icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

majkas
19. aug 2011

@cora73 mne sa tarhona celkom podarila, a to som robila tarhonu vobec prvykrat v zivote a rovno bezlepkovu. ale je pravda ze ku koncu dusenia som mala stale pocit ze uz viac vody nevstrebe tak som ju jednoducho premyla alo cestovinu a bolo 🙂 chutovo bola ozaj vyborna🙂 a mala som tusim zn, Cornito

maruska74
19. aug 2011

@kathynka Zienky, rohliky sa daju celkom pekne robit aj z Mix B od Shar. Moje decka ich miluju. Take cerstvucke chrumkave su rozhodne lepsie(nehovoriac o cene!) ako tie gumove kupovane.A co "horalka" Celihope, v takych modrych obaloch, u nas ich predavaju aj normalne v jednote. Asi to nie je uuuuplne rovnake, ale podla nas vyborne.

maruska74
19. aug 2011

Jo a poculi ste o tom, ze na Salasi Zbojska v Pohronskej Polhore pri Brezne maju v menu bezlepkove halusky asi styroch druhov, takmer vsetky polievky (vratane fantastickeho baranieho gulasu a kapustovej polievky, ktorej sa moji dvaja celiatici nevedeli dojest) su tiez bezlepkove. A robia aj bezlepkove palacinky (!), len sme ich museli upozornit, ze sprejovu slahacku si radsej neprosime. Boli sme tam tyzden, spali sme v drevenici (celkom pekne apartmany) rovno nad syrarnou. kde vyrabali syrove nite, parenice a pod. Nase decka cele dni nahanali ovecky, hladkali psov a macku, vozili sa na konikoch. Paraaada. A najlepsie bolo, ze to bola konecne dovolenka bez varenia !!!! 😎 😀 😀

maruska74
19. aug 2011

@sanym Ahojky, uplne si pamatam pocit, ktory opisujes(na zaciatku diskusie 😅 ). Ked som (pred 7 rokmi) volala po vysledky ku gastroske, tak mi len povedala "no mate to pozitivne" a ja v soku "a co presne mame pozitivne?" kedze nam robili viac testov. "no predsa tu celiakiu" a zlozila mi telefon. Bola som uplne nestastna, nevedela som , co mam kupit, ako napiect chleba, co mozem varit a co nie. tAK SOM SADLA K POCITACU, VYGOOGLILA TEL. CISLO NA oBCIANSKE ZDRUZENIE CELIATIKOV, Zavolala nesmierne milej pani, ktora ma najprv ukludnila, potom mi vsetko vysvetlila a poradila. Doteraz som jej za to veeeelmi vdacna. No a potom zacali prve pekarske pokusy (ktore nemohol zjest ani manzel, ktory zje vsetko, prasilo sa mu od ust 😀 😀 😀 )
Ale postupne sa to zlepsuje, a po rokoch je to take jedle,ze nasa najmladsia 3rocna (neceliaticka) si radsej da bezlepkovy chlebik ako lepkovy. (teda ked jej dovolime 😅 )

maruska74
19. aug 2011

@majkas Ja robim chlebik vzdy v pekarnicke a so susenym drozdim. Ale je fakt, ze si najprv trochu zamiesam cesto v mmisko mimo piecky. Nechce sa mi totiz veci vazit, takze si najprv dam do obycajnej misky muku (mix B), pomlete lanove semienko, nejake klicky(pohankove kukuricne a tak), este sem tam nejaku inu muku(pohankovu, amarantovu alebo amarantovymi gulickami), potom sol, lyzicku cukru, susene drozdie. Sypke ingrediencie zamiesam a potom pridam jedno vajce a asi pol deci oleja. A potom pridavam teplu vodu do vtedy, kym to ma taku hustotu, ako chcem. Nesmie byt prilis riedke, aby po upeceni nesplaslo. Ani prilis hudte, aby sa mi v strede od metlicky nespravila diera, ktora sa uz nezaleje naspat. No a potom to cesto prelejem (prekydnem 🙂 ) do formy a necham piect na to rychlom 58 minutovom programe. Neviem preco, ale s tym dlhym 3 hodinovym sa mi nedari. Akoby to bezlepkove cesto za taky dlhy cas zredlo ci co, podobne ako zemiakove cesto.
Ale je fakt, ze doma sa mi podari 50 chlebov v pohode a ked som si zobrala piecku na dovolenku, tak sa mi vobec nedarilo. Bud preto, ze tam mali iny prud 😉 , alebo to muselo byt drozdim. Skusila som take zelene tescacke a bolo to hrozne. Vzdy sa mi dari s Dr. Oetker susenym drozdim (keby tak este nebolo 2x take drahe) a s Tesco sus. drozdim obycajnym s modro bielymi pasikmi.

