Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
@aaandrejka tie recepty mam z tejto diskusie, neviem ci si nahodou aj ty nepisala ten recept na zemlicky.
com mam, su z tejto diskusie.
@behulka, ano, je v pohode...tych 20 mg/kg stanovili ako normu na den, ktora by nemala skodit,
Inak, v Cechach maju databazu testovanych potravin na lepok www.vupp.cz/czvupp/lepek/index.php
Ahojte dievčatá. Ak môžem, pridám sa.
Celiakiu mi zistili len pred pol rokom, ale žiaľ trápila som sa celý život, len sa na to prišlo až teraz. Nečítala som celú vašu diskusiu, lebo je toho dosť. Moje výsledky na začiatku boli podľa lekárky hrozné, ale po dvoch mesiacoch diéty, okrem toho, že som sa cítila a cítim sa skvelo sú vynikajúce aj ked, ešte je čo vylepšovať.
Chcem Vás povzbudiť a povedať Vám ,aby ste sa tešili z toho, že viete čo vášmu dieťatku je a viete, ako mu môžte pomôcť.
Odporúčam Vám kuchársku knižku, ktorú mi kúpil manžel. Je v nej veľa dobrých receptov, ale ako čítam, ste skvelé kuchárky a pekárky.🙂 http://www.martinus.sk/?uItem=64687 Sú tam recepty aj pre aaandrejku.
@olus já jsem bábovku pekla už 3x a přesně jak píšeš ty - vytáhl ejsme z trouby byla kásná, nadýchaná.... a pak spadla uvnitř byla taková zdrcnutá 😠 😠 žádná jiná buchta mi tohle ješě neudělala. Byla jsem z toho nešťastná, peču z Jizerky. Dneska jsem si řekla, že to už musí konečně vyjít a upekla bábovku z pudinkových prášků. Je úžasná, heboučká, nadýchaná 😝 😝 😝
@aaandrejka myslím, že by to mohlo být i pro vás, četla jsem složení na pudinku a žádná laktoza. Asi teda, ty to budeš vědět určitě 🙂 takže tady je recept
2 vanilkové pudinky
2 čokoládové pudinky
půl hrnku cukru
půl hrnku oleje
4 vejce
1 lžíce rumu (nedala jsem, zapomněla jsem🙂)
1 vanilkový cukr (nepatří tam, ale já ho přidávám do každého těsta🙂 )
žloutky, cukr, olej a pudinkové prášky, prdopeč smícháme dohromady, je to takové skoro drobivé těsto, ale spraví se to přimícháním vyšlehaných bílků. Dala jsem do bábovkové formy, vysypané kokosem - mně se tou bezlepkovou moukou nějak blbě vysypává 😖 jakou moukou vysypáváte vy? a pekla jsem na 180 stupňů asi 30 minut. Pak jsem to polila rozpuštěnou čokoládou. A je fakt dobrá a konečně se mi podařila bááááábovka!!!!!!!! 😀 😀 😀
@aaandrejka mrkni na recepty na www.mimibazar.sk v sekci bezlepkové recepty jsou i nějaké bezlaktozové recepty, snad seti něco bude hodit
zdielam jeden fantasticky recept na sacherovu tortu, bola fantasticka!! pouzila som pomix uni
Sacherova torta z Viedne
Recept mám od kamarátky z Viedne, myslím, že je lepšia ako originál...glazúra sa varí, nedáva sa hotová poleva...a IBA marhuľový lekvár- jedenkrát prekrojiť a naplniť, potrieť aj vrch pod glazúrou.
Suroviny
• 6 ks vajcia
• 210 g maslo
• 210 g práškový cukor
• 210 g čokoláda
• 165 g hladká múka
• 2 ks vanilkový cukor
• 1/2 balíčka prášok do pečiva
• glazúra:
• 200 g cukor kryštál
• 125 ml voda
• 150 g čokoláda
8-10
porcií
35
minút
príprava
55-60
minút
na 170 °C
Postup
Maslo, cukor a žĺtky vymiešame do peny, pridáme čokoládu, ktorú sme roztopili vo vodnom kúpeli(nie horúcu), vymiešame.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, vmiešame do cesta striedavo s múkou, v ktorej sme rozmiešali prášok do pečiva.
Formu na tortu vymastíme a vysypeme hrubou múkou, nalejeme cesto a upečieme pri 170°C 55-60 min. Tortu vyklopíme na zľahka pomúčenú dosku vrchom nadol- vyrovná sa povrch a ľahšie sa nanáša glazúra. Otočíme a vychladnutú tortu prekrojíme jedenkrát, naplníme horúcim marhuľovým lekvárom.
Glazúra: uvaríme cukor s vodou,čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a pridáme k uvarenému sirupu - nesmie byť ani horúci, ani studený. Taký, aby sme ho zniesli na perách. )) Glazúrou polejeme celú tortu. Neodmysliteľne k nej patrí aj ozdoba zo šľahačky.
