajbanicku, cca 1 dcl fariny, 1 vajce , stipka soli a z toho urobis take tvrdsie cesto, ktore nastruhas na velkom struhadle a nechas volne vysusit, podla toho, ake velke je vajce mozes kludne kusok viac muky prisypat, ja nie som ziaden kuchynsky odbornik a podarila sa mi zatial vzdy
ahojky, @monni, @aaandrejka,
mně se zatím Farinu nepodařilo sehnat, tak těstoviny kupujeme
a na zavářku do polévky používám Jizerku - rozšlehám v hrnku vajíčko (1-3) podle toho kolik je polévky ( u nás se dělá do velkého hrnce, páč jsme všichni polivkoví 🙂 ), přidám trochu vody, trochu bylinkové vegety a jizerku a vymíchám hustější směs a pomalu po troškách liju do vroucí polévky a pomalu míchám, někdy to liju lžicí, aby se nedělaly velké kusy. Není to úplně drobení, ale takové hustější kapání a je to dobré. 🙂
@olus u nas sa farina da dostat na recept, Jizerku mam tiez velmi rada, tu mi nosi syn z CR stale, aj dnes som z nej piekla muffiny 🙂 a prvykrat som ich robila s mliekom (pohankovym) a su fakt uplne super
@aaandrejka dakujem za receptik, vyskusam dufam ze sa mi podaria a budu malemu chutit.
@olus ja som si tiez farina davala predpisat na recept u pediatricky a nebol problem ju zohnat.
ja mam zase vela receptov s tou vasou jizerkou, tu som ju videla len v jednom obchode ale stala az vyse 3 eur. Je to dost ked ju hned miniem.
inak za farinu som platila bezne v obchode cca 5 eur a na recept za nu doplacam iba 0,9 eura. skoro som odpadla aky rozdiel.
@monni ak mas recepty, sem s nimi ;)
Ahojky,
mám prosbu - dnes jsem koupila kukuřičné lupínky a je na nich uvedeno, že obsahují 0,05mg lepku ve 100g výrobku- nevíte prosím některá, jestli to můžu dát malému, pokud je na výrobcích uvedeno, že může obsahovat stopy lepku, tak
je kupuji, jak jsem si přečetla, tak je to obrana od výrobců pokud nemají atest (je moc drahý) na bezlepkovost,
ale těch 0,05mg nevím jak moc to je - jestli je to jen stopa - jaká je tolerance pro stopu
díky za rady
Nieco je k tomu aj na stranke UVZ
http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_conten...

@olus tem chleba vypadá skvěle, taky budu muset vyzkoušet v troubě, když peču v pekárně tak ho nemám tak pěkně nadýchaný ☹ jinak my taky kupujeme od bezglutenu, vozí nám pečivo do místní zdravé výživy, vždycky si objednám co chci a taky mě překvapilo, že na webu bezglutenu jsou ty výrobky dražší než v prodejně u nás 😲 jinak u nás jsou oblíbeníé rýžové těstoviny.
My si teď u kávy pochutnáváme na dobré buchtičce. Pekla jsem ji jako lepkovou a jen jsem vyměnila mouku za Jizerku a je stejně výborná.
Ananasový koláč
2 hrnky Jizerky
1 hrnek cukru
1 vanilkový cukr
2 vajíčka
1/2 rášku do pečiva
2 lžičky jedlé sody
1 hrnek mletých ořechů
1 plechovka ananasového kompotu (i se šťávou, jen pokrájet na drobné kousky)
vše promíchat a nalít na kokosem vysypaný plech - kdo nemá rád, může být i na vysypaný mokou
po upečení se hned horký potře polevou:
1 pomazánková másla
1/2 hrnku mletého cukru
2 lžičky vanilkového pudinku
1 vanilkový cukr
tohle všechno se rozehřeje v kastrolku na plotně až vznikne tekutý kréma tím se potře horká buchta. Vršek pak podypat nmletými ořechy a nastrouhanou čokoládou, nebo třeba jen postříkat rozpuštěnou, jak kdo má rád.