majkas
19. aug 2011

@maruska74 ja robim v poslednej dobe vacsinou v rure, v pekarnicke len jeden co mam odskusany. aj ked aj pri nom niekedy zmenim muku tak je trocha iny.

a pls aky mas recept na rohliky?

maruska74
19. aug 2011

@majkas V podstate nic specialne. Len podobne ako chlebik, Mix B(napr. 400g), pomlete lanove semienka(asi 4 lyzice), trochu pohankovej muky napr (asi 5 lyzic), dalej lyzicku soli a lyzicku cukru, susene drozdie Dr. Oetker, 1vajce, deci oleja (trosku viac ako na chlebik). A pridavam vodu (priblizne 250-300ml myslim), cesto musi byt hustejsie, aby sa nerozlialo pri kysnuti. Potom cesto dobre vymiesim, zoberiem si do ruky gulku o priemere asi 7cm, rozplacnem na doske (pomucenej alebo na naolejovanej silikonovej podlozke) na placku hrubu asi 1cm a zrolujem ako palacinku. Polozim na plech a necham nakysnut. Ked sa mi zda , ze sa uz pekne zdvihli, dam ich piect na nejakych 10minut. Nasi maju radi take svetlejsie, takze ich necham len kym zacnu jemne ruzoviet a vyberiem. Je fajn ich este velmi horuce potriet vodou alebo olejom (alebo vodou s olejom 😀 ). necham asi 5 minut volne, potom asi 40 minut minut pod utierkou a potom zabalim do mikrotenovych sackov (okrem tych co padnu za vlast 😀 este teple) a po uplnom vychladnuti supnem do mrazaku.

majkas
20. aug 2011

@maruska74 a na kolko stupnov to pecies? Fakt stačí 10 min? Ja stale peciem aspoň 25-30min při 180st,pecenie zhora zdola

maruska74
20. aug 2011

@majkas Peciem ich rychlo, na nejakych 220 stupnov. Ten cas som len odhadla, riadim sa farbou 😅

majkas
22. aug 2011

@maruska74 dik, vyskusam podla teba. nemam teraz doma pohankovu muku tak budu ciste ale hadam budu dobre

a baby pls, pouzivate niektora sojovu muku? mam doma pol kila a neviem co s nou. rozmyslamz e budem po troske pridavat do chleba tym sa asi nic nepokazi,hm?

maruska74
22. aug 2011

@majkas Myslim, ze nie. Ja ju ale nepouzivam, lebo sa mi zda, ze sa synovi zo soje trosku zhorsuje ekzem. 😒
Da sa asi celkom dobre vyuzit aj na obalovanie masa.

aaandrejka
24. aug 2011

ahojte, dlho som tu nebola, boli sme na dovolenke a uz zarezavam pred zaciatkom sk. roka v praci 🙂
@cherub - neboj, crievko sa da do poriadku, inak, my sme tiez nikdy nemali ziadnu reakciu na lepok... my teraz skusame jogurt, aby sme zistili, ci ta intolerancia mliecnej bielkoviny bola docasna alebo ci je to trvala zalezitost... neviem ale, ako to zistime, kedze mojej lenke mlieko nikdy zle nerobilo, akurat to, ze mavala zapaly dychacich ciest.... od septembra ju chcem dat do ksolky aspon na tie 4 hodinky, aj ona sa uz pyta, tak uvidime, ako to budeme zvladat

anjelok
24. aug 2011

ahojte baby,
pridavam sa k vam..malej diagnostikovali celiakiu. chcem sa opytat, ci ste niektora ziadali o predlzenie rodicovskej dovolenky a ci vam to schvalili. dakujem.

