icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

aaandrejka
1. aug 2011

@angelinka, mam dvojaky recept na zemlicky, jedny su tie z obalu Mix B, ale ja radsej robievam tie druhe

aaandrejka
1. aug 2011

Žemličky, prip. Rozky (vodicka75)

1 lyzica psyllia
400 ml vlaznej vody
500 g bezlepkovej muky, napr. MIX B od Schar (ta je dobra na kysnute cesto)
1 balicek susenych kvasnic (1/2 balika cerstvych kvasnic)
1 lyzicka cukru
1 1/2 lyzicky soli
30 g makkeho masla (resp. oleja)
1 lyzica ovocneho octa
makove, sezamove, slnecnicove semienka....

1 polievkovu lyzicu psyllia vmiesame do 4 dcl vlaznej vody a nechame cca 10 min. nabobtnat.
Muku zmiesame s kvasnicami, cukrom, solou. S psylliovou vodou, maslom a ovocnym octom vypracujeme vlacne cesto, nemalo by sa lepit na misu, ak je potrebne, prisypeme este trochu muky. Mokrymi (alebo mastnymi) rukami tvarujeme zemle (aby sa cesto nelepilo), posypeme semienkami, nechame v teple kysnut cca 20-30 min. (bezlepkove cesto potrebuje vela vlhkosti, je dobre nechat kysnut napr. v sporaku pri 30 stupnoch a s nadobou vody pod nim alebo prikryte vlhkou utierkou), pecieme pri 180 stupnoch cca 35-40 min. do zlatohneda (nadobu s vodou v sporaku nechavame).

ja ich ale peciem na 200 stupnov 20-25 minut

aaandrejka
1. aug 2011

a nedavam ich kysnut do rury, len obycajne, mne sa pri kysnuti v rure stale vemi vysusili, darmo som ich aj prikryla aj nadobu s vodou dala

angellinka
1. aug 2011

@aaandrejka dakujem,musim vyskusat,ci mu nezachutia 🙂))
ovocny ocot je aky prosim ta?mame len vinny,alebo jablkovy

aaandrejka
1. aug 2011

angelinka, ten ocot to je jedno, jablcny moze byt v pohode 🙂 ja mam teraz tusim bazamilkovy, ci aky od snico.. inac, moja lenka je dost vyberava, kupili sme jej hriankovac a zemlicky chce zasadne opecene 🙂

flori
2. aug 2011

Ahojte,citam,ze z vas su riadne sikulky a vypekate jedna radost 🙂
ja mam za sebou len zopar bezlep.baboviek a teraz som robila aj prvu bezlep. tortu,ale dcera je na diete len 2 mesiace

musim sa priznat,ze my sme nejako tragicky tuto diagnozu doma neriesili /pre povzbudenie ostatnych/ ,jednoducho sme na nu hned po vysledkoch biopsie nabehli,skor s tym ma problem okolie-navstevy,reakcie ludi u lekara,naposledy jedna pani,ked som objednavala bezlep.potraviny v lekarni

skor sa chcem spytat,ako riesite prazdniny a dovolenky ,kedze my sme sa diagnozu dozvedeli pred prazdninami a museli sme niektore plany zrusit kvoli diete

mafynka
2. aug 2011

ahojte mamicky

chcem vas len povdzbudit,,ja sama mam celiakiu,,mam polrocneho syna, takze zavazdania lepku sa strasne bojim,,ja osobne to nevidim ako tragediu,,su omnoho horsie choroby a alergie,,,a v dnesnej dobe celiakia nie je choroba,ale zivotny styl 🙂 🙂 🙂 🙂 vsak muka nie je aj tak zdrava 😉 len dodrziavajte prisne dietu,,aspon kym su deticky male a mate ich pod kontrolou,,,ja som cele detstvo dodrziavala,,a teraz nemam problem zjest nieco mucne,,a tomu vdacim fakt prisnej diete

tak sa drzkajte 😀

angellinka
2. aug 2011

@flori my chodievame do hotelov na dovolenky,a nikdy nemali problem zabezpecit malemu stravu,zatial to mame vyskusane v zahranicii,a tam je to uplne normalne.ale citala som aj na Sk je dost hotelov,kde ti vyjdu v ustrety.
A preco ste museli zrusit plany kvoli diete?

majkas
2. aug 2011

@aaandrejka dik,vidis moja logika mi hovorila presne naopak, ze polozim reznou stranou 😀

inac tie zmelicky som vyskusala, chutovo vyborne, len asi nabuduce dam trosku viac vody lebo boli take tuhsie, aspon teda tie moje 🙂