@ivce dik, vyskusam to! vyzera to fajn, podung oetker varim malej normalne, s ryzovym mliekom, toto vyzera byt ako kolac, tak som zvedava 🙂
@pavucatko dik za tip na knizku, vyzera super, ja som si z martinusu objednavala dve brozurky konkretne s celiatickou dietou, jedna z nich je fakt super, taka prakticka, tato:
http://www.martinus.sk/?uItem=52363
mam dokopy 4 brozurky, ale okrem tejto som tie dalsie ani neotvorila, clovek sa casom nauci, ze v receptoch staci pomenit klasicku muku za bezlepkovu a vacsinou uz aj viem, kedy ktoru pouzit.. s mliekom je to o dost horsie, lebo tie mlieka maju rozne chute, teiz treba prist na to, do akeho receptu ake mlieko, ale snad sa tiez casom naucime...
@aaandrejka je to konkrétně tento recept
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=98478
malá moc buchty nemusí, ale tahle bábovka jí chutná opravdu moc - asi hlavně proto, že je politá čokoládou 😀 vážně uvažuju o tom, že bych z tohoto pudinkového těsta udělal i korpus na narozeninovou dortu, protože leni se mi moc nepovedl ☹ byl tak ykrásně naskočenej ale po vyndání z trouby padl a byl uvnitř taky trošičku jakoby zdrclej 😖 chutnal celkem dobře, al enebyl tak nadýchyný jako tenhle. No zaexperimentujeme a uvidíme. Každopádně to musí být dort s mašinkou Tomášem 😀
Ahojte pridávam jeden fajný makový koláč od známej. Je mňam 😉
Makovník bez múky:
150g margarín (Hera, Palmarin.. aby bol mäkký, takmer tekutý, ale nie horúci), 175g prášk. cukru, 1bal. vanilkového cukru, 5 žĺtkov, 1ČL prášku do pečiva, 125g pomletých orechov (aké máš, ja som raz robila s madľami, raz s vlašskými, raz som pomlela slnečnicu... čo som mala doma, vždy bol dobrý), 200g pomletého maku. Všetko mixérom vymiešať a potom len ručne dodať sneh z 5 bielkov plus štipka soli..
Pečie sa to v chlebíkovej forme (kamoška to robí v tortovej). Len nie vysypať múkou, ale dať papier na pečenie. Pozor, treba to piecť 60 minút... cca 175-180 stupňov, treba sledovať, aby neprihorel. Nikdy sa mi neupiekol skôr, vždy bolo treba tých 60 min... Odsleduješ si to so špajdlou, občas pichneš dnu, či je vnútri upečený.. Ale ako vravím, 60 min. a je hotový.. Robila som ho už vééééľakrát, vždy sa podaril, akurát sa mi raz trochu chytil- nová trúba, neodhadla som to...
Tak nech sa dobre pečie
@cherryblossomgirl pls a ktoru z bezlepkovych muk davas do tej sacherovej torty?
@majkas ahoj, promix uni
@ivce dik za link, sorry, nejako osm pozabudla odpisat, aj ked repect som si uz ulozila a hodlam ho tento tyzden vyskusat 🙂
@marketka1 ten makovnik vyzera dobre, chcem ho vyskusat
baby, prosim vas, davate detom vyrobky tauris? su vraj bezlepkove, ale ak na ne pozriete, vsetky obsahuju E621, cize glutaman... a z taurisu mi dodnes neodpisali, na akej je ten ich glutaman vyrabany... (moze byt totiz vyrabany aj na psenicnej kulture, co by bolo pre nas dost o nicom)
@aaandrejka ja kupujem výrobky z Taurisu ale mám známu v mäsiarni a viem ktoré výrobky presne čo obsahujú ináč aj mäso spiš začína s výrobkami pre bezlepkárov 😉
@marketka1 - a vies mi, prosim, povedat, ci mozem napr. Matko (sunkova pena), Liptovsku salamu a Bratislavske parky? velmi by mi to pomohlo... ja si v obhcode kludne vypytam aj obal, kde je cely zoznam a v kabelke nosim 4-stranovy zoznam Eciek, ale nejako tomu aj tak nedoverujem 🙂 dakujem
@aaandrejka bratislavské párky áno.
Liptovskú a Maťka nie.
Zajtra skočim do mäsiarne a opíšem ti presné názvy výrobkov.
Kočky, a balené výrobky Tauris označené preškrtnutým klasom? Píšete o tých, alebo o pultovom predaji?
@aaandrejka 😕 Tak ako tam môžu dať ten preškrtnutý klas, veď na to sú predsa prísne európske normy, alebo to nikto nekontroluje? 😒
@sanym ja som z too tiez celkom zmatena, ale nasla osm dokument, ktory asi spominala @marketka1
je to tento dokument?:
http://www.tauris.sk/documents/Zlozenie_mas_vyr...
uf, ako tam tak pozeram, tak ta liptovska salama (ktoru moje dcerka uplne zboznuje) je same ecko... idem si to nastudovat podrobne...