anjelok
24. aug 2011

@cherub moja ma vysledok march III C 😒 nic ine nezostava, len nasadit prisnu dietu teraz. aj ked my mame problem s tym, ze ma este alergiu na vaj. bielok a nemala by teraz min. pol roka laktozu 😅

angellinka
24. aug 2011

@anjelok aj moj syn ma march III C,ale ked mu nasadili dietu,vsetko sa unho velmi zlepsilo,a velmi mu zacalo chutit jest,teraz je by som povedala v jednom kuse 😉 neboj sa zvladnete to,teraz je tych bio obchodov vela,nie je problem s potravinami,a moj syn si na to uz uplne zvykol.Len v sept ide do skolky,a tam mu musim chystat celodennu stravu 😝 to bude dost namahave.A aj u nas to bolo tak,ze vyse pol roka aj bezmleicna dieta.Som zvedava,ako to bude u malej,zatial nic.....
@aaandrejka a kde ste boli na dovolenke?vitaj 😉 oddychnuta?

anjelok
24. aug 2011

@angellinka ja mam celiakiu, cize v tomto smere nemam problem, viem, co a ako. dokonca aj skolku som poriesila, bola som sa tu v teme opytat a jedna kocka mi poradila (za co jej velmi pekne dakujem) jednu skolku tu v BA, kde je trieda s detmi so specialnou vyzivou. celiatici, diabetici atd. mala som velke stastie, ze takto chvilku pred zaciatkom skolskeho roka bolo volne miesto, niekto odriekol. tak zajtra tam idem vybavit prijatie, lebo az teraz sme dostali vysledky. inak mala mi uz rok chodi do skolky, ja do prace, takze keby to nevyslo, tak neviem neviem, ako by sme fungovali..
s tou celodennou stravou to bude fakt narocne, ja by som z toho bola na nervy, okrem toho by som sa bala, ci je to dostatocna zabezpeka, ci tam nepoje nieco ine, od inych deti, ci na to ucitelky dostatocne budu dohliadat atd. tak som rada, ze v tejto skolke to bude prisne pod kontrolou, ze nebude medzi detmi "ina" a bude papat, to co oni..
a syn mal problemy? lebo moja vobec..teda okrem toho, ze 3 rocna vazi 13,5 kg a meria asi 95 cm 🙂 papala, ziadne hnacky, nic...jej to kontrolovali len kvoli mne + bola testovana na alergologii, ma atop. ekzem od 3 mes. a tam jej zistili alergiu na vaj. bielok, cize testli aj celiakiu..nasledovala biopsia.

cherub
24. aug 2011

@anjelok ahojky, tak naše Nikolka má 13kg a 105cm ve 4 letech, je jak záchodový pavouk 😝 teď měla několik dní škaredý průjem, ale léky ji to spravili a už je to v pořádku. Najeli jsme v pondělí na dietu a je to docela boj, nechce žádné pečivo.... už jsem pekla rohlíky a chleba a nechutná ji to. Rohlíky tedy nejeli ani mě, ty jsem rovnou vyhodila do koše, ale chleba se mi zdá být fajn, ale ona protestuje... zatím je tedy na rýžových chlebících nebo kukuřičných plátcích, ráda jí corn flakes a pak ovoce a zeleninu... s obědem jsme to zatím zvládli, zatím to byla rajská s těstovinami a rizoto a dobrý, snědla vše. Ale tím, že nejí jogurty, přesnídávky a podobné srandičky mi to dost ztěžuje, když ji nechutná to pečivo, nevím, co ji mám dávat jíst 😒

u nás ve školce ji budou vařit bezlepkově a budou po mě chtít seznam povolených laskomin, takže se nebojím toho, že by se mohla dostat k nečemu, co nemůže 😕

