Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
@cherryblossomgirl
jizerku maju v obchode na medenej ulici, obchod sa vola celiakis. Ked inak nakupis za 50 eur, tak ti zadarmo dovezu nakup aj domov 🙂
tak isto ju predavaju aj na Dolnych Honoch, oproti Lidlu je taky maly obchodik Levandula, ale na tej medenej su lacnejsi
@majkas - ten recept na vyborny chlieb mam z varecy od teba 🙂))
http://varecha.pravda.sk/recepty/chutny-bezlepk...
ten druhy je lepsi???? lebo raz som pridala chlebove korenie do chleba a bol z toho korenia doslova hnusny... ake, prosim ta, kupujes?
recept na tie zemlicky posielam do IP
@majkas Maji, ked vojdes na dunajskej do tety a prejdes cely obchod, tak hned za pokladnami na pravej strane je ten bioobchod.. pripadne vchod priamo z grosslingovej
@majkas vcera osm skusala tvoj chlebik z mix b + jizerka, robila som len polovicknu davku, lebo som sa bala, ci malej bude chutit, ale je vyyybornyyy!!! dakujem za receptik! 🙂
@aaandrejka myslis ten francuzsky co je s bagetami? ak hej tak sa velmi tesim ze chutil 🙂 u mna je ten stale no.1, nech vyskusam hocijake ine vzdy sa vratim prave k tomuto chlebiku 🙂
@cherryblossomgirl dik, ked pojdem najblizsie do mesta tak omrknem.
hej a vcera sme zistili ze v nasom petrzalskom tescu otvoria tiez bioobchod aj s bezlepkovymi vecami. prave tam vybalovali, len este nebol datum otvorenia, len ze coskoro otvorime. keby mali dobry vyber tak to by bolo super ze uz by som pre potraviny nemusela nikam lietat ale mala by som to pod nosom 🙂
@majkas nie, myslim ten Bezlepkový bochník... ten francuzsky som este neskusala 🙂
vcera som robila tiramisu zo stranky schaer, nemala som sice schaer piskoty, ale len celi hope okruhle, ale je to super, az na to, ze v tom recepte sa pise 2.5dcl rumu a ja som dala ani ne cele deci a aj tak mi to pripada silneeee 🙂
inak zvyknete pozerat na stranku schaer? je tam velmi vela vybornych receptov 🙂
@majkas super.. ja mam teraz celkom pocit, ze je bioobchod pomaly na kazdom rohu a veci su fakt dostupne 🙂 inak ked pojdes okolo Tety, vojdi aj tam a kup si bezlepkove pivo 😉 neviem, ci mas pivo rada, ale mne po tych rokoch, co som ho nepila, strasne chutilo.. tak od smadu, v tychto teplach 🙂
@cherryblossomgirl ja pivo vobec, nejako som tomu neprisla na chut 😝 🙂
@aaandrejka zo zaciatku som pozerala ale teraz uz ani nie, ved hod link ak bolo dobre tak vyskusame 😉
ja som vyskusala dnes tu bublaninu,neviem kt.z vas ju sem dala a bola super 🙂 mnam,vsetci ju jedli
Viete mi poradit?Mam rocnu dcerku,v utorok jej zacali hnacky,stale ju kojim.Nasadili sme dietu,stolica sa pekne upravila.skutocne jedla len ryzu uvarenu,zemiaky,mrkvu a synovi zvykla zobrat bezlepkove cestoviny.Vcera vyzeralo,ze je vsetko ok,a dnes dostala svoj obed cestoviny s varenou cuketou,trosku feniklu,taktiez vareny,a do 20 min.z nej vsetko vyslo.Taky vlhky prud,a doslova to z nej vyletelo,tekuta zelena stolica.Myslim uz na to najhorsie,ze sa nevyhneme aj my vysetreniu na gastre.Krv jjej dam zobrat,ale hadicku jej nedam spravit,nechcem.Mate skusenosti aj u takychto malych deti?ach jaj ☹ dakujem
@majkas toto tiramisu:
http://www.schaer.com/en/schaer-club/recipe-col...