@angellinka zistili jej z krvi, vzdy sa to tak robi, kebyze to ma negativne tak na biopsiu ani nejde

ale zase je pravda ze ja sommala prvy odber negativny a az ten druhy co mi robili na gastre bol pozitivny...

aaandrejka
2. aug 2011

@flori - presne aj my prvykrat riesime "bezlepkovu" dovolenku 🙂 sme zvyknuti chodit do chorvatska bez stravy, takze nejaky extra problem by to nemal byt, akurat som objednala v lekarni viac zemliciek od schaeru, tie zje, ked ich oprazim (bezne ich neobjednavam), v hocktorej restike budu mat varene zemiaky a rybu na prirodno, takze snad problem nebude ;)

aaandrejka
2. aug 2011

@majkas ano, bezne pri osich hniezdach to byva tak, ze sa davaju reznou stranou, ale toto maju byt take trojuholnicky 🙂
a skusim aj ja kusok viac vody nabuduce 🙂 a kolko kusov ti z nich vyslo? mne nich vyjde 12 mensich, lebo moja mala v celkom problem zjest celu zemlicku, takze sa mi neoplati robit velke

@mafynka dik za povzbudive slova, potesia 🙂 ak mas pripadne nejake osvedcene recepty, sem s nimi ;))

aaandrejka
2. aug 2011

@flori - este som zabudla napisat, ze my sme tiez tuto diagnozu nijako tragicky neriesili, ja prave odvtedy peciem ;))) sice tiez z 99% len bezplnkove veci, ale su tak chutne, ze doma ine ani nechcu 🙂 a jeme ich cela rodina, nerobim osobitne lepkove a bezlepkove.. kolko rokov ma tvoja dcerka?

majkas
2. aug 2011

@aaandrejka no tusim mi vyslo 7 mini roztekov a 8 zemliciek, rozok bol asi cca 8cm a zemlicky take 5cm na priemer🙂

a my sa prave teraz rozhodujeme ci ist alebo neist na dovolenku sem www.hotelchopok.sk nemam ziadne referencie ohladne stravy ale na stranke maju ze to zabezpecuju. ale hlavne sa mi tam paci to vyzitie pre deti a wellness. Tak radte mame ist alebo nie? akoze vazne zajtra 🙂

monni
2. aug 2011

@majkas ahoj,hotel chopok ma uvedene ze varia prevazne bezlepkovo a je to kvalitny hotel,velmi pekny zvnutra.a okie je v lete idealne na prechadzky a tury.ked je skaredo,deti sa urcite vyblaznia vo vnutri v bazenoch,popripade ccca 10 minut odtial je tatralandia.

cherub
2. aug 2011

Ahoj holky, bohužel i my patříme do tohoto ne příliš veselého tématu, dceři v pátek potvrdili celiakii... budu ráda, když sem občas budu moci zaskočit s prosbou o rady, mám ze všech informací hlavu jak pátrací balon 😅 vím, že to časem zvládneme, až se vše naučím, ale aktuálně mě to děsí...

V první řadě bych vás chtěla požádat o radu ohledně domácí pekárny...bohužel z toho širokého sortimentu absolutně nevíme co vybrat. Všimli jsme si, že se prodávají pekárny i s program pro bezlepkové pečení, ale ty jsou minimálně o 800 Kč dražší, než pekárny bez toho programu
Myslíte, že je to nutné mít takový program? včem se liší od klasického programu? nejde spíše jen o reklamní trik, jak z lidí vytáhnout více peněz?

děkuju 😵

sanym
autor
2. aug 2011

@cherub hlavu hore, treba to brať tak, že je fajn že to dcérke zistili včas a črievko sa po nasadení diéty dá čoskoro do poriadku.
Čo sa týka pekárne, tak my sme najprv skúšali piecť chlebík v obyčajnej bez bezlepkového programu a bol hrozný. Potom mi niekto poradil Panasonic 255 SD a som veľmi spokojná. Bola síce z tých drahších, ale oplatilo sa. Neviem v čom sa bezlepkový program líši od klasického, ale trvá dve hodiny takže kratšie než klasický.

cherub
2. aug 2011

@sanym děkuju 🙂 jako já to beru docela dobře, ze začátku to byl pro mě hroznej šok, protože dcera má i jiné, horší zdr. problémy a tak se to prostě nakupilo a položilo mě to.... teď při endoskopii už se jen potrvdilo, co jsem 2 měsíce tušila dle výsledků krve... je mi jasné, že jak najedeme na ten režim a všechno se naučím, tak pak už to bude prostě běžná věc, nepřijde mi to 😉 mám štěstí i v tom, že ve školce bude mít bezlepkovou stravu, tak nemusím vyvařovat denně, přes všední dny budu prakticky řešit jen večeře 🙂

díky za tip na pekárnu, zatím ale musíme hledat trochu v jiné cenové relaci 😅 každopádně se ted budu řídit tím, aby měla bezlepkový program 🙂