@aaandrejka školku určitě zvládnete krásně, není se čeho bát 😵

angellinka
24. aug 2011

@anjelok z toho ma ja ja obavy,ze ci budu ucitelky sledovat,aby nepojedol nieco ine.Tym,ze vlastne stale sme spolu,nezoberie od nikoho,ale ked tam nebudem,,,,,,na to som zvedava,ale on by chytil hned hnacky,alebo sa stazuje ze ho boli brusko.Lebo napr.on doteraz bol na umelom mlieku,varila som z bezlaktozoveho,teda varim nadalej,kvoli dcere.Kupujeme v Rakusku Kindermilch,a dnes som mu uz dala plnotucne.
Jemu sa to prejavovalo hnackami,a kym nemal hnacky,strasne slabo jedol,to bol hotovy boj 😒 Dnes som to prave porovnavala v papieroch,ked sme boli na gastre prvy krat to mal 1 a pol a to mal 13,5 a 86 cm.Zevraj bol pod priemer,cize neprospieval,nikdy sa mi to tak nezdalo.A vcera sme boli na poradni a ma 17 kg a 106 cm,cize narastol pekne.tu skolku ti zavidim,by som to brala hned.Keby bolo takych stravnikov viacej,zevraj by nemali problem..ale takto,to musim zabezpecit vsetko ja!ach jaj,ale co uz.Aj si si vybavila prispevok na stravovanie?

aaandrejka
24. aug 2011

@anjelok vitaj medzi nami, mas narok na rodicovsku do 6 rokov veku dietata, staci predlozit papier o potvrdeni diagnozy... dieta moze chodit aj do skolky, max na 4 hodiny... zaroven si podaj aj druhu ziadost, aby ste dosatavali aj prispevok na dietnu stravu (cca 35 eur mesacne)...

@maruska74 - ako vidim, pecias uz poriadne dlho, s tmi rozkami si ma teda riadne navnadila, pretoze rozky sa mi este nikdy nepodarili.... prosim velmi pekne, mohla by si nabuduce pomerat pribliznejsie jednotlive suroviny a hodit sem taky viac ciselnejsi receptik? ja som zatazena na cisla, ak mam niecoho o gram viac, tak som hcora z toho, ze to urcitye nevyjde 🙂)) dakujeeeeeeem !

cherub
24. aug 2011

@aaandrejka u vás je takový malý příspěvek? 😲

já osobně nárok na prodloužený rodičák do 7 let (v čr) nemám, protože ho můžu uplatnit jen na nejmladší dítě, což Nikolka není... ale místo toho mám nárok na příspěvěk na péči, který je až do 18ti let dítěte a ta nejnižší sazba, která se vztahuje i na bezlepkovou dietu je 3000 Kč měsíčně (cca 125eur) 😅

aaandrejka
24. aug 2011

@maruska74 a pri akej teplote pecies tie rozky?

@majkas inac, uz som oznamila celej rodine, ze si budem pod stromcek prosit ten bosch robot 🙂 tak som zvedava 🙂))

@cherub u nas to s tou skolkou bude horsie o to, ze este a mlieko a mliecne vyrobky.... tak stale vaham, ci pojde so stravou alebo bez, rzatial bez a casom sa uvidi, ako sa jej bude pacit a aky ja budem mat rozvrh (mam skolu hned vedla skolky, to je velke plus)

cherub
24. aug 2011

@aaandrejka aha, tak o to to máte horší... když teď čtu všechny etiketky se složením, tak se nestačím divit, kde všude jsou např. stopy soji, celeru, oříšků.... to je opravdu snad všude a mít alergii i na tohle, tak co má člověk jíst? to je opravdu šílenost... mít i nemléčnou dietu si taky nedovedu absolutně představit, říkám si, že je na tom Nikolka snad ještě dobře 😅 😖