@angelinka - my sme boli s dcerkou na gastre, ked mala 3 roky a 3 mesiace, bolo tom vtedy hodne deti pod 2 roky a jedno dokonca priniesli priamo z oddelenia v kociku, neviem, ci malo aspon 5 mesiacov
@aaandrejka aj mojmu synovi to robili ako dvojrocnemu,takze skusenost mame.Len som nevedela,ci aj takymto malym detom to robia 😝 😝
a krvne odbery by jej spravil aj pediater?Aby sme nemuseli zbytocne cestovat,nemame totizto gastroenterloga v mieste bydliska.
a tiramisu vyzera vabne,vyskusam cez tyzden 😉
@angelinka - neviem, co vsetko moze robit pediater, mojej malej pediatricka urobila protilatky na mlieko, takze podla mna aj na lepok by mohli... skus zistit... pripadne, ak by s ytm bol problem, tak ti odporucam kupit si test potravinovej intolerancie, ak sa mas niekam objednavat a daleko cestovat, tak je to istejsia a lacnejsia cesta... ked zistis, ze mala nema intoleranciu lepku, tak to budes riesit len doma... pozri tento web:
http://www.food-detective.sk/
ja som posutpovala takto a malej vysiel lepok aj mlieko a ptresne sa to potvrdilo... okrem toho je tam dalsich tusim 38 latok, na ktore sa zistuje intolerancia (napirklad moja dcera nema alergiu (IgE protilatky) vonkoncom na nic, ani na lepok ani na mlieko, ale je intolerantna (IgG protilatky) na obe...
ak by si ten test chcela, tak kamoska je distributora a maminam malych deti ho predava za nizsiu cenu...
@aaandrejka uz som pokukovala po tom teste dlhsie 🙂 popytam sa v pondelok u pediatra,co mi oni dokazu spravit v ambulancii,a potom sa rozhodneme.
Ano,v tom teste je viacej tych potravin,kt.sa daju testovat.Podla mna super vec..
aky je rozdiel ,ze nema alergiu na IgE protilatky,ani na lepok ano na mlieko,ale je intolerantna na obe???skusis mi to viacej vysvetlit.Diky 🙂 a diky a za ponuku,porozpravam sa s manzelom,a akby sme sa rozhodli kupit test,dam ti vediet,a obratila by som sa na teba.
@angelinka potravinova alergia sa prejavuje okamzite - obvykle su to bud kozne prejavy alebo bolesti dostavujuce sa do niekolkych minut/hodin, ci traviace potiaze takisto sa prejavujuce do niekolkych minut/hodin - zistuje sa IgE testami
potravinova intolerancia sa nemusi prejavovat vobec, az po rokoch clovek zisti, ze ma naburany cely traciaci system a pod., napriklad u mojej dcery boli priznaky uplne ine, ake by sa dali ocakavat - mala takmer kazde 2 mesiace zapal pluc... no, povedala by si z toho, ze sa moze jednat o problem s potravinami?.. na toto sluzia IgG odbety krvi. Pozor ale - skumanie IgG protilatok je u nas dost v plienkach, uznavaju jedine IgG na gliadin (lepok) a v tejto oblasti ta gastroenterolog skor vysmejeako sa tym bude zaoberat... preto aj ja som riesila mlieko radsej u imunoalergologa... totiz: imunoalergologovia a gastroenterologovia maju na tuto vec odlisny nazor 🙂
moja skusenost je ta, ze ked som ukazala nasej gastroenterologicke tento test, tak sa len pousmiala, jasne na nom oblo vidiet lepok a kravske mlieko... ale z biopsie malej vyslo, ze nema protilatky na laktazu, trehalazu (teda na mliecne enzymy) a tak mi povedala, ze pokial mlieko nerobi problem, nech ho kludne dalej pije.... posluchla som ju, kedze to bolo jednoduchsie riesenie a ked mala aj po 3-mesacnej bezlepkovej diete dostala opat zapal pluc, tak to uz nedalo mojej pediatricke a dala vysetrit protilatky na mlieko (tam sa to, nastastie, da overit aj cez IgM a IgA), a tie jej vysli tak vysoke, ze imunoalegrologicka usudila, ze keby bola od narodenia na bezmliecnej diete, nemusela jej celiakia vobec prepuknut... to len, aby si bola v obraze 🙂
inac, na strankach toho tesu je to aj dobre vysvetlene, aky je rozdiel medzi potravinovou alergiuo a intoleranciou
@aaandrejka dakujem za vycerpavajucu odpoved 🙂 uz som si to na ich stranke nastudovala lepsie.
@aaandrejka takze moze byt,ze moj syn,moze mat intoleranciu aj na laktozu,kedze po pol rocnej diete mliecnej,sme nasadli aj laktozu ☹ ak som spraven porozumela..