Nemáte někdo doma pekárnu Kenwood BM 250 nebo 256?

aaandrejka
2. aug 2011

@cherub neboj, zvladnete to! 🙂 co sa ytka pekarne, ja mam tiez panasonic, ale pridam moju osobnu skusenost - my sme ako prve po potvrdeni celiakie utekali kupit domacu pekaren (tiez mame panasonic ten najvyssi model) a zistila som, ze chlebik z nej, aj ked je chutny, mojej dcerke velkostne nevyhovuje - tie krajce su pre nu velke, proste, upiekla som dva chleby a uz ju pouzivam len na nas normalny chlieb... cize: neuponahlaj sa, uplne ti na zaciatok postaci babovkova forma (ja mam taku lichobeznikovu z lidla) a chlebik peciem v rure, je to ovela skor hotove, pred dietou som nikdy nerobila s kysnyutym cestom a aj tak sa mi dari, chlebik je skvely, neda sa n nom nic pokazit ;) ak by si chcela, poslem ti recept do ip.. tvoja dcerka je tak stara ako moja, tak neviem, ci zje tak velky krajec ako je z pekarnicky 🙂

aaandrejka
2. aug 2011

@majkas - urcite chodte, verim, ze dnes uz su sluzby na tej urobvni, ze si budes mat z coho vyberat ;) a nech vam vyjde pocasie! 🙂

cherub
2. aug 2011

@aaandrejka děkuju 🙂

Tak Nikolka chleba skoro nejí, raději dává přednost rohlíkům... ale když není jiná možnost, sní klasický krajíc chleba, myslím, že ten pekárnový by zvládla. Když děláme toastíky, tak sní jeden celý - což jsou dva krajíčky toastového chleba a ten není zase o tolik větší 😉 Spíše jsem měla v plánu, že bych vždy upekla, nakrájela a zamrazila? nebo to není dobré? klasický chleba je docela fajn i po vytáhnutí z mrazáku, tak mě kdyžtak vyveďte z omylu 😅
Jinak jsem ještě chtěla dělat rohlíčky, takže pekárnu bych používala na vymíchání a vykynutí těsta a zbytek bych udělala ručně 😉

každopádně jakýkoliv osvědčený recept, včetně dobrých mouk jak na pečení pečiva, koláčů nebo i na zahuštění omáček samozřejmě beru všemi desti a budu nezkonale vděčná 😵

pipi31
2. aug 2011

Jej, musim si odtialto pekne zacat odpisovat recepty 🙂. Kym som piekla chlieb len pre seba, bolo mi to "jedno", no teraz, ked uz ma dietu aj dcera, si "viac potrpim".
Mna ta dieta az tak netrapi, depku mam skor z tej zodpovednosti za dcerinu stravu, ci ako to nazvat. Sme v strave nejaki prisni ci co, nejeme kadejake sladkosti, udeniny a ine hluposti... No, nejak to hadam zvladneme. Po prvych 2 tyzdnoch som aj na malej zbadala zlepsenie (fakt!), ale prisla jej do toho infekcna hnacka a tyzden dietovala a bola na mrkve, jablku, banane, zemiakoch a ryzi a nejak sa to zopsulo, chut do jedla zmizla.
Aj ked som si to najprv nemyslela, budem tu asi pravidelna nakukovat 😉 .

aaandrejka
3. aug 2011

@pipi31 - chut do jedla som presala riesit pri mojom prvom dietati 🙂 moj syn uz ma 20 rokov, v zivote nezjedol nic okrem rozka s maslom a lekvarom, neje sunky, zeleninu, jogurty, asi bude kratsie, ked vymenujem, ze po pebudeni zje prazdny rozok (s malom a lekvarom jedol, kym bol doma, teraz ked studuje mimo domu, je lenivy si ho urobit), na obed bud kuraciu alebo fazulovu polievku, ine nezje a ako hlavny hcod bud kurca, bravcove na prirodno alebo rybu (+ zemiaky, ryza alebo hranolky), a kompot... to je jeho kompletny jedalnicek... svokor je lekar a mal z toho strasne depky, ale syn nebyva chory, v zivote bral antibiotika asi 3x v detstve a vysledky krvi ma vzdy v poho a jevi sa tiez normalne ;))) takze nechutenstvo u svojich dalsich deti neriesim 🙂

@cherub - tak to sme na tom podobne, moja dcera tiez chlebik nemusi 🙂 zje ho akurat vo vajicku a ako hrianku 🙂 v tvojom pripade by som preto s kupou pekarnicky neponahlala ;) do IP ti posielam recept na zemlicky, nie je zlozity, urcite ich zvladnes! ;) a vsetky lepkove veci sa prilis rychlo vysusuju, takze vsetko po upeceni a vychladnuti treba dat do mraznicky...