aaandrejka
24. aug 2011

@cherub - bezmliecna dieta je podla mna ovela narocnejsia ako bezlepkova... uvidime, ci je to u nas docasne alebo trvale (u nas sa ale nejedna o laktozu, ktora byva sprievodnym javom celiakie a casom prjde, ale o intoleranciu mliecnej bielkoviny).... ale yvrobky, kde je napisane "moze obsahovat stopy lepku, mlieka ap." bezne kupujem, pretoze je to len legislativna ochrana vyrobcov voci pokutam.... vyrobcovia maju povinnost pisat to na obaly vyrobkov vzdy, ked sa v danom zavode spracuva aj lepok a mlieko a pod.,,, ale volala som uz minimalne s 5 vyrobcami a vcetci ma uistili, ze sa nemusim vat... inak, od 2013 by mala byt zmenena legislativa v eu a na kazdom vyrobku by mal byt vypisany zoznam alergenov, t.j. malo by nam to ulahcit nakupy 🙂

anjelok
24. aug 2011

@aaandrejka dakujem za info

maruska74
24. aug 2011

@aaandrejka Urcite skusim, len neviem kedy sa mi to podari, zajtra idem prvykrat po materskej do prace 😅
Ale peciem ich pri nejakych 220 stupnoch.

majkas
24. aug 2011

@anjelok vitaj 🙂 tak to si mala fakt stastie s tou skolkou, pokial viem tak len jedna je v petrzalke na pifflovej, ci je este nejaka ina?

@aaandrejka neboj, budes s robotom urcite spokojna 😉 dnaska som ho akurat nechala vymiesit rozky podla @maruska74, a spravil krasne cesto a rozky mnam mnam. nedala som sice semiacka lebo sa mi ich nechcelo mliet a ani pohankovu muku som nemala, tak som dala muku z Marks&Spencer, co mi treba spotrebovat lebo ta je mix zemiakovej, pohankovej, ryzovej a kukuricnej a este som dala do vody troska psyllia. chutovo sa podobali na tie zemlicky od teba ale finta bola naozaj v tom peceni, ze musis kratko na vyskoej teplote a naozaj boli s takou jemnou korkou ako z obchodu 🙂

majkas
24. aug 2011

este som zabudla, ze som dala az 450ml vody, lebo to psyllium mi vpilo dost z tych 250ml povodnych 🙂

maruska74
24. aug 2011

@cherub Hm, niektore deticky ten prechod na dietu zvladaju tazsie, Poznam dievcatko, co bolo par tyzdnov len na ryzi s kkukuricou a cervenou sosovicoou 😅 . Ale krasne pribrala a potom zacala normalne papat. Nasa Hanka zacala sdietou ked mala len 1 a pol roka, to bolo v pohode. Ale syn zacal az v 3 a pol rokoch. Trochu som sa toho bala, ale bolo to tiez v poho. Vedel uz o com to je a bral to ako samozrejmost. Chvala Bohu.

aaandrejka
25. aug 2011

@maruska74 dakujem, uz som taka nazhavena na tie rozky, ze ich vyskusam aj tak, napisem ti potom, ci treba presne cisla 🙂)) a ty miesis cersto v robote alebo rucne?

@majkas - cize ty si dala take mnozstvo vsetkeho ako pisala maruska74, len si dala 450ml vody s lyzicou psylia?

ja sa stale bojim suseneho drozdia, vzdy robievam kvasok z normalneho (kupujem fala alebo vivo, tie su bezlepkove)... ale skusim teda dr. oetker susene

cherub
25. aug 2011

@maruska74 tak nějak to taky budeme muset zvládnout, spíš se bojím, že Nikolka opravdu nemá co hubnut a ani nesmí, naopak, do roka musí přibrat alespoň 3 kg... takže nejezení pečiva je u nís fakt problém. Ale už jsem přišla na zásadní chybu při pečení rohlíků - koupila jsem sušené droždí, ale oni mi prodali lahůdkové. a jak jsem právě zjistila, tak to není na kynutí 😅 takže pro to nebyly rohlíky poživatelný 🤐 budu používat zásadně jen čerstvé a to by bylo,. aby se nezadařilo 😀