@angelinka - intolerancia na laktozu nie je intolerancia kravskeho mlieka - byva to docasny sprievodny jav pri celiakii.... pokial mal tvoj maly intoleranciu na laktozu, znamena to, zemohol pit napr. Rajo Laktofree mlieko, cize mlieko, pod intoleranciou na kravske mlieko, ktoru inak, neviem, preco nazyvaju ABKM, cize alergia na kravske mlieko rozumieme intoleranciu MLIECNEJ BLIELKOVINY, toj nieco ine ako laktiza, pri takejto diete ti laktofree mlieko nepomoze
@aaandrejka mas pravdu,na laktotu mu nevyslo nic.Le pri diagnostikovani celiakii,bol docasne na bezlaktozovej.
Viem,su to dva odlisne pojmy,zle som vyjadrila 🙂 a pravdu povediac,mam z toho mis mas 😝
rajo Laktofree bezne kupujem,varim z toho.Nic mu to nerobi,tak dufam ze mu neublizujem 😅
dnes som kupila v DM od Alnatury Resi drink caalcium,mali aj natur.A v zlozeni nizsie bolo napisane,ze obsahuje prirodny lepok.Nie ja tam napisane,ze je bezglutenu.Ale len voda,ryza,morske riasy.Tak nerozumiem.A uz som to dala malemu vypit. 😠 nemate s tym skusenosti??
Ahojte,pridávam sa k vám do diskusie,mojej dcere práve diagnostikovali celiakiu v 4 rokov a pomaly sa snažím v tom orientovať,od lekárky sme dostali zoznam,ktoré muky,cestoviny sladkosti a pod...preplaca poisťovňa,viete poradiť,čo sa u vás z toho absolútne neujalo alebo čo vašim deťom nechutilo,prípadne čo odporučíte ako naj??
Tak mame za sebou biopsiu v BB a uz aj vysledok - celiakia potvrdena. Skoda, co uz... Ale som rada, ze sme na to prisli tak skoro, ked sme to zacali len preventivne riesit, a choroba nestihla narobit az tak taku sarapatu :(.
@aaandrejka - Ty si spominala, ze dcerka sa po zacati diety po par mesiacoch "zmenila k lepsiemu" (cosi take) - ako to bolo presne? V spravani? Povahovo? Moja mala ma tazku pubertu uz teraz, tak vkladam do toho nadeje 😉 .
@pipi31 aj u nas sa syn zmenil,nebol taky unaveny,nervozny, a hlavne jemnu zacalo chutit papat 😉 a som videla,ze ked jedol tak s totalnou chutou.Comu som sa samozrejme velmi tesila.A aj ja som rada,ze sme tak skorr na to prisli.
@smisela my kupujeme so sladkosti hlavne Schar vyrobky,tie chutia malemu najviac.So slovenskych Celihope,tie mu nejdu vobec,ale ani mne,podla mna to je hrozne.Objednavam si z netu vela potravin,a nieco maju aj v DM.
Neviem odkial si,ale je uz vela tychto obchodov so zdravou vyzivou,a bio obchody.Tak v nich si urcite nieco vyberies 😉
@angellinka no moja je na diete 2 tyzdne a zda sa mi, ze lepsie papa, mozno si to nahovaram 😉 . Rano zjedla 2 rozky Bon matin a k tomu jogurt - nevidana vec! No a ked "odpadne" ta nervozita, podrazdenost, ci co, budem len rada.
@pipi31 Bon matin zboznuje aj moj maly 🙂 Vy mozete jogurty?My sme mali prvy polrok aj bezmliecnu dietu.
No u nas to bolo kazdopadne lepsie,hlavne ta unava,a podrazdenost.Drzim palce 🙂
@smisela - tak to tu budeme dve "rovesnicky", teda, nase dcery... celiakia sa neboj, prve mesiace su take tapanie, ale potom clovek zisti, ze to nie je az take hrozne, najma ak na dietati uvidi "vysledky" ... moje skusenosti: vobec nekupujem hotove chleby ani pecivo, pretoze to jej proste nechutilo a ked som to ochutnala, tak teda ani mne ;) ja som predtym v zivote neupiekla nic kysnute a celkom rychlo som do toho vosla a musim povedat, ze kym som predtym piekla maximalne tak z listkoveho cesta, tak teraz peciem take jednoduche recepty aj dvaktat do tyzdna a kolace su ovela lepsie ako klasicke.... na zahustovanie si kup muku Promix Uni, pripadne aj solamyl (ten dostanes vsade), ked budes zahustovat tou mukou, tak neceliatici rozdiel vonkoncom nepocitia a nebudes musiet varit dvojake 🙂 ... muky - mas narok dostavat na recept 5 kg muky mesacne (do 5 rokov, potom viac) + nejake ine veci, ja osobne pouzivam slovensku muku Promix Uni len na zahustovanie, na vsetko ostatne pouzivam Schar - tie u nas dostat trojake: mix B (chlieb, pecivo), mix C (kolace), farina (cestoviny)... keby si nieco potrebovala, v pohode napis
@pipi31 - takze aj vy... no, tak to budes varit dvom, ze?