@majkas - cize to vyslo 15 kuskov? a tie rozky, prosim, ako vyrabas? teda, ako ich tvarujes? ja ked ich zasulam, tak su take divne 🙂)) neviem urobit pekny rozok... mne z tej davky vyjde 12-16 zemliciek, podla toho, ake velke ich urobim

sanym
autor
3. aug 2011

@aaandrejka prosím ťa, ktoré sú to žemličky, ja už mám v tých receptoch nejaký chaos a chcela by som ich aj ja vyskúšať.
Môjmu Matúškovi je už jeden krajec chlebíka z pekárničky málo. 😀 Ale ako som písala, on bol vždy dobrý jedák. Zato Maroško neje takmer nič - myslím si, že to bude ako s tvojím synátorom. On je schopný byť celý deň na jednom jogurte. 😒

cherub
3. aug 2011

Hezké ráno 🙂

@aaandrejka děkuji za recept 😉 asi to nebude nic složitého, až se do toho člověk dostane, ale po přečtení jsem se zděsila 😀 😀 😀 ještě jedna taková trapná otázka 😅 Netuším, co psyllium 😅

Holky a vaše další děti jsou zdravé? Moje mladší jde na krevní doběry na konci srpna a i kdyby to bylo negativní, tak pak bude chodit na testy každé dva roky. Vůbec si netroufám říct, že jsem si jistá, že je 100% zdravá, v poslední době začíná s jídlem zlobit stejně jako Nikolka a ještě k tomu kaká min. 3x denně. Ale dufám, že má jen prostě takové zažívání 😅

sanym
autor
3. aug 2011

@cherub môj mladší syn má krvné testy na celiakiu zatiaľ neg. , ale má od narodenia rôzne tráviace problémy, takže mám silný pocit, že bude tiež celiatik. U ostatných členov rodiny vrátane starých rodičov sa celiakia nepotvrdila, takže netuším odkiaľ sme ju "nabrali". Síce je pravda, že krv v niektorých prípadoch nemusí ukázať nič. 😒

sanym
autor
3. aug 2011

@cherub A psyllium je vláknina, ktorá sa môže pridávať do bezlepkového cesta, aby bolo vláčnejšie. Dostať v predajniach zdravej výživy, alebo sa dá objednať cez internet. A vôbec to nie je trápna otázka, predtým som ani nechyrovala čo to je. 😉

cherub
3. aug 2011

@sanym díky 😀 u mě je problém v tom, že nejsem žádná pekařka 😀 nesnáším pečení, u nás tohle dělá manžel a já vařím 😀 ale naučím se 😎

ještě co se týče té pekárny, my nejspíš budeme koupit něco tak jako tak, protože nemáme ani robota na perfektní umíchání kynutého těsta. A když jednou za rok něco z kynutého manžel dělá, tak poslouchám ještě týden, jak se při ručním hnětání unavil 😀 takže pokud bych pak volila mezi robotem a pekárnou, tak snad raději budu investovat do té pekárny 😅 😀

aaandrejka
3. aug 2011

@sanyn, poslem aj tebe do ip tie zemlicky, ja mam napisane, ze recept na zemlicky od vodicka75 z kona 🙂 takze su niekde z tohto fora 🙂)) poslem ti a ten tvoj syn, to je teda jedak! nasa lenka maximalne jednu minizemlicku, dava si k nej bud matka (od tautisu, toho je shcopna zjest takmer celeho) alebo maslo so salamou ci sunkou a paradajku alebo aj slaninu, tu zboznuje

@cherub - ani ja som nevedela, co je spyllium, kludne sa pytaj, my vsetky sme si tu tym presli, je to normalne 🙂

a nemusis hned uvazovat o kupe robota na cesto 🙂 ja ho nemam a cesto urobim v jednej miske (ktoru je lahsie umyt ako robota) za 10 minut ;) skus to najprv rucne ;)

cherub
3. aug 2011

Holky a u vás se slovem lyzica myslí co? čajová (kávová) lžička nebo polévková lžíce? 😅

sanym
autor
3. aug 2011

@cherub lyžica by mala byť lžíce = polievková. Čajová (kávová) je lyžička.