@marketka1 a mas aj zoznam povolenych a nepovolenych ecok? ja nejaky mam, su v nom vyznacene ecka s obsahom lepku, ale je tam aj hodne ecok, ktore neboli preskumane, takze ak nieco mas, prosim, daj vediet... dakujem 🙂
@marketka1
tak, ako prave pozeram v tom pdf dokumente, bratislavske parky obsahuju E 1450 Škrob-oktenyljantaran sodný , prsnew tento emulgator je uvedeny u dvoch uplne roznych zdrojov ako emulgator s obsahom lepku.... a ako tak pozeram, takmer vsetko obsahuje e621...
@aaandrejka http://www.celiakia.sk/modules.php?op=modload&n...
www.bezlepkoshop.sk/domain/...../ecka-australsk...
pozri si kombináciu týchto dvoch stránok.
Kurnik som presvedčená že bratislavské párky takéto prísady nemali.
určite kupujem salámku: pressburg,malokarpatská,nitran
a som poriadne nasra... 😠 zajtra do mäsiarne nabehnem po tú brožurku čo som min. rok od nich mala na chviľku požičanú ešte som im tam zaškrtala druhy salámiek.
@marketka1 ta brozuka je na nete k stiahnutiu, apson myslim, ze to je ona:
http://www.tauris.sk/documents/Zlozenie_mas_vyr...
bratislavske parky:
BRATISLAVSKÉ PÁRKY G
41652 2923116000000 bravčové a hovädzie mäso min. 50% , pitná voda,
bravčové kože, slanina, škrob, živočíšna bielkovina,
jedlá soľ, chemická konzervačná látka E 250, E 262
stabilizátor E 450, prírodné koreniny a extrakty korenín,
stimulátor chutnosti E 621, E 635, antioxidant E 300, ,
emulgátor E 1450, zahusťovadlo E 407a, E 412, E 417, E
508, dextróza, cesnak, BEZALERGÉNOV
@aaandrejka to som si už tak na rýchlo pozrela a nesedí mi viac vecí čo som bola presvedčená že môže jesť. 😠 Zajtra si to pozriem a odfotím si nech to nemusím opisovať.ale určite viac výrobkov má zmenené ečka.
PRESSBURG SALÁMA
43107 2861104000000 bravčové mäso (89%), slanina, jedlá soľ, zmes korenia,
cesnak, stabilizátor (E250,E451, E452), antioxidant:
(E316), stimulátor chutnosti: Glutaman Na, dymová
aróma, farbivo:(E120).BEZ ALERGÉNOV
(tu uz sa neunuvaju napisat, ze glutaman sodny, len Glutaman Na 🙂
ale ak ma glutaman iny ako psenicny povod, tak by tato mohla byt relativne ok
NITRAN SALÁMA
43150 2861401000000 bravčové a hovädzie mäso (95%), slanina,jedlá soľ,
zmes korenia, cesnak, stabilizátor:(E250), stimulátor
chutnosti: Glutaman Na, antioxidant:(E316), regulátor
kyslosti: (E575), farbivo: (E120) BEZ ALERGÉNOV
az na ten glutaman by aj nitran mohol byt ok
MALOKARPATSKÁ SALÁMA
3182 2861432000000 bravčové a hovädzie mäso (93%), slanina,jedlá soľ,
zmes korenia, cesnak, stabilizátor:(E250), stimulátor
chutnosti: Glutaman Na, antioxidant: Kyselina
L-askorbová, (E301), farbivo
TU POZOOOOOOOOOOOOOR, obsahuje E150c a to je cervene, t.j. Ecko s obsahom lepku:
E 150 a) Obyčajný karamel
E 150 b) Sulfitový karamel kaustický
E 150 c) Amoniakálny karamel
E 150 d) Sulfitovo-amoniakálny karamel
(vsetky tieto su nebezpecne, apson z toho suboru, ktory mam ja k dispozicii a ten je dost podrobny)
@marketka1 - aj v tom tvojom zozname, co je na celiakia.sk, je E150 uvedene ako Ecko s obsahom lepku
@aaandrejka hej vidím len ma štve že dajú klásky a prd stoja. (prepáč za výraz)
@marketka1 uf, sorry, nejako som sa "rozsoupla", uz nebudem otravovat 🙂 ten australsky subor to je presne ten podrobny, ktory mam aj ja
@aaandrejka pozri si foto označenie na obaloch konkrétne holandská saláma so syrom na stránke taurisu. obsahuje 621 ale je označená klasom 😠
http://www.tauris.sk/index.php?product=32
@marketka - no, ono glutaman sodny je vyrabany dvoma sposobmi a len jeden z nich je na psenicnom zaklade, takze ak pouzivaju glutaman s inym pobodom, tak ten by az tak nevadil, ale tie E150 ma stvuuuu ..
inak, co ti mozem odporucit, je sunkova salama z lidla Twinner (podla stangle, tak nasikmo zrezana vo vakuovom baleni), pisala som vyrobcovi z etikety a odpisali mi, ze ju bez obav mozme jest..a je fakt velmi chutna, moja mala fici na nej 🙂

@vodicka75 , díky