a ani nestras,m to rise milk z DM som davala malej celkom bezne, ale nejako jej nechutilo a ani nam, prisli sme na to, ze chutovo jej ovela viac chutia susene rastlinne mlieka od firmy mogadoor (sojove, ryzove) a od ASPI kukuricne a kokosove, tie sa daju relativne lacno objednat na jojobio.sk
a rozdiel: u nas ako prvotne sa prejavilo to, ze mala od kedy je bez mlieka a lepku, nebrala ani raz antibiotika a nebola nijako chora 🙂 dovtedy byvala dost unavena, stale mala malo zeleza, bola umrncana, revala doslova za vsetko.... teraz je zdravo vyzerajuce dieta, tmavej pokozky, vitalna, ze nestihame chapat, usmievava, ustretova, proste, niekedy ked na nu tak pozeram a uvedomim si ten rozdiel, tak mam slzy v ociach
@smisela - este snad, odteraz budes musiet davat vacsi pozor na ECKA, prtoze dost ecok obsahuje lepok, takze odporucam zadat do googla "australske ecka" a uvidis tam odkaz na bezlepkoshop, kde si mozes stiahnut doc subor s ich zoznamom - su pekne potriedene na bezpecne pre celiatikov a nebezpecne.... snad pozor na E1422 - modifikovany skrob, ak nevies, akeho je povodu, tak radsej nekupuj, pretoze moze byt aj psenicneho povodu...
pozor aj na kecupy a horcice, kecup kupuj SNICO s lienkami, je vynikajuci a bezlepkovy, aj horcica tejto znacky je bezlepkova... ako "lakocinky" ma moja dcera najradsej zemiakove chipsy, klasicke jednotarske chrumky (su kukuricne), ci ryzove chlebiky.. a pozor aj na cokolady, aj v tych byva psenica... obvykle, kde mas napisane "moze obsahovat stopy lepku" by malo byt OK, vyrobca sa len chrani pred prisnymi legislativnymi pravidlami EU, ale lepok by tam nemal byt 🙂
Nam uz prisli vysledky z BB a Klarka ma aj helicobaktera... A celiakia marsh 3B. Vela mi to nehovori, no znie to zle, a nasa gastracka ma dovolenku do 12. augusta. Je tu nejake dieta s helicobakterom?
@pipi31 ahoj, ohladne helicobactera neviem, ale celiakia ma tri stupne 1,2,3 a kazda ma podkategorie A,B,C. Urcuje to ako je poskodene crievko.
Moj maly mal vysledok 3C a vravela doktorka ze to je najhorsi stupen celiakie, ale nam trvalo az rok kym na to dosli ze ju ma, takze crievko sa za tu dobu poriadne poskodilo.
zacni hned s dietou a uvidis ze coskoro zbadate pokroky k lepsiemu. drzim palceky
@monni @pipi31 aj ja som mala marsh 3C a to je vraj už najhoršie možné poškodenie, klky prakticky nie sú žiadne a črevo je úplne hladké, dva týždne po nasadení diéty som bola ako znovuzrodená. Aj ja som bola predtým podráždená a nevedela som prečo. Choroba je to hnusná, hlavne pre dieťa, tomu je ťažko vysvetliť, že nemôže to čo iné deti, ale zas na druhej strane, keď sa stravuje inak odmalička, tak si na to možno ľahko zvykne.
Držím palce, nech si rýchlo zvykne a nech jej je lepšie.
Helicobacter sa lieči trojkombináciou antibiotík.

@jacka vyskusaj, mne sa zatial z promixu ziaden chlebik nepodaril tak uz ani neskusam
@aaandrejka pls posli mi ten recept na zemle do IP ak mozes, dik 😉 a ktory chlebik mas na mysli? ten druhy co som dalavlana varechu ci nejaky iny?
@cherryblossomgirl ani neviem ze je tam nejaky bio obchod. a treba vojst do tety? ci je to ta pasaz troska vyssie ako je taky hudobny obchod? jeden bioobchod je aj v podchode na hodzovom namesti, ale vacsinou maju len veci od schar
a zeby som s tou jizerkou zacala robit v BA biznis? ked pojdeme nabuduce do BJ k rodicom tak nakupim do zasoby z dipondtu a potom popredavam? 😀 😀 😀 😀